بررسی موارد مصرف و عوارض جانبی پماد دیپروکل (Diprocol)

2.5/5 - (8 امتیاز)
پماد دیپروکل یک داروی موضعی است که به کاهش درد و التهاب کمک کرده و بیش از هر چیز برای درمان عفونت‌ های قارچی پوست کاربرد داشته و خارش را کاهش می دهد. در این مقاله در مورد موارد مصرف این دارو بیشتر توضیح خواهیم داد؛ با ما همراه باشید.
تایید شده توسط دکتر داروساز داروخانه مثبت سبز

این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست.

پماد دیپروکل

پماد دیپروکل یک داروی موضعی است که برای درمان التهاب و درد در شرایط پوستی مانند اگزما، پسوریازیس و التهاب پوستی ناشی از آفتاب استفاده می‌شود. این محصول تشکیل شده از دو ماده فعال کلوتریمازول و بتامتازون است. پمادها به عنوان یکی از اصلی‌ترین انواع داروها و محصولات پوستی برای درمان مشکلات پوستی اهمیت ویژه‌ای دارند.

پمادها علاوه بر اینکه درمان‌های مؤثری برای مشکلات پوستی ارائه می‌دهند، در تسکین علائم حساسیت‌ها و خارش نیز موثر بوده و به بهبود کیفیت زندگی افراد کمک می‌کنند. با ما همراه باشید تا با به عمق بیشتری از جزئیات پماد Diprocol در عرصه بهداشت پوست پی ببریم.

اشکال دارویی دیپروکل

داروسازی ها محصولات خود را در اشکال دارویی مانند قرص، کپسول، شربت، سرم، محلول تزریقی و… تولید می‌کنند. پزشک باتوجه به شرایط جسمانی، سوابق پزشکی و سن بیمار (بزرگسالان، کودکان و سالمندان) بهترین اشکال دارویی را تجویز می‌کند. اشکال دارویی دیپروکل شامل کرم 0.05٪، 1٪ (15 گرم، 45 گرم) و لوسیون 0.05٪، 1٪ (30 میلی لیتر) می باشد.

موارد مصرف داروی دیپروکل

کرم یا پماد دیپروکل برای درمان کاندیدیازیس جلدی یا درماتوفیتوز، کاندیدیازیس واژن، عفونت پوستی سطحی و… استفاده می‌شود. اصلی ترین موارد مصرف این محصول مربوط به این موارد است که با تایید و نسخه پزشک قابل استفاده است. لازم بذکر است، برخی پزشکان این دارو را برای درمان تینا کروریس (خارش ژوک)، تینا کورپوریس، تینا پدیس (قارچ پای ورزشکاران)، رفع پسوریازیس تناسلی، درمان عفونت‌های قارچی ملایم همراه با خارش و… نیز تجویز می‌کنند. موارد مصرف این پماد بسیار گسترده است ولی نیاز به مشاهده و بررسی پزشک پوست دارد تا بهترین درمان برای شما تجویز شود.

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Diprocol

وجود بتامتازون در ترکیبات داروی دیپروکل با تثبیت غشاهای لیزوزومی لکوسیت التهاب را کاهش می‌دهد. همچنین کلوتریمازول به فسفولیپیدهای غشای سلولی قارچ متصل می‌شود که نفوذپذیری دیواره سلولی را تغییر می‌دهد و منجر به از بین رفتن عناصر داخل سلولی می‌شود.

مقدار مصرف پماد Diprocol

مقدار مصرف پماد دیپروکل (Diprocol) بستگی به نوع بیماری یا التهاب، موقعیت و مکان بیماری، سوابق پزشکی، سن و… دارد. معمولاً این کرم به صورت باریک و نازک روی منطقه مبتلا به مشکل پوستی آماده و به آرامی ماساژ داده می‌شود. تعداد دفعات مصرف و مدت زمان استفاده معمولاً به توصیه پزشک بستگی دارد و باید دقیقاً دستورالعمل پزشک را دنبال کرد.

از تغییر دوز مصرفی پماد یا تغییر دارو بدون دستور پزشک خودداری کنید زیرا ممکن است عوارض جانبی یا مشکلات دیگر به وجود آید. برای هر سوال یا ابهامی در مورد مقدار مصرف دیپروکل، با پزشک یا متخصص بهداشت پوست خود مشورت کنید.

  پماد دیپروکل 2

زمان مصرف کرم دیپروکل

مقدار و زمان مصرف کرم دیپروکل در اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی محصول بیان شده است. سازنده مقدار و طریقه مصرف عمومی را برای شما درج کرده است. این محصول دارای کاربرد در کودکان و سالمندان نیز می‌باشد ولی استفاده در سنین بالا نیاز به تایید و بررسی همه جانبه پزشک پوست دارد. در صورتی که سالمندان و نوزادان این پماد را بدون نسخه و دستور پزشک مصرف کنند، امکان عوارض جانبی جدی و مشکلات پوستی زیاد خواهد بود.

مقدار مصرف پماد دیپروکل در بزرگسالان

  1. برای استفاده عمومی مقدار و زمان مصرف به صورت دقیق بر روی بسته بندی محصول ذکر شده است.
  2. برای درمان Tinea Cruris & Tinea Corporis (عفونت قارچی) کرم دیپروکل به مدت 1 هفته روی ناحیه آلوده هر 12 ساعت استفاده شود. در صورت عدم بهبود بالینی، پس از 1 هفته باید مجددا توسط پزشک ارزیابی شود. همچنین مدت درمان 2 هفته و مقدار مصرف کلی نباید بیشتر از 45 میلی گرم در هفته باشد.
  3. لوسیون دیپروکل برای درمان Tinea Cruris & Tinea Corporis (عفونت قارچی) به مدت 1 هفته روی ناحیه آلوده هر 12 ساعت بمالید. در صورت عدم بهبود بالینی، پس از 1 هفته مجددا ارزیابی شود.
  4. پماد دیپروکل برای Tinea Pedis (نوعی قارچ شایع) به مدت 1 هفته روی ناحیه آلوده هر 12 ساعت تجویز می‌شود. در صورت عدم بهبود بالینی، پس از 1 هفته مجددا توسط پزشک ارزیابی شود. مدت زمان درمان 2 هفته و مقدار مصرف کلی نباید بیشتر از 45 میلی گرم در هفته باشد.
  5. لوسیون دیپروکل برای Tinea Pedis (نوعی قارچ شایع) به مدت 1 هفته روی ناحیه آلوده هر 12 ساعت بمالید. در صورت عدم بهبود بالینی، پس از 1 هفته مجددا ارزیابی شود. مدت زمان درمان 2 هفته و مقدار مصرفی کلی نباید بیشتر از 45 میلی لیتر در هفته باشد.

موارد احتیاط

بر روی بسته بندی محصول موارد مصرف، مقدار و زمان مصرف، موارد احتیاط و منع مصرف به طور دقیق بیان شده است. زنان باردار و مادران شیرده قبل از استفاده با پزشک خود در رابطه با عوارض و خطرات احتمالی مشورت کنند. مصرف طولانی مدت کرم یا پماد دیپروکل (Diprocol) سبب عوارض جانبی در زنان باردار و نوزادان شیرخوار خواهد شد.

همچنین اجتناب از مصرف پماد دیپروکل در مناطق حساس پوست مانند صورت، چشم، لب‌ها، و مناطق تحت تاثیر دست و پا امری ضروری است. در صورت نیاز به درمان در این مناطق، توصیه پزشک را دنبال کنید.

  1. بعد از مصرف پماد از پانسمان انسدادی استفاده نشود. جذب سیستمیک کورتیکواستروئیدهای موضعی ممکن است باعث هیپرکورتیزولیسم یا سرکوب محور هیپوتالاموس، هیپوفیز و آدرنال شود.
  2. درمان طولانی مدت با کورتیکواستروئیدهای مرتبط با ایجاد سارکوم کاپوزی خطرناک است.
  3. پانسمان های انسدادی، استفاده طولانی مدت، استفاده روی پوست برهنه یا سطح وسیع ممکن است جذب را افزایش داده و منجر به هایپرگلیسمی، گلیکوزوری یا سندرم کوشینگ شود.
  4. برای درمان درماتیت پوشکی در هیچ گروه سنی استفاده نمی‌شود. عوارض جانبی قابل توجه مرتبط با کورتیکواستروئیدها گزارش شده است.
  5. استفاده از کورتیکواستروئیدهای موضعی ممکن است خطر آب مروارید ساب کپسولی خلفی و گلوکوم را افزایش دهد. آب مروارید و گلوکوم در تجربه پس از بازاریابی با استفاده از محصولات موضعی کورتیکواستروئید، از جمله محصولات موضعی بتامتازون گزارش شده است.
  6. استفاده از این محصول در چشم می تواند منجر به تاری دید، سوزش، درد و… شود. در صورت تماس با چشم، به بیماران توصیه کنید هر گونه علائم بصری را گزارش کنند و برای ارزیابی به چشم پزشک مراجعه کنند.
  7. زنان باردار و مادران شیرده با تجویز و دستور پزشک اقدام به مصرف این دارو کنند. زیرا ممکن است برای نوزاد یا جنین خطرناک باشد.
  8. استفاده طولانی‌ مدت از پماد دیپروکل (Diprocol) ممکن است عوارض جانبی جدی مانند نازک شدن پوست، ترک خوردگی پوست و افزایش خطر عفونت داشته باشد.

موارد منع مصرف دیپروکل

  1. حساسیت مفرط مستند
  2. زنان باردار و کودکان (بانسخه پزشک)
  3. حساسیت به هریک از ترکیبات این پماد (کلوتریمازول و بتامتازون)

عوارض جانبی دیپروکل (Diprocol)

سوزش، درد، عفونت پوستی، پوست خشک، سوزش موضع، ادم، کهیر، آتروفی پوست، عفونت ثانویه، زخم پوستی، فوران آکنه‌ای شکل و… برخی از عوارض پماد یا کرم دیپروکل می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند، عوارض جانبی جدی ندارند. با این حال، در صورت بروز عوارض جدی مصرف دارو را قطع و به پزشک مراجعه کنید.

  1. پوست خشک
  2. پارستزی
  3. سوزش موضعی
  4. ادم
  5. کهیر
  6. آتروفی پوست
  7. عفونت ثانویه
  8. زخم پوستی
  9. فوران آکنه‌ای شکل
  10. کبودی
  11. فولیکولیت
  12. استریا

دیپروکل برای درمان پای ورزشکار

تداخل دارویی دیپروکل

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. بیماران لیستی از داروهای شیمیایی و گیاهی مورد استفاده خود تهیه کرده و در زمان مراجعه به پزشک به وی نشان دهید. هیچ دارویی را بدون تأیید پزشک خود شروع، متوقف یا تغییر ندهید. پماد دیپروکل ترکیبی از کلوتریمازول و بتامتازون است، بنابراین بررسی تداخلات دارویی این 2 نیز مهم می‌باشد.

داروهای آلدسلوکین، پروژسترون، کورتیکورلین، هیالورونیداز، دفراسیروکس، ریتودرین، سیرولیموس، تاکرولیموس (سیستمیک) و… سبب برخی تغییرات و تداخل دارویی با این دارو می‌شوند.

مصرف داروی دیپروکل (Diprocol) در دوران بارداری و شیردهی

هیچ اطلاعاتی در مورد مصرف موضعی بتامتازون دی پروپیونات یا کلوتریمازول در زنان باردار وجود ندارد تا خطر ابتلا به نقایص مادرزادی عمده، سقط جنین یا پیامدهای نامطلوب مادر یا جنین را شناسایی کند. مطالعات مشاهده‌ای افزایش خطر ابتلا به نوزادان کم وزن را با استفاده از کورتیکواستروئید موضعی قوی یا بسیار قوی در دوران بارداری نشان می‌دهد. به زنان باردار توصیه کنید که درمان ممکن است سبب خطر تولد در نوزادان کم وزن شود. از دارو در کوچکترین ناحیه پوست و در کوتاه‌ترین مدت ممکن استفاده کنند.

داده های حیوانی مصرف داروی دیپروکل

  1. در یک مطالعه تولید مثل حیوانی، بتامتازون دی پروپیونات باعث ایجاد ناهنجاری‌ها (به عنوان مثال، فتق ناف، سفالوسل و شکاف کام) در خرگوش‌های باردار در صورت تجویز داخل عضلانی در طول اندام‌زایی شد.
  2. داده‌های موجود امکان محاسبه مقایسه‌های مربوطه بین قرار گرفتن در معرض سیستمیک کلوتریمازول و بتامتازون دی‌پروپیونات مشاهده شده در مطالعات حیوانی را با مواجهه سیستمیک که در انسان پس از مصرف موضعی دارو انتظار می‌رود را نمی‌دهد.

تاثیر پماد دیپروکل بر شیردهی

به مادرهای شیرده توصیه کنید که در دوران شیردهی دارو را در کوچک‌ترین ناحیه پوست و کوتاه ترین مدت ممکن استفاده کنند. همچنین به مادران شیرده توصیه می‌شود که دارو را مستقیماً روی نوک پستان و آرئول نمالند تا نوزاد در زمان مصرف شیر مستقیم در معرض خطر نباشد.

شرایط نگهداری دیپروکل

داروی دیپروکل باید در دمای اتاق (ترجیحا خنک) به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. تمامی داروهای شیمیایی و گیاهی را دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری کنید. این محصول را زمانی که تاریخ مصرف آن تمام شده یا دیگر مورد نیاز نیست، به درستی دور بریزید. از ریختن انواع داروها به داخل چاه دستشویی، خیابان و فاضلاب خودداری کنید.

کلام آخر در مورد پماد دیپروکل

همان طور که در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز گفتیم پماد دیپروکل (Diprocol) دارای کاربردی گسترده در درمان کاندیدیازیس جلدی یا درماتوفیتوز، کاندیدیازیس واژن، عفونت پوستی سطحی و… می‌باشد. در کل، پماد دیپروکل به عنوان یکی از داروهای کلیدی در درمان مشکلات پوستی به شدت موثر و حیاتی است.

با توجه به اثرات مثبت آن در کاهش التهاب و تسکین علائم پوستی، این پماد به افرادی که با مشکلات پوستی مواجه هستند این امکان را می‌دهد تا زندگی سالم‌تر و راحت‌تری را تجربه کنند. اما همراهی تخصصی متخصصین بهداشت پوست و رعایت دقیق دستورات استفاده از آن بسیار مهم است تا از مشکلات جانبی جلوگیری شده و نتایج مثبت به دست آید.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول در مورد پماد دیپروکل
طریقه مصرف داروها بر روی اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی محصول بیان شده است. با این حال، پماد دیپروکل را به صورت باریک و نازک روی منطقه مبتلا به مشکل پوستی مالیده و به آرامی ماساژ داده می‌شود. تعداد بارهای مصرف و مدت زمان استفاده معمولاً به توصیه و نسخه پزشک بستگی دارد و باید دقیقاً دستورالعمل پزشک را دنبال کرد.
استفاده طولانی مدت و بدون نسخه تمامی داروها سبب عوارض جانبی در بیماران خواهد شد. سوزش، درد، عفونت پوستی، پوست خشک، سوزش موضع، ادم، کهیر، آتروفی پوست، عفونت ثانویه، زخم پوستی، فوران آکنه‌ای شکل از مهم عوارض جانبی گزارش شده پماد دیپروکل می‌باشند.
پماد دیپروکل (Diprocol) از ترکیب کلوتریمازول و بتامتازون تولید شده است، کلوتریمازول برای درمان عفونت قارچی واژن، سوزش، خارش و ترشحات واژن ناشی از عفونت قارچی واژن استفاده می‌شود. مصرف این پماد برای واژن نیاز به نسخه پزشک دارد.
بله، پماد دیپروکل دارای کاربردی گسترده برای نوزادان، کودکان و حتی سالمندان است. اما استفاده آن در نواحی مختلف بدن نوزاد نیاز به نسخه پزشک دارد. پوست نوزادان بسیار ضعیف و حساس است، در صورتی که مقدار مصرفی زیاد یا اشتباه باشد ممکن است سبب حساسیت یا مشکلات پوستی در نوزاد شود.
در موارد مصرف این پماد نامی از جوش و لک صورت آورده نشده است. با این حال، پزشک پوست باتوجه به نوع جوش (عفونی یا خشک) پماد دیپروکل را برای از بین بردن آن تجویز می‌کند. البته داروهای مشابه بهتری برای درمان جوش وجود دارد که استفاده از آن نیاز به بررسی پزشک دارد.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها