عوارض آمپول دکسپانتنول چیست؟

2.8/5 - (6 امتیاز)

ازجمله نام‌های تجاری این دارو ب-پانوکس، دپانتکس، ایپانتن و درموپان هستند. این دارو به‌صورت کرم و پماد استفاده می‌شود. حال عوارض آمپول دکسپانتنول را در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز بررسی می‌کنیم. دکسپانتنول از مشتقات ویتامین ب است و با مکانیسم افزایش متابولیسم چربی سبب کاهش تجمع چربی زیرپوستی می‌شود. پانتنول چیست؟ […]

عوارض آمپول دکسپانتنول چیست؟

ازجمله نام‌های تجاری این دارو ب-پانوکس، دپانتکس، ایپانتن و درموپان هستند. این دارو به‌صورت کرم و پماد استفاده می‌شود. حال عوارض آمپول دکسپانتنول را در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز بررسی می‌کنیم. دکسپانتنول از مشتقات ویتامین ب است و با مکانیسم افزایش متابولیسم چربی سبب کاهش تجمع چربی زیرپوستی می‌شود.

آنچه در این مقاله می خوانیم

پانتنول چیست؟

پانتنول ماده‌ای شیمیایی است که از اسید پانتوتنیک ساخته‌شده است، همچنین به‌عنوان ویتامین B5 شناخته می‌شود. این بیماری به‌صورت ارگانیک رخ می‌دهد و از منابع گیاهی و جانوری نیز تولید می‌شود. این ماده به‌عنوان یک افزودنی در محصولات آرایشی مختلف در سراسر جهان استفاده می‌شود.

شما به‌احتمال‌زیاد همین‌الان اسید پنتوتنیک را در سیستم خوددارید، زیرا در بسیاری از منابع غذایی رایج وجود دارد؛ و به‌احتمال‌زیاد در آخرین مورد از یک محصول آرایشی و بهداشتی و شخصی با پنتنول استفاده کرده‌اید.

پانتنول به‌صورت پودر سفید یا روغن شفاف در دمای اتاق شکل می‌گیرد. گاهی اوقات پانتنول را مشاهده خواهید کرد که در زیر یکی از نام‌های دیگر آن در فهرست مواد تشکیل‌دهنده ذکرشده است، ازجمله:

  • دگزپانتنول
  • د- الکل پانتوتنیل
  • بوتانامید
  • آنالوگ الکل اسید پانتوتنیک
  • provitamin B-5

هنگامی‌که به بدن جذب می‌شود، پانتنول ویتامین B5 می‌شود

آنچه برای آن استفاده‌ شده است؟

در لوازم‌آرایشی موضعی، تولیدکنندگان محصول اغلب از پانتنول به‌عنوان مرطوب‌کننده استفاده می‌کنند؛ اما همچنین در بسیاری از مواد آرایشی به‌عنوان ماده نرم‌کننده، تسکین‌دهنده و ضد تحریک‌کننده گنجانده‌شده است. همچنین به پوست شما کمک می‌کند تا سدی در برابر تحریک و ریزش آب ایجاد کند.

محصولات پوستی

ویتامین B-5 برای یک رژیم غذایی سالم، پوست و مو ضروری است. منطقی است که پانتنول، مشتق آن، اصلی‌ترین محصولات مراقبت از پوست، مانند لوسیون ها و پاک‌کننده‌ها است. همچنین در لوازم‌آرایشی به‌اندازه رژ لب، پایه و یا حتی ریمل موجود است. اینجا است که باید مراقب عوارض آمپول دکسپانتنول بود و پانتنول همچنین در کرم‌های ساخته‌شده برای درمان نیش حشرات، پیچک سمی و حتی بثورات پوشک ظاهر می‌شود.

عوارض آمپول دکسپانتنول چیست؟

موارد مصرف دکسپانتنول

برای تسکین خارش و کمک به ترمیم پوست در اگزما، درماتوزهای خفیف، زخمهای‌سطحی، گزیدگی و نیش حشرات، پیچک سمی، بلوط سمی و زخم قنداق نوزادان مصرف می‌شود. بعلاوه به‌عنوان نرم‌کننده و محافظ نواحی جراحی‌شده نیز استفاده می‌شود.

  • نوسازی سلول‌ها و تسریع ترمیم پوست در اثر سوختگی و اگزما
  • خارش و التهاب پوست را کاهش داده و باعث لطافت و نرمی پوست می‌گردد
  • ترمیم، نرمی و شفافیت موهای آسیب‌دیده
  • اثرات ضد موخورگی
  • درمان ریزش مو و کاهش سرعت سفید شدن موها
  • ممانعت از ترشح بیش‌ازحد چربی پوست و درمان آکنه
  • درمان شوره و خشکی پوست
  • جلوگیری از پیری زودرس پوست
  • کنترل علائم سندرم پای سوزان
  • اختلالات گوارشی و جذب
  • درمان کمکی آسم و اختلالات تنفسی
  • کاهش علائم نوروپاتی دیابتی
  • مکمل داروهای ضدافسردگی و کمک به بهبود بی‌خوابی
  • درمان کمکی هایپرکلسترولمی
  • موارد منع مصرف دکسپانتنول
  • هموفیلی (خطر بروز خونریزی شدید وجود دارد)، انسداد مکانیکی روده

عوارض آمپول دکسپانتنول

خارش پوست، لکه‌های قرمزرنگ، درمانیت و احساس سوزش پوست

تداخلات دارویی

مصرف هم‌زمان دکسپانتنول با داروهای شل کننده عضلات مانند کورارها سبب از بین رفتن اثر شل کنندگی این داروها می‌شود.

آمپول بیوتین و بپانتن

حاوی دو ویتامین بیوتین و ب ۵ (اسید پانتوتنیک) بوده که این دو ویتامین جز ویتامین‌های گروه ب می‌باشند. آمپول بیوتین و بپانتن درگذشته برای تقویت مو و کمک به درمان ریزش مو توسط بسیاری از پزشکان تجویز می‌شده است

امروزه انواع قرص‌های ب کمپلکس، بیوتین و ویتامین ب ۵ با دوزهای مختلف و باقیمت مناسب تولید و عرضه می‌شوند که مصرف آن‌ها راحت‌تر از تزریق آمپول آن‌ها است. فقط در موارد خاص و آن‌هم با نظر پزشک باید از آمپول آن‌ها استفاده شود، زیرا عوارض آمپول دکسپانتنول کم نبوده و ازآنجاکه ویتامین‌های ب سبب افزایش انرژی بدن شده توصیه می‌شود آن‌ها را در طی روز تزریق نمایید تا موجب بی‌خوابی نگردند.

یکی دیگر از عوارض آمپول دکسپانتنول این است که اگر به فشارخون، بیماری‌های قلب و عروق، کلیوی، حساسیت پوستی و سایر مشکلات مبتلا هستید قبل از تزریق آمپول بیوتین و بپانتن با پزشک خود مشورت نمایید.

بیوتین و تأثیر آن بر موها

به بیوتین ویتامین H که مخفف Hair و به معنی مو است نیز گفته می‌شود. بیوتین کمک به تکثیر سلول‌ها، تولید و تجزیه اسیدهای آمینه و پروتئین و تنظیم قند خون می‌کند و برای داشتن موهایی سالم و با طراوت نیز لازم می‌باشد.

برای دوری از عوارض آمپول دکسپانتنول می‌توان از بیوتین در بسیاری از مواد غذایی ازجمله هویج، تخم‌مرغ، گردو، بادام و سایر مغزها، چغندر، شیر گاو و بز، انواع توت، پیاز، آووکادو، مخمر آبجو به میزان قابل‌توجهی یافت می‌شود استفاده نمود.

از علائم کمبود آن می‌توان به شوره سر، خشکی پوست، موخوره، ریزش مو و مشکلات گوارش از قبیل یبوست اشاره کرد. البته موارد ذکرشده می‌توانند علل دیگری نیز داشته باشند.

مقدار نیاز روزانه بدن به بیوتین برای افراد بالغ و بزرگ‌سال ۳۰ میکروگرم و برای نوجوانان ۱۴ الی ۱۸ سال ۲۵ میکروگرم است.

کمبود بیوتین در بدن به‌ندرت رخ می‌دهد زیرا باکتری‌های مفید در روده می‌توانند مقداری بیوتین تولید کنند. این باکتری‌ها در اثر مصرف آنتی‌بیوتیک از بین می‌روند و اگر پزشکتان به دلیل بیماری مصرف طولانی‌مدت آنتی‌بیوتیک را برایتان توصیه کرده درباره مصرف قرص و یا آمپول بیوتین با وی مشورت نمایید.

نکته مهم در مورد دکسپانتنول

هنوز هم مهم است که به یاد داشته باشید که از منظر FDA، شواهد کافی برای رسمیت دادن به « پانگنول» به‌طور رسمی وجود ندارد؛ اما CIR خاطرنشان كرد كه مقدار پنتنول در مواد آرایشی نباید در هنگام جذب به بدن آسیب برساند زیرا مقادیر بسیار بیشتری ویتامین B-5 در حال حاضر در غذای ما رخ می‌دهد؛ بنابراین، هیچ مدرک قابل‌توجهی وجود ندارد که نشان ‌دهد پانتنول موضعی باعث ایجاد مشکلات سیستمیک می‌شود…

هر دو سازمان غذا و داروی ایالات‌متحده (FDA) و کمیسیون اروپایی مواد آرایشی و بهداشتی، پانتنول را برای استفاده در مواد آرایشی تصویب کرده‌اند. انستیتوی ملی بهداشت (NIH) برای استفاده‌های موضعی عمومی و اسپری‌های بینی، پانتنول را «احتمالاً بی‌خطر» طبقه‌بندی می‌کند؛ و به‌عنوان «احتمالاً بی‌خطر» برای استفاده موضعی توسط کودکان ذکرشده است.

FDA در حال حاضر پانتنول را در پایگاه داده «عموما به‌عنوان بی‌خطر» که معمولاً مورداستفاده قرار داده است، هنگامی‌که به‌عنوان یک ماده غذایی یا به‌عنوان یک مکمل مصرف می‌شود؛ اما به یاد داشته باشید که مصرف پانتنول یا اسید پانوتنیک که یکی از عوارض آمپول دکسپانتنول یا در مواد غذایی یا به‌عنوان یک مکمل بسیار متفاوت از استفاده از آن بر روی پوست یا موهای شما است…

اگرچه این ماده به‌عنوان یک مکمل مفید محسوب می‌شود، اما فقط برای استفاده موضعی روی پوست، مو و ناخن به‌عنوان «احتمالاً بی‌خطر» طبقه‌بندی می‌شود و نباید از عوارض آمپول دکسپانتنول چشم‌پوشی شود. این بدان معنا نیست که هیچ مدرک قابل‌توجهی مبنی بر اینکه پانتنول باعث آسیب می‌شود، وجود ندارد و شواهد بسیاری از حکایات حکایت می‌کند که برای بسیاری از نگرانی‌های پوستی مفید است؛ اما شواهد کافی برای اطمینان وجود ندارد، بنابراین FDA نشان می‌دهد که تحقیقات بیشتری لازم است.

هشدارها

موارد نادر از واکنش‌های آلرژیک ناشی از علت ناشناخته در هنگام مصرف هم‌زمان تزریق دگزپانتنول با داروهایی مانند آنتی‌بیوتیک‌ها، مواد مخدر و باربیتورات ها مشاهده‌شده است…

مطالب مرتبط
دسته بندی: سلامت مو
بحث و تبادل نظر
guest

41 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
sepide
sepide

جاش کبود میشه

sepide
sepide

سلام من هر بار که آمپول دکسپانتول را تزریق میکنم جاش کرود میشه ودیگه خوب نمیشه این ممکنه یک جور عارضه باشه؟

دکتر مریم حق نژاد
دکتر مریم حق نژاد
پاسخ به  sepide

همراه محترم
سلام
کبودی جای تزریق به علت تکنیک تزریق و یا حساسیت پوست میباشد. کبودی نشان از پاره شدن مویرگها دارد. لطفا محل تزریق و نوع سرنگ را تغییر دهید.
متشکرم

فرید
فرید

سلام وقتتون بخیر

من در این ماه دو بار آمپول دکسپانتنول و بیوتین تزریق کردم و هر روز هم از زینک پلاس و بیوپانتن استفاده میکنم الان سه روزه صورتم لکه های قرمز رنگ زده آیا ممکنه عوارض این دارو ها باشه ؟

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  فرید

سلام کاربر گرامی
راش پوستی می تواند از عوارض بیوتین بیش از حد باشد اما باید پزشک از نزدیک مشاهده نماید تا علت دقیق مشخص گردد.
سپاس از همراهی شما

کاربر جدید
کاربر جدید

سلام من فشار خون کمی بالا دارم اقا ۴۲ ساله امپول دکسپانتنول و بیوتین مصرف کردم و بطرز عجیبی فشار خونم به حالت ایده ال رسیده بود و با قطع مصرف دارو الان دوباره همون فشار خون که اکثر مواقع ۱۳ روی ۹ و گاها بالاتر است را تجربه میکنم
مرحمت بفرمایید آیا اگر مدت طولانی از این مکمل‌ها استفاده کنم خطری برای سلامتی بنده در پی خواهد داشت
سپاسگزارم

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  کاربر جدید

سلام کاربر گرامی
شواهدی مبنی بر تاثیر مصرف طولانی مدت بیوتین بر کاهش فشار خون وجود دارد اما این دلیلی بر مصرف این مکمل برای کاهش فشار خون نیست زیرا مصرف طولانی مدت آن روی تست تشخیص سکته ی قلبی و تست تیروئید نتیجه ی کاذب ایجاد می کند.
سپاس از همراهی شما