مجله مثبت سبز

ارتباط بین فشار خون بالا و کاهش حافظه

امتیاز دهید

آیا فشار خون بالا به از دست دادن حافظه کمک می کند؟ بیماری فشار خون یک بیماری رایج در دنیا می باشد که در حدود 100 میلیون آمریکایی یعنی بیش از نیمی از بزرگسالان این کشور را به آن مبتلا هستند، و تبعات بدی رو به دنبال داشته است. در همین راستا یک تحقیقات بزرگی […]

ارتباط بین فشار خون بالا و کاهش حافظه

آیا فشار خون بالا به از دست دادن حافظه کمک می کند؟

بیماری فشار خون یک بیماری رایج در دنیا می باشد که در حدود 100 میلیون آمریکایی یعنی بیش از نیمی از بزرگسالان این کشور را به آن مبتلا هستند، و تبعات بدی رو به دنبال داشته است. در همین راستا یک تحقیقات بزرگی موسوم به SPRINT تحت نظارت دولت آمریکا صورت پذیرفت، این تحقیقات به تازگی انجام گرفته و نمایانگر این است که فشار خون پایین برای سلامت مغز و قلب بهتر است، در ادامه این مطلب از داروخانه مثبت سبز ارتباط بین فشار خون بالا و کاهش حافظه رو بررسی خواهیم کرد.

حتی فشار خون بالا در میانسالان دلیل اصلی از دست دادن حافظه می باشد. اخیرا تحقیقات علمی به وضوح نشون داده افرادی که دارای فشار خون سیستولیک بالای 130 در سنین پنجاه سالگی می باشند، در حدود 50 درصد نسبت به سایرین شانس ابتلا به بیماری دمانس را دارند.

خبر خوب این است که پایین آوردن شدید فشار خون تا 120 روی 80 که وضعیت نرمال محسوب می شود ممکن است ریسک ابتلا به اختلالات شناختی خفیف، نوع تفکر و تغییرات حافظه ای که منجر به بیماری زوال عقل می شود را در حدود 15 درصد کاهش دهد. طبق تحقیقات جدیدتری که در کنفرانس بین المللی آلزایمر در سال 2018 در شیکاگو صورت گرفته است، افراد مذکور را با بیمارانی که مشخصا دارای فشار خون بالا هستند مقایسه کرده اند.

به طور کلی تحقیقات اثبات کرده، درمان فشار خون شدید احتمال بروز یک اختلال شناختی خفیف را در حدود 1 درصد کاهش می دهد، شاید این درصد بسیار ناچیز باشد اما برای سلامت عمومی بدن بسیار اهمیت داره و می تونه تفاوت بزرگی رو ایجاد کنه. حتی مدت زمان زیادی لازم نیست تا مزایای این تغییر را دریافت کنید. بیمارانی که در این مطالعه شرکت داشتند، به طور متوسط در طول سه سال درمان شدند.

دکتر جف ویلیامسون متخصص جراحی در دانشکده پزشکی ویک فارست در این باره اذعان داره، این نخستین بار در تاریخ است که یک آزمایش تحقیقی به طور تصادفی نشون می دهد که ما می توانیم کاهش اختلال شناختی خفیفی را با کاهش فشار خون داشته باشیم. نویسندگان این مطالعات معتقدند درسته که نتایج تحقیقات برای بیماری اختلال شناختی موثر بوده و به طرز چشمگیری سبب کاهش ابتلا به این بیماری شده است اما برای بیماری زوال عقل این چنین نیست اما در حالت کلی می توان امیدوار بود که تحقیقات علمی در جهت بیماری زوال عقل رو به پیشرفت می باشد. اما به درستی نمی توان گفت که اگر بیماران را به مدت طولانی تری دنبال می کردند، آیا می توانستند تفاوت های بزرگتری هم کشف کنند یا خیر؟

در همین راستا به افراد میانسال و حتی پیرتر توصیه می شود که از چکاپ های دوره ای و منظم فشار خون غافل نشوند و مدام به سطح فشار خون خود دقت لازم را داشته باشند و سعی کنند میزان فشار خون خود را نزدیک به 80/120 نگه دارند.

در این خصوص به طور ویژه افرادیکه ریسک بالایی برای آلزایمر و دمانس عروقی دارند از جمله افراد با سابقه خانوادگی و ملیت های آفریقایی – آمریکایی صادق است.

ارتباط بین فشار خون بالا و کاهش حافظه

مغز مملو از عروق خونی بسیار باریکی می باشد که مسئول حمل اکسیژن و مواد مغذی به سلول های عصبی هستند، زمانیکه افراد مبتلا به بیماری فشار خون بالا می شوند در طول زمان این عروق آسیب دیده و بسیار باریکتر و کوچکتر می شود. این اتفاق موجب بروز توده هایی به نام میکروستروکهای کوچکی می شوند که فقط با ام آر آی قابل مشاهده می باشند و به درستی هم کار نمی کنند.

ضایعات در اسکن مغز به صورت لکه های سفید درخشان در شبکه ارتباطی مغز پراکنده می شوند و مطالعات جدید نشون می ده بیشتر درمان های فشار خون تهاجمی موجب کاهش اختلال شناختی خفیف می شه و ریسک ابتلا به بیماری زوال عقل را هم پایین می یاره.

چگونگی کاهش فشار خون:

در اینجا سوال کلیدی و مهمی برای بیماران و پزشکان و جود داره که آیا کاهش شدید فشار خون به هدف 80/120 می تواند مغز را از این نوع آسیب ها دور کند.

در سال 2010 آزمایشی بر روی 9.300 نفر که دارای فشار خون بالا و یا حداقل احتمال ابتلا به بیماری قلبی را داشتند صورت پذیرفت، با این هدف که آیا بهتر است برای کاهش فشار خون بالا از داروهای ضد فشار بیشتری استفاده کنیم و یا به طور گسترده فشار خون 90/140 را بپذیریم؟

به طور میانگین بیماران برای دستیابی به یک فشار خون طبیعی نیازمند دریافت یک رقم دارو هستند. بیماران را به دو گروه تقسیم بندی کردند به نحوی که در گروه استاندارد دو مدل دارو فشار خون دریافت می کردند و در گروه دیگر که نیاز به کنترل شدیدتر داشته 3 رقم دارو در ظر گرفته شد.

در سال 2015 پس از پیگری سه ساله بیماران، مزایای درمان تهاجمی به وضوح اثبات شد، به طور میانگین داروهای بیشتر باعث کاهش خطر ابتلا به حمله قلبی، سکته مغزی، نارسایی ناگهانی قلب و یا مرگ گردید. به طور میانگین گروهی که داروهای بیشتری دریافت کردند در حدود 25 درصد شانس ابتلا به بیماری های مذکور در اونها کمتر بود و در مقابل گروهی که از درمان های استاندارد پیروی کردند با این آمار بسیار متفاوت بود، به طور دقیق تر افرادی که از درمان های تهاجمی بهره مند شدند در حدود 243 نفر دچار بیماری قلبی و یا مرگ شدند و گروهی که از درمان های استاندارد پیروی می کردند حدودا 319 نفر منتهی به بیماری قلبی و یا مرگ شدند.

این مطالعات نشون داد که دریافت داروهای بیشتر مزایای بسیاری داره اما نمی توان از عوارض جانبی داروها چشم پوشی کرد و اونها رو نادیده گرفت، این عوارض شامل افزایش فشار خون، خستگی و آسیب های کلیوی می باشد.

نتایج تحقیقات در اواخر سال 2015 منتشر گردید و سرپرست محققین دکتر ویلیامسون معتقد است اگرچه این نتایج تا حدی رضایت بخش و امیدوار کننده است اما نیازمند تحقیقات گسترده تر و جامع تری می باشیم تا بتوانیم به یک قطعیت برسیم، بنابراین همچنان رویه گذشته و روند اعتدال در مصرف داروها رو دنبال خواهیم کرد تا تحقیقات جدیدتری در این زمینه انجام گیرد.

ارتباط بین فشار خون بالا و کاهش حافظه در دستور کار می باشد، زیرا بیماران بسیاری وجود دارند که از مرگ به اندازه از دست دادن حافظه و نشناختن اطرافیان خود نمی ترسند.

یکی از منابع معتبر که مقاله فوق از مفهوم آن اقتباس گرفته شده، webmd می باشد.

مجله مثبت سبز

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها