مجله مثبت سبز

آیا می دانید پالس اکسیمتر چیست؟

امتیاز دهید

نفس کشیدن بدون هیچ مشکل، از آن دسته نعمت‌هایی محسوب می‌شود که شاید زیاد به چشم نیاید. برخی از مشکلات و بیماری‌ها باعث اختلالات تنفسی می‌شوند. به این منظور که میزان غلظت اکسیژن در خون را کم می‌کنند. در افرادی که با مشکلات حاد دست‌وپنجه نرم می‌کنند بررسی میزان اکسیژن موجود در خون ضروری است. […]

در رابطه با پالس اکسیمتر این ویدیو را حتما ببینید:
پخش ویدیو

نفس کشیدن بدون هیچ مشکل، از آن دسته نعمت‌هایی محسوب می‌شود که شاید زیاد به چشم نیاید. برخی از مشکلات و بیماری‌ها باعث اختلالات تنفسی می‌شوند. به این منظور که میزان غلظت اکسیژن در خون را کم می‌کنند. در افرادی که با مشکلات حاد دست‌وپنجه نرم می‌کنند بررسی میزان اکسیژن موجود در خون ضروری است. اگر بلافاصله کمبود اکسیژن خون مشخص شود درمان زودتر انجام می‌شود. پالس اکسیمتر ، در حقیقت دستگاهی است که این کار را برای افراد انجام می‌دهد.

دستگاه پالس اکسیمتر تنها مورد مصرف در بیمارستان‌ها نیست. بلکه از انواع مختلف آن نیز در خانه می‌توانید مصرف کنید. اگر می‌خواهید بدانید پالس اکسیمتر چیست در ادامه با ما همراه باشید.

اهمیت اکسیژن برای بدن

تقریباً 97 درصد از مقدار اکسیژنی که به بافت‌ها می‌رسد، از طریق ترکیب شیمیایی اکسیژن با هموگلوبین است. میزان نرمال اکسیژن خون بین ۹۵ تا ۹۷ درصد است. بهتر است بدانید که بیماری‌هایی مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی، بیماری مزمن انسداد ریوی، کم‌خونی، سرطان ریه، آسم، ذات‌الریه و غیره باعث کم شدن میزان غلظت اکسیژن خون در فرد خواهند شد.

در صورت کمبود اکسیژن در خون، فرد ابتدا دچار تنگی نفس می‌شود. اگر سطح اکسیژن بسیار پایین باشد، رنگ پوست، لب‌ها و ناخن‌ها بنفش می‌شود. سطح بالای دی‌اکسید کربن در خون می‌تواند باعث تنفس سریع و سردرگمی در فرد شود. در صورت نبود اقدامات پزشکی فوری، در موارد حاد تنفسی می‌تواند باعث مرگ بیمار شود. یکی از دلایل مهم کمبود اکسیژن در خون، مشکلات ریوی محسوب می‌شود.

بنابراین افراد سیگاری در معرض خطر بسیار زیادی هستند. این موضوع اهمیت داشتن دستگاه پالس اکسیمتر، که دستگاهی برای تعیین میزان اکسیژن خون است، را برای بیماران خاص نشان می‌دهد. ما در ادامه دقیق بیان خواهیم که دستگاه پالس اکسیمتر چیست ؟

پالس اکسیمتر چیست؟

پالس اکسیمت، در حقیقت روشی برای تعیین میزان مولکول‌های هموگلوبینی که با اکسیژن آمیخته‌شده‌اند، است. این روش با استفاده از دستگاهی به نام پالس اکسیمتر انجام می‌شود. بهتر است بدانید که این دستگاه  یا اکسیژن‌ سنج خون وسیله‌ای است که با کمک آن می‌توان میزان درصد اشباع اکسیژن خون سرخرگ انسان را اندازه‌گیری کرد.
البته باید بگوییم که بیشتر دستگاه‌های پالس اکسیمتر، تعداد و آهنگ ضربان قلب را نیز نمایش می‌دهند. جالب است بدانید که این دستگاه از  سال 1980 وارد عرصه پزشکی شد. در حال حاضر دو نوع از این دستگاه در بازار وجود دارد: پالس اکسیمتر انگشتی (سیار) و مرکزی (ثابت). دستگاه پالس اکسیمتر مرکزی یا همان ثابت بیشتر در اورژانس بیمارستان‌ها و یا بر بالین بیماران تحت کنترل استفاده می‌شود. اگر دستگاهتان با باتری کار می‌کند هرگز نباید بگذارید تا شارژ باتری به‌طور کامل خالی شود.
نحوه استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر

نحوه استفاده و عملکرد دستگاه

در بخش دستگاه پالس اکسیمتر چیست بیان کردیم که این دستگاه برای ارزیابی میزان اکسیژن خون مورداستفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه را بر روی انگشت سبابه، شست پا، نوک بینی و نرمه گوش قرار می‌دهند. اما در نوزادان، کف پا یا کف دست یا انگشت شست پا یا دست انتخاب می‌شود. اگر میزان نرمال اکسیژن در خون فرد کمتر از 90 درصد شود زنگ هشدار دستگاه به صدا درمی‌آید.

