دیابت نوع ۲ سبب افزایش سطح قند خون افراد میشود. شناخت علائم دیابت و نشانههای اولیه این بیماری مزمن میتواند موجب درمان سریعتر و کاهش خطر عوارض شدید شود. دیابت نوع ۲ یک بیماری شایع است که درصد زیادی از افراد به این بیماری دچار میشوند. در صورتی که علائم این بیماری را بشناسید و برای درمان آن سریع اقدام کنید هیچ گونه عارضهای برای شما در پی ندارد.
دیابت
افراد مبتلا به دیابت دارای سطوح قند خون بالاتر از حد نرمال هستند، اما پزشکان آنها را دیابتی نمی دانند. افراد با علائم دیابت در صورتی که تا ۵ سال درمان نشوند دچار بیماری دیابت نوع ۲ میشوند.
شروع دیابت نوع ۲ میتواند تدریجی باشد و علائم دیابت در مراحل اولیه میتواند خفیف باشد. در نتیجه بسیاری از مردم ممکن است متوجه نشوند که این شرایط را دارند.
ما در این مقاله از داروخانه آنلاین مثبت سبز علائم دیابت و نشانههای اولیه آن و همچنین اهمیت تشخیص زود هنگام آن و عوامل خطر در صورت پیشرفت را بررسی میکنیم. توجه داشته باشید در صورتی که هر کدام از این علائم را طی مدت زمانی داشته و مرتبط با مورد خاص دیگری نیست، به دکتر رجوع کرده تا اطمینان یابید این نشانه از چه روی رخ داده است و اگر احیانا دچار دیابت شده باشید با شروع درمان زود هنگام از پیشرفت این بیماری جلوگیری کنید.
علائم دیابت و نشانه های اولیه
نشانههای اولیه و علائم دیابت نوع ۲ میتواند شامل موارد زیر باشد:
تکرر ادرار
هنگامی که سطح قند خون بالا است، کلیهها سعی میکنند شکر اضافی را با فیلتر کردن آن از خون دفع کنند. این کار میتواند باعث شود فرد بیشتر نیاز به دفع ادرار به خصوص در شب داشته باشد.
افزایش تشنگی
ادرار مکرر که برای حذف شکر بیش از حد از خون ضروری است، میتواند منجر به از دست دادن آب اضافی شود. با گذشت زمان، میتواند باعث کمبود آب بدن و منجر تشنگی بیش از حد معمول شود.
احساس گرسنگی دائم
افراد مبتلا به دیابت اغلب انرژی کافی از مواد غذایی که میخورند دریافت نمیکنند. سیستم گوارشی غذا را به یک قند ساده به نام گلوکز، که بدن به عنوان سوخت استفاده میکند، میشکند. در افراد مبتلا به دیابت، این گلوکز به اندازه کافی از جریان خون به سلول های بدن منتقل نمیشود. در نتیجه افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ اغلب به طور مداوم احساس گرسنگی میکنند، صرف نظر از این که به تازگی غذا خورده باشند.
احساس خستگی زیاد
دیابت نوع ۲ میتواند روی سطح انرژی فرد تاثیر بگذارد و موجب احساس خستگی و کمبود انرژی شود. این خستگی ناشی از قند ناکافی است که از جریان خون به سلولهای بدن منتقل میشود.
تاری دید
قند بیش از حد در خون میتواند به عروق خونی کوچک در چشم آسیب بزند که منجر به تاری و مشکل در دید میشود. این تاری دید میتواند در یک یا هر دو چشم رخ دهد و ممکن است گذار باشد. اگر فرد مبتلا به دیابت دنبال درمان نباشد، این آسیب به عروق خونی میتواند شدیدتر شده و درنهایت باعث نابینایی شود.
کاهش سرعت بهبودی بریدگی و زخم
سطح بالای قند در خون میتواند به اعصاب و عروق خونی بدن آسیب برساند که میتواند گردش خون را مختل کند. در نتیجه حتی بریدگی و زخم کوچک ممکن است چند هفته یا چند ماه به طول انجامد. کندی بهبود زخم نیز باعث افزایش خطر ابتلا به عفونت میشود.
سوزن سوزن شدن، بی حسی، یا درد در دست و پا
سطح قند خون بالا میتواند گردش خون و آسیب اعصاب بدن را تحت تاثیر قرار دهد. در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ این موضوع میتواند منجر به درد یا احساس سوزن شدن یا بی حسی در دست و پا شود.
این وضعیت به عنوان نوروپاتی شناخته میشود و در طول زمان اگر فرد به دنبال درمان دیابت خود نباشد میتواند به بدتر شدن بیماری منجر شود و عوارض جدی تری به دنبال داشته باشد.
لکه های پوستی تیره
تکه های پوست تیره که بر روی ناحیه گردن، زیر بغل یا کشاله ران تأثیر می گذارند نیز می توانند خطر ابتلا به دیابت را نشان دهند. این تکه ها ممکن است نرم و مخملی باشد.
عفونت های خارشی و مخمر
قند اضافی در خون و ادرار، غذا را برای مخمر فراهم میکند، که میتواند منجر به عفونت شود. عفونتهای مخملی در مناطق گرم و مرطوب پوست مانند دهان، ناحیه تناسلی و زیر بغل رخ میدهد.
مناطق آسیب دیده معمولا خارش دارند، اما فرد نیز ممکن است سوزش، قرمزی و درد را تجربه کند.
اهمیت تشخیص زودهنگام علائم دیابت
تشخیص نشانههای اولیه دیابت نوع ۲ میتواند به فرد اجازه دهد که تشخیص و درمان را سریعتر انجام دهد. درمان مناسب، تغییر شیوه زندگی و کنترل میزان قند خون میتواند سلامت و کیفیت زندگی افراد را بهبود بخشد و خطر عوارض را کاهش دهد. همچنین برای درمان دیابت از مکمل دیابت نیز میتوان استفاده کرد.
بدون درمان دیابت نوع ۲، بالا رفتن مداوم سطح قند خون میتواند منجر به عوارض شدید و گاهی اوقات تهدید زندگی شود، از جمله:
- بیماری قلبی
- سکته مغزی
- آسیب عصبی، یا نوروپاتی
- مشکلات پا
- بیماری کلیوی، که میتواند منجر به نیاز فرد به دیالیز شود
- بیماری چشم یا از دست دادن بینایی
- مشکلات جنسی در مردان و زنان
دیابت درمان نشده همچنین میتواند منجر به سندروم غربالگری هیپرگلوسمی هیپرگلیسمی (HHNS) شود که باعث افزایش شدید و مداوم قند خون میشود. بیماری یا عفونت معمولا HHNS را ایجاد میکند، که میتواند به بستری شدن نیاز داشته باشد. این عوارض ناگهانی بیشتر افراد سالمند را تحت تاثیر قرار میدهد.
نگه داشتن سطح قند خون تحت کنترل برای پیش گیری از برخی از این عوارض بسیار مهم است. هرچه سطح قند خون کمتر تحت کنترل باشد خطر ابتلا به سایر مشکلات سلامتی بیشتر است.
عوامل خطر برای دیابت نوع ۲
هر فردی میتواند دیابت نوع ۲ بگیرد، اما برخی عوامل میتوانند خطر ابتلای فرد به دیابت را افزایش دهند. این عوامل خطر عبارتند از:
- سن بالای ۴۵ سال
- زندگی کم تحرک
- اضافه وزن یا چاق بودن
- رژیم غذایی ناسالم
- داشتن سابقه خانوادگی دیابت
- داشتن سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- داشتن یک سابقه پزشکی دیابت بارداری، بیماری قلبی، یا سکته مغزی
- داشتن علائم پیش دیابت