علت گرفتگی صدا چیست؟ درمان، پیشگیری و روش تشخیص

5/5 - (1 امتیاز)
گرفتگی صدا می‌تواند باعث خشن‌تر، آرام‌تر یا ملایم‌تر از حالت معمول به نظر رسیدن صدا شود. گرفتگی صدا می‌تواند نشان دهنده مشکل در تارهای صوتی یا گلو باشد و ممکن است علت‌های متفاوتی داشته باشد. در این مقاله به بررسی درمان گرفتگی صدا، علت، تشخیص و پیشگیری از آن پرداخته‌ایم.
گرفتگی صدا

گرفتگی صدا که به نام دیسفونیا نیز شناخته می‌شود، زمانی است که صدا به طور غیر ارادی، خشن یا کشیده به نظر می‌رسد، ملایم‌تر است یا صدای کمتری دارد. گرفتگی صدا می‌تواند با احساس ناراحتی یا خراشیدگی در گلو همراه باشد. در حالی که بسیاری از بیماران، دیسفونی را به عنوان بخشی طبیعی از روند پیری تجربه می‌کنند، گرفتگی صدا می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای جدی باشد. اینجاست که درمان گرفتگی صدا اهمیت پیدا می‌کند.

علت گرفتگی صدا

برای درک اینکه چرا دچار گرفتگی صدا می شوید، بهتر است ابتدا بدانید صدای شما چگونه کار می کند. شما می‌توانید به لطف تارهای صوتی و حنجره صحبت کنید. حنجره شما بالای نای (لوله هوا) قرار می گیرد، یک لوله بلند که حنجره را به ریه‌ها متصل می‌کند. تارهای صوتی دو نوار بافتی در داخل حنجره هستند که باز و بسته می‌شوند. وقتی صحبت می‌کنید، هوای ریه‌ها باعث می‌شود تارهای صوتی ارتعاش پیدا کرده و امواج صوتی ایجاد کنند. هر چیزی که روی تارهای صوتی و حنجره شما تأثیر بگذارد می‌تواند باعث گرفتگی صدا شود، از جمله:

  • لارنژیت: لارنژیت شایع‌ترین علت گرفتگی صدا است و زمانی اتفاق می‌افتد که آلرژی، عفونت‌های تنفسی فوقانی یا عفونت‌های سینوسی تارهای صوتی شما را متورم کند.
  • استفاده از صدا بیش از حد معمول؛ به عنوان مثال، ممکن است پس از یک سخنرانی طولانی دچار گرفتگی صدا شوید. تشویق کردن یا فریاد زدن و همینطور صحبت کردن با صدای بلندتر یا پایین تر از صدای معمولی نیز می‌تواند بر صدای شما تأثیر بگذارد.
  • سن؛ تارهای صوتی شما با افزایش سن نازک و سست می شوند که می‌تواند بر کیفیت صدای شما تأثیر بگذارد.
  • GERD (رفلاکس اسید مزمن) که به عنوان سوزش معده نیز شناخته می شود؛ GERD یا رفلاکس معده زمانی است که اسید معده شما به گلو برمی‌گردد. گاهی اوقات اسید می‌تواند به اندازه تارهای صوتی شما بالا برود که به عنوان رفلاکس حنجره (LPR) شناخته می‌شود.
  • خونریزی تارهای صوتی: زمانی اتفاق می‌افتد که یک رگ خونی روی تار صوتی پاره شود و بافت‌های عضلانی با خون پر شود.
  • ندول‌های صوتی، کیست‌ها و پولیپ‌ها: ندول‌ها، پولیپ‌ها و کیست‌ها رشد غیر سرطانی روی تارهای صوتی هستند.
  • فلج تارهای صوتی: فلج تارهای صوتی به این معنی است که یک یا هر دو تارهای صوتی شما آنطور که باید باز یا بسته نمی‌شوند.
  • پاپیلوماتوز تنفسی مکرر (RRP/پاپیلوماتوز حنجره): این بیماری زگیل‌های خوش خیم (غیر سرطانی) روی تارهای صوتی و اطراف آن ایجاد می‌کند.
  • دیسفونی اسپاسمودیک: این اختلال گفتاری مزمن عصبی، صدای شما را تغییر می‌دهد.
  • دیسفونی تنش عضلانی: زمانی اتفاق می‌افتد که فشار زیادی به تارهای صوتی خود وارد می‌کنید و ماهیچه‌ها سفت می‌شوند. همچنین می‌تواند در نتیجه آسیب به گردن، شانه یا قفسه سینه باشد.
  • بیماری‌ها و اختلالات عصبی؛ اگر دچار سکته مغزی یا بیماری پارکینسون هستید، ممکن است وضعیت شما بر بخشی از مغز که ماهیچه‌های حنجره را کنترل می‌کند، تأثیر بگذارد.
  • سرطان؛ سرطان‌هایی از جمله سرطان حنجره، سرطان ریه و سرطان گلو ممکن است صدای شما را خشن کنند.

علل گرفتگی صدا

تشخیص گرفتگی صدا

اگر دچار گرفتگی صدا هستید، پزشک از شما در مورد علائم و سابقه پزشکی می‌پرسد و سپس یک معاینه کامل سر و گردن انجام می‌دهد. در طول این فرآیند، کیفیت صدا و تکنیک صحبت کردن شما نیز ارزیابی خواهد شد. برای اطمینان از اینکه مشکل ساختاری یا بیماری وجود ندارد، ممکن است روش لارنگوسکوپی انجام شود. پزشک از این روش برای به دست آوردن دید واضح و کامل از تارهای صوتی استفاده می‌کند.

گرفتگی صدا اغلب خود به خود از بین می‌رود و بیشتر به این دلیل است که شما بیش از حد از صدای خود استفاده کرده‌اید. اما اگر گرفتگی صدای شما سه هفته یا بیشتر به طول انجامیده است یا علائم نگران کننده دیگری وجود دارد، باید پزشک صحبت کنید. اگر علائم زیر را داشتید، حتما فورا به پزشک مراجعه نمایید:

کپسول آنتی فت پلاس دوبیس
کپسول آنتی فت پلاس (قرص لاغری)
قیمت: 298.000 تومان
قیمت با تخفیف:253.000 تومان

  • وقتی صحبت می‌کنید یا قورت می‌دهید، گلو درد دارید.
  • نفس کشیدن یا قورت دادن برای شما دشوار است.
  • سرفه خونی دارید.
  • در گردن خود توده احساس می‌کنید.
  • صدایتان را از دست داده‌اید.

پیشگیری از گرفتگی صدا

گاهی اوقات گرفتگی صدا با شرایطی پزشکی مرتبط است که ممکن است نتوانید از آن پیشگیری کنید. اما می‌توانید با مراقبت از صدای خود از گرفتگی صدا جلوگیری کنید، به خصوص اگر هر روز برای مدت طولانی از آن استفاده می‌کنید (تدریس، آواز یا سخنرانی). در اینجا چند پیشنهاد برای شما داریم:

  • سیگار را ترک کنید و از دود سیگار دوری کنید.
  • از نوشیدنی های حاوی الکل و کافئین خودداری کنید.
  • آب زیاد بنوشید.
  • از دستگاه بخور استفاده کنید.
  • از غذاهای تند پرهیز کنید.
  • از فعالیت‌هایی که صدای شما را تحت فشار قرار می‌دهند، مانند صحبت طولانی، بلند صحبت کردن یا فریاد زدن اجتناب کنید.
  • هنگام انجام فعالیت‌هایی که می‌توانند صدای شما را خسته کنند، از یک دستگاه تقویت‌کننده مانند میکروفون استفاده کنید.

آب زیاد بنوشید

درمان گرفتگی صدا

برای درمان گرفتگی صدا ابتدا باید علت را پیدا کنیم تا با توجه به علت، درمان مرتبط صورت گیرد. اگر علت گرفتگی صدا بیماری‌های زمینه‌ای باشد، ابتدا باید با مراجعه به پزشک، این بیماری زمینه‌ای درمان شود.

اگر گرفتگی صدا به دلیل سرماخوردگی باشد، می‌توانید با بستن یک شال گرم و قرار گرفتن در محیط گرم و مرطوب و همینطور نرفتن به محیط سرد سریع‌تر درمان شوید. در این شرایط مخلوط شیر گرم و عسل نیز بسیار کمک‌کننده است. اگر برای شما سوال است که “برای گرفتگی صدا چی خوبه؟” در ادامه برخی دیگر از راه‌های درمان سریع گرفتگی صدا را به شما معرفی می‌کنیم.

پیاز برای گرفتگی صدا

یک راه حل دیگر برای درمان سریع گرفتگی صدا ترکیب مقداری آب پیاز با کمی عسل است که بسیار مفید عمل می کند.

سوپ مرغ و سبزیجات

سوپ مرغ و سبزیجات یک غذای خوب است که سبب کاهش ترشح مخاط شده و از میزان التهابات این نواحی می کاهد. شلغم یکی از سبزیجات بسیار نرم است و پس از پختن می تواند یک مرهم فوق العاده برای گرفتگی صدا باشد.

خوراکی‌های لعاب‌دار

تا جایی که می‌توانید خوراکی‌های لعاب‌دار مانند بامیه، تخم شربت و دانه به بخورید.

بیشتر بخوانید: قوی ترین داروی گیاهی ضد سرفه

استفاده از دستگاه بخور

دستگاه بخور با رطوبتی که در محیط ایجاد می کند از خشکی هوا کم کرده و سبب بهبود گرفتگی صدا می‌شود.

استفاده از دستگاه بخور برای درمان گرفتگی صدا

سرکه سیب

مخلوط چند قطره سرکه سیب با یک لیوان آب ترکیبی است که دارای خاصیت ضد میکروبی بوده و  به درمان عفونت و التهاب حنجره کمک می‌کند.

شربت نشاسته

نوشیدنی نشاسته به خاطر ملایمتی که در بافت دارد برای رفع گرفتگی صدا گزینه بسیار مناسبی است. طرز تهیه این نوشیدنی بسیار راحت است و فقط کافی است کمی نشاسته را با مقداری آب سرد و سپس آب گرم ترکیب کنید و آرام آرام در طی روز میل کنید. برای طعم بهتر می‌توانید مقداری عسل و یا نبات به آن اضافه کنید.

سخن پایانی در ارتباط با گرفتگی صدا

گرفتگی صدا که در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به آن پرداختیم، بسیار شایع است و مشکلی است که ممکن است به طور روزمره با آن روبه‌رو شوید. اما اگر گرفتگی صدا به مدت سه هفته طول کشید یا قورت دادن یا نفس کشیدن برای شما سخت یا دردناک شد، خون سرفه می‌کنید یا توده‌ای در گردن خود احساس می‌کنید، با پزشک تماس بگیرید. پزشک علت گرفتگی شما را تشخیص می‌دهد و به درمان آن خواهد پرداخت.

مطالب مرتبط
دسته بندی: مقالات گوناگون
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها