قرص راکوتان چیست و چگونه عمل می کند؟

4/5 - (8 امتیاز)

برای درمان آکنه‌های شدید یکی از بهترین درمان‌ها استفاده از کپسول ایزوترتینوئین یا همان قرص راکوتان است. این دارو در کنار تاثیر بی‌نظیری که در درمان جوش و آکنه بر جای می‌گذارد، در بسیاری از موارد عوارض جانبی نامطلوبی به دنبال دارد. پس اگر از این دارو استفاده می‌کنید، حتما باید توسط پزشک تجویز شده […]

قرص راکوتان

برای درمان آکنه‌های شدید یکی از بهترین درمان‌ها استفاده از کپسول ایزوترتینوئین یا همان قرص راکوتان است. این دارو در کنار تاثیر بی‌نظیری که در درمان جوش و آکنه بر جای می‌گذارد، در بسیاری از موارد عوارض جانبی نامطلوبی به دنبال دارد. پس اگر از این دارو استفاده می‌کنید، حتما باید توسط پزشک تجویز شده باشد. اطلاعاتی کامل درباره قرص راکوتان را در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز در اختیار شما قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.

قرص راکوتان چیست؟

راکوتان (Roaccutane) نام تجاری یک داروی شیمیایی به نام ایزوترتینوئین  (Isotretinoin)  است که برای درمان جوش‌های شدید و مزمن صورت (آکنه) استفاده می‌شود. این دارو در دسته داروهای رتینوئیدی قرار دارد و برای درمان آکنه شدید که به سایر درمان‌ها پاسخ نمی‌دهد، به کار می‌رود.

راکوتان برای جلوگیری از تولید چربی در پوست و کاهش تولید غدد چربی در پوست استفاده می‌شود. این دارو ممکن است باعث کاهش ترشحات چربی از پوست، کاهش تعریق، خشکی پوست، لرزش، خستگی و دیگر عوارض جانبی شود. قرص راکوتان حتما باید تحت نظارت پزشک مورد استفاده قرار گیرد.

نکات قابل توجه در مورد راکوتان

  • کپسول های ایزوترتینوئین یا راکوتان بعد از 1 هفته تا 10 روز شروع به اثرگذاری در بدن کرده و تاثیر خود را نشان می‌دهند.
  • در ابتدای درمان حتی ممکن است وضعیت پوست شما از قبل هم بدتر بشود.
  • قبل از شروع کردن به مصرف راکوتان، دادن آزمایش خون لازم است و در طول درمان نیز مدام باید آزمایش خون صورت گیرد تا از عوارض جانبی پیشگیری به عمل آید.
  • در طول درمان با قرص راکوتان لب‌ها و پوست ممکن است خشک و نسبت به نور خورشید بسیار حساس شوند. بنابراین حتما لازم است از بالم لب، مرطوب کننده و ضد آفتاب استفاده شود.
  • در زمان مصرف راکوتان و حداقل تا 1 ماه بعد از قطع مصرف، فرد هرگز نباید باردار باشد زیرا ایزوترتینوئین می‌تواند به جنین آسیب برساند.
  • چنانچه در حین مصرف روآکوتان احساس افسردگی شدید داشتید، حتما پزشک را در جریان بگذارید.

راکوتان برای جوش

چه کسانی می توانند از راکوتان استفاده کنند؟

کودکان بالای 12 سال و بزرگسالان به منظور درمان آکنه‌های شدید می‌توانند از قرص راکوتان استفاده کنند.

به کودکان زیر 12 سال و همچنین نوجوانانی که هنوز به سن بلوغ نرسیده‌اند، راکوتان ندهید.

SiderAL
قرص آهن با جذب بالا
قیمت: 260.000 تومان
قیمت با تخفیف:197.000 تومان
SiderAL
قرص آهن با جذب بالا
قیمت اصلی: 260.000 تومان
قیمت با تخفیف: 197.000 تومان

اگر دیابت دارید قبل از شروع به مصرف قرص ایزوترتینوئین پزشک را در جریان قرار دهید زیرا این دارو ممکن است باعث افزایش سطح قند خون شود.

چه کسانی نباید از راکوتان استفاده کنند؟

قرص راکوتان برای برخی از افراد مناسب نیست. در صورت داشتن مشکلات زیر، حتما با پزشک مشورت کنید:

  • حساسیت به ایزوترتینوئین، بادام زمینی یا سویا و همچنین هر نوع داروی دیگر
  • داشتن بیماری‌های روانی مثل افسردگی یا داشتن رفتار پرخاشگرانه و افکار خودکشی
  • در حال تلاش برای بچه دار شدن یا باردار بودن
  • در دوران شیردهی
  • مبتلایان به بیماری‌های کلیوی و کبدی
  • بالا بودن سطح کلسترول یا تری گلیسیرید در خون
  • بالا بودن سطح ویتامین A در بدن
  • ابتلا به بیماری‌ التهابی روده مثل کرون یا کولیت اولسراتیو.

دوز مصرف قرص راکوتان

قرص راکوتان به صورت کپسول نرم 10 و 20 میلی‌گرمی به بازار عرضه می‌شود. پزشک برای هر فرد با توجه به وزن وی، دوز مصرف راکوتان را تعیین می‌کند.

دوز شروع مصرف راکوتان معمولا 0.5 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز است. بنابراین اگر شما 60 کیلو وزن دارید، دوز معمول برای شما از 30 میلی‌گرم در روز آغاز می‌شود.

در اکثر موارد 1 یا 2 بار در روز از قرص راکوتان استفاده می‌شود. پس از چند هفته که از شروع مصرف دارو گذشت، پزشک اغلب دوز را تغییر می‌دهد. اگر نشانه‌های بهبود آکنه مشاهده نشود، بدون شک فرد به دوز بالاتری از دارو نیاز دارد. همچنین اگر عوارض جانبی راکوتان مشاهده شود، پزشک دوز دارو را کمتر خواهد کرد.

نحوه مصرف قرص راکوتان

قرص راکوتان را باید همراه با 1 لیوان آب میل کنید. این دارو اگر با معده پر مصرف شود، تاثیر بهتری در بدن خواهد داشت.

بهترین زمان مصرف قرص راکوتان

بلافاصله بعد از صرف غذا یا میان وعده بهترین زمان مصرف راکوتان است تا اثر بهتری بر جای گذارد.

دوره مصرف راکوتان

یک دوره مصرف قرص راکوتان 16 تا 24 هفته (حدود 4 تا 6 ماه) طول می‌کشد. پس از توقف درمان، آکنه‌ها معمولا تا 8 هفته بعد بهبودی کامل می‌یابند. پس از طی این دوره اکثر افراد پوستی سالم و شفاف و بدون جوش خواهند داشت اما بعضی از افراد هم لازم است یک دوره دیگر راکوتان را مورد استفاده قرار دهند.

عوارض جانبی قرص راکوتان چیست؟

عوارض معمول و رایج این دارو عبارتند از:

  • خشکی پوست، چشم، بینی یا لب
  • بثورات پوستی همراه با خارش خفیف
  • خشکی دهان یا گلو
  • سردرد
  • کمردرد یا درد عضلات و مفاصل

اگر این عوارض برای شما آزار دهنده باشند حتما باید در مورد آنها با پزشک مشورت کنید.

کپسول راکوتان

عوارض قرص راکوتان

عوارض جانبی جدی با مصرف قرص راکوتان بسیار نادر است و از هر 1000 نفر ممکن است تنها در 1 نفر مشاهده شود. در صورت مشاهده این عوارض با پزشک مشورت کنید زیرا ممکن است لازم باشد مصرف دارو قطع شود:

  • کبودی بی‌دلیل یا به سهولت دچار خونریزی شدن: این علائم ممکن است نشانه اختلال در انعقاد خون باشد.
  • ابتلا به عفونت‌های مکرر یا طولانی شدن مدت ابتلا به عفونت‌ها همراه با احساس ضعف و سرگیجه و رنگ‌پریدگی پوست.
  • مضطرب، پرخاشگر و خشن شدن یا تغییر در خلق و خو و بروز افسردگی
  • درد شدید در معده همراه با اسهال و استفراغ (ممکن است نشانه پانکراتیت باشد.)
  • اسهال خونی (خونریزی از دستگاه گوارش)
  • ضعف عضلانی (مشکل در به حرکت درآوردن دست و پا همراه با تورم و کبودی)
  • زرد شدن سفیدی چشم یا زرد شدن پوست (این علائم در پوست‌های تیره کمتر به چشم می‌آید اما در هر صورت ممکن است نشانه مشکلات کبدی باشد.)
  • مشکل در ادرار کردن همراه با احساس خستگی شدید (نشانه مشکلات کلیوی)
  • سردرد دائمی که از بین نمی‌رود.
  • تغییر در قدرت بینایی (مثل خوب کار نکردن دید چشم در شب)

علائم حساسیت به راکوتان

در موارد بسیار نادر بعضی از افراد ممکن است نسبت به قرص راکوتان حساسیت داشته باشند. در صورت مشاهده علائم زیر حتما باید با اورژانس تماس بگیرید:

  • بثورات پوستی همراه با خارش، قرمزی، تورم یا تاول
  • خس خس سینه
  • درد قفسه سینه یا گرفتگی گلو
  • مشکل در صحبت کردن و تنفس
  • تورم دهان، صورت، لب، زبان و گلو

مصرف قرص راکوتان در دوران بارداری و شیردهی

ایزوترتینوئین نباید در بارداری استفاده شود زیرا می‌تواند باعث نقص مادرزادی در جنین شود. اگر در طول درمان با کپسول ایزوترتینوئین باردار شدید، مصرف کپسول‌ها را قطع کرده و در اسرع وقت با پزشک خود صحبت کنید.

همچنین مصرف قرص راکوتان در دوران شیردهی ممنوع است زیرا ممکن است به نوزاد آسیب برساند و از طریق شیر مادر وارد بدن وی شود.

تداخل دارویی راکوتان

راکوتان (Isotretinoin) با برخی از داروها تداخل دارویی دارد و مصرف همزمان آن‌ها ممکن است باعث بروز عوارض جانبی جدی شود. برخی از داروهایی که با راکوتان تداخل دارویی دارند عبارتند از:

  • 1- تتراسیکلین‌ها: مصرف همزمان تتراسیکلین‌ها با راکوتان ممکن است باعث افزایش حساسیت پوستی و خشکی پوست شود.
  • 2- داروهای ضد افسردگی: مصرف همزمان راکوتان با برخی از داروهای ضد افسردگی مانند فلوکستین (Fluoxetine) ممکن است باعث افزایش خطر بروز افسردگی و خطر ایجاد عوارض جانبی شود.
  • 3- استرئوئیدها: مصرف همزمان راکوتان با استرئوئیدها مانند پردنیزولون (Prednisolone) ممکن است باعث افزایش خطر افزایش فشار خون، اختلالات بینایی و سایر عوارض جانبی شود.
  • 4- ویتامین آ: مصرف همزمان راکوتان با ویتامین A مانند ترتینوئین (Tretinoin) ممکن است باعث افزایش خطر عوارض جانبی نظیر خشکی پوست، تحریک پوستی و سایر عوارض شود.

اگر قرار است قرص راکوتان استفاده کنید، قبل از اقدام برای مصرف، لیست تمام داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید.

جوش زدن بعد از مصرف راکوتان

طی هفته‌های دوم تا چهارم که مصرف قرص راکوتان را آغاز می‌کنید، ممکن است تعداد جوش‌ها بیشتر شود و به اصطلاح برون‌ریزی وجود داشته باشد. در واقع در ابتدای درمان با این دارو جوش‌های زیر پوستی بیرون می‌آیند و این مسئله کاملا طبیعی است.

از طرف دیگر در طول درمان با آکوتان پوست خشک و آسیب پذیر می‌شود و همین مسئله ممکن است باعث تحریک پوستی شده و جوش‌های تازه به دنبال داشته باشد. اگر بعد از مصرف آکوتان تا هفته‌ها تعداد جوش‌های شما همچنان بیشتر شد، حتما با پزشک مشورت نمایید.

قرص راکوتان برای ورم بینی

قرص راکوتان به طور اختصاصی برای درمان جوش‌های مزمن و مقاوم به درمان است نه برای درمان تورم و التهاب بینی. اما گاهی این قرص بعد از انجام عمل جراحی بینی به منظور کاهش ورم تجویز می‌شود. این دارو از مشتقات ویتامین A بوده و رتینوئیدهای موجود در آن چربی روی بینی و التهابات روی پوست را کاهش می‌دهد و در نتیجه از شدت ورم بینی کاسته می‌شود. این قرص را برای ورم بینی تنها در صورتی مصرف کنید که آن را پزشک تجویز کرده باشد.

فرق راکوتان با ایزوترتینوئین چیست؟

راکوتان (Isotretinoin) و ایزوترتینوئین (Isotretinoin) در واقع یکسان هستند و نام‌های مختلفی برای یک دارو به شمار می‌آیند. راکوتان نام تجاری داروی ایزوترتینوئین است که توسط شرکت Roche در بازار عرضه می‌شود.

این دارو یک داروی قوی برای درمان آکنه شدید و مزمن بوده و در صورت مصرف نادرست اثرات جانبی جدی دارد. ایزوترتینوئین دارویی است که به روشن شدن پوست کمک می‌کند و باعث کاهش تولید چربی در پوست می‌شود. هدف اصلی این دارو کاهش باکتری‌های مولد آکنه و کاهش التهابات پوستی است. در کل، راکوتان و ایزوترتینوئین یکسان هستند و تنها تفاوت آن‌ها در نام تجاری آن‌ها است.

راکوتان و لاغری

راکوتان ممکن است باعث کاهش وزن در برخی از افراد شود. این کاهش وزن ممکن است به دلیل کاهش اشتها و افزایش متابولیسم بدن باشد. بعضی از افراد ممکن است در طول درمان با راکوتان افزایش وزن داشته باشند، اما این اتفاق نادر است. با این حال، برای افرادی که قبلا مشکل لاغری داشته‌اند، ممکن است کاهش وزن بیشتری احساس شود.

بنابراین، اگر شما در حال مصرف راکوتان بوده و نگران تاثیر آن بر وزن خود هستید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. پزشک شما ممکن است تغییراتی در رژیم غذایی شما اعمال کند و یا روش‌های دیگری را پیشنهاد دهد تا به حفظ وزن در حد تعادل کمک شود.

کلام آخر

در این مقاله به بررسی قرص راکوتان پرداختیم. چنانچه شرح دادیم راکوتان برای درمان جوش‌های قوی تجویز می‌شود و حتما زیر نظر پزشک باید مورد استفاده قرار گیرد. اگر نیاز به کرم ضد جوش برای رفع آکنه دارید حتما به داروخانه آنلاین مثبت سبز سری بزنید.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها