مجله مثبت سبز

آیا چاقی باعث ریزش مو می شود؟

2/5 - (1 امتیاز)

شناسایی علت ریزش مو مهم‌ترین گام در راه بهبود این مشکل است. عوامل مختلفی همچون فاکتورهای ژنتیکی، تغذیه نامناسب، عدم تعادل هورمون‌ها، استرس و اضطراب، افزایش سن، ابتلا به برخی بیماری‌ها و مصرف برخی از داروها در بروز ریزش مو در زنان و مردان موثر هستند. آیا چاقی نیز یکی از عوامل تاثیرگذار در ریزش […]

چاقی و ریزش مو

شناسایی علت ریزش مو مهم‌ترین گام در راه بهبود این مشکل است. عوامل مختلفی همچون فاکتورهای ژنتیکی، تغذیه نامناسب، عدم تعادل هورمون‌ها، استرس و اضطراب، افزایش سن، ابتلا به برخی بیماری‌ها و مصرف برخی از داروها در بروز ریزش مو در زنان و مردان موثر هستند. آیا چاقی نیز یکی از عوامل تاثیرگذار در ریزش مو است؟ آیا اضافه وزن موجب می‌شود تا موها بیشتر از حد طبیعی بریزد؟ رابطه چاقی و ریزش مو موضوعی است که در این مطلب به بررسی آن می‌پردازیم.

چاقی و ریزش مو

چاقی را نمی‌توان یکی از دلایل اصلی ریزش مو دانست. با این وجود برخی از عادات و سبک‌های غلط زندگی که مرتبط با چاقی هستند، می‌توانند در رشد موها تاثیرگذار باشند. به زبان ساده‌تر باید گفت که چاقی زمینه‌ساز ابتلا به برخی بیماری‌ها است که بروز آنها می‌تواند به ریزش مو منجر شود؛ بنابراین چاقی و ریزش مو به طور غیرمستقیم به یکدیگر مرتبط هستند. بیماری های مرتبط با چاقی که در ریزش مو اثرگذار هستند را می‌توان اینچنین برشمرد:

دیابت

چاقی در بسیاری از موارد با بیماری دیابت همراه است. دیابت بر عملکرد سیستم گردش خون تاثیر گذاشته و در آن خلل ایجاد می‌کند. سلامت موها در گرو گردش خون مناسب در بدن است زیرا مواد مغذی از طریق جریان خون به فولیکول‌های مو می‌رسند. بنابراین اگر جریان خون با اختلال مواجه شود، در نتیجه چرخه رشد مو نیز دچار مشکل شده و ریزش موها افزایش می‌یابد.

کم کاری تیروئید

یکی از بیماری‌هایی که به طور خاموش موجب افزایش وزن می‌شود، بیماری کم‌کاری تیروئید است. هنگامی‌که تولید هورمون‌های T3 و T4 در بدن با اختلال مواجه شود، بر سایر فرایندهای بدن تاثیر می‌گذارد؛ از جمله آنکه ریزش مو افزایش می‌یابد و ممکن است دیگر هرگز موهای جدید جایگزین موهای ریخته شده نشوند. خوشبختانه با مصرف دارو می‌توان مشکل کم‌کاری تیروئید را حل کرده و ریزش مو را نیز بهبود بخشید.

مطالعه این مقاله را از دست ندهید: مبتلایان به کم کاری تیروئید چگونه وزن کم کنند ؟

کم کاری تیروئید و ریزش مو

بیماری های قلبی

چاقی و ریزش مو را به واسطه بیماری‌های قلبی نیز می‌توان به یکدیگر مرتبط دانست. در یک مطالعه مشخص شد که مردان طاس 70 درصد بیش از سایرین احتمال دارد که به بیماری‌های قلبی مبتلا شوند. بیماری‌های قلبی معمولا با گردش خون ضعیف در بدن همراه است؛ از این رو می‌توان گفت که اختلال در گردش خون، توانایی رشد فولیکول‌های مو را محدود نموده و در نتیجه ریزش مو را به همراه دارد.

عدم تعادل هورمونی

نوسانات هورمونی عملکرد بازسازی فولیکول مو را مختل کرده و منجر به ریزش مو و کم‌پشت شدن موها شود. عدم تعادل هورمونی از چندین جهت به چاقی مرتبط است. مردان دارای اضافه وزن دارای چربی بیشتری در بدن خود بوده که این مسئله موجب افزایش سطح طبیعی استروژن در بدن آنها می‌شود. در این صورت برهم خوردن هورمون‌ها ریزش مو را به دنبال دارد. همچنین معمولا افراد چاق با عدم تعادل هورمون‌ها در بدن خود مواجه هستند و در این حالت هورمون‌های لازم برای تولید مو دچار اختلال شده و ممکن است روند رشد مو تا مدت‌ها در حالت خاموش باقی بماند. فراموش نکنید که کنترل وزن به تعادل هورمون‌های بدن کمک کرده و علاوه بر بهبود رشد مو به تنظیم چرخه‌های گرسنگی، کاهش ولع برای خوردن و بهبود سلامت کلی بدن کمک می‌کند.

با افزایش چربی در بافت‌های بدن، هورمون‎‌های زنانه دچار تغییر شده و منجر به ترشح هورمون آندروژن (هورمون مردانه) می‌شود و برخی خصوصیات مردانه بروز می‌یابد. ریزش مویی که منجر به تاسی می‌شود در آقایان بیش از بانوان است اما این نوع تغییر هورمونی و افزایش هورمون مردانه در زنان می‌تواند ریزش مو را در پی داشته باشد.

تحرک کم

چاقی و ریزش مو از این جهت نیز به یکدیگر مرتبط هستند که اشخاص چاق معمولا تحرک بسیار کمی دارند و همین کم‌تحرکی نیز اضافه وزن را در آنها ایجاد کرده است. هنگامی‌که فعالیت فیزیکی در افراد کاهش یابد، خون به همه اعضای بدن از جمله کف سر نیز به خوبی نمی‌رسد و در نتیجه فولیکول‌های مو ضعیف شده و ریزش مو پدید می‌آید.

استرس

بسیاری از شواهد نشان می‌دهند که چاقی و استرس در ارتباط مستقیم با یکدیگر هستند؛ به طوری‌که استرس و اضطراب زیاد در تعدادی از افراد سبب افزایش اشتها می‌شود و پرخوری عصبی را ایجاد می‌کند. استرس، خود به تنهایی یکی از عوامل مهم ریزش مو محسوب می‌شود که ممکن است در افراد چاقی که استرس دارند، این ریزش مو را بیشتر بتوانید مشاهده کنید. داشتن یک شغل یا زندگی استرس‌زا به این معنا نیست که دیگر هیچ گزینه‌ای ندارید و مجبور به تحمل هستید. استفاده از تمرینات یوگا و مدیتیشن در کاهش اضطراب و استرس بسیار مفید است. در این زمینه می‌توانید از یک روان‌شناس مجرب نیز کمک بگیرید.

استرس و ریزش مو

ارتباط چاقی و ریزش مو با تغذیه نامناسب

افراد چاق معمولا تغذیه سالمی ندارند و اغلب با مصرف بیش از حد فست فودها و چربی‌ها دچار اضافه وزن شده‌اند. بر این اساس می‌توان گفت که با گنجاندن مواد غذایی سالم در رژیم غذایی و محدود کردن مصرف کربوهیدرات‌ها، قندها و چربی‌ها می‌توان به کاهش وزن کمک کرده و در نتیجه از بروز احتمالی ریزش مو نیز پیشگیری به عمل آورد.

یک رژیم غذایی سالم برای حفظ سلامت مو باید شامل دوزهای مناسبی از ویتامین C، روی، آهن، بیوتین، امگا3 و پروتئین‌های بدون چربی باشد. رژیم غذایی غنی از میوه و سبزیجات، ماهی، آجیل و دانه‌ها نه تنها به کاهش وزن کمک می‌کند بلکه در تقویت و رشد موهای سالم نیز موثر است. در صورتی که بدن با کمبود ویتامین‌ها و مواد مغذی مواجه باشد، می‌توان از انواع قرص پوست مو و ناخن نیز در کنار رژیم غذایی استفاده کرد.

آیا کاهش وزن در افراد چاق باعث ریزش مو می شود ؟

بسیاری از افراد چاق پس از اینکه با تغییر در رژیم غذایی برای کاهش وزن اقدام می‌کنند، اذعان می‌دارند که دچار ریزش مو شده‌اند. در این زمینه باید گفت که چنانچه کاهش وزن، آرام و تدریجی اتفاق بیفتد، ریزش مو را به دنبال نخواهد داشت اما اگر رژیم غذایی غیر اصولی باشد و به ناگاه کاهش وزن زیادی را موجب شود، در این صورت ریزش مو ناگزیر است. بنابراین اگر با اضافه وزن روبرو هستید، سعی کنید از رژیمی برای لاغر شدن استفاده کنید که سبک زندگی شما را به مرور دچار تغییر کند. در این صورت از بابت ریزش مو دیگر لازم نیست نگرانی داشته باشید.

رژیم غذایی سالم چاقی و ریزش مو

جراحی لاغری موجب ریزش مو می شود ؟

گفتیم که چاقی و ریزش مو به طور غیر مستقیم به یکدیگر مرتبط هستند. بدیهی است که جهت بهبود ریزش مو و همچنین رفع مشکل چاقی باید در سبک زندگی تغییرات کلی ایجاد نموده و در کنار ورزش از رژیم غذایی سالم بهره گرفت. یکی از راه‌هایی که به منظور کاهش وزن پیشنهاد می‌شود، انجام جراحی لاغری است. پس از جراحی ممکن است برای مدتی فرد با ریزش مو مواجه شود اما خوشبختانه این اتفاق موقتی است و پس از چند ماه رشد موها از سر گرفته شده و حتی با قدرت و استقامت بیشتری شروع به رشد می‌کنند. ریزش مو پس از جراحی لاغری به دلیل کاهش مصرف کالری در بدن اتفاق می‌افتد و همان‌طور که توضیح داده شد پس از مدتی کاملا برطرف می‌شود.

راهکارهایی برای پیشگیری از ریزش مو

واضح است که همه افراد دوست دارند موهایی پرپشت، لطیف و زیبا داشته باشند. جهت حفظ سلامت موهای خود از راهکارهای زیر کمک بگیرید:

  • رژیم غذایی خود را اصلاح نموده و از میوه و سبزیجات و پروتئین بدون چربی بیش از پیش استفاده کنید.
  • وزن خود را در حالت ایده‌آل حفظ نموده و اجازه ندهید بیماری‌های مرتبط با چاقی زمینه‌ساز ریزش مو در شما شوند.
  • برای دور کردن اضطراب و استرس از خود، به طور مرتب ورزش کرده و یوگا و مدیتیشن انجام دهید.
  • با آب داغ سر خود را نشویید، به هنگام استفاده از شامپو کف سر خود را به شدت مالش ندهید و برای خشک کردن موها از سشوار استفاده نکنید.
  • با توجه به نوع موهای خود، از شامپوی مناسب استفاده کنید.
  • حداقل 8 لیوان آب در طی روز بنوشید.
  • سالیانه دو بار با ارائه آزمایش خون، سطح ویتامین‌ها، مواد معدنی و هورمون‌های خود را ارزیابی کنید و در صورت لزوم با مراجعه به پزشک از دارو استفاده نمایید.

گفتار پایانی

چاقی و ریزش مو به طور مستقیم به یکدیگر مرتبط نیستند یعنی هر فردی که چاق باشد، الزاما ریزش مو ندارد اما متاسفانه اضافه وزن معمولا بیماری‌هایی را ایجاد می‌کند که منجر به ریزش مو می‌شوند. بنابراین اگر به حفظ سلامت موهای خود اهمیت می‌دهید، باید همواره وزن خود را در ایده‌آل‌ترین حالت ممکن حفظ نمایید. آیا شما نیز ریزش مو دارید؟ آیا علت آن را جستجو کرده و درمانی مناسب برای آن یافته‌اید؟

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

3 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ali
ali

سلام کاربر گرامی. فقط ورزش و فعالیت قرص کپسول روی کلیه به احتمال ۹۹ درصد تاثیر سوء می گذاره . و همین طور مکمل های بدنسازی که کلیه و کبدها رو نابود کرده یا stop usual کرده

نوری زاده
نوری زاده

برای لاغری چه قرصی را پیشنهاد می دید؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  نوری زاده

سلام کاربر عزیز….در این مورد ابتدا باید نسبت وزن و قد نسبت به هم سنجیده شود تا مشخص شود آیا اضافه وزن وجود دارد و اگر بله درجه ی آن چقدر است…در ضمن گاهی اضافه وزن منشاء هورمونی دارد که در این راستا لازم است به متخصص غدد مراجعه شود… در پاسخ به سوال شما به طور کلی چند دارو مورد تایید fda میباشد که کم خطر ترین انها ارلیستات میباشد. در نظر داشته باشید که حتما در دوره ی مصرف این دارو فراورده های حاوی مولتی ویتامین (به خصوص ویتامین های A D E K) استفاده نمایید به گونه ای که از نظر زمانی حداقل 2 ساعت با مصرف این دارو فاصله داشته باشد. تعداد زیادی فراورده ی گیاهی هم توسط شرکت های سازنده معرفی شده اند که اثر کاهش وزن دارند ولی باید قبل از مصرف آنها از نظر وجود تداخل احتمالی با دارو ها و وضعیت بیولوژیک خود با داروساز و یا پزشک مشورت نمایید…. ببا تشکر.