علل بیماری کبد چرب و روش های درمان آن چیست ؟
علل علائم و درمان بیماری کبد چرب
کبد بزرگترین عضو بدن است و به شما کمک میکند تا غذا را هضم، انرژی را ذخیره و سموم بدن را از بین ببرید. وجود چربی در کبد نیز در هر انسانی طبیعی است اما اگر این میزان بیش از ۵ درصد وزن باشد، کبد چرب خوانده میشود. حال بیماری کبد چرب چیست؟ کبد چرب چگونه درمان میشود و درمان آن چقدر طول میکشد؟ برای درمان کبد چرب چه روشهایی وجود دارد که میتوان به صورت خانگی انجام داد؟ اگر میخواهید جواب این سوالات را بگیرید و حتی از ابتلا به کبد چرب پیشگیری کنید در ادامه با ما همراه باشید. چرا که بیماری کبد چرب یکی از بیماریهای رایج است که متاسفانه میتواند مشکل ساز باشد.
آنچه در این مقاله می خوانیم
بیماری کبد چرب چیست؟
کبد چرب که تحت عنوان استئاتوز کبدی نیز شناخته میشود، زمانی اتفاق میافتد که چربی اضافه در کبد انباشته شده باشد. این بیماری یکی از بیماریهای شایع و خاموش است که بسیاری از افراد به آن مبتلا میشوند. یک کبد سالم میزان چربی کمی دارد و زمانی که این مقدار به ۵ تا ۱۰ درصد از وزن کبد شما برسد، علائم کبد چرب بروز نموده و این مسئله مشکل ساز خواهد بود. کبد چرب معمولا در مراحل اولیه آسیبی به دنبال ندارد اما در صورت وخیمتر شدن میتواند منجر به آسیب جدی به کبد از جمله سیروز شود. به همین دلیل است که گفته میشود اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود میتوان از پیشروی آن جلوگیری نمود و حتی با تغییر سبک زندگی و مصرف داروی کبد چرب آن را درمان کرد.
انواع کبد چرب
این بیماری به دو نوع اصلی تقسیم میشود و علت ایجاد هر یک متفاوت است. وابسته به چنین مسئلهای میزان خطرناک بودن آنها نیز از هم مجزا است.
- بیماری کبد چرب الکلی: در این حالت بیماری ناشی از مصرف بیش از حد الکل رخ میدهد. کبد بخش اعظم الکل مصرفی را به منظور خروج از بدن تجزیه میکند؛ اما روند تجزیه میتواند منجر به تولید مواد مضر شود. این مواد میتوانند به سلولهای کبد آسیب برسانند، التهاب موجود در این عضو را افزایش دهند و دفاع طبیعی بدن را تضعیف کنند. هرچه الکل بیشتری توسط شخص استفاده و نوشیده شود، آسیبی که به این اندام حیاتی وارد میشود نیز شدیدتر خواهد شد. بیماری کبد چرب الکلی (AFLD) اولین مرحله از بیماریهای مرتبط با الکل است. با مصرف مداوم در مراحل بعدی ممکن است فرد به هپاتیت الکلی و یا سیروز کبدی مبتلا شود.
- بیماری کبد چرب غیر الکلی: این نوعی بیماری کبد چرب است که با مصرف الکل ارتباطی ندارد و خود به دو نوع طبقه بندی میشود. نوع ساده که به وضعیتی گفته میشود که مقدار چربی موجود در کبد بیش از اندازه طبیعی است. اما التهاب یا آسیب کمی در سلولهای کبدی دیده میشود و یا اصلا آسیبی وجود ندارد. در نوع بعدی یا همان NAFLD NASH به همراه چربی در کبد، التهاب و آسیب سلولهای کبدی نیز مشاهده میشود که میتواند باعث فیبروز یا زخم شود. استئاتوهپاتیت غیر الکلی همچنین ممکن است منجر به سیروز یا سرطان کبد شود.
گرید بندی کبد چرب
اولین سطح و سادهترین نوع کبد چرب، گرید ۱ است. این شرایط به علت استفاده از مواد غذایی ناسالم و مصرف بیش از حد چربی ایجاد میشود. چنانچه فرد فعالیت روزانه خود را بالا ببرد، میتواند در کنار مصرف دارویی این بیماری را درمان کند.
کبد چرب گرید ۲ کمی پیچیدهتر از گرید ۱ است. چرا که چربی تجمع یافته در کبد از حالت قبلی بیشتر میشود. چربیها در این مرحله به صورت تری گلیسیرید ذخیره میشوند. به علت پیچیدگی بیشتر در نتیجه سختتر میتوان این بیماری را درمان کرد. افراد مبتلا به گرید دوم کبد چرب باید حتما تحت نظر متخصص گوارش باشند.
تفاوتی که کبد چرب گرید ۳ با دو گرید قبلی دارد، روش درمان است. برای درمان این سطح از کبد چرب تغییر سبک زندگی کافی نیست. در این شرایط حتما باید از داروهای خاص استفاده کرد و تحت نظر پزشک باشند. گرید ۳ کبد چرب همان فیبروز کبدی نامیده میشود و دیواره کبد و بافت آن کاملا درگیر هستند.
کبد چرب گرید ۴ به سیروز کبدی معروف است. کلمه سیروز به معنای نارسایی است، یعنی شرایط کبد به وضعیتی رسیده است که به درستی خونرسانی و متابولیسم در آن اتفاق نمیافتد. در چنین شرایطی فرد باید در اسرع وقت در صف پیوند کبد قرار گیرد.
علائم بیماری کبد چرب
در بسیاری از موارد کبد چرب علائم قابل توجهی ندارد. اما ممکن است احساس خستگی و یا احساس ناراحتی در سمت راست بالای شکم داشته باشید. زرد شدن پوست و سفیدی چشم، خستگی بیش از حد و ضعف، حالت تهوع، کاهش اشتها یا کاهش وزن از جمله نشانههای بیماری کبد چرب به شمار میآید.
علائم کبد چرب در زنان
عوامل مختلفی هستند که میتوانند زمینه را برای ابتلا به کبد چرب در زنان فراهم کنند. مصرف بیش از حد الکل میتواند منجر به کبد چرب الکلی شود. با این حال در موارد غیر الکلی؛ علت دقیق بروز کبد چرب چندان مشخص نیست. حال از جمله علائم استئاتوز کبدی در زنان شامل موارد زیر میشود:
- سندرم پیش از قاعدگی شدید
- حساسیتهای پوستی
- حساسیت سینهها
- رفلاکس معده
- خشکی چشم
- کم خونی
- ریزش مو
علائم کبد چرب در مردان
ممکن است بعضی افراد بدون وجود هیچ گونه عامل زمینهای به کبد چرب مبتلا شوند. با این حال هر یک از موارد زیر میتواند نشان دهنده ابتلا به این بیماری باشد:
- بزرگ شدن سینه در آقایان
- زردی پوست و چشم
- از دست دادن اشتها
- تغییر رنگ مدفوع
- ضعف یا خستگی
- کبودی پوست
- حالت تهوع
- درد شکم
- سرگیجه
- تورم پاها
افراد مستعد به کبد چرب
فاکتورهایی که در ادامه ذکر نمودهایم از جمله موثرترین دلایل ایجاد ابتلا به بیماری کبد چرب محسوب میشوند:
چاقی و اضافه وزن
داشتن اضافه وزن از عوامل مهم ابتلا به کبد چرب محسوب میشوند. این مشکل علاوه بر کبد چرب با بیماریهای دیگری نیز ارتباط دارد. اگر شاخص توده بدنی شما بین ۲۵ تا ۳۰ است، دچاراضافه وزن هستید و اگر بالای ۳۰ است چاق محسوب میشوید. سعی کنید با رژیم غذایی سالم و ورزش روزانه وزن خود را پایین بیاورید و از ابتلا به کبد چرب پیشگیری کنید.
مصرف بیش از حد الکل
زیاده روی در مصرف الکل باعث ابتلا به کبد چرب الکلی میشود. افرادی که اعتیاد به الکل دارند در معرض خطر ابتلا به کبد چرب و نارسایی کبد هستند. این مواد به سلولهای کبد آسیب رسانده و باعث التهاب این اندام میشود.
سطح بالای کلسترول و تری گلیسرید
میزان بالای کلسترول و تری گلیسرید در خون احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب را بالا میبرد. زمانی که مقدار کلسترول در خون افزایش پیدا کند؛ در دیوارههای رگهای خونی جمع شده و باعث تشکیل پلاک میشود. این پلاکها به مرور زمان بزرگ شده و مسیر جریان خون را مسدود میکننی، نشستن طولانی و انجام ندادن ورزش باعث ابتلا به بیماریهای مختلفی از جمله کبد چرب غیر الکلی میشود. تحقیقات انجام شده در این د. از آن طرف اگر سطح گلیسرید خون شما بالا است باید سبک زندگی خود را تغییر دهید. زیرا این بیماری میتواند منجر به کبد چرب، سکته مغزی یا حمله قلبی شود.
عدم تحرک کافی، نشستن طولانی و انجام ندادن ورزش
فعالیت نکردن باعث ابتلا به بیماریهای مختلفی از جمله کبد چرب غیر الکلی میشود. تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان داده است که ابتلا به کبد چرب در میان افرادی که مدت زمان طولانی نشسته و فعالیت بدنی بسیار کمی دارند، بیشتر است.
رژیم غذایی و وضعیت دستگاه گوارش
از جمله موارد موثر در ابتلا به این بیماری رژیم غذایی است. امروزه به علت مصرف زیاد غذاهای فست فود، نوشابههای گازدار، قندهای افزوده و شیرینی جات ابتلا به کبد چرب افزایش پیدا کرده است.
ژنتیک
ژنتیک نیز در ایجاد این بیماری موثر است، البته هنوز ژن مربوط به این بیماری ناشناخته است. مشکلات ژنتیکی در برخی افراد باعث میشود به تجمع چربی در کبد حساسیت بیشتری نشان دهند.
عوارض بیماری کبد چرب
همانطورکه به آن اشاره شد بیماری کبد چرب به طور روز افزونی در حال گسترش است و تقریبا یک سوم بزرگسالان در کشورهای صنعتی دچار کبد چرب هستند. از عوارض این بیماری نیز میتوان به افزایش خطر ابتلا به مشکلات مزمن کبدی مانند سیروز و سرطان کبد دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی اشاره نمود. علت این امر تغییر عملکرد کبد در حالت التهاب است. به دنبال آن کبد چرب میتواند بر عملکرد سلولهای جزایر پانکراس و عملکرد کلیه تاثیر منفی داشته باشد.
روش های پیشگیری از کبد چرب
اگر مبتلا به بیماری کبد چرب نباشید میتوانید به کمک رژیم غذایی سالم و چندین روش دیگر از ابتلا به این اختلال پیشگیری کنید.
- اقدام در جهت کنترل قند خون، میزان تری گلیسیرید و کلسترول خون
- دنبال کردن برنامه درمانی توسط پزشک در صورت ابتلا به دیابت
- صبحانه رژیمی برای کبد چرب
- انجام حداقل ۳۰ دقیقه ورزش
- اجتناب از مصرف الکل
- حفظ وزن مناسب
درمان بیماری کبد چرب
درحال حاضر هیچ دارویی جهت درمان قطعی این بیماری تایید نشده است. اما جهت درمان فوری این بیماری کاهش وزن یکی از موثرترین اقدامات است. تحقیقات نشان میدهند حتی کاهش وزن به مقدار کم میتواند تاثیر بسیار خوبی بر روی روند درمان داشته باشد. اگر بیمار دچار نوع الکلی این بیماری باشد نیز قطع مصرف الکل میتواند باعث پاکسازی کبد چرب شود. از همه مهمتر مصرف مکملهای غذایی با تاثیرات فوقالعاده خود پیشگیری کننده و درمان کننده هستند.
بهترین مکمل کبد چرب
داروخانه آنلاین مثبت سبز با ارائه مشاورههای لازم محصولات و مکملهای دارویی را برای حفظ سلامت کبد به شما عرضه مینماید.
قرص لیورگل ۱۴۰ میلی گرم گل دارو
برای برخی استفاده از مکملهای گیاهی اهمیت بالایی دارد. قرص لیورگل برای چنین افرادی مناسب است چرا که این دارو از مواد موثر عصاره خشک خارمریم تهیه شده است. سیلیمارین موجود به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی و مستقل عمل نموده و رادیکالهای آزاد سمی را از بین میبرد. داروی کبد چرب معرفی شده به رفع هرگونه مواد سمی، بقایای مضر ترکیبات دارویی و ترکیبات شیمیایی کمک میکند.
قرص لیورکر هلث اید
لیور کر هلث اید مکملی است کاملا گیاهی که با هدف حفظ سلامت کبد و بهبود عملکرد آن فرموله شده است. برخی از ترکیبات این قرص خاصیت سم زدایی موثر دارند و بدین صورت به پاکسازی کبد کمک میکنند. نیم دیگر نیز خاصیت کاهنده تجمع چربی هستند و در بهبود و رفع بیماری کبد چرب مفید واقع میشوند. ناگفته نماند تائورین موجود در قرص لیورکر باعث میشود که سلولهای کبدی به طور موثرتری عمل کنند.
کپسول پرولیو باریج اسانس
کپسول پرولیو باریج مکملی شناخته شده و موثر جهت درمان کبد چرب است. این فراورده دارای فرمولاسیونی است که با محافظت از کبد و کیسه صفرا به عنوان پیشگیری کننده و همچنین کمک کننده به درمان بیماریهای کبد چرب و هپاتیت ویروسی عمل میکند. در نظر داشته باشید ترکیبات گیاهی همچون کنگر فرنگی، قاصدک و زردچوبه اثرگذاری این مکمل را چندین برابر نموده است.
قرص لیورفیت ایران داروک
قرص لیورفیت ایران داروک تقویت کننده اعمال کبد و پیشگیری کننده آسیبهای کبدی است. این مکمل در دمان اختلالاتی همچون سیروز، کبد چرب و مسمومیتهای کبدی موثر است. خرید مکمل کبد و استفاده از آن با تقویت اعمال کبدی و خاصیت آنتی اکسیدانی خود میتواند از آسیبهای ناشی مواد شیمیایی، سبک زندگی نامناسب و الکل جلوگیری نماید.
سخن پایانی
حفاظت از کبد یکی از بهترین راههای جلوگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب و عوارض بعد از آن است. این پیشگیری شامل حذف نوشیدن الکل، رعایت رژیم غذایی مناسب، ورزش و … است. در صورت ابتلا به بیماری خاص نیز دستورالعملهای دکتر خود را دنبال کنید و دارویی را که جهت درمان دیابت یا کلسترول بالا مصرف میکنید فراموش نکنید. در صورت ابتلا به کبد چرب نیز راههای درمان را قبل از پیشرفت بیماری انجام دهید تا از عوارض آن دور بمانید.