داروهایی برای کمک به جلوگیری از بدتر شدن روماتیسم مفصلی و کاهش خطر مشکلات بیشتر وجود دارد که اغلب به 2 نوع اصلی تقسیم میشوند: داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs) و درمانهای بیولوژیکی.
درمان روماتیسم مفصلی با داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs)
معمولا ترکیبی از این قرصها به عنوان بخشی از درمان اولیه به شما پیشنهاد میشود. این داروها علائم بیماری و پیشرفت آن را کاهش میدهند.
DMARDها در هنگام حمله سیستم ایمنی به بدن، اثرات مواد شیمیایی آزاد شده را که میتواند باعث آسیب بیشتر به استخوانها، تاندونها، رباطها و غضروف شود، مسدود میکنند. برخی از این داروها عبارتند از:
- متوترکسات
- لفلونوماید
- هیدروکسی کلروکین
- سولفاسالازین
هر یک از این موارد ممکن است با درمانهای بیولوژیکی ترکیب شوند.
خرید قرص اسید فولیک میتواند به جلوگیری از عوارض جانبی متوترکسات کمک کند.
درمانهای بیولوژیکی
درمانهای بیولوژیکی، مانند آدالیموماب، اتانرسپت و اینفلیکسیماب، شکل جدیدی از درمان برای آرتریت روماتوئید هستند. آنها معمولا همراه با متوترکسات یا دارو ضد روماتیسمی دیگری مصرف میشوند و معمولا در صورتی استفاده میشوند که DMARDها به تنهایی مؤثر نبوده باشند.
- داروهای بیولوژیکی به صورت تزریقی تجویز میشوند. آنها با متوقف کردن مواد شیمیایی خاص در خون از فعال کردن سیستم ایمنی برای حمله به مفاصل جلوگیری میکنند. عوارض جانبی درمانهای بیولوژیکی معمولا خفیف است و شامل واکنش پوستی در محل، عفونت، سر درد و… است.
مهار کنندههای جانوس کیناز (JAK)
این مهارکنندهها نوع جدیدی از دارو هستند که در سازمان بهداشت جهانی برای بزرگسالان مبتلا به آرتریت روماتوئید متوسط تا شدید موجود است. این موارد برای افرادی است که نمیتوانند از داروهای دیگر استفاده کنند یا درمانهای دیگر را امتحان کردهاند اما موثر نبوده است.
داروهای کاهش دهنده درد
علاوه بر داروهایی که برای کنترل پیشرفت آرتریت روماتوئید استفاده میشود، ممکن است نیاز به مصرف دارو به طور خاص برای تسکین درد نیز وجود داشته باشد.
داروهای مسکن
در برخی موارد، ممکن است به شما توصیه شود از مسکنهایی مانند پاراستامول یا ترکیبی از پاراستامول و کدئین برای تسکین درد مرتبط با آرتریت روماتوئید استفاده کنید. این داروها التهاب مفاصل را درمان نمیکنند، اما ممکن است در برخی افراد برای کاهش درد مفید باشند.
بیشتر بخوانید: بهترین قرص برای روماتیسم مفصلی
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
ممکن است پزشک به جای مسکنهایی مانند پاراستامول، یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن یا دیکلوفناک را تجویز کند. اما این امکان هم وجود دارد که هر دو مدل را برای شما توصیه کند. این داروها میتوانند به تسکین درد کمک کنند و در عین حال التهاب مفاصل را نیز کاهش دهند، اگرچه با گذشت زمان از بدتر شدن آرتریت روماتوئید جلوگیری نمیکنند.
استروئیدها
استروئیدها داروهای قدرتمندی هستند که میتوانند به کاهش درد، سفتی و التهاب کمک کنند و به شکل قرص و آمپول موجود هستند. این موارد معمولا برای تسکین درد کوتاه مدت استفاده میشوند. زیرا استفاده طولانی مدت میتواند عوارض جانبی جدی داشته باشد، مانند:
- افزایش وزن
- پوکی استخوان (ضعیف شدن استخوانها)
- کبودی
- ضعف عضلانی
- نازک شدن پوست
خرید مکملهای کلسیم و خرید قرص ویتامین D در صورت مصرف استروئیدها میتواند به پیشگیری از پوکی استخوان کمک کند.
فیزیوتراپی برای درمان روماتیسم مفصلی
فیزیوتراپیست ممکن است به شما کمک کند تناسب اندام و قدرت عضلانی خود را بهبود بخشیده و مفاصل شما انعطاف پذیرتر شود. اگر دستها یا مچهای شما آسیب دیده است، میتوانید یک برنامه تمرینی متناسب با دست را امتحان کنید که شامل جلسات چهره به چهره با یک درمانگر آموزش دیده و انجام تمرینات در خانه است.
- فیزیوتراپیست همچنین ممکن است با استفاده از گرما یا کیسه یخ یا تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست، به تسکین درد کمک کند.
درمان روماتیسم مفصلی با کار درمانی
اگر آرتریت روماتوئید باعث ایجاد مشکلاتی در انجام کارهای روزمره شما شود، کاردرمانی ممکن است کمک کند. یک کاردرمانگر میتواند آموزش و توصیه هایی ارائه دهد که به شما کمک میکند تا از مفاصل خود، هم در خانه و هم در محل کار محافظت کنید. علاوه بر این، استفاده از تکیه گاه مفاصل مانند آتل یا وسایلی که میتوانند به شما در باز کردن شیشهها یا باز کردن شیرها کمک کنند، ممکن است توصیه شود.
عمل جراحی برای درمان روماتیسم مفصلی
گاهی اوقات، با وجود مصرف داروها، ممکن است مفاصل شما همچنان آسیب ببینند. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است برای کمک به بازیابی توانایی شما در استفاده از مفصل، به جراحی نیاز باشد. همچنین ممکن است جراحی برای کاهش درد یا رفع ناهنجاریها نیز توصیه شود.
جراحی انگشت دست و مچ دست
انواع مختلفی از جراحی برای اصلاح مشکلات مفصلی در دست وجود دارد. برخی موارد عبارتند از:
- بریدن رباط مچ دست برای کاهش فشار روی عصب.
- رها شدن تاندونها در انگشتان برای درمان خم شدن غیر طبیعی.
- برداشتن بافت ملتهب که مفاصل انگشت را میپوشاند.
آرتروسکوپی
آرتروسکوپی روشی برای برداشتن بافت ملتهب مفصل است. در طول این روش، یک لوله نازک با نور و دوربین متصل به آن (آرتروسکوپ) از طریق یک برش کوچک در پوست وارد مفصل میشود تا جراح بتواند مفصل آسیب دیده را ببیند. ابزارهای ویژهای از طریق بریدگیهای کوچک دیگر در پوست وارد میشوند تا بافت آسیب دیده را از بین ببرند.
تعویض مفصل
برخی از افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید برای تعویض تمام مفصل یا بخشی از آن مانند مفصل ران، زانو یا شانه نیاز به جراحی دارند. این عمل به عنوان تعویض مفصل یا آرتروپلاستی شناخته میشود.
درمانهای مکمل
بسیاری از افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید درمانهای مکمل مانند طب سوزنی، کایروپراکتیک، ماساژ و… را نیز امتحان میکنند. احتمال اینکه این موارد موثر باشند بسیار کم است و ممکن در کوتاه مدت موجب بهبودی شوند.
بیشتر بخوانید: کدام ویتامین به روماتیسم مفصلی کمک میکند؟
برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟
شواهد محکمی وجود ندارد که نشان دهد، تغییرات رژیم غذایی خاص میتواند آرتریت روماتوئید را بهبود بخشد، اگرچه برخی از افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید احساس میکنند علائم آنها پس از خوردن غذاهای خاص بدتر میشود. مهم است که اطمینان حاصل کنید، رژیم غذایی شما سالم و متعادل است. رژیم غذایی مدیترانهای که بر پایه سبزیجات، میوهها، حبوبات، آجیل، لوبیا، غلات، ماهی و چربی های غیراشباع مانند روغن زیتون است، توصیه میشود. برخی از مکملها میتوانند در پیشگیری از عوارض جانبی داروهایی که مصرف میکنید، موثر باشند. به عنوان مثال خرید قرص استخوان و مفاصل علاوه بر تقویت استخوانها و مفاصل میتواند در پیشگیری از بروز عوارض جانبی داروها نیز موثر باشد.
بیشتر بخوانید: چه غذاهایی برای روماتیسم خوب است؟
سخن پایانی
درمان روماتیسم مفصلی نیازمند یک رویکرد جامع و چند جانبه است. مراقبتهای پزشکی مناسب و پیگیری منظم میتواند به بیماران کمک کند تا زندگی یکنواختتری را ادامه دهند. همکاری با پزشک و رعایت روشهای درمانی، میتواند تاثیر بسزایی بر کیفیت زندگی بیماران داشته باشد.
کپسول زردچوبه برای کاهش التهاب موثره