اگر بخواهیم در مورد نحوه عملکرد دستگاه پالس اکسیمتر، توضیح مختصری دهیم باید بگوییم که این دستگاه از یک سنسور نوری کمک می‌گیرد. درواقع در یک‌طرف دو LED به‌عنوان فرستنده قرارگرفته‌اند که 2 موج نور قرمز و مادون‌قرمز را منتشر می‌کنند. با جذب این نورها توسط هموگلوبین و اکسیژن خون، این دستگاه میزان اکسیژن خون را نمایش می‌دهد.

به این موضوع دقت کنید که در صورت استفاده از نوع انگشتی آن ابتدا ناخن را از هرگونه آلودگی مانند لاک ناخن پاک‌کنید. اختلالات عروقی، فشارخون بالا یا پایین، دمای غیرعادی بافت، مستقیم تابیدن نور خورشید به پروب، سفت بستن پانسمان و محکم قرار دادن پروب بر روی عضو و آنمی بودن فرد می‌توانند بر عملکرد دستگاه پالس اکسیمتر اثر منفی بگذارند.

چه زمانی از پالس اکسیمتر استفاده می کنند؟

حتما در اطرافیان خود و یا حتی در فیلم‌ها دیده‌اید که دستگاه پالس اکسیمتر، به بینی یا سرانگشت فرد وصل است. این دستگاه در برخی از مواقع حتما باید مورداستفاده قرار بگیرد تا برای جلوگیری از مشکلات احتمالی، هرلحظه میزان اکسیژن خون را اندازه بگیرند. پزشکان از این دستگاه برای شرایط متفاوتی استفاده می‌کنند، اما به‌طورکلی مواقع مهم استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر، عبارت‌اند از:

  • هنگام مشکلات ریوی و برای بررسی عملکرد داروهای ریه
  • در حین عمل جراحی و پس از انجام آن به دلیل استفاده از داروهای بیهوشی و تسکین‌دهنده‌ها
  • در مواقع ایجاد مشکلات تنفسی برای تعیین ضرورت استفاده از دستگاه ونتیلاتور
  • بررسی مشکلات تنفسی در طول خواب
  • اطمینان از عملکرد درست دستگاه تنفسی برای انجام فعالیت زیاد

راهنمای خرید پالس اکسیمتر

اگر ازجمله افرادی هستید که دچار مشکلات تنفسی و یا هر مشکلی که شما را با کمبود اکسیژن خود مواجه می‌کند، داشتن یک دستگاه پالس اکسیمتر می‌تواند برایتان بسیار مفید باشد. برای خرید دستگاه پالس اکسیمتر ابتدا باید نیاز خود را بررسی کنید. ویژگی‌های خاصی برای این دستگاه وجود دارند که حتما باید در زمان خرید به آن‌ها توجه کنید. برای مثال دستگاهی را تهیه کنید که قدرت تشخیص و البته خطای حداقلی را داشته باشد.

این دستگاه‌ها عموما با برق و یا باتری قابل شارژ کار می‌کنند. توانایی باتری دستگاه در صورت نبودن برق برای شارژ مجدد از اهمیت بالایی برخوردار است. مثلا اینکه حداقل بتواند 4 ساعت بدون شارژ مجدد کار کند. در دستگاه‌های پالس اکسیمتر ثابت که برای بیماران بستری استفاده می‌شود، حتما باید سنسورهای پوستی برای بیمارانی که دچار حساسیت‌های پوستی هستند وجود داشته باشد. قیمت دستگاه بستگی به میزان پیشرفته بودن آن دارد. بهتر است قبل از خرید آن با پزشک خود مشورت کنید.

چراکه اگر مشکلات حادی دارید ممکن است نیاز به دستگاه پیشرفته آن داشته باشید. بهتر است بدانید که خرید و استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر، نیاز به راهنمایی‌های تخصصی بیشتری دارد. برای دریافت راهنمایی‌های دقیق‌تر می‌توانید از  داروخانه مثبت سبز کمک بگیرید.

انواع دستگاه پالس اکسیمتر

قیمت انواع پالس اکسیمتر انگشتی ریشتر

پالس اکسیمتر ریشتر ساخت کشور آلمان، یکی از دستگاه‌های دقیق ثبت اکسیژن خون است. این دستگاه باوجود نکات مثبتی مانند: لامپ LED باکیفیت، وضوح بالای نمایشگر، نمایش پالس، ماندگاری بالا باتری، تشخیص دقیق میزان اکسیژن و خاموش شدن خودکار در صورت عدم استفاده از دستگاه، قیمت نسبتا معقولانه‌ای در بازار دارد.

البته انواع قیمت پالس اکسیمتر انگشتی ریشتر بستگی به مدل آن دارد. اما باید بدانید که قیمت تقریبی آن بین یک میلیون و یا حتی کمتر متغیر است. در مورد زمان استفاده از باتری آن باید بدانید تا 30 ساعت می‌توان با استفاده از باتری از آن استفاده کرد. اگر بخواهید قیمت دقیق انواع پالس اکسیمتر ریشتر را بدانید، داروخانه مثبت سبز می‌تواند در این راه کمک زیادی به شما کند.

پالس اکسیمتر مدل C1

پالس اکسیمتر مدل C1 به دلیل جم و جود بودنش یک محصول بسیار کاربردی محسوب می‌شود.  جالب است بدانید که وزن این دستگاه تنها 50 گرم است. این موضوع باعث شده تا بسیاری از افراد از آن در زمان پیاده‌روی، کوهنوردی و یا حتی انجام کارهای روزانه در خانه یا محل کار به‌راحتی استفاده کنند. نوع اندازه‌گیری پالس اکسیمتر مدل C1 به‌صورت میزان اکسیژن محلول در خون و فرکانس قلب است.

بهتر است بدانید که این دستگاه دارای سیستم خاموشی خودکار در صورت عدم استفاده نیز است. دستگاه پالس اکسیمتر مدل C1 قادر است مقادیر SpO2 و PR را با سرعت و دقیق اندازه‌گیری کند. محبوبیت آن تنها به دلیل اندازه کوچک آن نیست، بلکه قیمت بسیار مناسب آن نیز مؤثر بوده است.

نحوه انتخاب پالس اکسیمتر

خرید با قیمت مناسب

شاید ارزان بودن یک محصول کمی شما را نگران کند. چراکه بسیاری از افراد نگران عملکرد صحیح آن دستگاه و یا اصل و تقلبی بودن آن می‌شوند. اما همان‌طور که گفتیم موارد زیادی تعیین‌کننده قیمت این دستگاه‌ها می‌شوند. برای مثال برند و کشور تولیدکننده آن می‌تواند تأثیر زیادی روی قیمت‌ها داشته باشد.

در بسیاری از مواقع خیلی از دستگاه‌های پالس اکسیمتر باکیفیتی در بازار موجود هستند که قیمتشان ارزان است. برای مثال پالس اکسیمتر مدل C1 که ازلحاظ دقت عملکرد خوبی دارد و حجم بسیار پایینی را اشتغال می‌کند، بسیار ارزان است.

تأمین ولتاژ موردنیاز قسمت‌های مختلف دستگاه پالس اکسی متر و نیز شارژ باطری دستگاه پالس اکسی متر به عهده برد تغذیه دستگاه است. نوع برد تغذیه نیز می‌تواند یکی از عوامل تعیین‌کننده در قیمت این دستگاه باشد. برای انتخاب و خرید پالس اکسی متر ارزان اما باکیفیت بهتر است از داروخانه مثبت سبز راهنمایی بگیرید.

سخن پایانی

وجود میزان ثابت اکسیژن در بدن از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر این میزان دقیق کم شود، فرد دچار اختلالات زیادی در بدن خود می‌شود که حتی می‌تواند باعث مرگ بیمار شود. در بیماران خاص مانند بیماران ریوی، قلبی عروقی و یا افرادی با مشکلات نخاعی استخوانی ممکن است در هرلحظه اختلال سطح اکسیژن ایجاد شود.

دستگاه پالس اکسیمتر که نوع ثابت و نوع انگشتی آن موجود است، می‌تواند راه مطمئنی برای تعیین سطح اکسیژن موجود در خون باشد. برای دانستن راهنمای خرید مختلف پالس اکسیمتر و قیمت آن شما حتما به تحقیق و مشورت زیادی احتیاج خواهید داشت. اما باید بدانید که عوامل زیادی روی قیمت آن تأثیرگذار است.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Rostam
Rostam

درود بر شما،
من دیروز در تاریخ ۲۰۲۱.۱۱.۱۶. ساعت ۱۵:۳۰ به وقت اروپا به قمت ۱۰ خریداری کردم‌ خیلی عالی است و برای شما نیز پیش نهاد میکنم یک دانه برای فامل خود بگرید از
اکسیژن خون و ضربات قلب خود با خبر باشید.
با احترام رستم‌ آریایی از خراسان افغانستان مقیم فنلاند