علائم سنگ کیسه صفرا چیست؟

امتیاز دهید

کیسه صفرا یک کیسه کوچک است و وظیفه ذخیره زردآب یا همان صفرا را از کبد دارد و دقیقا در زیر کبد قرار دارد. در ادامه این مطلب از داروخانه آنلاین مثبت سبز هر آنچه باید درباره علائم سنگ کیسه صفرا را بدانید خواهیم گفت. سنگ کیسه صفرا چیست؟ سنگ کیسه صفرا (کوله لیتیاز) یعنی […]

علائم سنگ کیسه صفرا چیست؟

کیسه صفرا یک کیسه کوچک است و وظیفه ذخیره زردآب یا همان صفرا را از کبد دارد و دقیقا در زیر کبد قرار دارد. در ادامه این مطلب از داروخانه آنلاین مثبت سبز هر آنچه باید درباره علائم سنگ کیسه صفرا را بدانید خواهیم گفت.

آنچه در این مقاله می خوانیم

سنگ کیسه صفرا چیست؟

سنگ کیسه صفرا (کوله لیتیاز) یعنی تشکیل سنگ در داخل کیسه صفرا این کیسه صفرا عضوی در بخش تحتانی کبد است که صفرای ترشح شده از کبد در آن تجمع یافته هنگام نیاز از طریق مجرای صفراوی مشترک (CBD) به روده باریک ریخته می‌شود.

صفرا یا همان زردآب از طریق مجاری باریکی به روده کوچ آزاد می‌شوند تا از این راه کمک به تجزیه مواد غذایی خصوصا غذاهای چرب نمایند.

به طور معمول کیسه صفرا مشکل یا نگرانی زیادی را ایجاد نمی کند. اما اگر دلیلیی باعث شود تا جریان ورود صفرا از کیسه صفرا کند شود یا مسدود شود می‌تواند مشکلاتی را بوجود آورد.‌

سنگ صفرا شرایطی است که گاهی اوقات سنگ‌های کوچک یا سنگ‌های بزرگ درون کیسه صفرا ایجاد می‌شود. سنگ کیسه صفرا از مواد موجود در صفرا، از جمله کلسترول و رنگدانه به نام بیلی روبین تشکیل می شود.

سنگ کلیه ممکن است باعث درد شناخته شده به عنوان کولیک صفراوی (نگاه کنید به پایین)، اما حدود ۹۰ درصد از افراد مبتلا به سنگ‌های صفراوی بدون علائم هستند.

اما اکثر نشانه‌های کیسه صفرا برای چندین سال در افراد وجود دارد.

به دلایلی ناشناخته، اگر سنگ‌های صفراوی برای بیش از ۱۰ سال داشته باشید، احتمال کمتری دارند که علایم ایجاد کنند.

کولیک صفراوی اصطلاحی است که اغلب برای توصیف قسمت‌های شدید درد، زمانی که سنگ‌های صفراوی جریان حفره صفرا را به روده کوچک متصل می‌کنند، به کار برده می‌شود.

کیسه صفرا به شدت در برابر انسداد قرار دارد، باعث درد شدید در اسپاسم می‌شود.

سنگ صفرا معمولا ۵ سال هم در بدن می‌ماند که بیشتر بعد از مصرف غذاهای چرب و قبل از دوره قاعدگی درد شدیدی را از خود نشان می‌دهد.

التهاب کیسه صفرا (Cholecystitis) می تواند توسط سنگ‌های صفراوی، مصرف الکل بیش از حد، عفونت‌ها،  یا حتی تومور‌هایی ایجاد شود که باعث ایجاد صفرا می‌شود.

اما شایعترین علت کولسیستیت، سنگهای صفراوی است.

سنگ کیسه صفرا باعث می‌شود که دیواره‌های کیسه صفرا متورم و دردناک باشد. یک قسمت از التهاب می‌تواند چندین ساعت یا حتی چند روز طول بکشد.

گاهی اوقات، کیسه صفرای ملتهب توسط باکتری روده مورد حمله قرار گرفته و آلوده می‌شود.

گاهی اوقات، کیسه صفرا توسط یک جراحی اورژانسی دچار پارگی می‌شود.

موارد احتمالی کولسیستیت همیشه به مراقبت‌های پزشکی نیاز دارند، به ویژه اگر تب داشته باشید.

درد عضلانی صفراوی به درد در مجاری صفراوی اشاره دارد که با هیچ سنگ صفراوی که در آزمایش‌های تصویربرداری مشاهده نمی‌شود.

ممکن است به علت تخلیه نامناسب کیسه صفرا، کانال‌های صفراوی یا روده کوچک یا سنگ‌های صفراوی که در تصویربرداری دیده می‌شوند یا قبل از آن عبور کرده‌اند، مشاهده نشوند.

محدود شدن کانال‌های صفراوی مرتبط با ایدز در افراد مبتلا به ایدز و سیستم ایمنی ضعیف، می‌تواند منجر به بروز عفونت‌های مکرر و گسترده شود، که بعضی از آنها می‌تواند منجر به کاهش مجاری صفراوی شود.

Cholangitis Sclerosing Primary حالتی است که به التهاب اشاره دارد و سبب آسیب زدن و تنگ شدن مجاری صفراوی می‌شود و به هیچ وجه شناخته شده نیست.

پزشکان بر این باورند که احتمالا اختلال خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی به اشتباه به بافت‌های بدن خود حمله می‌کند.

سنگ کیسه صفراعلائم عمومی کیسه صفرا چیست؟

بیشتر علائم کیسه صفرا با درد در ناحیه فوقانی شکم، یا در سمت راست بالا  یا در وسط، شروع می‌شود. علائم خاص ممکن است بر اساس نوع بیماری کیسه صفرا شما متفاوت باشد، اگر چه بسیاری از علائم در میان انواع مختلف مشکلات کیسه صفرا رایج است.

در اینجا برخی از علائم رایج بیماری‌های کیسه صفرا ذکر شده است:

  • ادرار تیره
  • درد قفسه سینه
  • حالت تهوع و استفراغ
  • یک احساس پری در شکم
  • درد شکمی چندین ساعتی
  • تب از درجه پایین تا شدید همراه با لرز
  • سر درد، سوء هاضمه و گاز بیش از حد
  • درد که هنگام تنفس عمیق افزایش می‌یابد
  • درد که هنگام تنفس عمیق افزایش می‌یابد
  • درد شدید در سمت راست بالا یا مرکز شکم شما
  • رطوبت در شکم، به خصوص ربع بالا سمت راست
  • درد که ممکن است در زیر تیغ راست یا پشت قرار بگیرد
  • دردی که احساس خفگی یا گرفتگی عضلانی ایجاد می‌کند
  • مدفوع یک رنگ غیر معمول (اغلب سبک‌تر، مانند خاک رس)
  • درد که پس از صرف یک وعده غذایی سنگین، به خصوص مواد غذایی چرب بدتر می‌شود

برخی از مشکلات کیسه صفرا، مانند سنگ‌های صفراوی که کانال صفرا را مسدود نکرده‌اند اغلب علائم خاصی ندارند.

آنها اغلب در طول پروسه اشعه ایکس یا سی تی اسکن که برای تشخیص بیماری‌های مختلف یا حتی در سایر عمل‌های جراحی شکم انجام می‌شود نیز کشف می‌شوند.

اگر شما نشانه‌ای از مشکلات کیسه صفرا را مشاهده کنید، به پزشک خود مراجعه کنید تا تشخیص و درمان سریع برای دریافت دستگاه گوارش خود را به طور مساوی دوباره انجام دهید.

اگر یک عارضه شدید سنگ کیسه صفرا ایجاد شود که نیازمند پیگیری ضروری باشد دارای علائم و نشانه‌های زیر است:

  • درد شدید و وحشتناکی که نه می‌توانید بنشینید نه می‌توانید دراز بکشید یا غذا میل کنید.
  • ممکن است مشاهده کنید صورت و چشم‌های شما زرد شده باشد.
  • تب و لرز شدید

راه کارهای لازم برای پیشگیری از سنگ کیسه صفرا چیست؟

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است، این بیماری هم از این قاعده مستثنا نیست.

چربی خونتان را کاهش دهید

صفرا در کبد شکل می‌گیرد و در کیسه‌ صفرا ذخیره و در روده‌ بزرگ برای هضم چربی‌ها استفاده می‌شود. اگر در صفرای شما کلسترول زیادی وجود داشته باشد احتمال تشکیل سنگ صفرا بالا می‌رود.

زمانی که غذاهای چرب مصرف می‌کنیم صفرا منقبض می‌شود تا صفرا را از طریق کانالی که به روده‌ بزرگ ختم می‌شود تخلیه شود. در آنجا صفرا به هضم چربی‌های رسیده از غذای مصرف شده کمک می‌کند.

با این حال میزان بالای کلسترول موجود در صفرا باعث می‌شود که سفت شده و سنگ‌هایی تشکیل شود که اندازه‌ آنها از یک دانه شکر تا آلو متغیر است.

کاهش مصرف چربی برای پیشگیری از سنگ صفرابعضی از این سنگ‌ها در کیسه‌ صفرا جا خوش می‌کنند و هیچ مشکلی به بار نمی‌آورند. اما اگر وارد مجرای صفراوی شوند باعث بروز التهاب، دردهای شدید و انسداد مجرا خواهند شد که گاهی نیاز به عمل جراحی پیدا می‌کند.

از آنجایی که ارتباط بین سنگ‌ها و کلسترول روشن است باید بیشتر به سمت مصرف مواد غذایی کاهنده میزان کلسترول خون رفت.

علاوه بر این توصیه می‌شود که در طول روز چند وعده  غذای سبک میل کنید، چون به این ترتیب از تشکیل سنگ‌های بیشتر پیشگیری می‌شود.

مطالب مرتبط
دسته بندی: کلیه و کبد
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها