کمبود کدام ویتامین باعث ریزش مو و کم خونی می‌شود؟

4/5 - (6 امتیاز)
کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی می‌تواند به ریزش مو منجر شود. یکی از رایج‌ترین انواع ریزش مو، ریزش مو بر اثر کاهش سطح آهن در بدن و بروز کم خونی است. این نوع ریزش مو در زنان بیش از مردان شایع است. برای درمان آن چه کنیم؟
ریزش مو و کم خونی

ریزش مو موضوعی چالش برانگیز است که اگر شدت یابد نه تنها از جنبه ظاهری زیبا به نظر نمی‌رسد بلکه حتی ممکن است عزت نفس افراد را هم تحت تاثیر منفی قرار دهد. آلوپسی آندروژنتیک رایج‌ترین نوع ریزش مو به حساب می‌آید. گاهی ریزش مو می‌تواند نشانه اختلالی در سلامتی بدن باشد. مثلا ممکن است به دلیل کمبود بعضی از ویتامین‌ها دچار ریزش مو شوید. به جز ویتامین‌ها، تامین مواد معدنی برای بدن نیز اهمیت بالایی دارد. تاکنون در مورد ارتباط ریزش مو و کم‌ خونی چیزی شنیده‌اید؟

کمبود کدام ویتامین و ماده معدنی باعث ریزش مو می‌شود؟

یکی از مهم‌ترین دلایل ریزش مو کمبود آهن در بدن است. کمبود ماده معدنی آهن در زنان بیش از مردان دیده می‌شود. عدم مصرف مواد غذایی حاوی آهن در رژیم غذایی مهم‌ترین علت بروز کم‌خونی در افراد است. البته خونریزی زیاد و ابتلا به بعضی بیماری‌ها نیز می‌تواند در ایجاد کم‌خونی نقش داشته باشد. بنابراین ریزش مو و کم خونی در ارتباط مستقیم با هم هستند. به جز کمبود آهن، کمبود ویتامین‌ها و املاح معدنی دیگری هم در ایجاد ریزش مو نقش دارد. مثل:

  کمبود ویتامین های ب

ویتامین‌های گروه B

همه ویتامین‌های گروه ب در حفظ سلامت موها نقش دارند. در این میان بیوتین یا ویتامین B7 نقش پررنگ‌تری را ایفا می‌کند. ریزش مو می‌تواند به دلیل کاهش سطح بیوتین در بدن باشد. البته کمبود بیوتین چندان شایع نیست. جهت جبران کمبود بیوتین می‌توانید قرص بیوتین بخورید یا از مولتی ویتامین استفاده کنید که در آن مقادیر مناسبی ویتامین ب 7 وجود داشته باشد.

  مولتی ویتامین

مولتی ویتامین را در انواع مختلف می‌توانید از داروخانه آنلاین مثبت سبز تهیه کنید.

ویتامین دی

وقتی سطوح ویتامین دی در بدن کم باشد، ممکن است موها نازک شوند یا رشد آنها متوقف شود. متاسفانه در ایران کمبود ویتامین دی بسیار شایع است. جهت تامین ویتامین دی باید روزانه ساعتی را در زیر نور آفتاب بگذرانید تا این ماده مغذی به خوبی در بدن شما ساخته شود. همچنین می‌توانید از قرص ویتامین دی کمک بگیرید. پس فقط ریزش مو و کم خونی نیستند که به هم مرتبطند، کمبود بسیاری دیگر از ویتامین‌ها نیز به ریزش مو منجر خواهد شد.

زینک

همان طور که ریزش مو و کم خونی به هم ربط دارند، کمبود روی (زینک) در بدن هم می‌تواند مشابه با کمبود آهن به ریزش مو منجر شود. کمبود زینک می‌تواند در شکننده شدن موها نیز نقش داشته باشد. زینک در رشد و ترمیم بافت مو و حفظ عملکرد موثر غدد چربی اطراف فولیکول مو نقش عمده‌ای دارد.

سلنیوم

 

ریزش چند عدد تار مو در روز طبیعی است؟ در اکثر منابع ریزش موها بین 50 تا 100 عدد در روز نرمال عنوان شده است.

سلنیوم ماده معدنی دیگری است که اگرچه کمبود آن نادر است اما در صورتی که وجود داشته باشد، عملکرد غده تیروئید را مختل کرده، باعث کم‌کاری تیروئید شده و در نتیجه ریزش مو را به دنبال دارد.

کم خونی و ریزش مو

ریزش مو و کم خونی

ماده معدنی آهن در بدن انسان به تولید هموگلوبین کمک کرده و مواد مغذی و اکسیژن را به فولیکول‌های مو می‌رساند. بنابراین بدیهی است که بدون مقادیر مناسب آهن در بدن، مو رشد نکرده و تارهای مو به تدریج نازک خواهند شد. کمبود آهن باعث کم خونی می‌شود. به همین دلیل است که ریزش مو و کم خونی دقیقا به یکدیگر مرتبط هستند. ریزش موی ناشی از فقر آهن را با مصرف قرص آهن به راحتی می‌توان درمان کرد. به دلایل زیر ممکن است فرد به فقر آهن مبتلا شود:

  • عادت ماهیانه سنگین در زنان و خونریزی زیاد
  • عدم مصرف منابع طبیعی آهن در مواد غذایی
  • از دست دادن خون زیاد در بر اثر زخم و جراحت
  • ابتلا به بعضی بیماری‌ها مانند سرطان روده بزرگ

علائم کم خونی ناشی از فقر آهن

مهم‌ترین نشانه‌های کم‌خونی عبارتند از:

  • ناخن‌های شکننده
  • خستگی مفرط یا کمبود انرژی
  • ضربان قلب سریع
  • پوست رنگ پریده
  • تنگی نفس

همان‌طور که می‌بینید ریزش مو از نشانه‌های معمول فقر آهن نیست اما بسیاری از افراد ممکن است آن را تجربه کنند. اگر فردی این علائم را در خود حس می‌کند بهتر است با مراجعه به پزشک ابتدا آزمایش خون دهد تا مطمئن شود که کم خونی دارد. سپس با صلاحدید پزشک می‌توان مصرف مکمل‌های کم خونی مثل قرص آهن را شروع کرد.

  دیگر علائم کم خونی

درمان ریزش مو و کم خونی

افرادی که از ریزش مو و کم خونی به طور همزمان رنج می‌برند، ممکن است نیاز باشد تا به طور جداگانه به درمان هر یک از آنها بپردازند:

درمان ریزش مو

پزشکان درمان‌های زیادی را برای افراد مبتلا به ریزش مو پیشنهاد می‌دهند که مهم‌ترین آنها عبارتند از:

  • استفاده از ماینوکسیدیل: این دارو به صورت محلول موضعی وجود دارد و به موها کمک می‌کند تا مدت زمان بیشتری را در فاز رشد بمانند.
  • مهارکننده های 5 آلفا ردوکتاز: داروهایی مانند فیناستراید به افزایش سطح آنزیم‌هایی که باعث رشد مو می‌شوند کمک می‌کنند.
  • مصرف قرص تقویت کننده مو: مصرف مکمل‌های ضد ریزش مو با جبران کمبود مواد مغذی در بدن، ریزش موی ناشی از رژیم غذایی نادرست را درمان می‌کنند.
  • PRP: این درمان شامل جداسازی پلاکت‌ها از نمونه خون فرد با استفاده از یک دستگاه تخصصی است. سپس این پلاکت‌ها باید به مناطقی از پوست سر است که تحت تاثیر ریزش مو قرار گرفته‌اند، تزریق شوند.
  • جراحی کاشت مو: اگر درمان‌های دیگر موثر واقع نشوند، پزشکان کاشت مو را پیشنهاد می‌کنند.

درمان کم خونی فقر آهن

گفتیم که برای درمان ریزش مو و کم خونی اقدامات جداگانه‌ای باید انجام دهید که البته به هم مرتبط هستند. بهبود کم‌خونی ناشی از فقر آهن از طرق زیر می‌تواند صورت پذیرد:

  • قرص آهن: پزشک ممکن است به فرد مبتلا به کم‌خونی توصیه کند تا هر روز قرص آهن بخورد. دوز دقیق مصرف این مکمل حتما باید توسط پزشک تعیین شود. اغلب مصرف قرص آهن 3 تا 6 ماه باید ادامه یابد تا ذخایر آهن در بدن به سطح طبیعی برسد.
  • تزریق آهن: جهت افزایش سریع سطح آهن در بدن ممکن است پزشک تزریق آهن را توصیه کند. این درمان برای افرادی که به شدت کم خون هستند تجویز می‌شود. برای افراد مبتلا به بیماری کرون نیز ممکن است تزریق آهن پیشنهاد شود زیرا بدن این بیماران به خوبی نمی‌تواند آهن را جذب کند.
  • اصلاح رژیم غذایی: افراد مبتلا به ریزش مو و کم خونی باید از منابع طبیعی آهن در رژیم غذایی خود بیشتر استفاده کنند تا کمبود آهن جبران شود. این غذاها عبارتند از: گوشت قرمز، مرغ، ماهی، سبزیجات سبز برگ و حبوبات. بعضی غلات نیز با آهن غنی می‌شوند و جهت کمک به رفع کم‌خونی می‌توانید از آنها استفاده کنید.

چگونه از ریزش مو و کم خونی جلوگیری کنیم؟

به منظور جلوگیری از ریزش مو و کم خونی می‌توانید راهکارهای زیر را امتحان نمایید:

  • رژیم غذایی سالم و غنی از آهن داشته باشید. مطمئن شوید که از گوشت، اسفناج، ماهی سالمون و میوه‌های خشک به اندازه کافی استفاده می‌کنید.
  • غذاهای سرشار از ویتامین C را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. مثل: توت فرنگی، فلفل دلمه‌ای و مرکباتی همچون پرتقال. ویتامین سی جذب آهن در بدن شما را بهبود می‌بخشد.
  • خیلی سفت موهای خود را نبدید تا منجر به شکستگی موها نشود.
  • با روسری یا کلاه از موهای خود در برابر آفتاب و آلودگی محافظت کنید.
  • موهای خود را آرام برس بزنید و هنگام شستشو ملایم عمل کنید.
  • از رنگ و دکلره مو بپرهیزید.
  • از سشوار و اتوی مو بیش از اندازه استفاده نکنید.

کلام پایانی

کمبود آهن در بدن انسان می‌تواند به کم‌خونی منجر شود و یکی از علائم آن ریزش مو است. به همین دلیل ریزش مو و کم خونی در ارتباط مستقیم با هم هستند. کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی دیگری مثل ویتامین‌های گروه ب، زینک و سلنیوم نیز می‌تواند در ریزش مو نقش داشته باشد. سعی کنید رژیم غذایی سالم، متنوع و متعادلی داشته باشید تا با ریزش موی ناشی از کمبود ویتامین مواجه نشوید.

مطالب مرتبط
دسته بندی: کم خونیزیبایی
بحث و تبادل نظر
guest

6 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
محسن
محسن

بسیار عالی

کارشناس علمی و بهداشتی
کارشناس علمی و بهداشتی
پاسخ به  محسن

سپاس از همراهی شما.

نرگس
نرگس

بسیار عالی توضیح داده شد.

کارشناس علمی و بهداشتی
کارشناس علمی و بهداشتی
پاسخ به  نرگس

از همراهی شما سپاسگزاریم

یاس
یاس

بسیار عالی و مفید بود .
به امید موفقیت روزافزون خانم فراهانی عزیز 🌹
خیلی ممنون و متشکر

کارشناس علمی و بهداشتی
کارشناس علمی و بهداشتی
پاسخ به  یاس

از همراهی و نگاه زیبای شما بسیار متشکریم