هورمون رشد چیست؟

4/5 - (1 امتیاز)

هورمون رشد از قسمت قدامی غده هیپوفیز ترشح می‌شود. هورمون رشد (Growth Hormone) یک پلی پتید متشکل از 192 اسید آمینه است که در ساختمان آن دو پیوند دی سولفور وجود دارد. هورمون مذکور در گونه‌های مختلف متفاوت است. مسئولیت هورمون رشد در بدن هورمون رشد توسط غده هیپوفیز ساخته می شود و برای رشد […]

هورمون رشد چیست؟
sunscreen

هورمون رشد از قسمت قدامی غده هیپوفیز ترشح می‌شود. هورمون رشد (Growth Hormone) یک پلی پتید متشکل از 192 اسید آمینه است که در ساختمان آن دو پیوند دی سولفور وجود دارد. هورمون مذکور در گونه‌های مختلف متفاوت است.

آنچه در این مقاله می خوانیم

مسئولیت هورمون رشد در بدن

هورمون رشد توسط غده هیپوفیز ساخته می شود و برای رشد لازم و ضروری است. این هورمون نقش مهمی را در چگونگی استفاده جسم از غذا برای متابولیسم دارد. مقدار GH در خون طی روز تغییر می کند و عواملی مانند ورزش، خواب، فشارهای عصبی و تغذیه بر آن تأثیر مستقیم دارد.

هیپوتالاموس مغز، مرکز هماهنگ کننده سیستم آندوکرین می باشد که پیام ها را از سیستم اعصاب مرکزی دریافت و هماهنگ می کند. در پاسخ به پیام ها، هیپوتالاموس تعدادی از هورمون های تنظیمی را تولید می کند که به صورت مستقیم از طریق عروق خونی اختصاصی و نورون هایی که دو غده را به‌ یکدیگر وصل می کنند به غده هیپوفیز کناری، منتقل می شوند.

Multi-sanostol-plus-zinc
بهترین مولتی ویتامین مخصوص کودکان
قیمت: 165.000 تومان
قیمت با تخفیف:129.000 تومان

غلظت هورمون رشد در بافت هیپوفیزی 15 – 5 میلی گرم بر گرم یعنی بیشتر از غلظت سایر هورمون های هیپوفیزی است. وزن مولکولی این هورمون 22 هزار دالتون است. همانند بیشتر هورمون های هیپوفیزی ترشح هورمون رشد، حالت یک جریان دائمی و یکنواخت را ندارد، بلکه به صورت جریانات ضربانی انجام می گیرد.

تاثیرات هورمون رشد

اثرات این هورمون در رشد بدن با دخالت پروتئین واسطی به نام فاکتور رشد شبه انسولین (IGF-1)  و یا سوماتومدین C انجام می پذیرد. این پروتئین واسط از خانواده ژن فاکتورهای شبه انسولین و از نظر ساختمانی شبیه پروانسولین است. پپتید مشابه دیگری نیز به نام (IGF-2) در پلاسمای خون انسان وجود دارد که یک عامل محرک تکثیر سلولی است.

آیا هورمون رشد مستقیما بر روی رشد استخوان ها تاثیر دارد؟

خیر! این هورمون باعث تولید ماده دیگری می شود و آن ماده است که باعث رشد استخوان ها و غضروف می گردد. تحت تاثیر هورمون رشد یک فاکتور شبه انسولین به نام سوماتومدین C در سلول های کبدی ساخته می گردد که نقش اصلی را در رشد اسکلت بدن ایفا می کند.

هورمون رشد چیست؟

مشکلات و بیماری های ناشی از اختلال در این هورمون

ترشح هورمون مذکور به خصوص در کودکی، اهمیت بسیار زیادی دارد چراکه کمبود آن موجب متوقف شدن رشد طبیعی کودک و کوتاهی قد می شود.

اختلال در رشد بدن ممکن است به علت کمبود ترشح همین هورمون باشد که در این صورت تجویز هورمون رشد باعث برطرف شدن کمبود و ادامه رشد می شود.

عدم رشد طبیعی ممکن است به علت اختلالاتی در بافت های هدف و یا فقدان فاکتورهای IGF2 و IGF1 رخ دهد، در این نوع کوتاه قدی تجویز هورمون رشد موثر نخواهد بود.

افزایش ترشح آن اگر در سنین کودکی رخ دهد، در این صورت استخوان های طویل، رشدی بیشتر از حالت طبیعی داشته و بیماری بلند قدی و یا غول پیکری یا بروز می کند.

اندازه نرمال

  • زنان: کمتر از 10 نانو گرم در هر میلی لیتر
  • مردان: کمتر از 5 نانو گرم در هر میلی لیتر
  • کودکان: کمتر از 20 نانو گرم در هر میلی لیتر

هورمون رشد در بدنسازی

این هورمون باعث زیاد شدن عضلات و کم شدن چربی ها می گردد این یعنی همان چیزی که عمده بدنسازان به دنبال آن هستند. ھﻮرﻣﻮن رﺷﺪ از ﻧﻈﺮ تجزیه ﺗﺮی ﮔﻠﯿﺴﯿﺮﯾﺪ ھﺎ به اﺳﯿﺪ ھﺎی ﭼﺮب ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﯾﺶ اﺳﯿﺪھﺎی ﭼﺮب آزاد ﺧﻮن می شود. از اﯾﻦ رو ﺑﺎﻋﺚ ﺳﻮﺧﺖ و ﺳﺎز ﭼﺮﺑﯽ ھﺎی ﺑﺪن می گردد. ھﻮرﻣﻮن رﺷﺪ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﯾﺶ ﺳﻠﻮل ھﺎی ﻋﻀﻼﻧﯽ در ﺑﺪن می گردد که البته ھﯿﭻ ھﻮرﻣﻮن اﺳﺘﺮوﯾﯿﺪی ﻗﺎدر به ازدﯾﺎد سلول های ﻋﻀﻼﻧﯽ نمی باشد و اﺳﺘﺮوﺋﯿدها ﻓﻘﻂ ﻗﺎدر به اﻓﺰاﯾﺶ ﺣﺠﻢ ﺳﻠﻮل های ﻋﻀﻼﻧﯽ ھﺴﺘﻨﺪ.

به منظور تهیه انواع مکمل لاغری می توانید به داروخانه آنلاین مثبت سبز مراجعه نمایید.

عوارض مصرف این هورمون

یکی از عوارض این هورمون این است که بعد از قطع کردن آن، به سرعت عضلات تحلیل رفته و چربی جایگزین آنها می شود و فرد به شدت چاق و بد فرم می شود.

مصرف خودسرانه هورمون رشد عوارض شدیدی چون سکته مغزی و قلبی، مشکلات کبدی، نارسایی کلیه، مشکلات ناباروری در زنان، اختلالات جنسی در مردان و نارسایی دستگاه گوارش و در نهایت حس خشونت، اضطراب غیرعادی و افسردگی را به وجود می آورد. این دارو به علت داشتن عوارض جبران ناپذیر باید توسط فوق تخصص غدد برای برخی بیماری های خاص بر اساس آزمایش خون که نشان دهنده کاهش سطح هورمونی افراد است تجویز شود و متاسفانه این دارو به دلیل حجم عضلات و تقویت بافت سلولی، در نهایت منجر به عوارض شدید برای افراد سالم می شود.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها