داروی کلماستین چیست؟ فواید و عوارض Clemastine

5/5 - (1 امتیاز)
داروی کلماستین یک درمان موثر برای تسکین علائم آلرژی، تب یونجه و سرماخوردگی است. این دارو با مهار واکنش‌های التهابی در بدن، علائم ناشی از آلرژی و عوارض تب یونجه و سرماخوردگی را کاهش می‌دهد. با استفاده منظم از کلماستین، می‌توان به تسکین سریع‌تر علائم این بیماری‌ها و بهبودی در کیفیت زندگی بیماران کمک کرد. به عنوان یک راه حل موثر و قابل اعتماد، کلماستین توسط افراد مبتلا به آلرژی و سرماخوردگی با اطمینان استفاده می‌شود. در ادامه به بررسی بیشتر داروی کلماستین می‌پردازیم.
داروی کلماستین

آنتی‌هیستامین‌ها به عنوان گروهی از داروها که در درمان حساسیت‌ها و عوارض آلرژیکی مورد استفاده قرار می‌گیرند، اهمیت زیادی دارند. در این رده از داروها، کلماستین یکی از مهمترین و پراستفاده‌ترین ترکیبات می‌باشد. در این مقاله، به بررسی اهمیت و کاربردهای آنتی‌هیستامین‌ها با تمرکز بر داروی کلماستین می‌پردازیم. کلماستین یکی از آنتی‌هیستامین‌های نسل دوم است که به طور گسترده برای درمان علائم حساسیتی مانند رینیت آلرژیک، آنژیوادم و آرتریت آلرژیک استفاده می‌شود. در ادامه به بررسی موارد مصرف، طریقه مصرف، موارد احتیاط و منع مصرف داروی کلماستین (Clemastine) خواهیم پرداخت.

اشکال دارویی کلماستین

  1. قرص: 34 میلی گرم، 2.68 میلی گرم
  2. شربت: 67 میلی گرم / 5 میلی لیتر

موارد مصرف قرص کلماستین

کلماستین یک آنتی هیستامین است که برای تسکین علائم آلرژی، تب یونجه و سرماخوردگی استفاده می‌شود. این علائم شامل بثورات، آبریزش چشم، خارش چشم، بینی، گلو و پوست، سرفه، آبریزش بینی و عطسه است. این دارو با مسدود کردن یک ماده طبیعی خاص (هیستامین) که بدن شما در طی یک واکنش آلرژیک تولید می‌کند، عمل می‌کند. همچنین، با مسدود کردن یک ماده طبیعی دیگر ساخته شده توسط بدن شما (استیل کولین)، به خشک شدن برخی از مایعات بدن برای تسکین علائمی مانند آبریزش چشم و آبریزش بینی کمک می‌کند.

از این دارو برای درمان علائم سرماخوردگی در کودکان کمتر از 6 سال استفاده نکنید مگر اینکه به طور خاص توسط پزشک تجویز شود. برخی از داروها (مانند قرص‌ها یا کپسول‌های طولانی اثر) برای استفاده در کودکان کمتر از 12 سال توصیه نمی‌شود. از پزشک یا داروساز خود برای جزئیات بیشتر در مورد استفاده ایمن از دارو مشورت بگیرید. این داروها سرماخوردگی را درمان نمی‌کنند و ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کنند. برای کاهش خطر عوارض جانبی جدی، تمام دستورالعمل‌های دوز را به دقت دنبال کنید.

داروی کلماستین

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Clemastine

مکانیسم عمل داروی کلماستین آنتاگونیست گیرنده H1 هیستامین در عروق خونی، دستگاه تنفسی و دستگاه گوارش است. این دارو با شروع 5-7 ساعت در مدت زمان 8-12 ساعت و زمان پیک پلاسما 2-5 ساعت می‌باشد. متابولیسم دارو کبدی بوده و فراهمی زیستی ~40٪ است. این دارو دارای فعالیت آنتی هیستامین کم تا متوسط و اثرات ضد استفراغ کم تا متوسط می‌باشد.

مقدار مصرف داروی Clemastine

داروی کلماستین را مطابق با دستور پزشک یا اطلاعات دارویی موجود در دارو مصرف کنید. قرص یا شکل مایع را از طریق دهان با یا بدون غذا مصرف کنید. در صورت بروز ناراحتی معده، این دارو ممکن است همراه با غذا یا شیر مصرف شود. اگر از شکل مایع این دارو استفاده می‌کنید، دوز را با دقت با استفاده از دستگاه یا قاشق مخصوص اندازه گیری کنید. از قاشق خانگی استفاده نکنید زیرا ممکن است دوز صحیح را دریافت نکنید. بدون هماهنگی با پزشک دوز مصرفی خود را افزایش، کاهش یا قطع نکنید. افزایش دوز مصرفی تاثیری بر روند بهبودی شما نداشته و تنها سبب عوارض جانبی خواهد شد.

SiderAL
قرص آهن با جذب بالا
قیمت: 260.000 تومان
قیمت با تخفیف:197.000 تومان
SiderAL
قرص آهن با جذب بالا
قیمت اصلی: 260.000 تومان
قیمت با تخفیف: 197.000 تومان

زمان مصرف قرص کلماستین

  1. داروی کلماستین (Clemastine) در جهت درمان رینیت آلرژیک 34 میلی گرم هر 12 ساعت به صورت خوراکی استفاده می‌شود که از 8.04 میلی گرم در روز برای شربت یا 2.68 میلی گرم در 24 ساعت برای قرص‌ها تجاوز نکنید.
  2. در جهت تسکین کهیر 68 میلی گرم هر 8 ساعت به صورت خوراکی استفاده می‌شود که دوز مصرفی کلی نباید از 8.04 میلی گرم در روز تجاوز کند.
  3. همچنین، این دارو برای آنژیوادم، 68 میلی گرم هر 8 ساعت به صورت خوراکی استفاده می‌شود.
  4. سایر موارد مصرف شامل رینیت آلرژیک و وازوموتور دائمی و فصلی، تسکین علائم سرماخوردگی، کهیر، آنژیوادم، واکنش‌های آنافیلاکتیک، خارش، ورم ملتحمه آلرژیک و… می‌باشد که با نسخه و تجویز پزشک قابل استفاده است.
  5. برای بیماران بالای 60 سال دوزهای کمتری تجویز کنید. در درمان واکنش‌های آلرژیک ابتدا باید آنتی‌هیستامین‌های غیر آنتی کولینرژیک را در نظر گرفت (معیارهای آبجو). از مصرف در افراد مسن به دلیل بروز بالای اثرات آنتی کولینرژیک خودداری شود.
  6. پاکسازی پوست با افزایش سن، خطر بیشتر گیجی، خشکی دهان، یبوست و سایر اثرات آنتی کولینرژیک و مسمومیت کاهش می‌یابد. همچنین، ممکن است شرایط موجود در ادرار تحتانی یا هیپرپلازی خوش خیم پروستات را تشدید کند.

نحوه مصرف داروی کلماستین در کودکان

  1. داروی کلماستین در جهت رینیت آلرژیک در کودکان کمتر از 6 سال، 05 میلی گرم بر کیلوگرم در روز به عنوان پایه کلماستین یا 0.335-0.67 میلی گرم در روز کلماستین فومارات (0.25-0.5 میلی گرم پایه در روز) تقسیم شده در 8-12 ساعت مصرف می‌شود.
  2. این مقدار دوز مصرفی در سنین 6-12 سال، 67-1.34 میلی گرم کلماستین فومارات (0.5-1 میلی گرم پایه) هر 12 ساعت مصرف می‌شود که بیش از 4.02 میلی گرم در روز (3 میلی گرم در روز پایه) نباشد.
  3. دوز مصرفی برای تسکین کهیر در کودکان کمتر از 6 سال، 05 میلی گرم بر کیلوگرم در روز به عنوان پایه کلماستین یا 0.335-0.67 میلی گرم در روز کلماستین فومارات (0.25-0.5 میلی گرم پایه در روز) تقسیم شده در 8-12 ساعت مصرف می‌شود.
  4. این مقدار دوز مصرفی در سنین 6-12 سال، 67-1.34 میلی گرم کلماستین فومارات (0.5-1 میلی گرم پایه) هر 12 ساعت مصرف می‌شود که بیش از 4.02 میلی گرم در روز (3 میلی گرم در روز پایه) نباشد.

موارد احتیاط

قبل از مصرف داروی کلماستین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله  مشکلات تنفسی (مانند آسم، آمفیزم)، مشکل چشمی خاص (آب سیاه)، مشکلات قلبی، فشار خون بالا، بیماری کبد، تشنج، مشکلات معده (مانند زخم، انسداد)، پرکاری تیروئید، مشکلات ادراری (مانند مشکل در ادرار کردن به دلیل بزرگ شدن پروستات، احتباس ادرار) و… با پزشک در رابطه با خطرات این دارو مشورت کنید. در ادامه به برخی از عوارض جانبی داروی کلماستین (Clemastine) خواهیم پرداخت؛

  1. در گلوکوم با زاویه باریک، هیپرتروفی پروستات، زخم معده تنگ کننده، انسداد پیلورودئودنال یا انسداد گردن مثانه احتیاط کنید.
  2. در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته، یک نوبت را دو بار تکرار نکنید.
  3. دوز مصرفی در کودکان براساس وزن توسط پزشک یا داروساز تعیین می‌شود. کودکان یا نوزادان از مصرف این دارو بدون مشورت با پزشک خودداری کنند.

موارد منع مصرف داروی کلماستین

  1. حساسیت مفرط مستند
  2. بیماری‌های دستگاه تنفسی تحتانی به عنوان مثال، آسم ( بحث برانگیز)
  3. نوزادان و نوزادان نارس
  4. زنان پرستار

عوارض قرص کلماستین (Clemastine)

خواب آلودگی، سرگیجه، سردرد، یبوست، ناراحتی معده، تاری دید، مشکل در راه رفتن، خشکی دهان، بینی یا گلو و… برخی از عوارض جانبی داروی کلماستین می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید. کلماستین می‌تواند مخاط را در ریه‌های شما خشک و غلیظ کند و تنفس و پاکسازی ریه‌ها را دشوارتر کند. برای کمک به جلوگیری از این اثر، مقدار زیادی مایعات بنوشید مگر اینکه پزشکتان دستور دیگری بدهد. برای کاهش خطر سرگیجه و سبکی سر، هنگام برخاستن از حالت نشسته یا خوابیده به آرامی بلند شوید. در ادامه به برخی از عوارض جانبی داروی کلماستین (Clemastine) خواهیم پرداخت؛

  1. افسردگی CNS
  2. خواب آلودگی
  3. بی‌اشتهایی
  4. حالت تهوع
  5. استفراغ
  6. اسهال
  7. یبوست
  8. آرامبخشی از خواب آلودگی خفیف تا خواب عمیق
  9. سرگیجه
  10. اگزما، خارش، التهاب، بثورات پاپولار، اریتم در پوست در معرض ممکن است با فرمولاسیون موضعی رخ دهد.
  11. تاکی کاردی
  12. سستی
  13. اختلال در هماهنگی
  14. ضعف عضلانی

قرص کلماستین

تداخل دارویی کلماستین

  1. تداخلات رده X (پرهیز): آکلیدینیوم، آزلاستین (بینی)، برومپریدول، سیمتروپیوم، الوکسادولین، گلیکوپیرولات (استنشاق دهانی)، گلیکوپیرونیوم (موضعی)، ایپراتروپیوم (استنشاق دهانی)، لووسولپیراید، ارفنادرین، اوکساتومید، اوکسوممازین، پارالدهید، پیتولیسانت، پتاسیم کلراید، پتاسیم سیترات، روفناسین، تالیدومید، تیوتروپیوم، اومکلیدینیوم
  2. کاهش اثرات داروها توسط کلماستین: مهار کننده های استیل کولین استراز، بنزیل پنیسیلوئیل پلی لیزین، بتاهیستین، عوامل معده روده‌ای (پروکینتیک‌ها)، هیالورونیداز، ایتوپرید، لووسولپیرید، نیتروگلیسرین، پیتولیسانت، سکرتین
  3. افزایش اثرات داروها توسط کلماستین: اتانول، آمزینیوم، داروهای آنتی کولینرژیک، آزلاستین (بینی)، بلونانسرین، برکسانولون، بوپرنورفین، الوکسادولین، فلونیترازپام، گلوکاگون، گلیکوپیرولات (استنشاق دهانی)، متوتریمپرازین، متیروزین، میرابگرون، آگونیست های اپیوئیدی، ارفنادرین، اوکسی کدون، پارالدهید، پیریبدیل، پتاسیم کلراید، پتاسیم سیترات، پرامی پکسول، راموسترون، روفناسین
  4. افزایش اثرات کلماستین توسط داروها: ایپراتروپیوم (استنشاق دهانی)، کاوا کاوا، لمبورکسانت، لوفکسیدین، منیزیم سولفات، متوتریمپرازین، متوکلوپرامید، میانسرین، مینوسیکلین (سیستمیک)، مهارکننده های مونوآمین اکسیداز، نابیلون، اوکساتومید، اوکسوممازین، پرامپانل، پراملینتید، روفینامید، سدیم اکسیبات، تتراهیدروکانابینول، تتراهیدروکانابینول و کانابیدیول، تریمپرازین، اومکلیدینیوم

مصرف داروی کلماستین (Clemastine) در دوران بارداری و شیردهی

مصرف داروی کلماستین در دوران بارداری توصیه نمی‌شود، مگر اینکه ضروری باشد و تحت نظر پزشک انجام شود. هیچ مطالعه کافی و کنترل‌شده‌ای در مورد مصرف کلماستین در دوران بارداری وجود ندارد. مطالعات حیوانی نشان داده‌اند که کلماستین می‌تواند باعث نقص مادرزادی شود. با این حال، این مطالعات در دوزهای بسیار بالاتر از دوزهایی که در انسان استفاده می‌شود، انجام شده است. همچنین، مشخص نیست که کلماستین می‌تواند به شیر مادر منتقل شود یا خیر، اگر باردار هستید یا شیر می‌دهید، قبل از مصرف کلماستین باید با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای آن صحبت کنید.

شرایط نگهداری داروی Clemastine

داروی کلماستین (Clemastine) باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرص‌های هفتگی و قطره‌های چشمی، کرم‌ها، چسب‌ها و استنشاق‌ها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال می‌توانند آن‌ها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روش‌های خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند.

کلام آخر داروی کلماستین

این مقاله با عنوان داروی Clemastine، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز فراهم شده است. در نتیجه، آنتی‌هیستامین‌ها به عنوان دسته‌ای از داروها با اهمیت بالا در درمان حساسیت‌ها و عوارض آلرژیکی مورد استفاده قرار می‌گیرند و کلماستین به عنوان یکی از داروهای این دسته، نقش مهمی در بهبود علائم و کنترل عوارض حساسیت‌ها ایفا می‌کند. استفاده از کلماستین در درمان علائم حساسیتی مانند رینیت آلرژیک، آنژیوادم و آرتریت آلرژیک باعث کاهش علائم مرتبط با حساسیت‌ها می‌شود و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا را فراهم می‌آورد.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول درمورد داروی کلماستین
کلماستین یک آنتی هیستامین است که برای درمان علائم آلرژی مانند عطسه، آبریزش بینی، خارش چشم و بثورات جلدی استفاده می‌شود. کلماستین با مسدود کردن گیرنده‌های هیستامین در بدن عمل می‌کند. هیستامین یک ماده شیمیایی است که بدن در پاسخ به مواد آلرژی‌زا آزاد می‌کند. مسدود کردن گیرنده‌های هیستامین، اثرات هیستامین را کاهش می‌دهد و به تسکین علائم آلرژی کمک می‌کند.
خواب آلودگی، سرگیجه، سردرد، یبوست، ناراحتی معده، تاری دید، مشکل در راه رفتن ، خشکی دهان، بینی یا گلو و… برخی از عوارض جانبی داروی کلماستین می‌باشد.
مصرف داروی کلماستین در دوران بارداری توصیه نمی‌شود، مگر اینکه ضروری باشد و تحت نظر پزشک انجام شود. اگر باردار هستید، مهم است که با پزشک خود در مورد بهترین راه کنترل علائم آلرژی صحبت کنید. ممکن است درمان‌های دیگری وجود داشته باشد که برای شما بی‌خطرتر باشد.
شربت کلماستین نیازی به یخچال ندارد. این دارو را در دمای 15 تا 30 درجه سانتی‌گراد (59 تا 86 درجه فارنهایت) نگهداری کنید.
خیر، قرص کلماستین برای تب مناسب نیست. تب یک علامت شایع است که می‌تواند ناشی از بیماری‌های مختلف مانند عفونت، التهاب یا بیماری خودایمنی باشد. در بیشتر موارد، تب با داروهای ضد تب مانند استامینوفن یا ایبوپروفن قابل درمان است.
قرص کلماستین به طور کلی برای تسکین سرفه موثر نیست. قرص کلماستین یک آنتی هیستامین است که برای درمان علائم آلرژی مانند عطسه، آبریزش بینی، خارش چشم و بثورات جلدی استفاده می‌شود.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها