اهمیت خواب کافی شبانه برای بدن

2.5/5 - (2 امتیاز)

اهمیت خواب کافی شبانه برای بدن خوابیدن تجربه لذت‌ بخشی است که همه ما به کرات آن را حس کرده‌ایم. اما ممکن است شما تجربه بدخوابی یا بی خوابی را داشته باشید و حتما به یاد دارید که صبح، بیدار شدن و به امورات روزمره رسیدگی کردن چقدر سخت و طاقت فرسا خواهد بود. احساس […]

خواب کافی
آنچه در این مقاله می خوانیم

اهمیت خواب کافی شبانه برای بدن

خوابیدن تجربه لذت‌ بخشی است که همه ما به کرات آن را حس کرده‌ایم. اما ممکن است شما تجربه بدخوابی یا بی خوابی را داشته باشید و حتما به یاد دارید که صبح، بیدار شدن و به امورات روزمره رسیدگی کردن چقدر سخت و طاقت فرسا خواهد بود. احساس خستگی و بی حالی در روز آزارتان می‌ دهد و تا رسیدن به خواب کافی شبانه عمیق بعدی این حس با شما خواهد بود. در زیر به اثرات مثبت خواب با کیفیت شبانه خواهیم پرداخت.

چرا به خواب نیاز داریم؟

  •  خواب شبانه کافی بر روی متابولیسم بدن تاثیر بسزایی دارد. برخی از این تغییرات متابولیسمی فقط در شب و موقعی که خواب هستیم اتفاق می‌ افتند و در صورت بی خوابی شبانه، خواب روز هم نمی‌ تواند جبران کننده این روند متابولیسمی باشد. تغییر و دگرگونی متابولیسم بدن باعث می‌ شود سطح هورمون های تنظیم اشتها به هم ریخته و مشکلاتی همچون پراشتهایی و افزایش وزن به همراه داشته باشد.

 

  • خواب شبانه بین ۷ تا ۹ ساعت، باعث بهبود عملکرد مغز و بدن برای فعالیت‌ های روز بعد می‌ شود. در صورتیکه خواب شبانه کافی نداشته باشید، بخصوص اگر این موضوع در شبهای متعددی اتفاق بیافتد، به وضوح شاهد تحلیل قوای بدنی خود خواهید بود. همچنین کارهای ذهنی و فکری نیز به کندی اتفاق خواهند افتاد. این مساله می‌ تواند ناخواسته باعث ایجاد مشکلاتی شود.

 

  • خواب شبانه مناسب، مغز را در روند تثبیت حافظه یاری می‌ کند. در حقیقت این امر باعث می‌ شود مغز فرصت کافی برای ضبط و طبقه‌ بندی اطلاعات جدیدی که در روز کسب کرده، داشته باشد.

 

  • تغییر در خلق و خوی و مود، از دیگر معضلاتی است که نداشتن یک خواب شبانه با کیفیت در پی خواهد داشت. برخوردهای عصبی و پرخاشگرانه، زودرنجی، عدم توانایی در تمرکز و انجام کارها، خستگی و بی‌ حالی مشکلات رایج بی خوابی و یا بدخوابی هستند.

 

  • از دیگر معایب نداشتن خواب کافی شبانه ، به وجود آمدن مشکلات قلبی و عروقی است. اختلال در خواب باعث افزایش فشار خون، تپش قلب و استرس می‌ شود. همچنین بر روی عملکرد سیستم ایمنی تاثیر نامطلوبی خواهد داشت. عدم کارکرد صحیح سیستم ایمنی بدن می‌ تواند زمینه ابتلا به بیماری‌ های جدی از جمله سرطان را فراهم کند.

 

  • خواب کافی کمک می‌ کند بدن فرصت بازسازی عضلات و بافت‌ های خود را پیدا کند. در طی خواب هورمون رشد نیز ترشح می‌ شود. هورمونی که تنها در رشد کودکان مفید نیست، بلکه در زندگی بزرگسالان نیز تاثیر بسزایی دارد. کمبود هورمون رشد باعث تحلیل رفتن عضلات، تسریع روند پوکی استخوان، کاهش اعتماد به نفس و نداشتن هیجان و انرژی می‌ گردد.

 

چه زمانی برای خواب شبانه مناسب است؟

 طبق نظر پزشکان متخصص بهترین زمان برای خواب کافی قبل از نیمه شب و حدود ساعت ۱۱ شب است. افرادی که بعد از ساعت ۱۲ شب می‌ خوابند در حقیقت چرخه مهمی را که برای سلامت بدنشان لازم است دچار اختلال می‌ کنند.

از ساعت ۱۱ تا ۱ شب: بدن مشغول از بین بردن مواد زاید و سمی‌ ای است که در کبد انباشته شده‌اند. بیدار ماندن در این ساعات می‌ تواند آسیب های جدی به کبد وارد کند.

از ساعت ۱ تا ۳ نیمه شب: بدن به عملیات سم زدایی در کیسه صفرا می‌ پردازد که این امر فقط وقتی شما در خواب عمیق و راحتی هستید، اتفاق می‌ افتد.

از ساعت ۳ تا ۵ صبح: عملیات سم زدایی از ریه انجام می‌ شود.

 

چگونه خواب شبانه بهتری داشته باشیم؟

عوامل عمومی شناخته شده در بی خوابی شبانه عبارتند از: مشکلات مالی و شغلی، درگیری‌ های عاطفی و استرس بالا. همچنین مصرف قهوه و نوشیدنی های حاوی کافئین و یا نوشیدنی‌ های انرژی زا در ساعات نزدیک به خواب شبانه، می‌ توانند موجب اختلال در خواب شوند.

ورزش کردن منظم و روزانه، مدیریت استرس، عدم استفاده از ویتامین ث و کافئین در ساعات بعد از ظهر، می تواند به بهبود خواب شما کمک کند. همچنین لازم است که از ساعت ۱۰ شب به کارهایی مثل کتاب خواندن بپردازید تا بدن در حالت ریلکسی قرار بگیرد و آماده خواب شود. نگه داشتن یک روتین مشخص برای خواب، تاثیر بسزایی در کیفیت خواب شبانه خواهد داشت.

مجله پزشکی مثبت سبز

مطالب مرتبط
دسته بندی: بهبود خواب
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها