باکتری در بدن انسان به وفور یافت میشود و اکثر این باکتریها در روده شما زندگی میکنند و اکثریت آنها کاملا بی ضرر هستند. داشتن باکتری روده حتی با مزایای سلامتی متعدد، از جمله کاهش وزن، هضم بهبود یافته، افزایش عملکرد سیستم ایمنی، پوست سالم و خطر کاهش بسیاری از بیماریها نیز مرتبط است. در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز بررسی خواهیم کرد که پروبیوتیک چیست و چگونه در بدن عمل میکند؟
پروبیوتیک ها، که نوع خاصی از باکتریهای دوستانه هستند، هنگامی که خورده میشوند، مزایای سلامتی زیادی را به ارمغان میآورند. آنها اغلب به عنوان مکملهایی هستند که قصد دارند روده را با میکروارگانیسمهای تقویت کننده سلامت روبه رو کنند.
پروبیوتیک چیست؟
پروبیوتیک ها میکروارگانیسمهای زندهای هستند که وقتی مصرف میشوند، مزایای سلامتی زیادی را به ارمغان میآورند. آنها معمولاً باکتری هستند، اما انواع خاصی از مخمرها هم میتوانند به عنوان پروبیوتیک در بدن عمل کنند.
شما میتوانید پروبیوتیک ها را از مکملها و همچنین غذاهای تهیه شده با تخمیر باکتری دریافت کنید.
غذاهای حاوی پروبیوتیک چیست و چگونه تهیه می شود؟
غذاهای پروبیوتیک دار شامل ماست، کفیر، کلم، قارچ و کیمچی میشوند. پروبیوتیک ها نباید با پری بیوتیک ها اشتباه گرفته شوند، آنها الیاف رژیمی هستند که به خوردن باکتریهای مفید در حال حاضر در روده کمک میکنند.
دهها تن از باکتریهای پروبیوتیک مختلف مزایای بهداشتی زیادی را به ارمغان میآورند.
شایعترین گروهها عبارتاند از لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم، هر گروه از گونههای مختلفی تشکیل شده است و هر کدام گونههای زیادی دارند.
جالب توجه است که پروبیوتیک های مختلف به شرایط سلامتی مختلف مربوط میشوند. بنابراین، انتخاب نوع مناسب یا نوع پروبیوتیک ضروری است.
بعضی از مکمل ها که به نام پروبیوتیکهای وسیع یا چند پروبیوتیک شناخته میشوند، گونههای مختلفی را در یک محصول ترکیب میکنند.
گرچه شواهد امیدوار کننده است اما تحقیقات بیشتری در مورد مزایای بهداشتی پروبیوتیکها مورد نیاز است.
اهمیت میکروارگانیسم های پروبیوتیک چیست ؟
جامعه پیچیدهای از میکروارگانیسمها در روده شما وجود دارند که به نام فلور روده یا میکروبی نامیده میشوند. در حقیقت، روده شما حاوی صدها نوع مختلف میکروارگانیسمها است که شامل باکتریها، مخمرها و ویروسها میشوند.
بیشتر فلور روده در روده بزرگ یافت میشوند که آخرین قسمت دستگاه گوارش شما است.
به طور شگفت انگیز، فعالیتهای متابولیک فلور روده شما شبیه یک عضو است. به همین دلیل، برخی از دانشمندان به “فلور روده” به عنوان “عضو فراموش شده” اشاره میکنند.
فلور روده شما عملکردهای بسیاری را برای سلامت مهم میکند. این ویتامینها، از جمله ویتامین K و بعضی از ویتامینهای B را تولید میکند. همچنین فیبرها را به چربیهای کوتاه مدت مانند بوتیرات، پروپیونات و استات تبدیل میکند که دیوار روده شما را تغذیه میکند و بسیاری از توابع متابولیکی را انجام میدهد.
این چربیها سیستم ایمنی بدن شما را تحریک کرده و دیواره روده شما را تقویت میکنند که میتواند به جلوگیری از ورود مواد ناخواسته به بدن و تحریک پاسخ ایمنی کمک کند.
با این حال، همه موجودات در روده شما مفید نیستند. فلور روده شما به رژیم غذایی بسیار حساس است و مطالعات نشان میدهد که فلور رودهای نامناسب با بیماریهای متعددی مرتبط است.
این بیماریها عبارتاند از چاقی، دیابت نوع ۲، سندرم متابولیک، بیماری قلبی، سرطان کولورکتال، آلزایمر و افسردگی.
پروبیوتیک ها میتوانند این تعادل را اصلاح کنند و اطمینان حاصل شود که “اندام فراموش شده” به طور مطلوب عمل میکند.
پروبیوتیک چیست و چه تاثیری بر سلامت دستگاه گوارش دارد؟
پروبیوتیک ها به طور گستردهای برای اثرات بر سلامتی گوارشی مورد تحقیق قرار گرفتهاند.
شواهد زیادی هستند که نشان میدهد، مکملهای پروبیوتیک میتوانند به درمان اسهال مرتبط با آنتیبیوتیک کمک کنند.
هنگامی که مردم آنتیبیوتیک ها را مصرف میکنند، به خصوص برای مدت زمان طولانی، اغلب اسهال دارند، حتی بعد از اینکه عفونت ریشه کن شده است.
این به این دلیل است که آنتیبیوتیک بسیاری از باکتریهای طبیعی را در روده شما میکشد، که باعث تعادل روده میشود و باکتریهای مضر رشد میکند.
پروبیوتیک ها همچنین با سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، اختلال گوارشی مشترک، کاهش گاز، التهاب، یبوست، اسهال و سایر علائم مبارزه میکنند.
بعضی مطالعات نیز از مزایایی در برابر بیماریهای التهابی روده مانند بیماری کرون و کولیت زخمی یاد میکنند.
علاوه بر این، پروبیوتیکها ممکن است با عفونتهای هلیکوباکتر پیلوری را که یکی از اصلیترین عوامل زخم معده و سرطان معده هستند، مبارزه کنند.
تاثیر بر کاهش وزن
افرادی که چاق هستند باکتریهای رودهای متفاوتی نسبت به کسانی که لاغر هستند، دارند. بنابراین، بسیاری از دانشمندان بر این باورند که باکتری روده شما در تعیین وزن بدن شما هم مهم است.
اگر چه تحقیقات بیشتری لازم است، برخی از پروبیوتیک ها به کاهش وزن کمک میکنند.
در یکی از مطالعات ۲۱۰ نفری که دارای چاقی مرکزی بودند و با چربی بیش از حد شکم روبه رو بودند، مصرف پروبیوتیک Lactobacillus gasseri روزانه سبب کاهش ۸٫۵ درصد از چربی شکم در طی ۱۲ هفته شد.
هنگامی که شرکت کنندگان مصرف پروبیوتیک را متوقف کردند، چربی شکم را در عرض چهار هفته دوباره به دست آوردند.
شواهد نشان میدهد که Lactobacillus rhamnosus و Bifidobacterium lactis میتوانند به کاهش وزن و جلوگیری از چاقی کمک کنند. (البته این به تحقیقات بیشتری نیاز دارد)
سایر مزایای بهداشتی پروبیوتیک چیست ؟
بسیاری از مزایای دیگر برای پروبیوتیک ها وجود دارد، از جمله:
- التهاب: پروبیوتیک باعث کاهش التهاب سیستمیک میشود که یکی از عوامل پیشرونده بسیاری از بیماریها است.
- افسردگی و اضطراب: سوسپانسیونهای پروبیوتیک Lactobacillus helveticus و Bifidobacterium longum نشان دهنده کاهش علائم اضطراب و افسردگی در افرادی است که دارای افسردگی بالینی هستند.
- کلسترول خون: وجود پروبیوتیک میزان کلسترول کل و “بد” LDL را کاهش میدهد.
- فشار خون: پروبیوتیک ها همچنین ممکن است موجب کاهش معکوس فشار خون شوند.
- عملکرد ایمنی: چندین نوع پروبیوتیک ممکن است عملکرد ایمنی را افزایش دهند، احتمالا منجر به کاهش خطر ابتلا به عفونتها، از جمله سرماخوردگی میشود.
- سلامت پوست: شواهدی وجود دارد که نشان میدهد پروبیوتیک ها برای آکنه، اگزما و همچنین سایر اختلالات پوستی مفید هستند.
اینها تنها یک تکه کوچک از مزایای کلی پروبیوتیک است، زیرا مطالعات انجام شده نشان میدهد که وسعت گستردهای از اثرات بهداشتی همراه این باکتری است.
ایمنی و اثرات جانبی پروبیوتیک چیست ؟
پروبیوتیک ها به طور کلی به خوبی قابل تحمل هستند و برای اکثر افراد در نظر گرفته میشوند. با این حال، در چند روز اول ممکن است عوارض جانبی مربوط به هضم، مانند گاز و ناراحتی خفیف شکم را تجربه کنید.
پس از تنظیم، هضم دوباره شروع به بهبود میکند. در افراد مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف، از جمله افرادی که مبتلا به اچ آی وی، ایدز و چندین وضعیت دیگر هستند، پروبیوتیک میتواند به عفونتهای خطرناک منجر شود، بنابراین اگر شرایط پزشکی خاصی دارید، قبل از مصرف مکمل پروبیوتیک با پزشک خود مشورت کنید.