آیا عمل دیسک کمر خطرناک است؟ خطرات جراحی دیسک کمر

3.5/5 - (2 امتیاز)
آیا عمل دیسک کمر خطرناک است؟ عمل دیسک کمر یکی از عمل‌های رایج و مهم امروزی است.این عمل جراحی به خاطر اینکه بر روی ستون فقرات که یکی از مهم ترین و حساس ترین اعضای بدن انسان انجام می‌شود، بسیار عمل حساسی است. مجموعه خدمات درمانی و تجهیزات پزشکی تندیس آنلاین در ادامه این مطلب به بررسی برخی از مهم ترین خطرات این عمل جراحی پرداخته است، با ما همراه باشید:
خطر عمل دیسک کمر
آنچه در این مقاله می خوانیم

آیا عمل دیسک کمر خطرناک است ؟

null

«هیچ جراحی بدون خطر نیست».

«به دلیل اینکه عمل دیسک کمر دارای عوارض زیادی است معمولا پزشکان متخصص جراحی مغز و اعصاب توصیه می‌کنند با روش‌های غیر از عمل و روش‌های کم خطر بیماری را در درمان یا بهبود دهند».

امروزه عمل دیسک کمر یکی از جراحی‌های موفق است، البته لازم به ذکر است که این عمل ممکن است با خطرها و عوارضی همراه باشد که اکثرا کشنده نیستند و در صورت پیشگیری و یا تشخیص و درمان بموقع کاملا بی خطر هستند.

خطرات عمل دیسک کمر را می‌توان به دو دسته زیر دسته بندی کرد:

  • خطرات و عوارض حین جراحی دیسک کمر
  • خطرات و عوارض بعد از جراحی دیسک کمر

1-  خطرات و عوارض حین جراحی دیسک کمر

در حین عمل جراحی ممکن است به دلایل زیر خطرات و عوارضی بیمار را تهدید کند:

  • عدم دقت کافی پزشک جراح
  • عدم دقت کافی پرسنل اتاق عمل
  • درنظر نگرفتن شرایط و حساسیت‌های بیمار (این مشکل ممکن است در صورت عدم صداقت بیمار رخ دهد).

برخی از مهمترین این مشکلات و عوارض به شرح زیرند:

  1. آسیب دیدن اعصاب یا ستون فقرات: در حین عمل جراحی دیسک کمر ممکنست که به اعصاب، شبکه عصبی یا نخاع آسیب وارد شود و حتی ممکن است منجر به آسیب جدی به ستون فقرات شود. آسیب دیدگی میتواند بر اثر تحت فشار قرار گرفتن عصب یا جابه جا شدن آن بروز کند. حتی ممکنست که عصب به طور تصادفی قطع شود.
  2. واکنش منفی بدن به داروی بیهوشی:  ممکنست بیمار نسبت به داروهایی ک جهت بیهوشی و یا بی حسی بیمار حین عمل استفاده می‌شود، حساسیت نشان دهد که به صورت خفیف یا شدید بروز می کند.
  3. واکنش به داروهای مصرفی: همانند حساسیت به داروی بیهوشی، ممکنست که بیمار نسبت به داروهای مصرفی دیگر از جمله مسکن ها یا آنتی بیوتیک ها هم حساسیت نشان دهد.
  4. خونریزی زیاد حین عمل: خونریزی شدید در حین عمل در برخی از بیماران که اختلالات خونی دارند یا داروی رقیق کننده ی خون مصرف می کنند دیده می شود. در برخی از موارد لازمست که آزمایش هایbleeding time و clotting time انجام شود. آسیب دیدن ورید هم با خونریزی شدید همراهست و نیاز به انتقال خون خواهد داشت.
  5. آسیب دیدن بافت های مجاور: در هنگام عمل جراحی ممکن است به خاطر کم دقتی و یا سهل انگاری پزشک یا سایر تکنیسین‌ها بافت های مجاور محل عمل جراحی صدمه ببیند ک ممکن است خطرات جدی به دنبال داشته باشد. به همین جهت انتخاب پزشک جراح مناسب و با تجربه در عمل دیسک کمر بسیار حایز اهمیت است.
  6. نشت مایع مغزی نخاعی اگر به طور تصادفی لایه ی اطراف نخاع پاره شود، مایع مغزی نخاعی به بیرون نشت می کند. اگر مقدار مایع خارج شده زیاد باشد، باید بلافاصله مورد توجه قرار گرفته و ترمیم شود. اما اگر مقدار مایع خارج شده زیاد نباشد، نیازی به جراحی مجدد نیست. این نشت ممکن است باعث سردردهای مداوم در بیمار می‌شود.

اکثر خطرات بالا را می‌توان عدم دقت و یا تجربه کافی پزشک جراح و یا پرسنل اتاق عمل نسبت داد، پس همواره به یاد داشته باشید که انتخاب جراح مناسب و با تجربه (عمل‌های موفقیت آمیز) یکی از مهم ترین نکات درمان مشکل دیسک کمر است.

2-  خطرات و عوارض بعد از جراحی دیسک کمر

پس از عمل دیسک کمر مانند تمامی عمل‌ها ممکن است عوارضی برای بیمار بموجود بیاید:

  1. عدم تسکین درد: این احتمال وجود دارد که جراحی علائم شما را تسکین ندهد. و حتی اگر با جراحی بهتر شوید، این احتمال وجود دارد که در آینده علائم جدیدی داشته باشید.
  2. خطر عفونت: در صورتی که زخم ناحیه جراحی به درستی مورد مراقبت قرار نگیرد، دچار عفونت شده و مشکلاتی برای بیمار ایجاد می‎کند. در این صورت بیمار نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک داشته و ممکن است مجددا عمل شود.
  3. بازگشت مشکل دیسک: در ۵ تا ۱۰ درصد موارد دیسک کمر دوباره برمی‌گردد و بیمار با پارگی مجدد دیسک مواجه می‌شود.
  4. نشت مایع مغزی نخاعی: یکی دیگر از عوارض جراحی دیسک کمر است که باعث سردردهای مداوم در بیمار می‌شود.
  5. بی حس شدن: شکایت از بی‌حسی‌های پی در پی در قسمت کمر.
  6. مشکلات مجاری ادراری: مشکلات تکرر ادرار و یا احتباس ادرار ممکن است به وجود بیاید اما به مرور این مشکلات رفع می‌شود.
  7. مشکل در اجابت مزاج: امکان یبوست و حتی بی اختیاری در دفع مدفوع وجود دارد.
  8. ترومبوز: ترومبوز براثر ایجاد لخته ی غیر طبیعی بروز می کند که منجر به مسدود کردن مسیر حرکت خون در اعضای مهم بدن و حتی اندام ها می شود. خطرناک ترین نوع ترومبوز، ترومبوز عروق عمقی است که سبب مسدود شدن ورید های عمقی و بزرگ می شود. در این موارد به طور معمول، خونرسانی به پاها مختل شده و خون در پا ها تجمع پیدا می کند.
  9. آمبولی: یکی از عوارض جراحی دیسک کمر آمبولی ریه است. آمبولی به معنای جدا شدن لخته به طور غیر طبیعی ست. به طور معمول لخته های تشکیل شده در یک جا جمع می شوند و به تدریج با شروع روند ترمیم بافت و زخم توسط سلول های سفید خون خورده شده و از بین می روند. اما در مواردی لخته ی تشکیل شده، به راحتی حل نمی شود و از بین نمی رود بلکه از جای خود کنده شده و از طریق جریان خون به سمت نقطه ی دیگری از بدن حرکت می کند. اگر لخته وارد عروق نازک شریانی یا وریدی شود خطر ایجاد می کند. آمبولی ریه یکی از موارد بسیار خطرناک است که در آن جریان خون در ریه ها به سبب وجود لخته در عروق اصلی مختل می شود.

نکته: به یاد داشته باشید که مراقبت صحیح و رعایت نکات ابلاغ شده توسط پزشک جراح دیسک کمر نقش کلیدی در جلوگیری از عوارض عمل دیسک کمر دارد.

چند توصیه جهت پیشگیری از بروز عوارض و خطرات جراحی دیسک کمر:

جهت پیشگیری از بروز مشکلات مربوط به دیسک و ستون فقرات، توصیه می شود:

  • از روش های صحیح بلند کردن اجسام کمک بگیرید.
  • وزن بدنی خود را در حالت ایده آل نگه دارید.
  • عضلات شکم و پشت خود را تقویت کرده و ورزش را فراموش نکنید.

برای کسب اطلاعات تخصصی بیشتر و یا دریافت مشاوره رایگان می‌توانید به وبلاگ آموزشی مجموعه «تندیس آنلاین» مراجعه نمایید.

مطالب مرتبط
دسته بندی: رپورتاژ
بحث و تبادل نظر