چقدر طول می کشد آهن جذب بدن شود؟

3.6/5 - (11 امتیاز)

آهن یکی از مهم‌ترین املاح معدنی مورد نیاز بدن است که کمبود آن عواقب ناخوشایندی را در پی خواهد داشت. اگر همیشه رنگ‌پریده به نظر می‌رسید، احساس خستگی و ضعف می‌کنید و دست و پایتان معمولا به طور غیر عادی سرد است، احتمال دارد که به کم‌خونی ناشی از فقر آهن مبتلا باشید. این نوع […]

زمان جذب آهن

آهن یکی از مهم‌ترین املاح معدنی مورد نیاز بدن است که کمبود آن عواقب ناخوشایندی را در پی خواهد داشت. اگر همیشه رنگ‌پریده به نظر می‌رسید، احساس خستگی و ضعف می‌کنید و دست و پایتان معمولا به طور غیر عادی سرد است، احتمال دارد که به کم‌خونی ناشی از فقر آهن مبتلا باشید. این نوع کم‌خونی در خانم‌ها بیش از آقایان دیده می‌شود. چنانچه به منظور پیشگیری یا درمان کم‌خونی از قرص آهن استفاده می‌کنید، ممکن است این پرسش برایتان بوجود آید که از زمان شروع مصرف این مکمل چقدر طول می‌کشد تا اثرات آن را ببینید. با ما همراه باشید؛ زمان جذب آهن موضوع این مقاله است.

روزانه به چه مقدار آهن نیاز داریم ؟

مقدار توصیه شده روزانه مصرف آهن در سنین مختلف متفاوت است. به مقادیر زیر دقت کنید:

  • بدو تولد تا 6 ماهگی: دختران و پسران 0.27 میلی گرم
  • 7 تا 12 ماهگی: دختران و پسران 11 میلی گرم
  • 1 تا 3 سال: دختران و پسران 7 میلی گرم
  • 4 تا 8 سالگی: دختران و پسران 10 میلی گرم
  • 9 تا 13 سالگی: دختران و پسران 8 میلی گرم
  • 14 تا 18 سالگی: دختران: 15 میلی گرم و پسران: 11 میلی گرم
  • 19 تا 50 سالگی: خانم‌ها: 18 میلی گرم و آقایان: 8 میلی گرم
  • 51 سالگی به بعد: خانم‌ها و آقایان: 8 میلی گرم فروس سولفات

همان‌طور که مشاهده می‌کنید از دوران نوجوانی به بعد یعنی از سن 14 سالگی مقدار توصیه شده مصرف آهن برای دختران و پسران متفاوت بوده و دختران به دوز بیشتری از آهن نیاز دارند. حداکثر دوز پیشنهاد شده برای مصرف آهن در بزرگسالان روزانه 45 میلی‌گرم است.

زمان جذب آهن در دستگاه گوارش چقدر است ؟

آهن همانند اکثر مواد مغذی در روده کوچک جذب می‌شود. اما مدت زمانی که طول می‌کشد تا یک قرص آهن جذب شود، تا حد زیادی به زمان و نحوه مصرف آن بستگی دارد. هنگامی‌که مکمل آهن وارد معده می‌شود، در معرض اسید معده قرار می‌گیرد. اغلب در این مرحله است که بسیاری از افراد ناراحتی‌های گوارشی مثل حالت تهوع را حس می‌کنند. آهن از معده وارد دوزادهه می‌شود. امروزه فرمولاسیون ساخت بسیاری از مکمل‌های آهن به این شکل است که با پوششی که روی آنها وجود دارد به صورت دست‌نخورده از معده عبور کرده و به روده کوچک می‌رسند.

اکثر مکمل‌های آهن تقریبا در عرض 20 تا 30 دقیقه در معده حل خواهند شد. اما برخی از مکمل‌ها نیز به صورت آهسته رهش تولید می‌شوند. در این صورت پوشش روی مکمل از آن در برابر محیط اسیدی معده محافظت می‌کند تا به روده برسد. در واقع می‌توان گفت که به محض اینکه خوردن مکمل آهن را آغاز می‎‌کنید، چند دقیقه بعد جذب آن در بدن شروع می‌شود. اما چقدر طول می‌کشد تا اثرات آن را در رفع کم‌خونی ببینید؟

نوع قرص آهنی که استفاده می‌کنید، در زمان جذب آهن بسیار اهمیت دارد. فروس سولفات که بیش از دیگر انواع مکمل آهن مورد استفاده قرار می‌گیرد و معمولا توسط پزشکان تجویز می‌شود در بسیاری از افراد مشکلات معده بوجود می‌آورد. اما دیگر مکمل‌هایی که امروزه با فرمولاسیون‌های جدید ساخته می‌شوند، جذب بهتر و سریع‌تری در بدن داشته و عوارض گوارشی نیز ایجاد نمی‌کنند.

چقدر طول می کشد تا اثرات مصرف قرص آهن را ببینیم ؟

به طور معمول 2 تا 3 هفته طول می‌کشد تا بتوانید تاثیر مصرف کپسول آهن را مشاهده نمایید. بسته به نیاز بدن شما به ماده معدنی آهن حتی ممکن است تا 90 روز طول بکشد تا احساس کنید که علائم کم خونی در شما در حال کاهش است. به عبارت دیگر هرچه کم‌خونی شما شدیدتر باشد، مدت زمان بیشتری طول می‌کشد تا پروسه درمان صورت گیرد. در کنار مصرف کپسول آهن همچنین لازم است تا در رژیم غذایی نیز اصلاحاتی صورت گرفته و منابع غذایی آهن بیش از پیش مصرف شود. در مورد زمان جذب آهن در بدن به موارد زیر دقت کنید:

  • اگر خانم هستید و در سنی قرار دارید که عادت ماهیانه می‌شوید، مدت زمان بیشتری طول خواهد کشید که قرص آهن در بدن شما اثرات خود را نشان دهد. زیرا در هر بار قاعدگی مقدار زیادی خون را از دست می‌دهید.
  • چنانچه در رژیم غذایی خود به مقدار کافی آهن استفاده نمی‌کنید، همزمان با مصرف قرص آهن ممکن است ذخایر آهن به سرعت در بدن شما افزایش یابد.
  • در نهایت اگر رژیم غذایی خود را تغییر داده و از منابع طبیعی آهن بیشتر استفاده کنید نسبت به زمانی که قرص آهن مصرف نمایید زمان بیشتری طول خواهد کشید تا اثرات مصرف مشاهده شود.

  قرص آهن

مصرف مکمل آهن را تا چه مدت باید ادامه داد ؟

این پرسشی است که تنها پزشک می‌تواند پاسخ آن را به شما بدهد. در واقع جواب این سوال به شرایط جسمی شما و میزان کمبود بدنتان به ماده معدنی آهن بستگی دارد.

به طور کلی به افراد توصیه می‌شود که برای نتیجه‌گیری از مکمل‌های غذایی حداقل یک دوره 3 ماهه از آنها استفاده نمایند. با این حال در این مورد حتما باید با پزشک مشورت کنید زیرا ممکن است بر اساس شرایط ویژه شما نظری متفاوت داشته باشد.

 گاهی ممکن است با اینکه هر روز قرص آهن می‌خورید، باز هم همچنان دچار کم‌خونی باشید و درمان به کندی در بدن شما صورت گیرد. چرا؟ زیرا عوامل مختلفی بر زمان جذب آهن تاثیرگذار هستند که در ادامه به آنها می‌‎پردازیم.

عوامل تاثیرگذار بر جذب آهن

در این قسمت شما را با غذاهایی که جذب آهن را کاهش و همچنین افزایش می‌دهند، آشنا خواهیم کرد:

غذاهایی که جذب آهن را کاهش می دهند

مصرف مواد غذایی زیر موجب می‌شود تا سطوح آهن به سختی به حد مطلوب رسیده و در واقع جذب آهن با اختلال مواجه شود:

  • اسید فیتیک (اغلب در غلات و حبوبات یافت می‌شود)
  • تانن‌ها (نوعی ترکیب شیمیایی)
  • پلی فنول‌ها (موجود در چای)
  • شیر
  • کافئین
  • برخی پروتئین‌های موجود در سویا

با توجه به اینکه بسیاری از افراد در سراسر دنیا روز خود را چای، قهوه، شیر یا غلات صبحانه شروع می‌کنند، به راحتی می‌توان متوجه شد که چرا کم‌خونی تا این حد در جهان شایع است.

مواد غذایی که جذب آهن را افزایش می دهند

برای اینکه زمان جذب آهن در بدن را کاهش داده و اثرات مصرف را سریع‌تر مشاهده کنید، اغلب توصیه می‌شود که در کنار مکمل آهن از مواد غذایی زیر استفاده کنید:

  • انواع مرکبات مثل پرتقال، لیمو شیرین یا آب این میوه‌ها
  • مصرف قرص ویتامین C
  • ویتامین A و بتاکاروتن
  • گوشت گاو، گوسفند، ماهی و مرغ

  قرص آهن و ویتامین سی

بهترین زمان مصرف قرص آهن

در اکثر موارد بهترین زمان مصرف قرص آهن حدود 1 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا است. مکمل‌های آهن بهتر است با آب و با معده خالی مورد استفاده قرار گیرند. مصرف مکمل آهن همراه با غذا ممکن است میزان جذب آهن توسط بدن را تا 50 درصد کاهش دهد. اما با این حال از آنجایی‌که بسیاری از افراد با خوردن قرص آهن دچار عوارض گوارشی می‌شوند، به ناچار باید این مکمل را در کنار وعده‌های غذایی خود میل کنند. دلیل اینکه باید قرص آهن را با معده خالی و بدون غذا مصرف کرد این است که در این حالت معده حالت اسیدی داشته باشد و جذب آهن بهتر صورت گیرد.

کلام پایانی

20 تا 30 دقیقه طول می‌کشد تا قرص آهن در معده حل شود اما زمان جذب آهن به نوع قرصی که مصرف می‌شود، شرایط جسمی فرد و میزان کمبود آهن در بدن وی نیز بستگی دارد. به طور معمول ممکن است 3 ماه طول بکشد تا بتوانید اثرات مصرف مکمل آهن را در بهبود کم‌خونی مشاهده کنید. با این وجود بهتر است پزشک تعیین کنید که برای درمان کم خونی دقیقا چه مدت باید از قرص آهن استفاده نمایید.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

16 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
زینت
زینت

سلام من کمبود آهن شدید دارم دکترم گفته روزی تا سه عدد کپسول سیدرال بخورم .میخاستم بدونم آیا ضرری داره یا نه .آهنم ۴.۵بود

کارشناس ارشد تغذیه
کارشناس ارشد تغذیه
پاسخ به  زینت

با سلام همراه گرامی،
خیر ضرری ندارد ولی طول دوره مصرف باید محدود باشد

امیر رضا رضایی
امیر رضا رضایی

سلام خوب هستید
من هموگلوبین قرمز هم ۵
هموگلوبین سفید هم ۴/۱

بعد شیش ماهه سردرد و فشار روی سر با درد پشت پا دارم بهم پیشنهاد شده قرص فروفورت دئودنال بخورم

میخواستم بدونم مشکل کم خونی یا فقر آهن و… دارم و این قرص تا کی مصرف کنم اثر بذاره ؟

لطفاً جواب بدید ممنون از سایت خوبتون

دکتر مریم حق نژاد
دکتر مریم حق نژاد

همراه محترم
سلام
اطلاعاتی که فرمودید واضح نبود. لطفا مجددا مقادیر آزمایش خون را ارسال بفرمایید.
متشکرم

جواد
جواد

چند ساعت بعد از مصرف کپسول آهن امکان آزمیش هستش؟
۵۵ساعت زمان کافی برا آزمایش هست؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  جواد

سلام کاربر گرامی
معمولا 12 ساعت فاصله کافی است.
سپاس از همراهی شما

میلان
میلان

سلام
من mch ام ۱۰ درصد پایینه ۲۶.۵ است باید به حد نرمال بیاد و دکتر قرص هماتنیک دادن تا درست شه بعد باز ازمایش بدم واسه ازدواج
به نظرتون این نرماله به خاطر پریودی در خانوم ها ؟و چقدر زمان باید از این قرص و غذای های دارای اهن بیشتر استفاده کنم بعد برم ازمایش؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  میلان

سلام کاربر گرامی
خیر باید در رنج نرمال (27.5 تا33.2) باشد.تعدادی که پزشک برای شما تجویز کرده اند استفاده نمایید و سپس به ایشان مراجعه نمایید و در صورت صلاحدید ایشان مجدد آزمایش بدهید.
سپاس ازهمراهی شما

ماندانا
ماندانا

سلام
من با خوردن قرص آهن شدیدا دچار یبوست میشوم. آیا میتوانم یک روز در میان در زمان پریود هماتنیک مصرف کنم. مصرف به این ترتیب موثر خواهد بود؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  ماندانا

سلام کاربر گرامی
اگر کم خونی شدید ندارید مشکلی نیست.
همچنین می توانید در کنار آهن از ساشه های منیزیم استفاده نمایید.تاثیر مثبتی در کاهش یبوست دارد.
سپاس از همراهی شما

مهتاب
مهتاب

سلام،وقت بخیر
در حالت نرمال و عدم کمبود آهن باید چه میزان مصرف شود؟(مصرف ۲ عددکپسول هماتینیک در ماه کفایت میکند؟)

مجله مثبت سبز
مجله مثبت سبز
پاسخ به  مهتاب

سلام دوست عزیز میزان نیاز به قرص اهن برای هر فرد با توجه به جنسیت و سن متفاوت است

• از تولد تا ۶ ماهگی، پسر‌ها ۰.۲۷ – دختران ۰.۲۷ میلی گرم
• ۷–۱۲ ماهگی، پسر‌ها ۱۱- دختر‌ها ۱۱ میلی گرم
• ۱-۳ سال، پسر‌ها ۷ – دختر‌ها ۷ میلی گرم
• ۴-۸ سال، پسر‌ها ۱۰ – دختر‌ها ۱۰ میلی گرم
• ۹–۱۳ سال، پسر‌ها ۸ – دختر‌ها ۸ میلی گرم
• ۱۴-۱۸ سال، مردان ۱۱ – زنان ۱۵ میلی گرم
• ۱۹-۳۰ سال، مردان ۸ – زنان ۱۸ میلی گرم
• ۳۱-۵۰ سال، مردان ۸ – زنان ۱۸ میلی گرم
• ۵۱+ سال، مردان ۸ – زنان ۸ میلی گرم
• دوران بارداری ۲۷ میلی گرم
• دوران شیردهی (کمتر از ۱۸ سال) – ۱۰ میلی گرم
• دوران شیردهی (۱۹-۵۰ سال) – ۹ میلی گرم

آسیه
آسیه

سلام ببخشید علائمی مثل خستگی مفرط ،درد مفاصل،ریزش مو میتونه به خاطر کم خونی باشه دوماه پیش آزمایش خون مشخص شده پلاکت خون پایین هست و الان مدت دوماه قرص آهن خورده میشه ولی با این وجود تمام این حالت هایی که خدمتتون عرض کردم هنوز وجود داره میتونه این پایین بودن پلاکت خون نشانه سرطان خون باشه؟لازم به ذکر هست طی این دوسال که کرونا اومده سه تا چهاربار به کرونا مبتلا شدم و آخرین باری که به کووید مبتلا شدم بعدش این علائم برام به وجود آمده لطفا اگر امکان داره توضیح بدین ممنون

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  آسیه

سلام کاربر عزیز
برای تفسیر جواب آزمایش به متخصص خون مراجعه نمایید. در صورتی که از آن جهت مشکلی وجود نداشت در قدم بعد با روماتولوزیست مشورت نمایید.

کیمیا
کیمیا

ببخشید من هر وقت پریود میشم قرص آهن می خورم به مدت 7 روز. آیا اصلا اثری داره به این شکل؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  کیمیا

سلام کاربر عزیز
بله قطعا موثر هست.