قرص تنوویر شاری همراه سایر داروهای ضدویروس در درمان HIV-1 و یا هپاتیت B مزمن در بیماران مبتلا به HIV به کار میرود. این محصول در گروه فارماکوکنیک به عنوان ضد ویروس سیستمیک شناخته میشود. با مطالعه این مطلب با این قرص، نحوه عملکرد، عوارض جانبی و تداخل دارویی آن بیشتر آشنا خواهید شد.
آنچه در این مقاله می خوانیم
فرق HIV 1 و HIV 2 در چیست ؟
گفتیم که قرص تنوویر شاری برای افرادی قابل استفاده است که از هپاتیت B و HIV 1 رنج میبرند. حتما شما نام ایدز و هپاتیت ب را شنیدهاید و اطلاعاتی در مورد آنها دارید. اما HIV 1 چیست؟ باید بدانید که ۲ نوع ویروس HIV وجود دارد: HIV 1 همهگیر، پاندمیک و تهاجمیتر است در حالیکه HIV 2 فقط در آفریقای غربی وجود دارد و همهگیری کمتری ایجاد میکند. علیرغم اینکه بیش از ۴۰ سال از کشف بیماری ایدز میگذرد اما با این وجود هنوز واکسن و درمان خاصی برای این بیماری پیدا نشده است.
انواع هپاتیت
شاید برایتان جالب باشد بدانید که ۵ نوع هپاتیت وجود دارد. عفونتهای ویروسی کبد که به عنوان هپاتیت طبقهبندی میشوند شامل هپاتیت A ، B ، C ، D و E میشوند. عامل هر کدام از این نوع هپاتیتها ویروسهای جداگانهای است. هپاتیت A یک بیماری حاد کوتاه مدت است در حالی که هپاتیت B ، C و D به احتمال زیاد مداوم و مزمن هستند. هپاتیت E معمولا حاد است اما به ویژه در زنان باردار میتواند خطرناک باشد. دارویی که در این مطلب به شما معرفی میشود تنها برای کنترل هپاتیت B کاربرد دارد.
اثرات فارماکولوژیک و مکانیسم اثر قرص تنوویر شاری
محصول فوق حاوی تنوفوویر دیسوپروکسیل فومارات آنالوگ دی استری فسفریله نوکلئوزیدی غیر حلقوی آدنوزین منوفسفات است. در مرحله نخست تنوفوویر دیسوپروکسیل فومارات هیدرولیز شده و به تنوفوویر تبدیل میشود. این ترکیب تحت تاثیر آنزیمهای سلول فسفریله شده و به فرم فعال تنوفوویر دی فسفات در میآید. فرم فعال دارو سبب مهار رونویسی ویروس HIV و خاتمه همانندسازی DNA میشود. میزان فراهمی زیستی تنوفوویر در حدود ۲۵% تخمین زده شده است. اگر در کنار این قرص از غذاهای چرب استفاده شود، میزان فراهمی زیستی دارو افزایش خواهد یافت. دفع بخش عمده این دارو در بدن از طریق کلیه صورت میگیرد. طبق گفته شرکت سازنده نیمه عمر حذف دارو در حدود ۱۷ ساعت است.
دقت داشته باشید که مقدار مصرف این دارو فقط توسط پزشک باید تعیین شود؛ پس از مصرف خودسرانه آن به شدت بپرهیزید.
عوارض جانبی
عوارضی که ممکن است پس از مصرف قرص تنوویر شاری در برخی از افراد به وجود آید، شامل موارد زیر است:
- اسهال
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس سستی
- کاهش تراکم استخوان
- توزیع نامناسب چربی در بدن
همچنین تشدید هپاتیت B، خطر لاکتواسیدوز، هپاتومگالی شدید و اختلال در عملکرد کلیه از عوارض جدی این محصول است که در صورت بروز هر یک از آنها باید تحت نظر پزشک به بررسی آنها پرداخت.
تداخل دارویی
این دارو ممکن است با دیدانوزین، ایندیناویر و لامیوودین دچار تداخل شود. همچنین تنوفوویر ممکن است با داروهایی که از طریق ادرار دفع میشوند مثل آسیکلوویر، آدفوویردیپیوکسیل، گانسیکلوویر، والاسیکلوویر و والگانسیکلوویر و سایر داروهایی که در مسیر دفع کلیوی دارو اختلال ایجاد میکنند، تداخل داشته باشد بنابراین در استفاده از آنها در کنار یکدیگر باید دقت کرد.
هشدارهای لازم در رابطه با قرص تنوویر شاری
در مصرف این قرص موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
افرادی که دچار اختلالات کلیوی یا کبدی هستند تنها با نظارت پزشک باید از این محصول استفاده کنند.
در دوران بارداری و شیردهی زیر نظر پزشک از این دارو استفاده شود.
کودکان نباید این دارو را مورد استفاده قرار دهند.
سالمندان با احتیاط کامل و زیر نظر پزشک مجاز به استفاده از این محصول هستند.
سخن پایانی
۳۰ عدد قرص در بسته بندی قرص تنوویر وجود دارد که درمان کمکی برای HIV و هپاتیت به شمار میآید. این محصول به طور تخصصی مهارکننده نوکلئوتیدی ترانس کریپتاز معکوس بوده و تنها زیر نظر پزشک باید مورد مصرف قرار گیرد. بنابراین تعیین مقدار مصرف آن نیز تنها توسط پزشک مقدور است.