درمان افسردگی سالمندان باید مانند هر بیماری دیگری جدی گرفته شود. متاسفانه، این بیماری توسط بسیاری از خانوادهها جدی گرفته نمیشود، زیرا اغلب اینطور تصور میشود که فرد افسرده را نمیتوان به راحتی درمان کرد. این باور غلط و کهنه باعث میشود که سالمند افسرده با آسیبهای جبران ناپذیری مواجه شود. براساس نظر بسیاری از روانپزشکان، افسردگی سرماخوردگی روح است و چنانچه درمان فرد افسرده به تاخیر بیفتد، این بیماری برایش سختتر و عمیقتر میشود.
افسردگی باعث میشود که تمامی لذتهای زندگی از نظر بیمار بیارزش و بیمعنا جلوه کند و سالمند افسرده در چنین شرایطی احساسی جز یاس و ناامیدی ندارد. فرد افسرده درگیر احساسات بسیار منفی و وحشتناکی است که راهی جز انزوا، پرخاشگری و در مواقع جدیتر، خودکشی برای بیمار باقی نمیگذارد.
درمان خانگی افسردگی سالمندان با طب سنتی
امروزه، از طب سنتی همراستا با علم نوین برای دستیابی به اهداف درمانی و بهبود بسیاری از بیماریها استفاده میشود. اثربخشی طب سنتی در سلامت سالمندان، افزایش امید به زندگی و درمان افسردگی آنها به اثبات رسیده است. براساس نظر بسیاری از متخصصان طب سنتی، مصرفی داروهای شیمیایی ضدافسردگی میتواند در بسیاری از افراد باعث تشدید بیماری شود. راهکارهای درمان افسردگی با راهکارهای خانگی عبارتند از:
- ماساژ درمانی: ماساژ درمانی از دیگر راهکارهایی است که برای درمان افسردگی پیشنهاد میشود. ماساژ درمانی باعث میشود که هورمون استرس یا همان کورتیزول در بدن کمتر ترشح شده و این مسئله باعث تقویت روحیه بیمار خواهد شد. ماساژ به عنوان روش درمان افسردگی سالمندان در خانه میتواند به ترشح بیشتر هورمونهایی همچون سروتونین و دوپامین در بدن کمک کرده و در نتیجه سالمند آرامش و شادی بیشتری را تجربه خواهد کرد.
- دوش آب گرم: از دیگر روشهای موثری که در درمان افسردگی پیشنهاد شده، دوش آب گرم است. تاثیر دوش آب گرم را در درمان افراد افسرده نمیتوان نادیده گرفت. دوش آب گرم باعث میشود که دمای بدن بالا رفته و هماهنگی ساعت زیستی بدن نیز تقویت شود. دوش آب گرم در کنار یک خواب منظم و خوب میتواند در درمان افسردگی در سالمندان موثر باشد.
- زعفران: مصرف زعفران در سالمندان افسرده اثری مشابه مصرف سیتالوپرام، ایمیپرامین و یا فلوکستین دارد. در طب سنتی، مصرف روزانه ۳ میلیگرم زعفران برای درمان افسردگی توصیه شده است. برای تاثیر بیشتر و تسهیل در روند درمان، بهتر است ۱۵ میلیگرم زعفران را در طول روز و ۱۵ میلیگرم آن را هنگام خواب میل کنید. زعفران به عنوان یکی از گیاهان ضد افسردگی برای سالمند در طب سنتی به محبوبیت بالایی دست یافته است.
- مصرف میوه و سبزیجات: افسردگی از جمله اختلالات روانی است که بدون دارو و با مصرف میوه و سبزیجات کافی میتواند بهبود یابد. مصرف سبزی و میوه باعث میشود که روند پیشروی این بیماری به شدت کاهش یابد. از جمله میوههایی که برای درمان افسردگی پیشنهاد میشوند میتوان به سیب، آووکادو، توت، قارچ، اسفناج و پیاز اشاره کرد.
- ال متیل فولات: این ماده که یک غذای طبی هم محسوب میشود، نوعی ویتامین ب است. ال متیل فولات در بعضی از خوراکیها نیز یافت میشود و برای درمان افسردگی در سالمندان به کار گرفته میشود. البته این دارو فقط با نسخه پزشک طب سنتی قابل عرضه است.
- امگا ۳: اثربخشی امگا ۳ در درمان بیماریهای قلبی و عروقی، فشار خون و مهمتر از همه درمان افسردگی سالمندان و اسکیزوفرنی به اثبات رسیده است. در صورتی که سالمند از داروهایی همچون متفورمین و انسولین استفاده میکند، باید این دارو را تحت نظر پزشک مصرف نماید.
نکته مهم در بحث درمان داشتن پرستار است. اگر خانواده از توان کافی و یا شرایط مورد نیاز برای حمایت از سالمند افسرده برخوردار نیست، میتواند از حضور پرستار استفاده کند. در صورتی که در جستجوی یک شرکت پرستاری هستید، میتوانید از شرکتهای مربوطه در این زمینه کمک بگیرید. این مراکز با در اختیار داشتن کارشناسان و متخصصان باتجربه میتوانند به سالمند شما کمک کنند تا بر افسردگی خود غلبه کرده و زندگی شادی را تجربه کند.
درمان افسردگی در خانه بدون دارو
درمان افسردگی در خانه بدون دارو در مواردی به کار میآید که افسردگی سالمندان به دلیل عوارض جانبی و یا تداخل داروها با یکدیگر قابل درمان نیست. این روش غیر دارویی مطمئنا در درمان افسردگی سالمندان موثر خواهد بود. روشهای غیر دارویی برای درمان افسردگی این عزیزان در خانه عبارتند از:
- مشاوره روانشناختی: یکی از راههای درمان افسردگی در سالمندان بدون استفاده از دارو، مشاوره روانشناختی است. طی جلسات مشاوره، پزشک متخصص میتواند علت افسردگی سالمند را پیدا کند. با یافتن علت افسردگی، پزشک میتواند راهحلهای موثری را برای کنترل و مدیریت احساسات منفی به سالمند بیاموزد. جلسات روانشناختی به سالمند کمک میکند تا اضطراب خود را به حداقل برساند و به آرامش برسد. این جلسات مشاوره به سالمند کمک میکنند تا حس اعتماد به نفس را در خود تقویت کند.
- ورزش و تمرینات بدنی منظم: تمرینات منظم و روزانه همچون شنا، پیادهروی، یوگا و مدیتیشن به سالمند کمک میکند تا وضعیت روحی خود را بهبود ببخشد. ورزش باعث میشود که هورمون شادیآوری همچون سروتونین از مغز ترشح شود. به علاوه، ورزش به افزایش دوپامین در خون کمک میکند و منجر به کاهش استرس میشود.
- مشارکت در فعالیتها و امور اجتماعی: با مشارکت در امور اجتماعی همچون کلاسهای هنری، کلاسهای ورزشی، تماشای دسته جمعی فیلم، سالمند میتواند احساس مفید بودن را در خود تقویت کند و این مسئله باعث افزایش شادابی و نشاط و در نتیجه درمان افسردگی سالمندان خواهد شد.
- حفظ ارتباطات اجتماعی: با برقراری و حفظ ارتباط منظم و مداوم با دوستان و خانواده میتوان حس انزوا و تنهایی را به شکل قابل توجهی در سالمندان کاهش داد.
- تغییرات در سبک زندگی و تغذیه: مسلما پیروی از یک سبک زندگی و رژیم غذایی سالم که شامل مواد مغذی و کم چرب است به سالمندان کمک میکند تا به حالت روحی و روانی مطلوبی دست یابند. نوشیدن آب کافی و اجتناب از مصرف الکل و سیگار تاثیر قابل توجهی بر وضعیت روحی و روانی سالمند میگذارد.
- فراگیری تکنیکهای مدیریت استرس: تکنیکها و ترفندهای مدیریت استرس همچون تنفس عمیق و یا ماساژ درمانی به سالمند کمک میکند تا استرس خود را مهار کرده و به مرور زمان دیگر علائمی از افسردگی در فرد مشاهده نخواهد شد.
- استفاده از روشهای طب سنتی: استفاده از روشها و گیاهان ضد افسردگی برای سالمند در طب سنتی همچون آروماتراپی و تکنیکهای تغذیه باعث شده تا میزان افسردگی در این افراد به شدت کاهش یابد.
به نقل از سایت www.healthxchange.sg
نکاتی برای مقابله با افسردگی سالمندان
گسترش حمایت اجتماعی
شروع به ورزش کنید.
با کسی صحبت کنید.
مراقب یک حیوان خانگی باشید.
تفریح بروید و کمتر در خانه بمانید.
روشهای درمان افسردگی با گیاهان دارویی
افسردگی را نوعی بیماری اعصاب و روان میدانند. خوشبختانه طب سنتی توانسته راهکارهای زیادی را برای درمان این بیماری پیش روی ما قرار دهد. درمانهای گیاهی میتوانند در برطرف کردن این اختلال بزرگ موثر باشند. داروهای گیاهی به عنوان یک مکمل غذایی در نظر گرفته میشوند و به همین دلیل بدون نسخه به فروش میرسند. ۹ داروی گیاهی برای افسردگی در سالمندان عبارتند از:
علف قطبی
این گیاه میتواند سطح خلقوخو را بالا ببرد و به عنوان یک داروی گیاهی ضد افسردگی مورد استفاده قرار میگیرد. مقدار مجاز مصرف این دارو ۱۰۰ میلی گرم است که بیمار میتواند روزی دو بار از آن استفاده کند. با رعایت این میزان، هیچ عوارض جانبی خاصی مشاهده نشده است.
خشخاش
از گیاهان ضد افسردگی برای سالمند در طب سنتی میتوان خشخاش را نام برد. این گیاه میتواند اضطراب و افسردگی سالمند را به راحتی درمان کند. البته این گیاه کمی خوابآور است و ممکن است عوارضی همچون بیحالی را به همراه داشته باشد. میزان مجاز برای مصرف ۲ گرم در روز است.
بهارک
این گیاه با خاصیت ضدافسردگی برای سالمندانی مناسب است که از افسردگی خفیف رنج میبرند. بهارک ممکن است در سالمند باعث ایجاد توهم و یا بیحالی شود. البته، استفاده بیش از حد از گیاه بهارک باعث ایجاد لرزش عضلانی در سالمند خواهد شد.
قارچ کوردیسپس
این گیاه در درمان ضعف و خستگی مفرط بسیار موثر است. سالمندان با مصرف این گیاه میتوانند شاهد بهبودی در مسائل جنسی خود نیز باشند. مقدار مصرف این قارچ ۳ تا ۶ گرم روزانه است.
گیاه جینسینگ
از دیگر گیاهان ضد افسردگی برای سالمند در طب سنتی، جینسینگ است. این گیاه باعث بهبود خلقوخو در سالمند میشود و سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت میکند. جنسینگ از جمله داروهایی است که با قرصهای خوابآور و ضد دیابت تداخل دارد. مصرف مجاز این گیاه ۱ تا ۲ گرم روزانه است.
جامبولان
با مصرف ۱ تا ۲ گرم از این گیاه در طول روز شاهد کاهش اضطراب و افسردگی در سالمندان خواهید بود.
علف چای
این گیاه از خاصیت ضد افسردگی برخوردار است و رخوت و اضطراب را از وجود سالمند میزداید. مصرف روزانه ۱۰۰ تا ۹۵۰ میلی گرم از علف چای در بهبود خلقوخو و درمان افسردگی خفیف در سالمندان مناسب است.
عصاره خشک هسته انگور
اگر در جستجوی یک داروی گیاهی موثر برای درمان افسردگی سالمندان هستید، از عصاره هسته انگور استفاده کنید. این عصاره باعث آرامش مغز شده و نشاط جسم را افزایش می دهد. این داروی گیاهی باعث تقویت و بهبود خونرسانی در بدن شده و بیحالی را از بین می برد. این دارو با بهبود عملکرد مغز می تواند اضطراب را کاهش داده و افسردگی را از بین ببرد.
درمان افسردگی با اسپند
اسپند از گیاهانی است که دارای خاصیت ضد التهابی میباشد. این گیاه دارای طبعی گرم است و برای درمان افسردگی توصیه میشود. برای درمان افسردگی با گیاه اسپند باید روزانه یک قاشق چایخوری از دانه اسپند را در لیوان آب جوشی دم کنید و بعد از صبحانه بنوشید.
نشانههای افسردگی
یک فرد افسرده با انزوا و گوشه نشینی خو گرفته و در مقابل اجرا و شرکت در برنامههای مفرح و شادیآور مقاومت میکند. افسردگی در دوران سالمندی پیامدهای بسیار شدید و جبرانناپذیری را برای این قشر آسیبپذیر جامعه به همراه دارد. در دوران افسردگی، سالمندان ممکن است علائم را به شکلهای مختلفی نشان دهند. برخی از متداولترین علائم و نشانههای افسردگی که نیاز به درمان افسردگی سالمندان را تشدید میکند، عبارتند از:
- حس ناامیدی و افسردگی: در این دوران، سالمندان علاوه بر این که بیاشتها میشوند، از ناراحتی و دلشوره مداوم نیز شکایت میکنند.
- کاهش سطح انرژی و خستگی: در سالمندان افسرده، میزان سطح انرژی به شدت کاهش پیدا میکند و سالمند به دلیل خستگی و افت انرژی نمیتواند فعالیتهای روزمره خود را به خوبی انجام دهد. به علاوه، افرادی که از افسردگی رنج میبرند، تمایل زیادی هم به انجام کارهای خود ندارند و مدام از انجام امور روزمره خود فرار میکنند.
- مشکلات خواب: افسردگی در دوران سالمندی مشکلات خواب را نیز به همراه خواهد داشت. از آن جایی که این دسته از بیماران درگیر افکار و احساسات منفی میشوند، به سختی به خواب میروند. خواب ناکافی میتواند در ایجاد آسیبهای روحی و دیگر اختلالات فیزیکی همچون بیماری پارکینسون و یا آلزایمر تاثیرگذار باشد.
- افزایش درد و دیگر علائم جسمی: اهمیت درمان افسردگی سالمندان زمانی نشان داده میشود که فرد به طور مداوم از علائم جسمی همچون درد بیدلیل در ناحیه عضلات، مشکلات گورشی، سردرد و ناراحتیهای فیزیکی از این قبیل شکایت میکند. اگرچه برخی از ناراحتیها و دردها در دوران سالمندی طبیعی است، اما سالمند افسرده این عوارض را بیشتر و شدیدتر از دیگران گزارش میکند.
- کاهش فعالیتهای اجتماعی: سالمندی که به افسردگی مبتلا شده، دیگر نمیتواند همچون قبل از حضور در فعالیتهای اجتماعی لذت ببرد و از مشارکت در این قبیل برنامهها خودداری میکند. سالمند افسرده در این شرایط انزوا و گوشه نشینی را به جای مشارکت در فعالیتهای اجتماعی انتخاب میکند.
- فراموشی و مشکلات تمرکز و حافظه: افرادی که از افسردگی رنج میبرند، نمیتوانند بر روی موضوعی متمرکز شوند. به علاوه، حافظه این دسته از افراد به شدت ضعیف شده و در بسیاری از موارد نمیتوانند تصمیمگیری کنند.
- مشکلات تغذیهای: برای درمان افسردگی سالمندان در خانه، باید به تغذیه آنها اهمیت زیادی داده شود. متاسفانه در دوران افسردگی، سالمندان میلی به خوردن غذا ندارند و کماشتها میشوند. این مسئله میتواند مشکلات زیادی را برای آنها به همراه داشته باشد. کاهش وزن، کبد چرب، کم شدن ویتامینها و مواد مغذی در بدن، پوکی استخوان و بسیاری از بیماریهای دیگر در نتیجه کاهش اشتها میتوانند مشکلاتی را برای سالمند ایجاد کنند.
درمان افسردگی با گیاهان دارویی
بسیاری از افرادی که به افسردگی مبتلا میشوند، دوست ندارند به صورت حضوری به روانشناس و یا پزشک مراجعه کنند. بنابراین اگر شدت این بیماری در سالمندان زیاد نباشد، میتوان از گیاهان دارویی و به اصطلاح روش بدون دارو برای کاهش علائم و درمان افسردگی سالمندان استفاده کرد.
روشهای خانگی و استفاده از گیاهان دارویی در درمان افسردگی در سالمندان چندان سخت و هزینهبردار نیستند. این روشها علاوه بر این که در درمان افسردگی موثر هستند، میتوانند به سلامت فرد نیز منجر شوند. از جمله داروهایی که برای درمان افسردگی به کار گرفته میشوند میتوان به زرشک، بهار نارنج و ریحان اشاره کرد. البته، برای درمان افسردگیهای خفیف از اسطوخودوس و گلگاوزبان هم استفاده میکنند.
در طب سنتی، برای درمان افسردگی گیاهانی همچون گل سرخ، گل مغری و سنبل الطیب نیز معرفی شدهاند. استفاده از عصاره گیاهان و داروهای گیاهی گزینهای عالی برای خارج کردن سالمندان از این دوران است. البته در کنار داروهای گیاهی میتوان از روشهای همچون تغییر سبک زندگی، ایجاد تفکر مثبت در سالمندان و ملاقات با دوستان و آشنایان به بیمار کمک کرد تا بر این حس و حال بد خود غلبه کنند. از راهکارهای بدون دارو برای درمان افسردگی سالمندان در خانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یک روتین روزانه و منظم را در برنامه سالمندان بگنجانید تا بتوانند با کمک نظم این دوران را پشت سربگذارند.
- تعیین کردن هدف در زندگی باعث میشود که سالمند بر احساس بیارزشی و بیهدفی خود در زندگی غلبه کند.
- ورزش منظم و روزانه را فراموش نکنید. با یک پیادهروی ساده میتوانید بدون دارو به جنگ افسردگی بروید.
- دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و سرشار از مواد مغذی و ویتامینهای گروه ب میتواند در کاهش افسردگی موثر باشد.
- مسئولیتپذیری از دیگر راهکارهایی است که باعث میشود، فرد افسرده حس بیهدف بودن را کنار بگذارد. به آنها مسئولیت بدهید تا بتوانند حس ارزشمند بودن را تجربه کنند.
- موسیقیهای شاد و ریتمیک در کاهش علائم ناشی از افسردگی کمک کننده هستند.
- گنجاندن تفریح و کارهای لذتبخش تاثیر زیادی بر درمان افسردگی سالمندان دارد.
- از مصرف مواد مخدر و نوشیدنیهای حاوی الکل باید به شدت اجتناب شود.
- یوگا برای مدیریت افکار و درک احساسات جدی گرفته شود.
- به سالمندان کمک کنید تا افکار منفی و نگرانکننده خود را به کمک برقراری ارتباط با طبیعت کنار بگذارند.
جمع بندی
افسردگی یکی از بزرگترین و در عین حال رایجترین مشکلات روانی است که امروز افراد بسیاری از جمله سالمندان را در سراسر دنیا درگیر کرده است. روشهای درمانی و گیاهی زیادی برای درمان و بهبودی این بیماری حتی در سطح پیشرفته هم وجود دارد. گیاهان ضد افسردگی برای سالمند در طب سنتی از روشهایی است که به درمان این بیماری کمک میکند. استفاده از داروهای گیاهی میتواند باعث بهبود وضعیت روانی فرد شود. برای نگهداری و مراقبت از سالمند و افراد پیر علاوه بر خانواده، پرستار سالمند نیز میتواند از گیاهان ضد افسردگی برای سالمند در طب سنتی استفاده کند و به این افراد آسیبپذیر کمک کند تا به روال عادی زندگی خود بازگردند.
به علاوه، داروهای گیاهی در مقایسه با داروهای شیمیایی از قیمت پایینتری برخوردارند. اگرچه تمامی این راهکارهای خانگی در درمان افسردگی به سالمند کمک میکنند و نمیتوان تاثیر آنها را نادیده گرفت، اما لازم است که خانواده در این شرایط در کنار فرد افسرده بماند تا بتواند با این شرایط سخت و نگرانکننده بهتر کنار بیاید. در صورتی که مایل به مشاهده و مطالعه مقالات بیشتری در مورد سالمندان هستید، به هیچ وجه مقالات سلامت اول را از دست ندهید.
2 دیدگاه
افسردگی سالمندان واقعا خیلی بده. از وقتی مادرم افسرده شده ما هم حس افسردگی گرفتیم.
سلام و درود
مشاوره و صحبت کردن خیلی میتونه به افسردگی سالمندان کمک کنه. مادربزرگم چند وقتی هست که افسردگی گرفته و با این روش خیلی بهتر شد