بررسی فواید و عوارض ال کارنیتین بر کبد

امتیاز دهید
کبد چرب دو نوع است: کبد چرب الکلی و غیر الکلی. آیا با مصرف ال کارنیتین می‌توان بیماری کبد چرب را درمان کرد؟ ال کارنیتین از دو اسید آمینه لیزین و متیونین تشکیل می‌شود و بیش از همه در قالب مکمل برای کاهش وزن کاربرد دارد.
عوارض ال کارنیتین بر کبد

وقتی قدم در باشگاه‌های ورزشی می‌گذارید و قصد لاغر شدن دارید، حتما یکی از مکمل‌هایی که به شما معرفی می‌شود، ال کارنیتین است. ال کارنیتین شناخته‌شده‌ترین مکمل بدنسازی برای چربی‌سوزی و کاهش وزن به حساب می‌آید. اما آیا اگر کبد چرب داشته باشید هم می‌توانید از قرص ال کارنیتین استفاده کنید؟ اصلا مکمل آیا ال کارنیتین برای کبد چرب مفید است؟ عوارض ال کارنیتین بر کبد موضوعی است که در این مقاله به تفصیل به آن خواهیم پرداخت.

ال کارنیتین چیست و چه فوایدی دارد؟

ال کارنیتین چیست؟ ماده‌ای است که به بدن کمک می‌کند تا چربی به انرژی تبدیل شود. این ماده در کبد و کلیه‌ها ساخته شده و در ماهیچه‌های اسکلتی، قلب، مغز و اسپرم ذخیره می‌شود. به طور معمول بدن انسان قادر است تا همه کارنیتین مورد نیاز خود را خود به تنهایی بسازد. با این حال بعضی از افراد مثل اشخاصی که به آنژین صدری مبتلا هستند یا برخی داروهای خاص را مصرف می‌کنند ممکن است با کمبود ال کارنیتین در بدن خود مواجه باشند.

در بعضی شرایط خرید ال کارنیتین یک گزینه درمانی می‌تواند باشد. زیرا این ماده به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و از آسیب سلول‌ها توسط رادیکال‌های آزاد جلوگیری به عمل می‌آورد. مهم‌ترین فواید ال کارنیتین به شرح زیر است:

  • چربی‌سوزی و کاهش وزن در بدنسازی
  • بهبود عملکرد ورزشی در تمرینات
  • کمک به درمان آنژین صدری
  • موثر در درمان بیماری‌های عروق محیطی
  • بهبود حافظه و عملکرد مغز
  • درمان بعضی مشکلات کلیه
  • بهبود قدرت باروری در مردان و حفظ نعوظ

اما ال کارنیتین برای کبد چرب چه فایده‌ای دارد؟ در ادامه به تاثیر ال کارنیتین بر کبد چرب و عوارض ال کارنیتین بر کبد می‌پردازیم. آیا عوارض ال کارنیتین بر کبد خطرناک است؟

  ال کارنیتین و کبد چرب

تاثیر ال کارنیتین بر کبد چرب

پیش از آنکه بگوییم درمان کبد چرب با ال کارنیتین امکان‌پذیر است یا نه، باید بگوییم که عارضه کبد چرب 2 نوع دارد. ابتدا لازم است با انواع کبد چرب آشنا شوید تا بعد تاثیر ال کارنیتین بر کبد چرب و عوارض ال کارنیتین بر کبد را بهتر متوجه شوید:

بیماری کبد چرب غیر الکلی

NAFLD یا بیماری کبد چرب غیر الکلی زمانی اتفاق می‌افتد که چربی در بدن افرادی تجمع می‌یابد که مصرف الکل ندارند. در این بیماری چربی اضافی در کبد جمع می‌شود. چاقی، مقاومت به انسولین، سطوح بالای چربی در خون (به ویژه تری گلیسیرید)، دیابت نوع 2 و سندرم متابولیک از عواملی هستند که باعث ابتلا به کبد چرب غیر الکلی می‌شوند.

بیماری کبد چرب الکلی

AFLD یا بیماری کبد چرب الکلی بر اثر مصرف زیاد مشروبات الکلی به وجود می‌آید. در این حالت کبد ملتهب شده و در صورت عدم درمان ممکن است نارسایی کبد را به دنبال داشته باشد. مصرف زیاد الکل می‌تواند فرآیندهای متابولیک خاصی را در کبد تغییر داده و منجر به تشکیل انواع چربی در کبد شود.

حالا باید ببینیم منظور از تاثیر ال کارنیتین بر کبد چرب کدام نوع از کبد چرب را مد نظر دارد!

  ال کارنیتین

ال کارنیتین و کبد چرب چه ارتباطی با هم دارند؟

برای بررسی عوارض ال کارنیتین بر کبد چرب و به طور کلی رابطه ال کارنیتین و کبد چرب باید به نتیجه تحقیقات علمی نگاهی اجمالی داشته باشیم:

به منظور آگاهی شما از تاثیر و عوارض ال کارنیتین بر کبد به بررسی یک متا آنالیز اشاره می‌کنیم. متا آنالیز تحلیل آماری است که نتیجه چند مطالعه علمی را با هم ترکیب می‌کند. در این مطالعات به گروهی خاص از افراد در مدتی زمانی معین روزانه دوز معینی از قرص ال کارنیتین داده شده بود. نتایج حاصله در مورد قرص ال کارنیتین و کبد چرب و همچنین سایر شرایط سلامتی به شرح زیر بود:

  • ال کارنیتین در کبد اثرات ضد التهابی دارد.
  • آنزیم‌های کبدی ALT و AST با مصرف قرص ال کارنیتین کاهش چشمگیری پیدا می‌کند.
  • سطوح کلسترول در بدن با مصرف ال کارنیتین دچار کاهش می‌شود.
  • مقاومت به انسولین با مصرف ال کارنیتین کم می‌شود.

افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی دچار تجمع چندین نوع لیپید در بدن خود می‌شوند: دی اسیل گلیسریدها، تری گلیسیریدها، سرامیدها و کلسترول.

ال کارنیتین و درمان کبد چرب

تاثیر ال کارنیتین بر کبد چرب از دو طریق می‌تواند باشد:

  • کاهش سطح ال کارنیتین در بدن ممکن است اکسیداسیون اسیدهای چرب را کاهش داده و خود عاملی برای تجمع چربی و ابتلا به کبد چرب باشد. در این صورت مصرف مکمل ال کارنیتین با تنظیم گیرنده فعال کننده پراکسی زوم پرولیفراتور-γ در کبد خاصیت ضد التهابی داشته و روی درمان کبد چرب تاثیر می‌گذارد.
  • L-carnitine روی شرایط متابولیک تاثیر دارد. یعنی مصرف آن باعث کاهش وزن و کمک به برطرف شدن چاقی می‌شود. به همین دلیل با کاهش چربی‌های بدن می‌تواند در درمان کبد چرب موثر باشد.

دقت کنید که در مورد تاثیر و عوارض ال کارنیتین بر کبد چرب همچنان به مطالعات بیشتری نیاز است. آیا می‌دانید موثرترین قرص کبد چرب چیست؟

آیا ال کارنیتین برای کبد ضرر دارد؟

تاثیر ال کارنیتین بر کبد چرب را بررسی کردیم. ال کارنیتین هیچ ضرری برای کبد چرب ندارد؛ به شرط آنکه آن را در مقادیر توصیه شده مورد استفاده قرار دهید. در غیر این صورت ممکن است با عوارضی نظیر موارد زیر روبرو شوید:

  • اختلالات گوارشی مثل گرفتگی معده، اسهال و استفراغ
  • افزایش ضربان قلب
  • افزایش فشار خون
  • کاهش قند خون در افراد دیابتی
  • بوی نامطبوع از بدن
  • ابتلا به تصلب شرایین

پس عوارض ال کارنیتین بر کبد مورد خاصی نیست. در مورد پاکسازی کبد با ال کارنیتین بهتر است با پزشک مشورت کنید.

برای اطلاعات بیشتر این مقاله را مطالعه کنید: عوارض مصرف قرص ال کارنیتین چیست؟

ال کارنیتین برای کبد

مقدار توصیه شده مصرف روزانه ال کارنیتین

ال کارنیتین از دو اسید آمینه به نام‌های لیزین و متوینین در بدن انسان تشکیل می‌شود. دوز استاندارد برای مصرف روزانه ال-کارنیتین 500 الی 2000 میلی‌گرم است.

ال کارنیتین بیشتر از 3000 میلی‌گرم در روز می‌تواند احتمال بروز عوارض جانبی را افزایش دهد.

در بیشتر مطالعاتی که در مورد عوارض ال کارنیتین بر کبد صورت گرفته است، دوز مورد استفاده حدود 2000 میلی‌گرم معادل 2 گرم در روز بوده است. برای درمان کبد چرب با ال کارنیتین ابتدا حتما نظر پزشک را جویا شوید و بعد در صورت صلاحدید وی دوز پیشنهادی پزشک را مورد استفاده قرار دهید. اما معمولا دوز بالای 2 گرم در روز توصیه نمی‌شود.

درمان کبد چرب با امگا 3

یکی دیگر از مکمل‌هایی که بر اساس مطالعات می‌توان گفت روی درمان کبد چرب تاثیر دارد، امگا3 است. در کبد چرب الکلی و غیر الکلی اگرچه سطح تجمع چربی زیاد است، اما به نظر می‌رسد سطح امگا 3 پایین باشد. اسیدهای چرب امگا ۳ چربی‌های چند غیر اشباعی هستند که برای سلامت کبد هم می‌توانند مفید باشند.

پیشنهاد می‌دهیم این مقاله را بخوانید: درمان کبد چرب با امگا ۳ امکان پذیر است؟

علائم کمبود ال کارنیتین در بدن چیست؟

گفتیم که در افراد مبتلا به کبد چرب ممکن است سطح ال کارنیتین در کبد دچار کاهش شده باشد. در این صورت با مصرف ال کارنتین در قالب مکمل می‌توان تاثیر ال کارنیتین بر کبد چرب را به خوبی مشاهده کرد. شما در مورد تاثیر ال کارنیتین بر ریزش مو چه می‌دانید؟ در اینجا شما را با علائم کمبود ال کارنیتین آشنا می‌کنیم تا در صورت مشاهده آنها در بدن خود با پزشک مشورت کنید:

  • کاهش توده عضلانی یا ضعف عضلانی
  • احساس خستگی
  • تحریک پذیری عصبی
  • تاخیر در رشد حرکتی
  • علائم قند خون پایین (در صورت آسیب کبدی)
  • تنگی نفس (در صورت آسیب به قلب)

نشانه‌های کمبود ال کارنیتین ممکن است در هر فرد متفاوت باشد. حتی شاید برخی از افراد هیچ نوع علامت خاصی مبنی بر کمبود ال کارنیتین در بدن خود نداشته باشند. در صورت مشاهده علائم بالا فورا نتیجه نگیرید که کمبود ال کارنیتین دارید زیرا این علائم با علائم کمبود بسیاری از مواد مغذی مشترک است. پس تشخیص را باید به دست پزشک بسپارید و ضمنا نگران عوارض ال کارنیتین بر کبد نباشید.

عوارض ال کارنیتین بر کبد

با توجه به مطالبی که در مورد تاثیر و عوارض ال کارنیتین بر کبد چرب عنوان کردیم به راحتی می‎‌توان نتیجه گرفت که عوارض ال کارنیتین برای زنان و مردان هیچ مورد نگران کننده‌ای نیست؛ مگر آنکه آن را بیش از مقدار توصیه شده یا به مدت بسیار طولانی مورد مصرف قرار دهید. در نهایت باید توصیه کنیم که اگر به مشکلات کبدی مبتلا هستید، قبل از شروع کردن به مصرف ال کارنیتین حتما با پزشک مشورت کنید.

سخن آخر

عوارض ال کارنیتین بر کبد چیست؟ تاثیر و عوارض ال کارنیتین بر کبد چرب موضوعی بود که در این مقاله به آن پرداختیم. ال کارنیتین می‌تواند سلامت کبد را بهبود بخشیده و روی بهبود کبد چرب غیر الکلی اثرات مثبتی داشته باشد. با این حال جهت درمان کبد چرب خودسرانه به سمت مصرف این مکمل نروید و حتما با پزشکی مشورتی داشته باشید.

چنانچه تمایل به خرید بهترین مارک ال کارنیتین خارجی یا ایرانی دارید، می‌توانید بهترین انتخاب‌ها را از داروخانه آنلاین مثبت سبز داشته باشید. در انتهای این مقاله پاسخگوی تمام پرسش‌های احتمالی شما در مورد تاثیر ال کارنیتین بر کبد چرب هستیم.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حسنی
حسنی

کبد چرب درمان قطعی داره؟

کارشناس علمی و بهداشتی
کارشناس علمی و بهداشتی
پاسخ به  حسنی

همراه گرامی مجله داروخانه اینترنتی مثبت سبز

برای دریافت پاسخ این سوال لطفا مقاله “درمان قطعی کبد چرب به آسانی” را مطالعه نمایید .

با تشکر از همراهی شما.