Bucalfat

قرص سینوریپا چیست؟ نحوه مصرف و عوارض

5/5 - (1 امتیاز)
دیابت نوع 2 یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن است که میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری که ناشی از اختلال در متابولیسم قند خون است، می‌تواند منجر به مشکلات جدی از جمله بیماری‌های قلبی، کلیوی و عصبی شود. درمان دیابت نوع 2 معمولاً شامل ترکیبی از تغییرات در سبک زندگی، رژیم غذایی، و داروهای خوراکی یا تزریقی است. یکی از داروهای جدیدی که برای مدیریت این بیماری معرفی شده است، قرص سینوریپا است.
قرص سینوریپا
Heatstroke

قرص سینوریپا، ترکیبی از دو ماده مؤثره سیتاگلیپتین و متفورمین است. این دارو با مکانیسم‌های مختلف به کنترل قند خون کمک می‌کند. سیتاگلیپتین با افزایش میزان انسولین تولید شده در بدن در پاسخ به وعده‌های غذایی، و متفورمین با کاهش تولید گلوکز در کبد و بهبود حساسیت به انسولین، نقش مهمی در کنترل دیابت نوع 2 ایفا می‌کنند.

اشکال دارویی سینوریپا

  • قرص عرضه فوری: 5 میلی گرم / 500 میلی گرم، 5 میلی گرم / 1000 میلی گرم، 12.5 میلی گرم / 500 میلی گرم، 12.5 میلی گرم / 1000 میلی گرم
  • قرص نسخه طولانی: 5 میلی گرم / 1000 میلی گرم، 10 میلی گرم / 1000 میلی گرم، 12.5 میلی گرم / 1000 میلی گرم، 25 میلی گرم / 1000 میلی گرم

موارد مصرف قرص سینوریپا

قرص سینوریپا با رژیم غذایی مناسب و برنامه ورزشی برای کنترل قند خون بالا در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده می‌شود. کنترل قند خون بالا به جلوگیری از آسیب کلیه، کوری، مشکلات عصبی، از دست دادن اندام‌ها و مشکلات عملکرد جنسی کمک می‌کند. کنترل مناسب دیابت همچنین ممکن است خطر حمله قلبی یا سکته را کاهش دهد. به علاوه، این دارو برای درمان نارسایی قلبی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده می‌شود.

این دارو با کمک به بازگرداندن پاسخ مناسب بدن به انسولینی که به طور طبیعی تولید می‌کنید، عمل می‌کند. همچنین دفع قند توسط کلیه‌ها را افزایش می‌دهد، میزان قند تولید شده در کبد را کاهش و میزان قندی که بدن شما از طریق معده و روده دریافت می‌کند را کاهش می‌دهد.

دارو سینوریپا

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی سینوریپا

قرص سینوریپا ترکیبی از 2 داروی امپاگلیفلوزین و متفورمین است. مکانیسم عمل امپاگلیفلوزین؛ مهارکننده انتخابی ناقل سدیم-گلوکز-2 SGLT2 در لوله‌های کلیوی پروگزیمال بیان می‌شود و مسئول اکثریت بازجذب گلوکز فیلتر شده از لومن لوله است. مهارکننده‌های SGLT2 بازجذب گلوکز و آستانه کلیوی برای گلوکز را کاهش می‌دهند و در نتیجه دفع گلوکز از طریق ادرار را افزایش می‌دهند. همچنین، مکانیسم عمل متفورمین؛ تولید گلوکز کبدی را کاهش می‌دهد. جذب گلوکز GI (مشکلات گوارشی) را کاهش و حساسیت به انسولین سلول هدف را افزایش می‌دهد.

مقدار مصرف قرص سینوریپا

قرص سینوریپا را طبق دستور پزشک، معمولا دو بار در روز همراه با غذا از طریق خوراکی مصرف کنید. دوز بر اساس وضعیت پزشکی شما، پاسخ به درمان و وزن تعیین می‌شود. حتماً به پزشک و داروساز خود در مورد تمام داروهایی که استفاده می‌کنید (از جمله داروهای نسخه‌ای، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) مشورت کنید. برای کاهش خطر عوارض جانبی (مانند اسهال، تهوع و استفراغ)، پزشک ممکن است به شما دستور دهد که این دارو را با دوز کم شروع کنید و به تدریج دوز مصرفی خود را افزایش دهید.

کپسول فست ران مناسب غضروف سازی
قیمت: 59.300 تومان
قیمت با تخفیف:37.950 تومان

نحوه مصرف قرص سینوریپا

قبل از مصرف قرص سینوریپا، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو شامل مقدار و زمان مصرف را بررسی کنید. قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب یا رژیم غذایی خاص مصرف کنید. از خرد کردن یا جویدن قرص خودداری کرده و قرص را به صورت کامل میل کنید. جویدن یا خرد کردن دارو منجر به آزادسازی فوری دارو و در نتیجه افزایش خطر عوارض جانبی می‌شود. این دارو را به طور منظم مصرف کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، آن را هر روز در زمان‌های معینی مصرف کنید.

طریقه مصرف قرص سینوریپا

  • قرص سینوریپا به عنوان مکمل رژیم غذایی و ورزش برای بهبود کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 (T2DM) زمانی که درمان با امپاگلیفلوزین و متفورمین مناسب باشد، توصیه می‌شود. قرص عرضه فوری، دو بار در روز همراه با غذا مصرف شود (یعنی کل دوز روزانه را به 2 دوز در روز تقسیم کنید).
  • برای کنترل بیشتر قند خون، امپاگلیفلوزین ممکن است تا حداکثر دوز روزانه 25 میلی گرم در بیمارانی که 10 میلی گرم در روز را تحمل می‌کنند و متفورمین ممکن است تا حداکثر دوز کل روزانه 2000 میلی گرم در روز افزایش یابد، با تشدید تدریجی برای کاهش واکنش‌های جانبی گوارشی با متفورمین، تجویز شود.
  • بیمارانی که متفورمین مصرف می‌کنند؛ به قرص حاوی امپاگلیفلوزین 5 میلی گرم با دوز کل روزانه مشابه (TDD) متفورمین تغییر دهید. بیمارانی که امپاگلیفلوزین مصرف می‌کنند؛ به قرص حاوی متفورمین 500 میلی گرم با TDD مشابه امپاگلیفلوزین تغییر دهید.
  • دوز مصرفی برای قرص با انتشار گسترده (دوز توصیه شده امپاگلیفلوزین) 10 میلی گرم روزانه به صورت خوراکی است که برای کنترل بیشتر قند خون، امپاگلیفلوزین ممکن است تا حداکثر 25 میلی گرم در روز در بیمارانی که 10 میلی گرم یک بار در روز را تحمل می‌کنند، افزایش یابد. متفورمین ممکن است تا حداکثر یک بار 2000 میلی گرم در روز با افزایش تدریجی برای کاهش عوارض جانبی دستگاه گوارش، افزایش یابد.

موارد احتیاط

قبل از مصرف قرص سینوریپا، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله مشکلات کلیوی (مانند دیالیز کلیه)، مشکلات کبدی، بیماری پانکراس، کم آبی، استفاده یا سوء مصرف الکل، فشار خون پایین، کلسترول بالا، سابقه عفونت‌های مخمری در واژن یا آلت تناسلی، انسداد یا باریک شدن رگ‌های خونی، مشکلات عصبی (مانند نوروپاتی محیطی دیابتی) و… با پزشک مشورت کنید. در ادامه به موارد احتیاط قرص سینوریپا خواهیم پرداخت؛

  • واکنش‌های حساسیت مفرط جدی (مانند آنژیوادم) در بیمارانی که تحت درمان قرار می‌گیرند، پس از فروش گزارش شده‌ است. در صورتی که طبق استاندارد مراقبتی رخ داد، درمان را قطع کرده و به سرعت با پزشک مشورت کنید.
  • فاشئیت نکروزان پرینه (گانگرن فورنیه) با مهارکننده‌های SGLT2 گزارش شده است. علائم و نشانه‌ها شامل حساسیت، قرمزی یا تورم اندام تناسلی یا ناحیه‌ای از اندام تناسلی به سمت راست روده و تب بالای 100.4 درجه فارنهایت یا احساس ناخوشی عمومی است. در صورت مشکوک بودن، مهار کننده SGLT2 را قطع کنید و بلافاصله درمان را با آنتی‌بیوتیک‌های وسیع الطیف و در صورت لزوم دبریدمان جراحی شروع کنید.
  • امپاگلیفلوزین باعث انقباض حجم داخل عروقی می‌شود. افت فشار خون علامت دار ممکن است پس از شروع، به ویژه در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی، بیماران مسن، بیماران با فشار خون سیستولیک پایین یا بیمارانی که دیورتیک مصرف می‌کنند، رخ دهد. قبل از شروع درمان، انقباض حجم و وضعیت صحیح حجم را در صورت لزوم ارزیابی کنید. پس از شروع درمان، علائم و نشانه‌های افت فشار خون را کنترل کنید و در موقعیت‌های بالینی که انقباض حجم مورد انتظار است، نظارت را افزایش دهید.
  • خودداری از غذا و مایعات در طول جراحی یا سایر روش‌ها ممکن است خطر کاهش حجم، افت فشار خون و نارسایی کلیوی را افزایش دهد. در حالی که بیماران مصرف غذا و مایعات را محدود کرده‌اند، درمان باید به طور موقت قطع شود.
  • فروپاشی قلبی عروقی (شوک)، انفارکتوس حاد میوکارد، سپسیس و سایر شرایط مرتبط با هیپوکسمی با اسیدوز لاکتیک همراه بوده و همچنین ممکن است باعث آزوتمی پیش کلیوی شود. هنگامی که چنین حوادثی رخ می‌دهد، درمان را قطع کنید.
  • گزارش‌های پس از بازاریابی از واکنش‌های حساسیت مفرط جدی (مانند آنژیوادم) در بیماران تحت درمان با امپاگلیفلوزین وجود دارد. در صورت بروز واکنش حساسیت مفرط، درمان را برای همیشه قطع کنید. طبق استاندارد مراقبت، فوراً درمان کنید و تا زمانی که علائم و نشانه‌ها برطرف شوند، نظارت کنید.
  • عفونت‌های قارچی دستگاه تناسلی ممکن است با امپاگلیفلوزین رخ دهد. بیماران با سابقه عفونت‌های قارچی دستگاه تناسلی و مردان ختنه نشده بیشتر مستعد ابتلا هستند.

خطر کاهش حجم با قرص سینوریپا

  • درمان می‌تواند باعث کاهش حجم داخل عروقی شود که گاهی ممکن است به صورت افت فشار خون علامت دار یا تغییرات گذرا حاد در کراتینین ظاهر شود. آسیب حاد کلیه، برخی نیاز به بستری شدن در بیمارستان و دیالیز، در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 دریافت کننده مهارکننده‌های SGLT2 پس از فروش گزارش شده است.
  • بیماران مبتلا به اختلال عملکرد کلیه (eGFR کمتر از 60 میلی لیتر در دقیقه / 1.73 متر مربع)، بیماران مسن یا بیمارانی که از دیورتیک‌های حلقه استفاده می‌کنند ممکن است در معرض خطر کاهش حجم یا افت فشار باشند.
  • قبل از شروع درمان در بیماران با یک یا چند مورد از این ویژگی‌ها، وضعیت حجم و عملکرد کلیه را ارزیابی کنید. در بیماران با کاهش حجم، این وضعیت را قبل از شروع درمان اصلاح کنید. پس از شروع درمان، علائم و نشانه‌های کاهش حجم و عملکرد کلیه را کنترل کنید.

خطر اختلال کلیوی با قرص سینوریپا

  • امپاگلیفلوزین باعث انقباض حجم داخل عروقی می‌شود و می‌تواند باعث نارسایی کلیوی شود. در بیمارانی که مهارکننده‌های SGLT2 دریافت می‌کنند، گزارش‌هایی پس از بازاریابی از آسیب حاد کلیوی، که برخی نیاز به بستری در بیمارستان و دیالیز دارند، وجود دارد. برخی گزارش‌ها شامل بیماران کمتر از 65 سال است.
  • قبل از شروع درمان، عواملی را در نظر بگیرید که ممکن است بیماران را مستعد آسیب حاد کلیوی کند، از جمله هیپوولمی، نارسایی مزمن کلیوی، نارسایی احتقانی قلب و داروهای همزمان (مدررها، مهارکننده‌های ACE، ARBs، NSAIDs).
  • قطع موقت درمان را در هر شرایط کاهش مصرف خوراکی (مانند بیماری حاد یا ناشتا) یا از دست دادن مایعات (مانند بیماری‌های گوارشی یا قرار گرفتن در معرض حرارت زیاد) در نظر بگیرید. نظارت بر بیماران از نظر علائم و نشانه‌های آسیب حاد کلیه را در نظر داشته باشید. در صورت بروز آسیب حاد کلیه، درمان را فوراً قطع کرده و درمان را آغاز کنید.
  • امپاگلیفلوزین باعث افزایش کراتینین سرم و کاهش eGFR می‌شود. بیماران مبتلا به هیپوولمی ممکن است بیشتر مستعد این تغییرات باشند. ناهنجاری‌های عملکرد کلیه ممکن است پس از شروع درمان رخ دهد. عملکرد کلیه باید قبل از شروع درمان ارزیابی شود و پس از آن به طور دوره‌ای تحت نظارت قرار گیرد.

موارد منع مصرف قرص سینوریپا

  • بیماری کلیوی متوسط ​​تا شدید (eGFR <45 ml/min/1.73 m2)، بیماری کلیوی در مرحله پایانی یا دیالیز
  • اسیدوز متابولیک حاد یا مزمن، از جمله کتواسیدوز دیابتی (درمان کتواسیدوز با انسولین)
  • سابقه واکنش حساسیت مفرط جدی به امپاگلیفلوزین یا متفورمین

هشدار جدی قرص سینوریپا (اسیدوز لاکتیک)

  • اسیدوز لاکتیک یک عارضه نادر، اما جدی است که می‌تواند به دلیل تجمع متفورمین رخ دهد. این خطر با نارسایی کلیوی، سپسیس، کم آبی، مصرف بیش از حد الکل، نارسایی کبدی و نارسایی احتقانی حاد قلب افزایش می‌یابد.
  • شروع اغلب نامحسوس است و فقط با علائم غیراختصاصی همراه است (به عنوان مثال، ضعف، میالژی، دیسترس تنفسی، افزایش خواب آلودگی، و ناراحتی غیراختصاصی شکمی). ناهنجاری‌های آزمایشگاهی شامل pH پایین، افزایش شکاف آنیون و افزایش لاکتات خون است.
  • در صورت مشکوک به اسیدوز، دارو را قطع کرده و بلافاصله بیمار را در بیمارستان بستری کنید. حداقل سالیانه در تمام بیمارانی که درمان می‌شوند، یک eGFR دریافت کنید. در بیمارانی که در معرض افزایش خطر ابتلا به نارسایی کلیوی هستند (به عنوان مثال، افراد مسن)، عملکرد کلیه را بیشتر کنترل کنید.

عوارض قرص سینوریپا

عفونت ادراری، حالت تهوع و استفراغ، کاهش سطح ویتامین، عفونت قارچی دستگاه تناسلی مردان و زنان، افزایش ادرار و… برخی از عوارض قرص سینوریپا می‌باشد. اگر پزشک شما این دارو را تجویز کرده است، به یاد داشته باشید که پزشک شما تشخیص داده که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به عوارض قرص سینوریپا خواهیم پرداخت؛

  • عفونت ادراری (7.6-9.3%)
  • کاهش سطح ویتامین B12 (7%)
  • عفونت‌های قارچی دستگاه تناسلی زنان (5.4-6.4%)
  • دیس لیپیدمی (2.9-3.9%)
  • افزایش ادرار (3.2-3.4٪)
  • عفونت‌های قارچی دستگاه تناسلی مردان (1.6-3.1%)
  • حالت تهوع (1.1-2.3%)
  • هیپوگلیسمی، با تک درمانی (1.4-1.8٪)
  • کاهش حجم
  • اختلال در عملکرد کلیه

داروی سینوریپا

تداخل دارویی سینوریپا

  • تداخلات رده X (پرهیز): الکل (اتیل)
  • کاهش اثرات قرص سینوریپا توسط داروها: داروهای افزاینده قند خون، پاتیرومر، کینولون ها، ریتودرین، دیورتیک های تیازیدی و شبه تیازیدی، وراپامیل
  • افزایش اثرات داروها توسط قرص سینوریپا: دالفامپریدین، دوفتیلید، داروهای کاهنده قند خون، انسولین‌ها، دیورتیک های لوپ، سولفونیل اوره‌ها
  • افزایش اثرات قرص سینوریپا توسط داروها: اردافیتینیب، گلیکوپیرولات (سیستمیک)، گوانتیدین، ترکیبات حاجب ید دار، ایزاووکونازونیوم سولفات، لاموتریژین، قارچ میتک، مهارکننده‌های مونوآمینواکسیداز، نیتیزینون، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، اندانسترون، پگ‌ویزومانت، پرتومانید، پروتیونامید، کینولون ها، رانولازین، سالیسیلات ها، مهارکننده‌های انتخابی باز جذب سروتونین، تافنوکین، تریفلونومید

مصرف قرص سینوریپا در دوران بارداری و شیردهی

قرص سینوریپا بر اساس داده‌های حیوانی در سه ماهه دوم و سوم بارداری توصیه نمی‌شود. داده‌های محدود موجود در مورد استفاده در زنان باردار برای تعیین خطر مرتبط با دارو برای نقایص مادرزادی و سقط جنین کافی نیست. متفورمین ممکن است منجر به تخمک گذاری در برخی از زنان بدون تخمک گذاری شود. در مورد احتمال حاملگی ناخواسته با زنان قبل از یائسگی صحبت کنید.

مطالعات حیوانی قرص سینوریپا

  • در مطالعات حیوانی، تغییرات نامطلوب کلیوی در موش‌ها مشاهده شد که امپاگلیفلوزین در طول دوره رشد کلیوی مربوط به اواخر سه ماهه دوم و سوم بارداری انسان تجویز شد. دوزهای ~ 13 برابر حداکثر دوز بالینی که باعث اتساع لگن و توبول کلیه می‌شد برگشت پذیر بود.
  • در موش‌ها و خرگوش‌ها تا 300 میلی‌گرم بر کیلوگرم در روز تراتوژن نیست، که به ترتیب حدود 48 و 128 برابر حداکثر دوز بالینی 25 میلی‌گرم است که در طول اندام‌زایی تجویز می‌شود.
  • دیابت کنترل نشده در بارداری خطر ابتلا به کتواسیدوز دیابتی، پره اکلامپسی، سقط جنین خود به خود، زایمان زودرس، مرده‌زایی و عوارض زایمان را افزایش می‌دهد. دیابت کنترل نشده خطر ابتلا به نقایص مادرزادی عمده، تولد نوزاد مرده و عوارض مربوط به ماکروزومی را افزایش می‌دهد.

تاثیر قرص رسینوریپا در شیردهی

اطلاعاتی در مورد حضور دارو در شیر انسان، اثرات آن بر شیرخواران یا تولید شیر وجود ندارد. امپاگلیفلوزین در شیر موش‌های شیرده وجود دارد. از آنجایی که بلوغ کلیه انسان در داخل رحم و در طی 2 سال اول زندگی که ممکن است در معرض شیردهی قرار گیرد رخ می‌دهد، ممکن است خطر توسعه کلیه انسان وجود داشته باشد. به دلیل احتمال بروز عوارض جانبی جدی در نوزادی که با شیر مادر تغذیه می‌شود، از جمله تأثیر احتمالی امپاگلیفلوزین بر رشد کلیه پس از زایمان، به بیماران توصیه شود که از مصرف خودداری کنند.

شرایط نگهداری داروی سینوریپا

قرص سینوریپا باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال دارویی مختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، محلول تزریقی، کرم و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.

کلام آخر قرص سینوریپا

این مقاله به بررسی درمان دیابت نوع 2 با قرص سینوریپا، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. درمان دیابت نوع 2 همواره به عنوان یک چالش بزرگ در حوزه بهداشت و درمان مطرح بوده است. استفاده از داروهای موثر و کارآمد می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران و کاهش عوارض ناشی از این بیماری کمک شایانی کند. قرص سینوریپا که ترکیبی از سیتاگلیپتین و متفورمین است، با مکانیسم‌های چندگانه خود، نشان داده است که می‌تواند به طور قابل توجهی در کنترل قند خون موثر باشد.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول درباره قرص سینوریپا
سینوریپا یک داروی ترکیبی خوراکی است که برای درمان دیابت نوع ۲ استفاده می‌شود. این دارو با ترکیب دو داروی دیگر به نام متفورمین و امپاگلیفلوزین عمل می‌کند.
عفونت ادراری، حالت تهوع و استفراغ، کاهش سطح ویتامین، عفونت قارچی دستگاه تناسلی مردان و زنان، افزایش ادرار و… برخی از عوارض قرص سینوریپا می‌باشد.
در حال حاضر، هیچ مدرک علمی قطعی مبنی بر ارتباط مستقیم بین مصرف قرص سینوریپا و ریزش مو وجود ندارد. با این حال، برخی از افراد ممکن است پس از شروع مصرف سینوریپا دچار ریزش مو شوند.
قرص سینوریپا برای درمان دیابت نوع ۱ تجویز نمی‌شود. دیابت نوع ۱ یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به سلول‌های تولید کننده انسولین در پانکراس حمله می‌کند.
مصرف سینوریپا در دوران بارداری، به خصوص در سه ماهه دوم و سوم، توصیه نمی‌شود. مطالعات کافی برای بررسی اثرات این دارو بر روی زنان باردار انجام نشده است.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها