Memory

قرص مبورین چیست؟ نحوه مصرف و عوارض

5/5 - (1 امتیاز)
سندروم روده تحریک پذیر (IBS) یکی از شایع‌ترین اختلالات گوارشی مزمن است که بسیاری از افراد در سراسر جهان از آن رنج می‌برند. این اختلال که با علائمی همچون درد شکم، نفخ، اسهال و یبوست همراه است، تاثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی بیماران دارد. علیرغم شیوع بالا و تاثیرات منفی این بیماری، علت دقیق این بیماری هنوز به طور کامل مشخص نشده است و درمان‌های موجود بیشتر بر مدیریت علائم تمرکز دارند. یکی از داروهای موثر در این زمینه، قرص مبورین می‌باشد.
قرص مبورین
sunscreen

داروهای مختلفی برای کنترل اختلالات گوارشی و سندروم روده تحريک پذير (IBS) استفاده می‌شود که مهم‌ترین آن قرص مبورین است. مبورین که به عنوان یک ضد اسپاسم عضلات صاف شناخته می‌شود، به ویژه در کاهش درد شکم و اسپاسم‌های روده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو با مکانیسم عملکرد خاص خود، یعنی کاهش انقباضات غیرطبیعی و آرام‌سازی عضلات روده، به بهبود علائم بیماران کمک می‌کند.

اشکال دارویی مبورین

  1. کپسول
  2. قرص

موارد مصرف قرص مبورین

قرص مبورین برای درمان علامتی دردهای شكمی و دل پيچه (كرامپ)، اختلالات گوارشی و ناراحتی‌های روده‌ای مربوط به سندروم روده تحريک پذير (IBS) استفاده می‌شود. همچنین، این دارو با نسخه و تایید پزشک برای درمان اسپاسم‌های ثانويه دستگاه گوارش ناشی از اختلال در عملكرد اعضاء کاربرد دارد.

دارو مبورین

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی مبورین

مبورین یک داروی آنتی کولینرژیک سنتتیک است که با اثر مستقیم بر روی عضلات صاف دستگاه گوارش، بدون اثر گذاری بر حرکات طبیعی دستگاه گوارش، منجر به رفع اسپاسم‌های گوارشی می‌شود. با این حال، مکانیسم عمل اصلی این دارو نامشخص است، اما مکانیسم‌های متفاوتی از جمله کاهش نفوذپذیری کانال‌های یونی، بلاک بازجذب نورآدرنالین، بی‌حس‌کنندگی موضعی و تغییر در میزان جذب آب (به اندازه ی سایر داروهای با اثر آنتی موسکارینی و مهارکننده‌های فسفودی استراز) اثرات مثبتی بر روی دستگاه گوارش اعمال می‌کند. به علاوه، اثرات جانبی آنتی کولینرژیک در سایر بخش‌های بدن ندارد.

مقدار مصرف قرص مبورین

قبل از مصرف قرص مبورین، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. قرص مبورین را حدود 20 دقیقه قبل از غذا و روزانه تا 3 عدد (بسته به نسخه پزشک) مصرف کنید. کپسول یا قرص مبورین را همراه با حداقل 100 ميلی ليتر آب مصرف کرده و از جویدن یا خرد کردن دارو خودداری کنید. جویدن قرص یا خرد کردن آن سبب آزادسازی فوری دارو و عوارض جانبی خواهد شد. برای دوره مصرف تا يک سال خطرات خاصی گزارش نشده است. با این حال زمانیکه پس از گذشت چند هفته بهبودی حاصل گشت، می‌توان دوز دارو را به تدریج کاهش داد.

نحوه مصرف قرص مبورین

  1. دوز پیشنهادی برای بزرگسالان و کودکان بالای 10 سال، 200 میلی گرم 2 بار روزانه می‌باشد که باید حدود 20 دقیقه قبل از غذا مصرف شود. همچنین دوز مصرفی برای کودکان 2 تا 10 سال، 135 میلی گرم سه بار در روز، 20 دقیقه قبل از غذا است.
  2. قرص مبورین ممکن است عوارض جانبی خفیفی مانند یبوست، اسهال، حالت تهوع، استفراغ، درد شکم و سرگیجه ایجاد کند. اگر هر گونه عوارض جانبی جدی را تجربه کردید، مصرف مبورین را متوقف کرده و فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
  3. اطلاعات كافی در زمينه ايمنی و اثربخشی مبورین در كودكان و بچه‌های زیر 18 سال وجود ندارد، مصرف آن در اين گروه از بيماران توصيه نمی‌شود. به علاوه، مصرف این دارو در سالمندان و بيماران دارای اختلالات كليوی و یا كبدی بر اساس مطالعات موجود ریسک خاصی ندارد و نیازی هم به تطبیق دوز در این افرد وجود ندارد.
  4. در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و دارو را مطابق با نسخه پزشک مصرف کنید. هرگز برای جبران دوز از دست رفته یک نوبت را دو بار تکرار نکنید.
  5. از نظر تئوری، در صورت مصرف بيش از حد دارو ممكن است تحريک‌پذيری سيستم عصبی مركزی رخ دهد. در مواردی كه مبورین بيش از مقدار مورد نظر مصرف شده بود یا علائمی مشاهده نشده و يا خفيف و برگشت پذير بوده است. پادزهر شناخته شده‌ای برای این دارو وجود ندارد؛ شستشوی معده و درمان علامتی در اين موارد توصيه می‌شود.

موارد احتیاط

قبل از مصرف قرص مبورین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله سابقه شخصی یا خانوادگی گلوکوم (نوع بسته شدن زاویه)، مشکل در ادرار کردن (مانند بزرگ شدن پروستات)، سایر مشکلات معده و روده (مانند کندی روده، انسداد، کولیت اولسراتیو، عفونت، اسید معده کم، ایلئوستومی یا کلوستومی بیماران مبتلا به اسهال)، تیروئید پرکار، مشکلات قلبی و… با پزشک مشورت کنید. در ادامه به موارد احتیاط قرص مبورین خواهیم پرداخت؛

SiderAL
قرص آهن با جذب بالا
قیمت: 260.000 تومان
قیمت با تخفیف:197.000 تومان
  1. از آنجاییکه قرص‌های روکش‌دار مبورین حاوی لاکتوز است، مصرف این دارو در بیماران مبتلا ارثی عدم تحمل گالاكتوز، بيماران دارای كمبود Lapp لاكتاز يا بيماران مبتلا به اختلال در جذب گلوكز- گالاكتوز، توصيه نمی‌شود. به علاوه، در صورت ابتلا به عدم تحمل لاكتوز (يا هر قند ديگری) قبل از مصرف اين دارو با پزشک خود مشورت كنيد.
  2. پوشش اين قرص‌ها حاوی سوكروز است، لذا مصرف اين دارو در بيماران مبتلا به بيماری ارثی عدم تحمل فروكتوز، بيماران مبتلا به اختلال در جذب گلوكز- گالاكتوز و یا کمبود سوكراز ايزومالتاز، توصيه نمی‌شود.
  3. مصرف قرص مبورین در برخی بیماران سبب تاری دید، گیجی یا خواب آلودگی شده است. در صورت بروز، از انجام فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری بالایی دارند، خودداری کنید. تا حدامکان رانندگی نکرده و کار با ماشین‌آلات و تجهیزات را به زمان دیگری موکول کنید.
  4. اگر سابقه انسداد روده، سوراخ شدن روده، گلوکوم، هایپرتروفی پروستات، بیماری کبدی، بیماری کلیوی یا پورفیری دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.

موارد منع مصرف قرص مبورین

  1. در صورت حساسيت به مبورین يا هر يک از ساير اجزاء تشكيل دهنده این دارو از مصرف آن خودداری كنيد.
  2. مشکلات یا بیماری خاص روده (سوراخ شدن یا انسداد روده)

عوارض قرص مبورین

قرص مبورین مانند تمام فرآورده‌های دارویی ممكن است دارای عوارض جانبی باشد. یبوست، اسهال، گیجی، حالت تهوع و استفراغ، تاری دید، خشکی دهان، درد شکم و… برخی از عوارض قرص مبورین می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. در صورت بروز علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، بیماری تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به برخی از عوارض قرص مبورین خواهیم پرداخت؛

  1. یبوست
  2. اسهال
  3. حالت تهوع
  4. استفراغ
  5. درد شکم
  6. سرگیجه
  7. احتباس ادرار یا مشکل در دفع ادرار
  8. تاری دید
  9. خشکی دهان
  10. گیجی
  11. بی‌خوابی
  12. عصبی شدن

داروی مبورین

تداخل دارویی مبورین

تاکنون از مصرف مبورین تداخل قابل توجهی مشاهده نشده است.

مصرف قرص مبورین در دوران بارداری و شیردهی

اطلاعات کافی در مورد ایمنی مصرف مبورین در دوران بارداری وجود ندارد. به همین دلیل، مصرف قرص مبورین در دوران بارداری به طور کلی توصیه نمی‌شود. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، قبل از مصرف این دارو با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما می‌تواند خطرات و فواید مصرف دارو را در مورد شما ارزیابی و به شما کمک کند تا بهترین تصمیم را برای خود و نوزادتان بگیرید. مشخص نيست كه مبورين يا متابوليت‌های آن در شير انسان ترشح می‌شود يا خير، ترشح مبورين در شير حيوانات نيز مورد مطالعه قرار نگرفته است.

شرایط نگهداری قرص مبورین

قرص مبورین باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرص‌های هفتگی و قطره‌های چشمی، کرم‌ها، چسب‌ها و استنشاق‌ها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال می‌توانند آن‌ها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روش‌های خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند.

کلام آخر قرص مبورین

در این مقاله به قرص مبورین در جهت درمان مشکلات گوارشی و سندرم روده تحریک پذیر، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخته شد. سندروم روده تحریک پذیر (IBS) یک اختلال شایع و مزمن دستگاه گوارش است که با علائمی همچون درد شکم، نفخ، اسهال و یبوست شناخته می‌شود. این علائم نه تنها بر سلامت جسمی بیماران تأثیر می‌گذارد بلکه کیفیت زندگی آن‌ها را نیز به شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد. در میان روش‌های مختلف مدیریت علائم این بیماری، استفاده از داروی مبورین (Mebeverine) به دلیل تأثیرات مثبت و کاهش انقباضات غیرطبیعی عضلات صاف روده، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.

منبع سایت: go.drugbank

سوالات متداول در رابطه با قرص مبورین
قرص مبورین، که با نام تجاری مب اکتو نیز شناخته می‌شود، دارویی است که برای درمان سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) و گرفتگی عضلات صاف روده استفاده می‌شود. این دارو با شل کردن عضلات صاف روده، به کاهش علائمی مانند درد شکم، نفخ، اسهال و یبوست کمک می‌کند.
خیر، قرص مبورین برای التهاب معده مناسب نیست. مبورین برای درمان اسپاسم عضلات صاف روده استفاده می‌شود و التهاب معده را درمان نمی‌کند. التهاب معده، که به آن گاستریت نیز گفته می‌شود، التهاب پوشش داخلی معده است. علائم التهاب معده می‌تواند شامل درد شکم، حالت تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها و سوء هاضمه باشد.
اطلاعات کافی در مورد ایمنی مصرف مبورین در دوران بارداری وجود ندارد. به همین دلیل، مصرف مبورین در دوران بارداری به طور کلی توصیه نمی‌شود. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که مصرف برخی از داروهای ضد اسپاسم در دوران بارداری ممکن است خطر ابتلا به نقایص مادرزادی را افزایش دهد.
یبوست، اسهال، گیجی، حالت تهوع و استفراغ، تاری دید، خشکی دهان، درد شکم و… برخی از عوارض قرص مبورین می‌باشد.
بله، قرص مبورین می‌تواند برای اسهال ناشی از سندرم روده تحریک پذیر (IBS) موثر باشد. اسهال یکی از علائم شایع سندرم روده تحریک پذیر (IBS) است. اسپاسم عضلات صاف روده می‌تواند باعث افزایش تحرک روده و در نتیجه اسهال شود.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها