داروهای تیروئید
لیست داروهای تیروئید
داروهای تیروئید، قرصهایی هستند که برای درمان اختلالات غده تیروئید مورد استفاده قرار میگیرند. تیروئید یک غده پروانهای شکل در داخل گردن است که هورمون تیروئید را تولید میکند.
اختلالات تیروئید شامل کم کاری تیروئید است که زمانی است که غده تیروئید هورمون کافی تولید نمیکند. یکی دیگر از اختلالات تیروئید پرکاری تیروئید است که زمانی است که تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید تولید میکند. این اختلالات باعث کاهش یا تسریع متابولیسم بدن (واکنشهای شیمیایی طبیعی) میشود.
عملکرد داروهای تیروئیدی
داروهای تیروئید یا با جایگزینی هورمون تیروئید از دست رفته یا مسدود کردن تولید آن عمل میکنند. در کم کاری تیروئید، داروی تیروئید جایگزین هورمون تیروئیدی میشود که بدن نمیتواند آن را به مقدار مناسب تولید کند. در پرکاری تیروئید، داروی تیروئید تولید هورمون تیروئید را مسدود میکند، زیرا بدن بیش از حد آن را تولید میکند.
داروهای تیروئید فقط با تجویز پزشک در دسترس هستند. داروی تیروئید فقط در صورتی باید استفاده شود که اختلال تیروئید برای شما تشخیص داده شده باشد.
داروی تیروئید معمولاً به صورت روزانه مصرف میشود، اگرچه برخی از افراد ممکن است داروهای خود را به صورت هفتگی مصرف کنند یا در روزهای خاصی از هفته دوز متفاوتی مصرف کنند.
داروی کم کاری تیروئید
اگر کم کاری تیروئید برای شما تشخیص داده شود، ممکن است دارویی برای شما تجویز شود که جایگزین هورمونهایی است که به طور معمول توسط غده تیروئید تولید میشوند. جایگزینی هورمون تیروئید برای درمان افراد مبتلا به تیروئید کم کار ناشی از بیماری خود ایمنی، درمان با ید رادیواکتیو یا جراحی برداشتن غده تیروئید استفاده میشود. اصلیترین داروی مورد استفاده برای درمان کم کاری تیروئید لووتیروکسین سدیم (سینتروئید، لووکسیل و لووتروید) یعنی نسخه مصنوعی هورمون تیروکسین (T4) است.
داروهای دیگری نیز مانند لیوتیرونین در دسترس هستند. لیوتیرونین جایگزین هورمون T3 میشود و معمولا تنها پس از بررسی دقیق توسط متخصص تیروئید (متخصص غدد) تجویز میشود. داروی دیگر لیوتریکس، ترکیبی مصنوعی از T4 و T3؛ و همچنین تیروئید طبیعی خشک شده است.
از آنجایی که این داروها به سادگی مکمل هورمونی هستند که از دست رفته است، تنها نگرانی واقعی، اطمینان از مصرف مقدار مناسب است. بنابراین، پزشک شما باید به طور مرتب سطح تیروئید و TSH شما را بررسی کند تا مطمئن شود که دوز صحیح را دریافت میکنید.
هورمون تیروئید برای مدت طولانی در بدن شما باقی میماند، بنابراین فقط یک بار در روز، معمولاً در صبح، نیاز به مصرف دارو خواهید داشت. مهم است که این دارو را بدون غذا مصرف کنید، زیرا غذا میتواند بر جذب هورمون بدن شما تأثیر بگذارد.
علاوه بر این، به یاد داشته باشید که داروهای تیروئید خود را در ساعت مشخصی از روز مصرف کنید و بدون مشورت با پزشک، مصرف داروهای خود را قطع نکنید. بسیاری از افراد تا پایان عمر نیاز به مصرف داروهای تیروئید دارند. حتما در مورد سایر داروهایی که مصرف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا برخی داروها میتوانند با داروهای تیروئید تداخل داشته باشند؛ از جمله داروهای ضد بارداری خوراکی، استروژن، تستوسترون، برخی داروهای ضد تشنج، داروهای کاهشدهنده کلسترول (استاتینها) و برخی از داروهای ضد افسردگی. برخی غذاها نیز مانند آهن، کلسیم و سویا میتوانند در جذب هورمون تیروئید در بدن اختلال ایجاد کنند.
اگر باردار هستید یا ممکن است باردار شوید، ادامه مصرف داروهای تیروئید کاملا بی خطر است. حفظ سطوح مناسب هورمون تیروئید برای زنان باردار، جهت فراهم کردن سالمترین محیط برای رشد جنین اهمیت دارد. هنگامیکه متوجه شدید که باردار هستید، پزشک باید سطح هورمون تیروئید و TSH شما را بررسی کند. همچنین این سطوح باید مجددا در هر سه ماهه بارداری بررسی شوند.
لووتیروکسین
لووتیروکسین دارویی است که برای درمان کم کاری غده تیروئید (کم کاری تیروئید) استفاده میشود.
لووتیروکسین بلافاصله شروع به کار میکند، اما ممکن است چندین هفته طول بکشد تا علائم شما بهبود یابد. شایعترین عوارض جانبی لووتیروکسین ناشی از مصرف دوز بیشتر از مقدار مورد نیاز است. پزشک میتواند دوز مصرفی شما را کاهش دهد تا به کاهش عوارض جانبی کمک کند.
بیشتر بخوانید: تداخلات دارویی لووتیروکسین
قبل از شروع مصرف لووتیروکسین، پزشک آزمایش خون انجام میدهد. هنگامیکه مصرف دارو را شروع کردید، آزمایش خون منظم انجام خواهید داد تا ببینید چقدر خوب عمل میکند. غذا و نوشیدنیهای کافئیندار هر دو میتوانند از دریافت لووتیروکسین توسط بدن شما جلوگیری کنند، بنابراین ممکن است جلوی عملکرد صحیح آن را بگیرند.
اگر پزشک برای شما لووتیروکسین تجویز کرده است، توصیه میشود که دوز خود را به محض بیدار شدن در صبح و حداقل 30 تا 60 دقیقه قبل از غذا مصرف کنید. سایر داروها (از جمله مکملها) نباید همزمان با لووتیروکسین مصرف شوند.
برخی از مارکهای لووتیروکسین باید در یخچال نگهداری شوند؛ با داروساز خود مشورت کنید تا ببینید آیا این مورد در مورد داروی شما صدق میکند یا خیر. اگر داروهایی برای مدیریت اختلال تیروئید مصرف میکنید، همیشه به پزشک، دندانپزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
داروی پرکاری تیروئید
چندین داروی مختلف تیروئید وجود دارد که میتواند پرکاری تیروئید را درمان کند. آنها شامل پروپیل تیوراسیل و متی مازول هستند. این داروها با کاهش سرعت تولید هورمون تیروئید عمل میکنند و آسیب دائمی ایجاد نمیکنند. در صورت مصرف مناسب، این داروها میتوانند پرکاری تیروئید را تنها در چند هفته کنترل کنند. با این حال، مشکل اصلی داروهای ضد تیروئید این است که پس از قطع آنها، مشکل اساسی بازمیگردد. بنابراین، بسیاری از مردم به دنبال درمانهای دائمیتر، مانند درمان با ید رادیواکتیو یا جراحی برداشتن غده تیروئید هستند.
بیشتر بدانید: علائم تیروئید پرکار چیست؟ راه های پیشگیری و درمان
عوارض جانبی داروهای ضد تیروئید عبارتاند از: بثورات پوستی، ناراحتی معده و خواب آلودگی. عوارض جانبی نادر اما جدی شامل گلودرد، تب، لرز، یرقان، کاهش گلبولهای سفید خون و بیماری کبدی است. پزشک همچنین ممکن است دارویی به نام مسدودکننده بتا (دارویی که معمولاً برای فشار خون تجویز میشود.) برای جلوگیری از عملکرد هورمون تیروئید در بدن شما تجویز کند. اگرچه مسدود کنندههای بتا سطح هورمون تیروئید را در خون تغییر نمیدهند، اما با کاهش برخی از علائم پرکاری تیروئید، از جمله افزایش ضربان قلب، لرزش و عصبی بودن، احساس بهتری را در شما ایجاد میکنند. داروهای مسدودکننده بتا در عرض چند ساعت اثر میکنند و ممکن است قبل از اینکه داروهای دیگر فرصتی برای اثرگذاری داشته باشند، به رفع این علائم کمک کنند.
متی مازول
متی مازول سطوح بالای تیروئید (پرکاری تیروئید) را با کاهش میزان تولید هورمون تیروئید در بدن درمان میکند. اگر هر یک از شرایط بیماری کبدی، تعداد کم گلبولهای سفید، واکنش غیرمعمول یا آلرژیک به متیمازول، سایر داروها، غذاها، رنگها یا مواد نگهدارنده و بارداری یا شیردهی دارید، قبل از مصرف متی مازول به پزشک خود اطلاع دهید.
میتوانید این دارو را با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. با این حال، همیشه باید آن را به روش همیشگی مصرف کنید تا مطمئن شوید که اثرات آن یکسان است. داروهای خود را با فاصلههای زمانی منظم بخورید. داروهای خود را بیشتر از بازه زمانی تجویز شده مصرف نکنید. مصرف این دارو را جز به توصیه پزشک قطع نکنید.
داروهایی مانند آمینوفیلین، برخی داروها برای فشار خون بالا، بیماری قلبی، ضربان قلب نامنظم مانند متوپرولول و پروپرانولول، دیگوکسین، تئوفیلین و وارفارین ممکن است با متی مازول تداخل داشته باشند. البته این فهرست تمام تداخلات ممکن را توصیف نمیکند. شما بایستی فهرستی از تمام داروها، گیاهان دارویی، داروهای بدون نسخه یا مکملهای غذایی که استفاده میکنید به پزشک خود ارائه بدهید. همچنین اگر سیگار میکشید، مشروبات الکلی مینوشید یا از مواد مخدر استفاده میکنید نیز، به پزشک اطلاع دهید.
مکمل ید
ید عنصری است که توسط تیروئید استفاده میشود. انسان نمیتواند ید تولید کند، بنابراین باید مصرف شود. ید به برخی غذاها و همچنین به نمک اضافه میشود. ید هورمون تیروئید را کاهش میدهد و میتواند قارچها، باکتریها و سایر میکروارگانیسمها مانند آمیب را از بین ببرد. کمبود ید یکی از شایعترین و قابل پیشگیریترین مشکلات بهداشتی جهان است.
ید برای پیشگیری و درمان کمبود ید و عواقب آن از جمله گواتر و برخی اختلالات تیروئید از راه خوراکی مصرف میشود. نوع خاصی از ید به نام پتاسیم یدید نیز برای جلوگیری از آسیب تیروئید پس از حادثه رادیواکتیو مورد تایید سازمان غذا و دارو ایالات متحده است.
سخن پایانی
داروهای تیروئید برای درمان اختلالات تیروئید استفاده میشود؛ به عنوان مثال، زمانی که غده تیروئید هورمون تیروئید بسیار کم یا بیش از حد تولید میکند. اگر بدن هورمون خیلی کمیتولید کند (کم کاری تیروئید)، داروهای تیروئید جایگزین هورمون تیروئید میشوند و اگر بدن هورمون بیش از حد تولید کند (پرکاری تیروئید)، این داروها تولید هورمون را مسدود میکنند. داروهای تیروئید معمولاً روزانه مصرف میشوند و پزشک دارو و دوز مناسب را بر اساس شرایط فردی شما توصیه میکند.
- 5 ماه قبل
- 1 سال قبل
- 2 سال قبل