mosbatesabz

دلیل و راه مقابله با دروغ گفتن در کودکان چیست؟

4.7/5 - (24 امتیاز)

قطعا برای خیلی از ما پیش اومده که با دروغ گفتن در کودکان رو به رو شدیم، در این بین قطعا افرادی که خود پدر و مادر هستن با این اتفاق بیشتر دست به گریبان هستن. با ادامه این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز همراه باشید. چند سوال مهم اما آیا واقعا کودکان […]

دلیل و راه مقابله با دروغ گفتن در کودکان چیست؟
Oralyte

قطعا برای خیلی از ما پیش اومده که با دروغ گفتن در کودکان رو به رو شدیم، در این بین قطعا افرادی که خود پدر و مادر هستن با این اتفاق بیشتر دست به گریبان هستن. با ادامه این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز همراه باشید.

آنچه در این مقاله می خوانیم

چند سوال مهم

  • اما آیا واقعا کودکان دروغ میگن؟
  • اونا می دونن دروغ چیه؟
  • با طرح و برنامه دروغ میگن؟
  • نکنه یه فکر شیطانی پشت این اتفاقه؟
  • این عادت چقدر توی سر کودک می مونه؟
  • نکنه در آینده هم دروغگو بشه؟
  • و…

پاسخ همه این سوالا اینکه کودک دروغ نمیگه فقط داره قابلیت های جدید مغزش رو تست می کنه.

شما به عنوان پدر و مادر باید با دیدی کامل و گسترده با این اتفاق روبه رو بشید، چراکه برخورد اشتباه می تونه باعث به وجود اومدن اتفاق های بد بعدی بشه.

کودکتون رو در آشپزخونه با شیشه مربا می بینید و دست ها و پیراهنی که پره از مربای توت فرنگی، وقتی از کودک می پرسید که چرا این کار رو کرده؟

جواب میده که تقصیر دوست خیالیشه یا میندازه گردن خواهر و بردار نوزاد خودش و… یا شاید هم میگه که عروسکهاش این کار رو کردن و…

مادری به مشاور کودکان می گفت

“یه روز پسر 3 ساله م رو دیدم که روی دیوار سفید اتاقش نقاشی کرده، وقتی دعواش کردم گفت که بتی (عروسکی که بهش علاقه ای هم نداره) این کار رو کرده و حتی خودش هم بتی رو دعوا کرده و…”

دلیل و راه مقابله با دروغ گفتن در کودکان چیست؟

اینچنین تجربیات رو همه والدین کم و بیش داشتن. اما واقعا چرا کودکان دروغ میگن؟

علت دروغگویی در کودکان چیه؟

در واقع بچه های خیلی کوچیک دروغ نمیگین؛ برای دروغ گفتن، فرد دروغگو میدونه که فرقی بین واقعیت و شکل تحریف شده اون وجود داره و این توانایی در تشخیص از چهار سالگی به بعد شکل می گیره.

در سالهای پیش دبستانی قدرت تخیل کودکان رشد می کنه. این رشد با ساختن قصه های خودساخته، گسترش پیدا میکنه. در این مقطع سنی کودکان از خودشون داستان می سازن، شخصیت های داستانی و کارتونی مورد علاقه شون رو با واقعیت در هم می آمیزنن و قصه می سازن.

اما در مقابل بچه های بزرگ تر در مقطع سنی قبل از دبستان معمولا برای کسب منفعتی خاص یا فرار از تنبیه دروغ میگن. نکته مهم اینجاست باید بدونید که همه اینها طبیعیه و بخشی از فرآیند رشده.

دلیل و راه مقابله با دروغ گفتن در کودکان چیست؟

اما کودکان در سنین دبستان گاهی اوقات از بعضی اشیا مثل جامدادی یا خودکار و… خوششون میاد و دوست دارن که اون رو داشته باشن ولی از ترس برخورد معلم یا پدر و مادر یا ممانعت اونها، بی اجازه برش میدارن و سعی می کنن با دروغ گفتن از دایره اتهام خارج بشن. در سن 6 سالگی رشد مغز کودک سرعت خیلی بالایی داره و قدرت تجزیه و تحلیلش خیلی بیشتر از تصور ما میشه. در این سن کودک می تونه عواقب کارهای خودش رو به خوبی پیش بینی کنه.

در 8 سالگی کودکان روابط علت و معلولی رو به خوبی درک می کنن و از عواقب مختلفی که انتظار دارن، باخبرن!

فارغ از اینکه به ظاهر دروغگویی کودکان، بخشی از طی شدن روند ذهنی اونهاست، برخی عوامل دیگه هم هستن که میتونه این اتفاق رو تجدید و یا حتی پرخطر کنه. دروغ یک نوع انحراف از سلامت روانیه. به این ترتیب که وقتی والدین به صورت منطقی به نیازهای کودک پاسخ ندن، کودک دروغگو میشه، همچنین ضعف شخصیت و مورد تحقیر واقع شدن کودک به وسیله والدین و اطرافیانش خیلی وقت ها باعث دروغگویی میشه.

از سمت دیگه وقتی از سوی والدین و اطرافیان به کودک توجه جدی نشه برای جلب توجه دیگران و والدین دروغ شروع به درغگویی میکنه و یا به شدت توسط والدین و اطرافیان سرکوب و تنبیه میشه که علاقه به دروغگویی داره و اون رو نیاز خودش میبینه.

در مورد علت دروغ گفتن در کودکان باید بگیم که گاهی هم والدین و اطرافیان از کودک انتظارات بیش از حد دو غیر معقول دارن و کودک به خاطر ترس از انتقاد دروغ میگه.

توی برخی تحقیقات هم به این نتیجه رسیدن که بی توجهی والدین در بر خورد با کودکان، باعث دروغ گفتن در کودکان میشه.

یه راه حل ساده برای رفع دروغ گفتن در کودکان

از همون اوایل کودکی موقع بازی کردن با کودک، تماشای تلویزیون یا هنگام کتاب خووندن تفاوت میان حقیقی و غیرحقیقی بودن رو به کودک آموزش بدید. این فرصت ها می تونه مقدمه ای برای شروع بحث هایی در درک مفهوم حقیقت باشه.

کودکان آیینه ما هستن

بچه ها از همون ابتدای زندگیشون مثل یه دوربین فیلمبرداری فوق العاده پیشرفته هر چه از والدین و اطرافیان می بینن و می شنون، ضبط و تقلید می کنن!

پس الگوی راستگویی باشید.

وقتی برای ندادن پول بلیط سینما سن کودک رو به متصدی کمتر می گه، وی موضوع رو درک میکنه و میگه: “من که 3 سالم نیست، 4سالمه!” پس با گفتن دروغ های کوچک و بزرگ از همان کودکی دروغگویی را بهش یاد ندید.

دروغ گفتن های ما پشت چراغ قرمز، پای تلفن و… از چشم های تیز بین کودکمون ابدا دور نمی مونه.

تحسین و تشویق

متناسب با سن کودکتون، صداقتش رو تحسین کنید. فرض کنید کودک 4 ساله شما شیشه مربا رو شکسته، مکث کوتاهی می کنه و به جای اینکه بگه “من نکردم” میگه: “ببخشید”

در این صورت فورا بگید از راستگوییت خیلی خوشحالم و بعد از تحسین رفتار او، جریمه شکستن شیشه مربا رو تعیین کنید!

اگه فرزند شما به خونه میاد و در مورد اینکه کجا بوده، راست می گه، بهش اطمینان بدید به عنوان پاداش این راستگویی، از این پس اجازه میدید همراه دوستانش بیشتر بیرون بره. به کودکتون آرامش بدید تا از ترس مجبور به دروغگویی نشه.

دروغ گفتن در کودکان و خط قرمزی که باید مراقبش بود

اگه کودک بعد از 6 سالگی همچنان به دروغگویی ادامه بده، می تونه جای نگرانی داشته باشه.

والدین باید با بررسی علل این اتفاق، سعی در رفع کمبودها کنن که در حقیقت عامل پناه جستن کودک به دروغگویی هست.

اما معمولا کودکان در حدود شش تا هفت سالگی میزان دروغگوییشون کم میشه. اونها متوجه میشن که دیگه دلیلی برای دروغ گفتن وجود نداره و فقط در موارد نادر به چنین کاری متوسل می شن.

اما بچه های بزرگ تر از 10 سال که مدام دروغ میگن باید از نظر مشکلات عاطفی و روانی بررسی دقیقی بشن. برخی از اونها می دونن دارن رویا بافی می کنن اما اصلا از این موضوع ناراحت نیستن، این گروه از کودکان رو حتما به مشاور برده و از اونها کمک بخواید!

مطالب مرتبط
دسته بندی: مادر و کودک
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها