GYM

بوتولینوم توکسین چیست؟ فواید و عوارض داروی بوتاکس

4.7/5 - (4 امتیاز)
اختلالات چشمی، از جمله مشکلاتی هستند که می‌توانند بر کیفیت زندگی فرد تأثیر گذار باشند. در طول سال‌ها، تلاش‌های فراوانی برای بهبود این اختلالات صورت گرفته است که یکی از راهکارهای مورد بررسی برای این منظور استفاده از بوتولینوم توکسین (با نام تجاری بوتاکس) می‌باشد. در این مقاله، به بررسی کاربردها، مزایا، موارد احتیاط و منع مصرف بوتولینوم توکسین در درمان اختلالات چشمی می‌پردازیم.

این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست.

بوتولینوم توکسین
mosbatesabz

بوتولینوم توکسین یکی از موادی است که از جذب‌پذیری موثر در درمان اختلالات عضلاتی، مانند بلفارواسپاسم (اختلالی که با فشار غیرطبیعی بر پلک‌ها همراه است) و اسپاسم‌های عضلاتی چشمی، بهره می‌برد. این توکسین با مسدود کردن انتقال پیام عصبی به عضلات، باعث کاهش فعالیت آن‌ها و در نتیجه، کاهش علائم ناشی از اختلالات چشمی می‌شود. در این مقاله به بررسی اشکال دارویی، موارد مصرف، نحوه مصرف و شرایط نگهداری بوتولینوم توکسین خواهیم پرداخت.

اشکال دارویی بوتولینوم توکسین

  1. تزریقی، پودر برای بازسازی: 50 واحد / ویال (بوتاکس، بوتاکس آرایشی)، 100 واحد / ویال (بوتاکس، بوتاکس آرایشی)، 200 واحد در ویال (بوتاکس)

موارد مصرف بوتولینوم توکسین

انواع مختلفی از محصولات سم بوتولینوم (سم A و B) با کاربردهای متفاوت (مشکلات چشمی، سفتی عضلانی یا اسپاسم، میگرن، لوازم آرایشی، مثانه بیش فعال) وجود دارد. برندهای مختلف این دارو مقادیر متفاوتی از دارو را ارائه می‌دهند. پزشک شما داروی مناسب را برای شما انتخاب خواهد کرد. سم بوتولینوم برای درمان برخی اختلالات چشمی مانند چشم‌های ضربدری (استرابیسم) و پلک زدن کنترل نشده (بلفارواسپاسم)، برای درمان سفتی، اسپاسم عضلانی یا اختلالات حرکتی (مانند دیستونی گردن رحم، تورتیکولی) استفاده می‌شود.

بوتولینوم توکسین همچنین برای جلوگیری از سردرد در افراد مبتلا به میگرن بسیار مکرر دارای کاربرد است. سم بوتولینوم با مسدود کردن آزادسازی ماده شیمیایی به نام استیل کولین، ماهیچه‌ها را شل می‌کند. این دارو برای درمان مثانه بیش فعال در بیمارانی که به سایر داروها پاسخ نمی‌دهند یا نمی‌توانند عوارض جانبی دیگر را تحمل کنند، دارای کاربرد است.

داروی بوتولینوم توکسین

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی بوتولینوم توکسین

مکانیسم عمل بوتولینوم توکسین؛ نوروتوکسین از کلستریدیوم بوتولینوم است که از انتشار ACH از غشای پیش سیناپسی جلوگیری می‌کند و با مسدود کردن انتقال تکانه‌های عصبی باعث آرامش موقت انقباضات عضلانی می‌شود. همچنین، دفع و متابولیسم دارو به صورت ناشناخته است.

مقدار مصرف داروی بوتولینوم توکسین

قبل از شروع مصرف یا تزریق بوتولینوم توکسین، راهنمای دارو و بروشور اطلاعات بیمار ارائه شده توسط داروساز را با دقت مطالعه کنید. این دارو توسط یک متخصص مجرب مراقبت‌های بهداشتی به صورت تزریقی تجویز می‌شود. در هنگام درمان اختلالات چشمی، سفتی یا اسپاسم عضلانی و چین و چروک به عضلات آسیب دیده (به صورت داخل عضلانی) تزریق می‌شود. برای درمان آب دهان یا بزاق اضافی، این دارو به غدد بزاقی تزریق خواهد شد. به علاوه، هنگام درمان مثانه بیش فعال، آن را به مثانه تزریق می‌کنند.

کپسول فست ران مناسب غضروف سازی
قیمت: 59.300 تومان
قیمت با تخفیف:37.950 تومان

زمان مصرف بوتولینوم توکسین (بوتاکس)

  1. دوز، تعداد تزریقات، محل تزریق و تعداد دفعات دریافت دارو با توجه به وضعیت شما و پاسخ شما به درمان تعیین می‌شود. برای کودکان نیز دوز بر اساس وزن است. اکثر افراد در عرض چند روز تا 2 هفته اثر خود را مشاهده می‌کنند و اثر آن معمولاً 3 تا 6 ماه طول می‌کشد.
  2. مصرف بوتولینوم توکسین برای درمان استرابیسم و ​​بلفارواسپاسم مرتبط با دیستونی (به عنوان مثال، بلفارواسپاسم ضروری خوش خیم، اختلالات عصبی VII) توصیه می‌شود.
  3. دوز مصرفی 1.25-2.5 واحد به داخل چشم پرتارسال داخلی و خارجی چشم پلک فوقانی و چشم پرتارسال لترال orbicularis oculi پلک تحتانی تزریق می‌شود. از 200 واحد در 30 روز تجاوز نکند. اگر پاسخ به دوز اولیه درمان بیش از 2 ماه طول نکشید، ممکن است دوز را 2 برابر افزایش دهد.
  4. این دارو برای هیپرهیدروزیس اولیه زیر بغل شدید که با داروهای موضعی به اندازه کافی مدیریت نمی‌شود، توصیه می‌شود. دوز پیشنهادی 50 واحد تزریق داخل جلدی به هر زیر بغل به طور مساوی در چندین محل با فاصله تقریباً 1-2 سانتی متر از هم توزیع خواهد شد.
  5. مصرف بوتولینوم توکسین برای بزرگسالان مبتلا به دیستونی دهانه رحم، برای کاهش شدت وضعیت غیرطبیعی سر و گردن درد مرتبط با دیستونی دهانه رحم توصیه می‌شود. توجه داشته باشید که بیش از 50 واحد در هر سایت نباشد. بهبود بالینی معمولاً در 2 هفته اول پس از تزریق با حداکثر سود بالینی در 6 هفته پس از تزریق شروع می‌شود.
  6. این دارو برای درمان اسپاستیسیته اندام فوقانی و تحتانی در بزرگسالان به منظور کاهش شدت افزایش سفتی عضلات توصیه می‌شود. دوز را بر اساس عضلات آسیب دیده، شدت فعالیت عضلانی، پاسخ قبلی به درمان و سابقه عوارض جانبی انتخاب کنید.

موارد احتیاط

قبل از مصرف بوتولینوم توکسین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعال (مانند پروتئین شیر گاو موجود در برخی محصولات) باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله مشکلات خونریزی، جراحی چشم، مشکلات چشمی خاص (آب سیاه)، بیماری قلبی، دیابت، علائم عفونت در نزدیکی محل تزریق، عفونت ادراری، ناتوانی در ادرار کردن، اختلالات عضلانی و عصبی، تشنج، مشکل در بلع، مشکلات تنفسی و… با پزشک مشورت کنید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط بوتولینوم توکسین خواهیم پرداخت؛

  1. اثرات سم بوتولینوم ممکن است از ناحیه تزریق به نواحی دیگر بدن سرایت کند و علائمی مشابه علائم بوتولیسم ایجاد کند. به همین جهت، مراقب تنگی نفس، دیسفاژی یا اختلال گفتار باشید.
  2. بیمارانی که دارای اختلالات عصبی عضلانی از قبل موجود هستند باید در صورت تجویز سم بوتولینوم تحت نظر باشند. بیماران مبتلا به اختلالات عصبی عضلانی شناخته شده یا ناشناخته یا اختلالات اتصال عصبی عضلانی ممکن است در معرض خطر افزایش اثرات بالینی مهم از جمله ضعف عمومی عضلانی، دوبینی، پتوز، دیسفونی، دیزآرتری، دیسفاژی شدید و اختلال تنفسی ناشی از دوزهای درمانی باشند.
  3. درمان بی‌اختیاری ادرار را فقط برای بیمارانی که مایل و قادر به شروع کاتتریزاسیون پس از درمان هستند، در صورت لزوم در نظر بگیرید (به دلیل خطر احتباس ادرار). احتمال بروز احتباس ادرار در بیماران مبتلا به دیابت بیشتر از افراد غیر دیابتی است.
  4. افزایش خطر عفونت ادراری؛ برای درمان بی‌اختیاری ادرار با UTI فعلی، کاتتریزاسیون معمول یا اگر بیمار قادر به تخلیه مثانه بدون کمک نیست، استفاده نشود.
  5. قرار گرفتن در معرض قرنیه و زخم به دلیل کاهش پلک زدن ممکن است هنگام درمان بلفارواسپاسم رخ دهد.
  6. عوارض جانبی جدی، از جمله ضعف بیش از حد، دیسفاژی و پنومونی آسپیراسیون، همراه با برخی از عوارض جانبی مرتبط با پیامدهای کشنده، در بیمارانی که برای مصارف غیرمجاز تزریق شده بودند، گزارش شده است.
  7. بیماران مبتلا به اختلالات عصبی عضلانی شناخته شده یا ناشناخته یا اختلالات عصبی عضلانی ممکن است در معرض افزایش خطر عوارض بالینی مهم از جمله ضعف عمومی عضلانی، دوبینی، پتوز، دیسفونی، دیزآرتری، دیسفاژی شدید و اختلال تنفسی ناشی از درمان باشند.

موارد منع مصرف بوتولینوم توکسین (بوتاکس)

  1. حساسیت مفرط
  2. بیماری عصبی عضلانی
  3. عفونت در محل تزریق پیشنهادی
  4. تزریق داخل دترروسور: عفونت دستگاه ادراری یا احتباس ادرار

موارد هشدار جدی بوتولینوم توکسین

  1. اثرات تمام داروهای سم بوتولینوم ممکن است از ناحیه تزریق پخش شود تا علائمی مطابق با اثرات سم بوتولینوم ایجاد کند. این علائم ممکن است شامل استنی، ضعف عمومی عضلانی، دوبینی، تاری دید، پتوز، دیسفاژی، دیسفونی، دیس آرتری، بی‌اختیاری ادرار و مشکلات تنفسی باشد.
  2. این علائم ساعت‌ها تا هفته‌ها پس از تزریق گزارش شده است. مشکلات بلع و تنفس می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد و مرگ نیز گزارش شده است.
  3. احتمال بروز علائم در کودکانی که برای اسپاستیسیتی تحت درمان قرار می‌گیرند، احتمالا بیشتر است، اما علائم می‌تواند در بزرگسالانی که برای اسپاستیسیتی و سایر بیماری‌ها تحت درمان قرار می‌گیرند نیز رخ دهد، به‌ویژه در بیمارانی که شرایط زمینه‌ای دارند که آن‌ها را مستعد ابتلا به این علائم می‌کند.
  4. در موارد مصرف غیرمجاز، از جمله اسپاستیسیته در کودکان و بزرگسالان و در اندیکاسیون‌های تایید شده، مواردی از گسترش اثر در دوزهای قابل مقایسه با مواردی که برای درمان دیستونی دهانه رحم و در دوزهای پایین‌تر استفاده می‌شود، گزارش شده است.

عوارض بوتولینوم توکسین

قرمزی، کبودی، عفونت و درد در محل تزریق، عفونت ادراری، حالت تهوع، سردرد یا سرگیجه، سوزش ادرار، میگرن، احتباس ادرار، گردن درد و… برخی از عوارض بوتولینوم توکسین می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. هنگامی که این دارو برای تعریق بیش از حد استفاده می‌شود، عوارض جانبی مانند تعریق غیر زیر بغل، عفونت‌های تنفسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا، سردرد، تب، گردن درد یا کمردرد و اضطراب ممکن است رخ دهد. در ادامه به برخی از عوارض بوتولینوم توکسین خواهیم پرداخت؛

  1. عفونت ادراری (26-31%)
  2. حجم ادرار باقیمانده (3-17%)
  3. احتباس ادرار (17-18%)
  4. خواب‌آلودگی و آرام‌بخشی (16%)
  5. احتباس ادرار (6-15%)
  6. سرگیجه (4-12%)
  7. سردرد (9%)
  8. پتوز پلک (2-3%)
  9. سفتی پوست (2%)
  10. فلج صورت (1%)
  11. ضعف عضلانی (1%)
  12. سوزش ادرار (5-9%)
  13. گردن درد (8-9%)
  14. میگرن (4%)
  15. درد اسکلتی عضلانی (3%)
  16. اسپاسم عضلانی (2%)
  17. فشار خون بالا (2%)

داروی بوتولینوم توکسین

تداخل دارویی بوتولینوم توکسین

تداخل قابل‌توجهی مشخص نشده است.

مصرف بوتولینوم توکسین در دوران بارداری و شیردهی

هیچ داده کافی از نظارت پس از بازاریابی در مورد خطر رشد مرتبط با مصرف در زنان باردار وجود ندارد. در مطالعات حیوانی، تجویز در دوران بارداری منجر به اثرات نامطلوب بر رشد جنین (کاهش وزن بدن جنین و استخوانی شدن) در دوزهای مرتبط بالینی شد که با سمیت مادری همراه بود.

شرایط نگهداری داروی بوتولینوم توکسین

داروی بوتولینوم توکسین باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرص‌های هفتگی و قطره‌های چشمی، کرم‌ها، چسب‌ها و استنشاق‌ها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال می‌توانند آن‌ها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روش‌های خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند.

کلام آخر بوتولینوم توکسین

در این مقاله، اثرات بوتولینوم توکسین در درمان اختلالات چشمی، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعات نشان می‌دهند که استفاده از این توکسین می‌تواند به طور مؤثری در کاهش علائم اختلالاتی مانند اسپاسم پلکی، استرابیسموس و دیگر اختلالات مرتبط با عضلات چشمی موثر باشد. تحلیل دقیقی از نتایج کلینیکی نشان می‌دهد که بوتولینوم توکسین می‌تواند به طور قابل‌توجهی بهبود در عملکرد بصری و کیفیت زندگی بیماران با اختلالات چشمی ایجاد کند.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول در رابطه با بوتولینوم توکسین
بوتاکس که با نام تجاری سم بوتولینوم نوع A نیز شناخته می‌شود، سمی است که توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم تولید می‌شود. این سم با فلج موقت عضلات، کاربردهای مختلفی در پزشکی و زیبایی دارد. بوتاکس با فلج موقت عضلات صورت، به طور قابل توجهی خطوط و چین و چروک‌های پوست، به خصوص در ناحیه پیشانی، دور چشم و بین ابروها را کاهش می‌دهد. این اثر معمولاً 3 تا 4 ماه باقی می‌ماند.
قرمزی، کبودی، عفونت و درد در محل تزریق، عفونت ادراری، حالت تهوع، سردرد یا سرگیجه، سوزش ادرار، میگرن، احتباس ادرار، گردن درد و… برخی از عوارض بوتولینوم توکسین می‌باشد.
خیر، بوتولینوم توکسین در دوران بارداری ممنوع است. استفاده از این سم در دوران بارداری به دلیل احتمال خطر برای جنین، کاملاً منع شده است.
سم بوتولینوم، که با نام تجاری بوتاکس نیز شناخته می‌شود، سمی است که توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم تولید می‌شود. این باکتری به طور طبیعی در خاک، آب و مواد فاسد یافت می‌شود. سم بوتولینوم انواع مختلفی دارد که نوع A آن در پزشکی و زیبایی کاربرد دارد.
تزریق سم بوتولینوم، فرآیندی سرپایی است که معمولاً کمتر از 30 دقیقه طول می‌کشد. قبل از تزریق، پزشک با شما در مورد سابقه پزشکی، داروهای مصرفی، انتظارات شما و ناحیه‌ای که می‌خواهید تحت درمان قرار گیرد، صحبت خواهد کرد.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها