Bucalfat

قرص اکسی بوتینین کلراید چیست؟ نحوه مصرف و عوارض

3/5 - (1 امتیاز)
مثانه بیش فعال یکی از مشکلات شایع و ناتوان‌کننده‌ای است که بسیاری از افراد، به ویژه در سنین بالاتر، با آن مواجه می‌شوند. این وضعیت با علائمی نظیر نیاز فوری و مکرر به ادرار، نشت غیرارادی ادرار و تکرر ادرار همراه است که می‌تواند تاثیرات منفی عمده‌ای بر کیفیت زندگی فردی و اجتماعی افراد مبتلا داشته باشد. در این میان، مدیریت و درمان با قرص اکسی بوتینین کلراید، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
قرص اکسی بوتینین کلراید
mosbatesabz

یکی از داروهای اصلی که برای درمان مثانه بیش فعال تجویز می‌شود، قرص اکسی بوتینین کلراید (Oxybutynin Chloride) است. اکسی بوتینین کلراید با اثرات آنتی کولینرژیک و آنتی اسپاسمودیک خود، به کاهش انقباضات ناخواسته عضلات مثانه کمک کرده و به این ترتیب علائم ناراحت‌کننده این بیماری را کاهش می‌دهد. این دارو از دهه 1970 میلادی به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار گرفته و به عنوان یکی از درمان‌های خط اول برای مثانه بیش فعال شناخته می‌شود.

اشکال دارویی اکسی بوتینین کلراید

  1. قرص: 5 میلی گرم
  2. قرص نسخه طولانی: 5 میلی گرم، 10 میلی گرم، 15 میلی گرم
  3. شربت: 5 میلی گرم / 5 میلی لیتر

موارد مصرف قرص اکسی بوتینین کلراید

اکسی بوتینین برای درمان مثانه بیش فعال استفاده می‌شود. این دارو با شل کردن عضلات مثانه، علائمی مانند ناتوانی در کنترل ادرار (بی اختیاری)، احساس اینکه فرد مجبور به ادرار کردن (فوریت) و مجبور به دستشویی رفتن مکرر (تکرار) را بهبود می‌بخشد. این دارو متعلق به دسته داروهایی است که به عنوان ضد اسپاسم شناخته می‌شوند. مصرف این دارو در کودکان کمتر از 5 سال توصیه نمی‌شود. قرص اکسی بوتینین کلراید بدون نسخه فقط باید توسط زنان بزرگسالی که علائم پرکاری مثانه حداقل به مدت 2 ماه دارند استفاده شود.

داروی اکسی بوتینین کلراید

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر اکسی بوتینین کلراید

مکانیسم عمل قرص اکسی بوتینین کلراید؛ اثرات ضد اسپاسم و ضد موسکارینی روی عضلات صاف دارد. میل به تخلیه را به تاخیر می‌اندازد، ظرفیت مثانه را افزایش و انقباض بدون مهار را کاهش و فرکانس و فوریت را کاهش می‌دهد. این دارو در کبد و روده توسط CYP3A4 متابولیزه می‌شود. توسط مسیرهای متابولیک دستگاه گوارش به متابولیت فعال N-desethyloxybutinin DEO تبدیل می‌شود، که در تحویل پوستی دور زده و در نتیجه نسبت DEO کمتر می‌شود. حذف در نیمه عمر 2-3 ساعت (رهاسازی فوری) و 12-13 ساعت (انتشار تمدید شده) و دفع از طریق ادرار صورت می‌گیرد.

مقدار مصرف قرص اکسی بوتینین کلراید

قرص اکسی بوتینین کلراید را مطابق با دستور پزشک روزانه به صورت خوراکی مصرف کنید. پچ اکسی بوتینین کلراید را روی ناحیه‌ای از پوست تمیز، خشک و صاف روی شکم یا باسن قرار دهید. برای اطمینان از روشن ماندن وصله، محکم فشار دهید. روی قسمتی از پوست که زیر لباس است و از نور خورشید محافظت می‌شود، استفاده کنید. در طول این فعالیت‌ها از مالیدن ناحیه پچ خودداری کنید. اگر پچ افتاد، آن را مجدداً اعمال کنید یا یک پچ جدید را در ناحیه جدید اعمال کنید و به همان برنامه خود ادامه دهید. وقتی زمان اعمال یک پچ جدید فرا رسید، وصله قدیمی را بردارید.

زمان مصرف قرص اکسی بوتینین کلراید

قبل از مصرف قرص اکسی بوتینین کلراید، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی شامل مقدار و زمان مصرف را با دقت بررسی کنید. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، سعی کنید همیشه قرص را در زمان‌های مساوی در طول روز مصرف کنید. توجه داشته باشید که بدون هماهنگی با پزشک دوز مصرفی قرص را افزایش، کاهش یا قطع نکنید. افزایش دوز مصرفی بدون هماهنگی با پزشک تنها سبب عوارض جانبی می‌شود.

نحوه مصرف قرص اکسی بوتینین کلراید

  1. قرص اکسی بوتینین کلراید برای مثانه بیش فعال؛ تسکین علائم (به عنوان مثال، بی‌اختیاری فوری، تکرار، فوریت) در بیماران مبتلا به مثانه نوروژنیک یا بازتابی مهار نشده تجویز می‌شود. دوز مصرفی در اشکال انتشار فوری، 5 میلی گرم به صورت خوراکی دو الی سه بار روزانه است. همچنین، دوز مصرفی برای اشکال رهش طولانی 5-10 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی می‌باشد که ممکن است 5 میلی گرم در روز در فواصل هفتگی افزایش یابد.
  2. این دارو در جهت بیش فعالی مثانه مرتبط با یک بیماری عصبی (مانند اسپینا بیفیدا) در کودکان استفاده می‌شود. دوز مصرفی برای افراد بالای 5 سال (انتشار فوری)، 5 میلی گرم هر 12 ساعت به صورت خوراکی می‌باشد که این دوز مصرفی در اشکال دیگر (تمدید شده) 5 میلی گرم روزانه خواهد بود.
  3. قرص اکسی بوتینین کلراید برای درمان تسکین علائم (به عنوان مثال، بی‌اختیاری فوری، تکرار، فوریت) در سالمندان مبتلا به مثانه نوروژنیک یا بازتابی مهار نشده استفاده می‌شود. دوز مصرفی در انتشار فوری برای افراد مسن ضعیف با دوز کم شروع می‌شود. دوز پیشنهادی 2.5 میلی گرم هر 8 الی 12 ساعت به صورت خوراکی می‌باشد که در صورت لزوم ممکن است به 5 میلی گرم در هر 8 تا 12 ساعت افزایش یابد.
  4. در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کنید. هرگز برای جبران دوز فراموش شده یک نوبت را دو بار تکرار نکنید.

موارد احتیاط

قبل از مصرف قرص اکسی بوتینین کلراید، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله خونریزی داخلی فعال، انسداد یا کند شدن حرکت معده و روده (مانند احتباس معده، ایلئوس فلج)، مشکلات دفع ادرار (احتباس ادرار، انسداد خروج مثانه، بی‌اختیاری)، گلوکوم (زاویه باریک)، بیماری خاص عضلانی (میاستنی گراویس)، بیماری کبد، فشار خون بالا، مشکلات قلبی (مانند بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی) و… با پزشک مشورت کنید.

مصرف قرص اکسی بوتینین کلراید در برخی بیماران منجر به گیجی و خواب آلودگی شده است. در صورت بروز، از انجام فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری بالایی است، خودداری کنید. تا حد امکان رانندگی نکرده و کار با ماشین‌آلات و تجهیزات را به زمان دیگری موکول کنید. افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو، به ویژه خواب آلودگی، گیجی، یبوست، مشکل حساسیت بیشتری داشته باشند. خواب‌آلودگی و گیجی می‌تواند خطر افتادن را افزایش دهد.

موارد هشدار قرص اکسی بوتینین کلراید

  1. در گلوکوم کنترل شده با زاویه بسته، کولیت اولسراتیو خفیف تا متوسط، پرکاری تیروئید، اوروپاتی انسدادی جزئی، هیپرپلازی خوش خیم پروستات با احتیاط مصرف شود.
  2. آنژیوادم نیاز به بستری شدن در بیمارستان و درمان فوری پزشکی با اولین یا دوزهای بعدی اکسی بوتینین خوراکی رخ داده است. در صورت بروز آنژیوادم، محصولات حاوی اکسی بوتینین باید قطع شود و درمان مناسب به سرعت ارائه شود.
  3. مصرف این دارو با سایر آنتی کولینرژیک‌ها (آنتی موسکارینی)؛ ممکن است خطر خشکی دهان، یبوست، سردرد، سرگیجه و تاری دید را افزایش دهد. همچنین، خواب آلودگی با داروهای حاوی اکسی بوتینین گزارش شده است. در فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری ذهنی دارند، احتیاط کنید.
  4. استفاده از فرمول رهش طولانی مدت (نادر) با علائم انسداد در بیماران مبتلا به تنگی شناخته شده دستگاه گوارش همراه است.
  5. قبل از استفاده از داروهای بدون نسخه، سایر علل تکرر ادرار از جمله بارداری زودرس، دیابت و سایر شرایط جدی را در نظر بگیرید. اگر علائم با 2 هفته استفاده اولیه بهبود نیافت، با پزشک خود تماس بگیرید.
  6. از مصرف در بیماران مبتلا به میاستنی گراویس به دلیل کاهش فعالیت کولینرژیک خودداری شود. در صورت تشدید علائم میاستنی گراویس، محصول حاوی اکسی بوتینین باید قطع شود و درمان مناسب به سرعت ارائه شود.

موارد منع مصرف قرص اکسی بوتینین کلراید

  1. حساسیت مفرط
  2. انسداد یا احتباس معده یا ادرار، ایلئوس فلجی، کولیت اولسراتیو شدید
  3. گلوکوم با زاویه باریک کنترل نشده
  4. موارد منع نسبی: میاستنی گراویس، تاکی کاردی ثانویه به نارسایی قلبی یا تیروتوکسیکوز

عوارض قرص اکسی بوتینین کلراید

قرمزی، خارش و تحریک پوست در محل مصرف، خشکی دهان، خواب آلودگی، سرگیجه، تاری دید، سردرد، ضعف، حالت تهوع یا یبوست برخی از عوارض قرص اکسی بوتینین کلراید می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. برخی از عوارض جانبی جدی این دارو شامل مشکلات بینایی (از جمله درد چشم)، مشکل در ادرار کردن، علائم عفونت کلیه (سوزش و درد مکرر)، ضربان قلب سریع یا نامنظم، تغییرات ذهنی و خلقتی (گیجی، توهم)، تب، خشک بودن پوست، علائم انسداد معده یا روده و… می‌باشد. در ادامه به عوارض قرص اکسی بوتینین کلراید خواهیم پرداخت؛

  1. خشکی دهان (21-71%)
  2. یبوست (7-15%)
  3. خواب آلودگی (2-14%)
  4. حالت تهوع (2-12%)
  5. آستنیا (6-10%)
  6. سرگیجه (6-10%)
  7. سردرد (6-10%)
  8. تاری دید (6-10%)
  9. خشکی چشم (6-10%)
  10. اسهال (6-10%)
  11. حالت تهوع (6-10%)
  12. درد (6-10%)
  13. رینیت (6-10%)

دارو اکسی بوتینین کلراید

تداخل دارویی اکسی بوتینین کلراید

  1. تداخلات رده‌ی X (پرهیز): آکلیدینیوم، سیمتروپیوم، الوکسادولین، گلیکوپیرولات (استنشاق دهانی)، گلیکوپیرونیوم (موضعی)، ایپراتروپیوم (استنشاق دهانی)، لووسولپیرید، اکساتومید، پتاسیم کلراید، پتاسیم سیترات، روفناسین، تیوتروپیوم، اومکلیدینیوم
  2. کاهش اثرات داروها توسط اکسی بوتینین: مهارکننده‌های استیل کولین استراز، عوامل معده روده‌ای (پروکینتیک‌ها)، ایتوپرید، لووسولپیرید، نیتروگلیسیرین، سکرتین
  3. افزایش اثرات داروها توسط اکسی بوتینین: ترکیبات آنتی کولینرژیک، فرآورده‌های حاوی کانابینوئید، سیمتروپیوم، کلوزاپین، الوکسادولین، گلوکاگون، گلیکوپیرولات (استنشاق دهانی)، میرابگرون، آگونیست‌های اپیوئیدی، پتاسیم کلراید، پتاسیم سیترات، راموسترون، روفناسین، دیورتیک‌های تیازیدی و شبه تیازیدی، تیوتروپیوم، توپیرامات
  4. افزایش اثرات اکسی بوتینین توسط داروها: آکلیدینیوم، اتانول، آمانتادین، فرآورده‌های حاوی بوتولینوم، کلرال بتائین، مهارکننده‌های قوی CYP3A4، اریترومایسین (سیستمیک)، گلیکوپیرونیوم (موضعی)، ایپراتروپیوم (استنشاق دهانی)، میانسرین، اکساتومید، پراملینتید، اومکلیدینیوم

مصرف قرص اکسی بوتینین کلراید در دوران بارداری و شیردهی

هیچ مطالعه‎‌ای در مورد استفاده موضعی یا خوراکی اکسی بوتینین در زنان باردار برای اطلاع از خطر ابتلا به نقص مادرزادی یا سقط جنین وجود ندارد. هنگامی که در حین اندام‌زایی در موش‌های باردار و خرگوش‌ها به ترتیب تقریبا 50 و 1 برابر حداکثر دوز انسانی بر اساس سطح بدن تجویز شد. هیچ پیامد رشد نامطلوبی در مطالعات تولیدمثل حیوانی مشاهده نشد.

تاثیر قرص اکسی بوتینین کلراید در شیردهی

هیچ اطلاعاتی در مورد وجود دارو در شیر انسان، اثرات آن بر کودک یا تولید شیر وجود ندارد. فواید رشدی و سلامتی تغذیه با شیر مادر باید همراه با نیاز بالینی مادر به درمان و هر گونه اثرات نامطلوب احتمالی بر روی کودک شیرده از درمان یا بیماری زمینه‌ای مادر در نظر گرفته شود.

شرایط نگهداری قرص اکسی بوتینین کلراید

قرص اکسی بوتینین کلراید باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرص‌های هفتگی و قطره‌های چشمی، کرم‌ها، چسب‌ها و استنشاق‌ها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال می‌توانند آن‌ها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روش‌های خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند.

کلام آخر قرص اکسی بوتینین کلراید

این مقاله به بررسی درمان مثانه بیش فعال با قرص اکسی بوتینین کلراید، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. درمان مثانه بیش فعال با استفاده از قرص اکسی بوتینین کلراید به عنوان یکی از روش‌های مؤثر و رایج شناخته شده است. این دارو با مکانیسم‌های آنتی کولینرژیک و آنتی اسپاسمودیک خود، به کاهش انقباضات غیرارادی و ناهماهنگ عضلات مثانه کمک می‌کند و در نتیجه، علائم ناراحت‌کننده‌ای نظیر تکرر ادرار و نیاز فوری به ادرار را کاهش می‌دهد. مطالعات مختلف نشان می‌دهند که این دارو در بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مثانه بیش فعال تأثیر بسزایی دارد.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول درباره قرص اکسی بوتینین کلراید
اکسی بوتینین کلراید دارویی است که برای درمان مثانه بیش فعال استفاده می‌شود. این بیماری باعث می‌شود که فرد نیاز به دفع ادرار مکرر و فوری داشته باشد، حتی زمانی که مثانه کاملا پر نیست. اکسی بوتینین همچنین می‌تواند به درمان بی‌اختیاری ادرار، شب ادراری و اسپاسم مثانه کمک کند.
قرمزی، خارش و تحریک پوست در محل مصرف، خشکی دهان، خواب آلودگی، سرگیجه، تاری دید، سردرد، ضعف، حالت تهوع یا یبوست برخی از عوارض قرص اکسی بوتینین کلراید می‌باشد.
خیر، قرص اکسی بوتینین کلراید برای استفاده در دوران بارداری توصیه نمی‌شود. این دارو در دسته بندی C اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) قرار دارد، به این معنی که مطالعات کافی برای تعیین ایمنی آن در دوران بارداری انجام نشده است.
خیر، اکسی بوتینین کلراید ادرار آور نیست. در واقع، این دارو به عنوان یک آنتی کولینرژیک شناخته می‌شود و به شل شدن عضلات مثانه و مجاری ادراری کمک می‌کند. این امر می‌تواند به کاهش تعداد دفعات ادرار و فوریت ادراری در افراد مبتلا به مثانه بیش فعال کمک کند.
بله، قرص اکسی بوتینین کلراید برای برخی از کودکان کاربرد دارد. این دارو برای درمان بی‌اختیاری ادراری (شب ادراری و بی‌اختیاری ادراری در طول روز) در کودکان 5 سال به بالا تأیید شده است.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها