مجله مثبت سبز

عدم تمرکز و راه های جلوگیری از آن

امتیاز دهید

عدم تمرکز و راه های جلوگیری از آن عدم تمرکز و برهم خوردن آسان حواس از کاری که در حال انجام آن هستیم، از جمله مشکلاتی است که در زندگی شهری و رو به پیشرفت این روزها بیشتر شاهد و حتی درگیر آن هستیم. این عدم تمرکز به نگرانی اکثر معلمان و اساتید، اولیا و […]

عدم تمرکز و راه های جلوگیری از آن
آنچه در این مقاله می خوانیم

عدم تمرکز و راه های جلوگیری از آن

عدم تمرکز و برهم خوردن آسان حواس از کاری که در حال انجام آن هستیم، از جمله مشکلاتی است که در زندگی شهری و رو به پیشرفت این روزها بیشتر شاهد و حتی درگیر آن هستیم.

این عدم تمرکز به نگرانی اکثر معلمان و اساتید، اولیا و حتی مدیران و کارفرمایان تبدیل شده است.

تمرکز حواس چیست؟

تمرکز حواس، حالتی ذهنی و روانی است که در آن حالت، تمام قوای حسی، روانی و فکری انسان بر روی موضوع خاصی متمرکز می‏ گردد و تضمین کننده انجام صحیح کارها و رهایی از خطرات احتمالی است.

حواس پرتی چیست؟

حواس پرتی عبارت است از اشکالات فکری انسان و اندیشه هایی که موانعی بر سر راه توجه دقیق به کاری خاص و تمرکز حواس ایجاد می کنند.

کپسول آنتی فت پلاس دوبیس
کپسول آنتی فت پلاس (قرص لاغری)
قیمت: 298.000 تومان
قیمت با تخفیف:253.000 تومان
کپسول آنتی فت پلاس دوبیس
کپسول آنتی فت پلاس (قرص لاغری)
قیمت اصلی: 298.000 تومان
قیمت با تخفیف: 253.000 تومان

عدم تمرکز به دو دسته بیرونی و درونی و زیر مجموعه های خودآگاه و ناخودآگاه تقسیم بندی می شود و راه حل برطرف نمودن آن را نیز باید درون خود آن عامل ها جستجو نمود.

عامل های بیرونی:

آنچه که به محیط پیرامون فرد ارتباط پیدا می کند و یا تحریکات غیر عادی که توسط حواس مختلف انسان ایجاد می شوند؛ مانند کوچکترین صدا، تعویض شدت نور محیط، دما و نظایر این ها ممکن است فرایند تمرکز حواس را با اشکال مواجه نماید.

راه حل کلی:

رها شدن از عدم تمرکز و ایجاد تمرکز حواس در افراد، متفاوت است و به حالت درونی، تجربه ها، مکان و موقعیت آن ها وابستگی دارد. می توان با تمرین کردن و غلبه بر نفس تمرکز را مهمان ذهن خود نمود.

برای اولین قدم بهتر است عاملی که موجب برهم خوردن تمرکز شما می شود را پیدا کرده  و سعی کنید طی یک برنامه کوتاه مدت و سپس بلند مدت از آن دوری کنید.

عامل های درونی:

افکار وسواسی:

عدم تمرکز و راه های جلوگیری از آن

برخی از افراد در ذهن این وسواس را دارند که به فکری خاص حتما بپردازند و به آن نظم دهند. به طور مثال کارمندی که تمام روز فکرش به این سمت می رود که کارهای پس از ساعت کاری اش را چگونه باید انجام دهد؟ یا جواب فردی خاص را فردا چگونه باید بدهد و…

این فکرها و مشغله ها و وسواس برای نظم دادن به آن می تواند به راحتی سررشته فکر شما را گم کرده و موجب حواس پرتی شما شود.

حواس پرتی می تواند راندمان کاری، تحصیلی و حتی اجتماعی شما را به شدت کاهش دهد.

شما در هر جایگاهی که هستید، با هر سن و جنسیتی برای انجام هر کاری در طول روز، نیاز به تمرکز دارید. بر هم خوردن تمرکز می تواند شما را از اهداف خود به شدت دور کند.

از دیگر عامل های درونی در حالت کلی می توان به خستگی، مشکلات شخصی و ذهن درگیری ها، گرسنگی، بیماری، عدم علاقه و… اشاره نمود. تمام این آیتم ها به صورت جز به جز نیازمند بررسی، ریشه یابی و درمان به موقع می باشند.

حال با هم حواس پرتی را در چند موقعیت شاخص که بیشتر با آن مواجه هستیم، بررسی می کنیم:

  • دانش آموزانی که طبیعتا در بازه خردسالی و کودکی هستند و سر کلاس توان تمرکز ندارند:

عدم تمرکز و راه های جلوگیری از آن

این گروه به دلیل سن و تجربه کم، نمی توانند تمام مسائل را با هم مورد بررسی قرار دهند. اکثر کودکان به دلیل بازیگوشی و انرژی زیادی که درون خود احساس می کنند، توان یک جا نشستن و گوش دادن به درس را آنگونه که معلم می پسندد، ندارند. در سویی دیگر، والدین این کودکان بخصوص پسر بچه ها انتظار دارند که کودکشان در حالی که سالم و پر جنب و جوش است، بتواند مرز باریک سکون در کلاس و فعالیت در حیاط مدرسه را به خوبی درک کند؛ باید همین جا بگوییم که این امر کاملا دور از انتظار است چرا که کودکان به دلیل تفاوت های شخصی، رفتاری، تربیتی، ژنتیکی و… خود نمی توانند مانند یکدیگر عمل کنند و گاه در تشخیص این مرز دچار مشکل می شوند.

این به این معنا نیست که نمی توان این مشکل را از میان برد. اما باید گفت که می توان بر این مشکل مرهم گذاشت، تا سیر زمانی آن گذشته و کودک بتواند با قرار گرفتن بیشتر در محیط و عادت به این شرایط، تمرکز خود را در حین درس دادن معلم بیشتر کند.

از جمله راه حل های موثر برای درمان عدم تمرکز این کودکان این است که هر چه بیشتر فضای کلاس درس را برای آنها جذاب و دوست داشتنی کنیم. این جذابیت می تواند به معلم کمک کند که روند آموزش کودک را بدون خشونت و انتقال انرژی منفی دنبال گرداند.

  • حواس پرتی هنگام مطالعه:

عدم تمرکز و راه های جلوگیری از آن

برای همه ما پیش آمده هنگام خواندن هر متنی اعم از درسی، مذهبی و… حواسمان کاملا ناخودآگاه به کلی پرت شده است. گاه با خود پیمان می بندیم که تمام یک دعای مذهبی را با خلوص نیت و توجه بخوانیم، گاه تصمیم می گیریم که تمام حواس خود را معطوف به جزوه درسی خود گردانیم تا در امتحان موفق باشیم و… اما همه ما کم و بیش این تجربه را داشته ایم که این اتفاق نیفتاده است.

علت این مسئله جذاب نبودن آن متن است! وقتی فردی کتاب داستان مورد علاقه خود را می خواند، به طور مثال یک رمان پلیسی جذاب که مورد علاقه فرد است، به قدری او را به خود جذب می کند که او حتی متوجه گذشتن زمانی در حدود حتی 5 ساعت و خواندن حتی 200 صفحه هم نمی شود و کاملا هم تمام حواسش در پی داستان و کشاکش ترفندهای قصه نویسی نویسنده آن کتاب می باشد.

پس می بینیم که در درجه اول فهم و بعد از آن علاقه می تواند باعث بالا رفتن تمرکز حواس هنگام مطالعه شود.

بحث علمی فراتر از دانش شما در یک جزوه و متن غیر از زبان مادری یک دعا، باعث می شود که ذهن شما آن را پس زده و به دلیل آنکه شما علاقه زیادی هم در ناخودآگاه برای خواندن آن ندارید، عمل خواندن را بدون توجه ادامه می دهد. گاه به خود می آیید و بعد می بینید که دهها صفحه خوانده اید بدون آنکه چیزی متوجه شده باشید، یا ممکن است به هر اتفاقی واکنش نشان دهید و از مطالعه دور شوید.

خیلی از افراد حتی به طنز اعتراف می کنند که در مواقع درس خواندن، بی ارزش ترین برنامه های تلویزیون نیز برایشان جذاب به نظر می رسند.

این یک واکنش طبیعی ذهن است، وقتی ناخودآگاه شما القا می کند که به این کار علاقه ای درون خود نمی یابد، ذهن هم به راحتی شما را از آن کار دور می کند.

پس فهم و علاقه را می توان عاملین مهم در عدم تمرکز هنگام مطالعه دانست. قطعا راه حل درمان هم ایجاد علاقه و تفهیم ناخودآگاه به ضرورت آن مطالعه می باشد.

  • عدم تمرکز هنگام رانندگی:

عدم تمرکز و راه های جلوگیری از آن

این نوع حواس پرتی، هر دو مورد خودآگاه و ناخودآگاه را می تواند داشته باشد.

حواس پرتی ناخودآگاه هنگامی است که ما هنگام رانندگی به مشکل یا مسئله ای خاص فکر می کنیم و غرق آن می شویم؛ حالت خودآگاه وقتی است که با گوشی موبایلمان صحبت کرده و یا با آن مسیج می دهیم، شاید هم پخش موسیقی ماشین را تنظیم می کنیم، گاهی هم با افرادی که در ماشین هستند، صحبت می کنیم و….

این نمونه ها از موارد خودآگاه هستند، یعنی ما خودمان انتخاب می کنیم که برخلاف مقررات راهنمایی و رانندگی در تمام جهان، رفتار نموده و باعث بروز مشکل برای خود و دیگران شویم.

همه ما به خطرات حالت دوم آگاهیم و حتی برخی مواقع بابت آن موارد جریمه هم شده ایم و یا حتی تصادف کرده ایم. پس پیرامون حالت اول بحث می کنیم، یعنی حالتی که هیچ مامور راهنمایی و رانندگی متوجه آن نمی شود، حالتی که ما در درون و در ذهن خود مشغول فکر کردن به موضوع خاصی هستیم و ناخودآگاه باعث بروز مشکل در روند رانندگی خود می شویم!

این حالت از حواس پرتی را می توان با نظم فکری اصلاح نمود. نظم فکری یعنی به ذهنمان یاد دهیم که فکرها را در زمان خاص خود انجام دهد. به ذهنمان یادآوری کنیم و این قول را بدهیم که حتما به موضوعی خاص، در اولین زمان ممکن فکر خواهیم کرد و سپس تمرکز را بر روی نحوه رانندگی قرار دهیم.

دقت کنید که برخی اوقات بخصوص در هنگام بروز عواطف و هیجانات، گرفتن افسار ذهن کار سختی می شود.

  • حواس پرتی کارمندان در ادارات و شرکت ها:

عدم تمرکز و راه های جلوگیری از آن

این حواس پرتی را و حتی دیگر حواس پرتی ها را می توان در اغلب مواقع بر گردن پیشرفت تکنولوژی انداخت. نشستن طولانی مدت کارمندان پشت میز در حدود میانگین 8 ساعت در روز می تواند باعث روزمرگی شود و همان گونه که درباره حواس پرتی هنگام مطالعه گفتیم، عدم علاقه به کار و یا نداشتن درک صحیح از هدف سازمانی می تواند باعث بروز حواس پرتی گردد.

محققان بر این باورند که ایجاد انگیزه های مادی و معنوی، ایجاد نور و درجه حرارت مناسب اتاق کارمندان، قرار دادن مواقعی خاص برای سر زدن به گوشی و حتی صحبت با همکاران و… می تواند به افزایش راندمان کاری کارمندان و جمع شدن حواسشان موقع کار کردن، کمک کند.

چند راهکار کلی:

  • از مهم ترین راهکارهای تمرکز، نوشتن کارها به ترتیب اولویت است. شما می توانید اهداف زندگی خود را در بخش های کوتاه مدت و بلند مدت به صورت روزانه، ماهیانه و حتی سالیانه نوشته و در معرض دید خود قرار دهید. این کار می تواند باعث شود که تمرکز شما بیش از پیش گردد.

عدم تمرکز و راه های جلوگیری از آن

  • دسترسی خود را از هر عامل بازدارنده، محدود و حتی قطع کنید. می توانید ارتباط گوشی خود را با اینترنت قطع کرده و یا حتی برای تمرکز بیشتر، گوشی خود را برای مدتی محدود که بر روی کاری خاص تمرکز دارید، خاموش کنید.

عدم تمرکز و راه های جلوگیری از آن

  • عوامل بازدارنده تمرکز حواس خود را یادداشت نموده و سعی کنید دقیقا آن ها را بشناسید تا بتوانید با آن ها در مواقع لازم، مقابله کنید.
  • با بخش بندی کارهای خود به قسمت های کوچک می توانید تمرکز خود را افزایش دهید.
  • کمک گرفتن از موسیقی، بخصوص موسیقی بی کلام نیز می تواند به شما در جمع کردن حواس و تمرکز یافتن بیشتر کمک کند.
مطالب مرتبط
دسته بندی: مقالات گوناگون
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها