بیماریهای مربوط به لثه از بیماریهای رایج دهان بوده که به دلیل نداشتن درد و عدم آگاهی نادیده گرفته میشود. اما لازم است بدانید عفونت لثه خطر زیادی داشته و میتواند سبب از دست دادن دندان در بزرگسالان شود. از این رو توصیه میشود این مقاله را دنبال کنید تا با علائم و درمان عفونت لثه آشنا شوید. حتی با انجام دادن برخی از مراقبتها میتوانید از این بیماری پیشگیری کنید.
آنچه در این مقاله می خوانیم
چه عواملی سبب عفونت لثه میشوند ؟
موارد بسیاری وجود دارد که میتواند بر وضعیت لثه تاثیر گذاشته و به آن آسیب وارد کند. در ادامه با علائم و درمان عفونت لثه بیشتر آشنا خواهید شد.
عدم رعایت بهداشت دهان
مسواک نزدن به صورت منظم و عدم استفاده از نخ دندان، سبب تشکیل پلاک میشود. باکتریهای موجود در پلاک دندان پس از تاثیر منفی بر لثه و دندان، میتوانند بر بافت استخوان نگهدارنده دندان و لثه نیز اثر مخربی داشته باشند. در نتیجه عدم رعایت چنین نکات سادهای، میتواند بیماری پر خطر عفونت لثه را به دنبال داشته باشد.
برخی از بیماری ها
بیماریهایی مانند سرطان که در سیستم ایمنی فرد تداخل ایجاد میکنند، میتواند اثرات مخربی را برای لثه به دنبال داشته باشد. همچنین بیماران دیابتی با توجه به تاثیر مضری که این بیماری بر توانایی بدن در استفاده از قند خون دارد، در معرض خطر ابتلا به عفونتهای لثه و پریودنتال هستند.
بعضی از داروها
داروهایی همانند ضد تشنج دیلانتین و داروی ضد آنژین ممکن است باعث رشد غیرطبیعی بافت لثه و به دنبال آن ایجاد عفونت شوند.
علائم بیماری عفونت لثه را بشناسید
درست است که معمولا علائم و درمان عفونت لثه (بیماری پریودنتال) خفیف و آسان است، اما جدی نگرفتن علائم زیر میتواند سبب عفونتهای جدی در دهان شود.
- تغییر در نحوه قرارگیری دندانها در زمان رشد
- خونریزی لثهها حین و بعد از مسواک زدن
- تشکیل شکافهای عمیق بین لثهها و دندانها
- مشکل در بلعیدن یا تکلم
- احساس مزه فلز در دهان
- لثههای متورم یا حساس
- بوی بد یا طعم بد دهان
- آبسه لثه
چه روش هایی برای درمان عفونت لثه موثر است ؟
درمان عفونت لثه به موارد بسیاری از جمله پیشرفت بیماری، عمق شکاف، میزان عفونت و درمانهای قبلی شما بستگی دارد. در نتیجه پزشک روشهای درمانی متنوعی غیر از جراحی را انجام میدهد. در صورت نتیجه نگرفتن آخرین مرحله جراحی لثه است.
مترونیدازول
ممکن است پزشک برای درمان شما از آنتی بیوتیکهایی مانند مترونیدازول یا آموکسی سیلین استفاده کند. زمان مصرف این داروها معمولا به مدت سه روز است. توجه داشته باشید عوارض جانبی استفاده از آموکسی سیلین و مترونیدازول خود را به صورت اسهال، استفراغ و احساس بیماری نشان میدهد.
دهانشویه
دهانشویه حاوی هیدروژن پروکسید یا کلرهگزیدین نیز برای درمان این بیماری موثر است. محصولات حاوی کلرهگزیدین بدون نسخه در داروخانهها به فروش میرسند، اما برای استفاده از دهانشویه حاوی هیدروژن پروکسید به تجویز پزشک نیاز است. البته تاثیر دهانشویه با هدف جلوگیری از عفونت لثه برای کسانی که لثههای سالمی دارند همچنان اثبات نشده است.
حذف پلاک از سطح دندان
ترکیب باکتریهای دهان و بزاق یک لایه چسبناک به نام پلاک را روی سطح دندان ایجاد میکنند. در زمان مصرف نوشیدنی و یا غذاهای غنی از کربوهیدرات، باکتریهای موجود در پلاک از این ماده تغذیه کرده و اسید تولید میکنند. با مرور زمان، این اسید شروع به تجزیه سطح دندان و یا تحریک لثه کرده و منجر به ایجاد التهاب و زخم میشود.
از این رو توسط مسواک زدن و استفاده از نخ دندان میتوان پلاک را از دندانها جدا نمود. در صورتی که این کار را انجام ندهید، مادهای سخت به نام تارتار ایجاد میشود که نمیتوان آنها را از بین برد.
روت پلنینگ
در بعضی موارد برای از بین بردن علائم و درمان عفونت لثه، ممکن است نیاز به استفاده از جرم گیری عمیق دندان یا روت پلنینگ باشد. با این روش، زیر لثههای شما به صورت عمقی تمیز شده و باکتری از روی ریشه دندان برداشته میشود.
ترک سیگار
استعمال دخانیات یکی از مهم ترین عوامل خطرساز بیماریهای لثه و دهان محسوب میشود. در نتیجه ترک سیگار میتواند به بهود سلامت دهان شما کمک کند. اگر در زمان ابتلا به عفونت لثه آن را درمان نکنید، بیماری شما بدتر شده و به پریودنتیت دچار خواهید شد.
نمک
نمک با خاصیت عفونت زدایی و ضدباکتریایی، از جمله ترکیبات موثر در درمان عفونت لثه محسوب میشود. جهت کاهش التهاب لثه، نمک را در آب ولرم حل کنید و آن را همانند دهانشویه مصرف کنید. ترکیب آب و نمک را حداقل ۳۰ ثانیه در دهان نگه دارید و سپس خارج کنید.
لیمو
لیمو با خاصیت اسیدزدایی قادر است جرم دندان را از بین برده و سبب کاهش تورم و عفونت لثه شود. آبلیمو را با نمک مخلوط کرده و با انگشت روی لثههای خود بمالید.
چه کسانی در معرض عفونت لثه هستند ؟
- افراد با سیستم ایمنی ضعیف: ضعف سیستم ایمنی مانند HIV یا شیمی درمانی ابتلا به این بیماری را در افراد بالا میبرد.
- افراد با رژیم غذایی نامناسب: زمانی که رژیم غذایی دارای مقدار مواد مورد نیاز بدن نباشد، امکان ایجاد مشکلات لثه نیز وجود دارد.
- خانمهای باردار: بارداری و سایر تغییرات هورمونی سبب مستعد شدن لثه نسبت به تجمع پلاک میشود.
- افراد مسن: با بالاتر رفتن سن، احتمال بروز مشکلات لثه بیشتر میشود.
- استعمال دخانیات و استرس نیز از دیگر موارد موثر در ابتلا به عفونت لثه هستند.
سخن پایانی
در این مقاله درباره علائم و درمان عفونت لثه اطلاعاتی را به دست آوردید. حال میدانید بیماریهای مربوط به لثه انواع و شدت متفاوتی دارند. اما با توجه به علائم جزئی عفونت لثه و اثر مخرب آن، لازم است به بهداشت دهان خود قبل از ابتلا به عفونت بسیار توجه کنید. برای درمان عفونت لثه میتوانید از روشهای پزشکی، روشهای خانگی یا داروهای خاص استفاده کنید.