دانستنی های استفاده از لنز
لنز چشمی که از خانواده اجسام اپتیکی هستند. اولین بار از ماده پلی متیل متاآیکریلات ساخته شده و در سال ۱۹۶۰ روانه بازار شدند. لنزهای چشمی و یا به اصطلاح تماسی که به آن عینک های نامرئی نیز گفته می شود، دارای صفحه های پلاستکی انحنا دار، نازک، مدور و شفافی هستند که بر روی قرنیه چشم قرار می گیرند و بر روی لایه اشکی سطح قرنیه شناور می شوند. این لنزها دارای دو کاربرد پزشکی (اصلاح عیوب انکساری چشم) و آرایشی هستند. اشخاصی که به هر دلیلی از این لنزهای چشمی استفاده می کنند، نکات بسیاری را در رابطه با سلامت قرنیه و لایه اشکی باید رعایت کنند تا دچار آسیب نگردند.
انواع لنز
لنزهای سخت: جنس این لنزها از ماده PMMA ساخته شده است و نسبت به عبور آب و گاز غیر قابل نفوذ می باشد. همانطور که می دانید قرنیه چشم برای حفظ سلامت خود نیاز به دریافت اکسیژن از اتمسفر دارد. در نتیجه استفاده از لنزها برای طولانی مدت توصیه نمی شود. اما این لنزها به دلیل سخت بودنشان برای افرادی که دچار آستیگماتیسم هستند، مناسب می باشد زیرا موجب بهبود دید در آنها می شود. از مزایای این لنزها می توان کم بودن عوارض عفونت و حساسیت آنها را نام برد.
لنزهای نرم: این لنزها برخلاف لنزهای سخت از مواد پلاستیکی حاوی آب تشکیل شده و اکسیژن و آب به راحتی از آنها عبور می کند. اما به دلیل نرم بودن آن، برای افراد آستیگماتیسم مناسب نمی باشد. اما آنها را می توان از چند روز تا چند هفته استفاده کرد. از معایب این لنز تحمل کمتر و رسوب مواد بر روی آن را می توان ذکر کرد. لنزهای نرم دارای قطر ۱۴ میلی متر هستند و علاوه بر روی قرنیه بر روی قسمتی از سطح صلبیه نیز قرار می گیرد.
حد فاصل لنز سخت و نرم: در این لنزها اکسیژن نفوذ می کند، و به علت نیمه سخت بودن آستیگماتیسم را بهتر اصلاح می کنند. این لنزها مانند لنزهای سخت مصرف روزانه دارند و قطر آنها بین ۷ تا ۱۰ میلی متر بوده و فقط بر روی قرنیه قرار می گیرند.
موارد استفاده از لنزها
اصلاح عیوب انکساری: لنزهای تماسی قادر به اصلاح عیوب انکساری، اصلاح دید و بیماری قوز قرنیه نیز می باشند و در مجموع بهترین جایگزین برای عینک می باشند.
موارد درمانی: در مواردی که قرنیه دچار آسیب دیدگی شده باشد، مانند سوختگی های شیمیایی سطح قرنیه، می توان به صورت موقت از این لنزها استفاده نمود.
موارد زیبایی: این روزها بسیار شاهد استفاده قشر جوان از لنزها به منظور تغییر رنگ چشم و زیبایی بیشتر هستیم. برای پیشگیری از آسیب های احتمالی این افراد در ادامه بیشتر به نکات ایمنی استفاده از لنزها با هدف زیبایی پرداخته ایم.
- برای از بین بردن رسوبات لنز، لازم به استفاده از قرص لنز در محلول لنز به صورت یکبار در ماه
- استفاده از شامپو بچه رقیق شده برای جلوگیری از عفونت پلک به صورت هفته ای یک مرتبه
- سن استفاده از لنزهای زیبایی بالای ۱۸ سال و لنزهای طبی حداقل سن ۱۳ سال
- در صورت استفاده دایم از لنز، ضروریست تعویض محلول هر ۴۸ ساعت یکبار
- شستشوی هفته ای یک مرتبه جا لنزی و جوشاندن آن ماهانه یک مرتبه
- عدم استفاده از آب به عنوان جایگزین محلول شستشوی لنز
- هرگز با لنز نخوابید به دلیل تشدید عفونت و خشکی چشم
- شستشوی لنز قبل و بعد از استفاده با سرم فیزیولوژی
- عدم استفاده از لنز در مواقع باد شدید، طوفان و یا دود
- عدم قرار دادن لنز در مواقع آسیب دیدگی و خراش
- عدم اسنفاده از محلول لنز سخت برای لنز نرم