شالازیون چیست؟
شالازیون که نام دیگر آن برآمدگی پلک است، یک برجستگی قرمز روی پلک بالایی شما است و اگر تعداد آن بیش از یک عدد باشد به آن شالازیا گویند. این مشکل نامهای دیگری مانند کیست پلک یا کیست میبومین نیز دارد. زمانی که در چشم غدد میبومین مسدود شوند، برآمدگی پلک شکل میگیرد. در ابتدا، برآمدگی پلک ممکن است دردناک باشد، اما پس از مدت کوتاهی، معمولا درد ندارد. شالازیون معمولا در قسمت زیرین پلک بالایی شما شکل میگیرد، اما گاهی اوقات ممکن است در پلک پایین شما نیز ایجاد شود. به طور معمول، برآمدگی پلک در بزرگسالان بین ۳۰ تا ۵۰ سال ایجاد میشود. این مشکل عفونتی در کودکان شیوع بسیار کمتری دارد، اما به هر حال کودکان نیز ممکن است دچار این مشکل شوند.
آیا شالازیون همان گل مژه است؟
گل مژه یکی از بیماریهای عفونتی است که در چشم به وجود میاید. به دلیل شباهت بسیاری که گل مژه به برآمدگی پلک دارد بسیاری از افراد تصور میکنند که این دو بیماری یکی است و تفاوتی ندارد. تشخیص تمایز بین شالازیون و گل مژه ممکن است سخت باشد، اما این دو، مشکلی متفاوت هستند.
گل مژه میتواند یکی از علتهای بوجود آمدن برآمدگی پلک باشد، اما شرایط متفاوتی دارند. در حالی که هر دو به دلیل مسدود شدن غدد چربی تشکیل میشوند، گل مژهها عفونتهای باکتریایی هستند که باعث تورم غده میشوند و در لبه پلک شما ظاهر میشوند، در حالی که شالازیا دورتر روی پلک شما ظاهر میشود و عفونت باکتریایی نیستند. علاوه بر این، گل مژه میتواند دردناک باشد، اما شالازیا به طور کلی دردناک نیست.
علائم شالازیون
برآمدگی پلک معمولا به راحتی قابل مشاهده است و میتوانید خیلی سریع آن را تشخیص دهید. زمانی که با شالازیون مواجه میشوید، متوجه برآمدگی روی پلک خود خواهید شد. این اتفاق معمولا روی پلک بالایی شما تأثیر میگذارد. هنگامی که برآمدگی پلک برای اولین بار ایجاد میشود، ممکن است دردناک باشد، اما درد به سرعت از بین میرود. با رشد شالازیون، ممکن است قرمز، متورم و حساس شود. سایر علائم برآمدگی پلک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سوزش خفیف که باعث آبریزش چشم میشود
- تاری دید ناشی از فشار برآمدگی پلک بزرگتر به کره چشم
- متورم شدن پلک
چه چیزی باعث ایجاد شالازیون میشود؟
برآمدگی پلک زمانی ایجاد میشود که چیزی غده کوچک چربی را در پلک شما مسدود کند. این غدد (غدد میبومین) به مرطوب نگه داشتن چشم کمک میکنند. یک غده مسدود شده شروع به نگه داشتن چربی میکند و متورم میشود. در نهایت، مایع تخلیه میشود و باعث تحریک پوست اطراف پلک شما میشود. این تحریک میتواند منجر به ایجاد یک توده سفت پر از چربی و مایع روی پلک شما شود.
عوامل خطر برای ایجاد برآمدگی پلک چیست؟
شالازیا بسیار رایج است و هر کسی میتواند به آن مبتلا شود. با این حال در شرایط زیر احتمال مواجه شدن با این بیماری بیشتر میشود:
- قبلا برآمدگی پلک داشتهاید
- بلفاریت مزمن (التهاب پلک) داشته باشید
- بیماریهای پوستی خاصی مانند شوره سر (درماتیت سبورئیک) یا روزاسه داشته باشید
- پوست خشکی داشته باشید
شالازیون چگونه تشخیص داده میشود؟
همانطور که گفته شد برآمدگی پلک به صورت کامل مشخص است و شما میتوانید آن را تشخیص دهید، اما در صورتی که واضح نبود و یا تفاوت آن را با گل مژه متوجه نشدید میتوانید به چشم پزشک مراجعه کنید. پزشک با بررسی و معاینه دقیقتر میتواند برآمدگی پلک را تشخیص دهد. پزشک با تشخیص و بررسی برآمدگی پلک میتواند بهترین راههای درمان را به شما پیشنهاد دهد. زمانی که شما به پزشک مراجعه میکنید، پزشک برای تشخیص برآمدگی پلک کارهای زیر را انجام میدهد:
- بررسی سابقه سلامتی شما
- معاینه کامل چشم
- معاینه کامل پلک
درمان شالازیون چشم در خانه
در بیشتر موارد درمان برآمدگی پلک در خانه امکانپذیر است. برآمدگی پلک در کمتر از یک ماه از بین میرود. در قدم اول برای مراقبت از چشم و درمان برآمدگی پلک، باید به این نکته توجه داشته باشید که نباید به شالازیون فشار بیاورید. فشار آوردن به شالازیون ممکن است موجب التهاب و یا عفونت شود. در قدم بعد میتوانید از راهکارهای زیر برای درمان شالازیون استفاده کنید.
- کمپرس گرم: یک دستمال تمیز را با آب گرم خیس کنید. آن را به مدت ۱۵ دقیقه روی چشم آسیب دیده نگه دارید. این کار را حداقل سه بار در روز انجام دهید تا به باز شدن غده چربی مسدود شده کمک کنید.
- استفاده نکردن از لوازم آرایش: در طول زمانی که با مشکل برآمدگی پلک مواجه هستید نباید از لوازمهای آرایش استفاده کنید. این وسیلهها میتوانند مدت زمان بهبود شما را افزایش دهند.
- رعایت بهداشت شخصی: یکی از مهمترین اقدامات برای بهبود برآمدگی پلک، رعایت بهداشت است. آلودگیهای محیطی میتواند برآمدگی پلک را بدتر کند. بنابراین چشم خود را به آرامی شست شو دهید و محل برآمدگی پلک را تمیز نگه دارید.
برآمدگی پلک در بیشتر موارد با انجام نکات بالا خود به خود درمان میشود اما در صورتی که از بین نرفت و مدت مواجه با این مشکل طولانی شد به چشم پزشک مراجعه کنید تا وضعیت شما را بررسی کند.
آیا میتوان از شالازیا پیشگیری کرد؟
یکی از دلایل مواجه شدن با مشکل برآمدگی پلک، گل مژه است. اگر بتوانید از گل مژه جلوگیری کنید، ممکن است بتوان از ابتلا به برآمدگی پلک نیز پیشگیری کرد. با رعایت نکات بهداشتی میتوانید از ابتلا به گل مژه جلوگیری کنید. برخی از کارهای ضروری برای حفظ بهداشت چشم عبارت است از:
- شستن مکرر دستها و لمس نکردن چشم با دست آلوده
- مراقبت از لنز چشم
- شستشوی صورت
- استفاده نکردن از لوازم آرایش تاریخ مصرف گذشته و بیکیفیت
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی کامل شالازیون پرداخته شد. شالازیون یک تودهی بیخطر و معمولا بدون درد است که در نتیجهی انسداد غدد میبومین در پلک ایجاد میشود. با رعایت بهداشت پلکها و استفاده از درمانهای خانگی ساده مانند کمپرس گرم، معمولا میتوان بهبودی آن را تسریع کرد. در صورتعدم بهبود یا افزایش اندازه توده، مراجعه به پزشک ضروری است تا درمانهای لازم انجام شود.