جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خشکی چشم چیست و چه علائمی دارد؟

خشکی چشم یکی از مشکلات رایج چشمی است که می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد داشته باشد. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که چشم‌ها به میزان کافی اشک تولید نمی‌کنند یا کیفیت اشک تولید شده مناسب نیست. این شرایط باعث ایجاد خشکی و التهاب در چشم می‌شود که در صورت‌عدم درمان، ممکن است به مشکلات جدی‌تری منجر شود. در این مقاله به بررسی علائم، علل، عوامل خطر و روش‌های درمانی خشکی چشم می‌پردازیم.
خشکی چشم
در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی مثبت سبز

این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست

فهرست مطالب

خشکی چشم چیست؟

در چشم لایه‌ای وجود دارد به نام لایه اشک که خود آن از سه لایه تشکیل شده و از چشم شما در برابر عوامل مختلف محافظت می‌کنید. این لایه در چشم با ترشح اشک باعث می‌شود از خشک شدن بیش از حد چشم جلوگیری شود. زمانی که در این لایه مشکلی ایجاد شود، شخص دچار خشکی چشم می‌شود. اختلال در لایه اشکی می‌تواند باعث علائم ناراحت کننده‌ای مانند سوزش، خارش چشم، آبریزش یا تاری دید نیز شود.

خشکی چشم نشانه چه چیزی می‌تواند باشد؟

در برخی موارد خشکی چشم، خود نشانه‌ای از وجود یک بیماری دیگر در بدن است. برخی از بیماری‌هایی که ممکن است با بروز خشکی چشم خود را نشان دهند شامل موارد زیر می‌شوند:

  • سندرم شوگرن
  • دیابت
  • بیماری چشمی تیروئید
  • بلفاریت

آیا خشکی چشم خطرناک است؟

اشک چشم‌ها فواید زیادی برای چشم‌ها دارند و از چشمان ما در برابر آسیب‌های مختلف محافظت می‌کند. زمانی که چشم شما خشک می‌شود و میزان تولید اشک کاهش پیدا می‌کند خطر بروز برخی بیماری‌ها بیشتر می‌شود. برخی از عوارض خشکی چشم شامل موارد زیر می‌شود:

عفونت چشم مهمترین عوارض خشکی چشم

عفونت چشم یکی از بیماری‌های چشمی است که به دلیل باکتری ها، ویروس‌ها و یا قارچ‌ها ممکن است رخ دهد. یکی از عواملی که از چشم‌ها در برابر عفونت محافظت می‌کند، اشک‌ها هستند. بدون اشک، چشم شما در معرض خطر عفونت‌های چشمی قرار می‌گیرد.

افزایش خطر آسیب به سطح چشم

خشک شدن چشم‌ها در صورت‌عدم درمان با مرور زمان بیشتر می‌شود. زمانی که شما با خشکی شدید چشم مواجه شوید ممکن است چشم شما در معرض خطر التهاب چشم، ساییدگی سطح قرنیه، زخم قرنیه و از دست دادن بینایی قرار بگیرد.

آیا خشکی چشم خطرناک است

کاهش کیفیت زندگی

چشم‌ها برای انجام فعالیت‌های مختلف روزانه نقش زیادی دارند. زمانی که چشم شما به دلیل کمبود اشک خشک می‌شود در فعالیت‌های مختلف روزانه ممکن است اختلال‌هایی ایجاد شود. به عنوان مثال به دلیل تاری دید که از علائم این بیماری است، مطالعه دشوارتر می‌شود.

علائم خشکی چشم

زمانی که چشم شما بیش از حد خشک می‌شود و با مشکل خشکی چشم مواجه می‌شوید ممکن است حس کنید چیزی در چشم شما گیر کرده است. به عنوان مثال ممکن است در چشم خود احساس خراشیدگی کنید یا حس کنید چیزی مانند شن و ماسه درون چشم قرار دارد و نمی‌توانید آن را بیرون کنید. سایر علائم خشکی چشم عبارت است از:

  1. سوزش چشم
  2. حساسیت به نور
  3. تاری دید
  4. خارج شدن مخاط از چشم
  5. قرمزی چشم
  6. مشکل در استفاده از لنزهای تماسی
  7. مشکل در رانندگی در شب
  8. خستگی شدید چشم
  9. آبریزش چشم

علائم خشکی چشم

علت خشکی چشم چیست؟

همانطور که گفته شد یکی از دلایل اصلی و مهم این بیماری تولید نشدن به اندازه کافی اشک در غدد مربوطه است. به غیر از آن گاهی ممکن است غدد اشکی مشکلی نداشته باشند و اشک کافی را تولید کنند، اما اشک‌های تولید شده به سرعت تبخیر شوند. این نیز می‌تواند باعث خشکی بیش از حد چشم‌ها شود. در کنار این دلایل اشک چشم می‌تواند به دلیل بیماری‌هایی مانند سندرم شوگرن و بلفاریت نیز رخ دهد. در این شرایط باید برای درمان خشکی چشم بیماری اصلی که باعث خشکی چشم شده را درمان کنید.

چه عواملی موجب تشدید خشکی چشم می‌شود؟

برخی عوامل وجود دارد که می‌تواند خطر مواجه شدن با این مشکل را افزایش دهد. برخی از این عوامل مانند سن غیر قابل کنترل هستند و هرچه سن شخص بالاتر برود احتمال مواجه شدن با این بیماری برای او بیشتر می‌شود. با این حال عوامل دیگری نیز وجود دارد که قابل کنترل هستند و با مراقبت می‌توانید از افزایش احتمال ابتلا به خشکی چشم جلوگیری کنید. برخی از این عوامل شامل موارد زیر می‌شود:

  • عوامل محیطی و شیوه زندگی: مواردی مانند آب و هوا، مدت زمانی که صرف تماشای صفحه نمایش می‌کنید، استفاده از لنزهای تماسی، سیگار کشیدن یا آلرژی می‌تواند خطر خشک شدن را افزایش دهد.
  • داروها: مصرف برخی داروها می‌تواند خطر خشک شدن چشم را افزایش دهد. برخی از این داروها شامل داروهای ضد افسردگی، آلرژی، فشار خون و گلوکوم می‌شود. آنتی کولینرژیک‌ها، داروهای ضد بارداری خوراکی و رتینوئیدهای سیستمیک نیز می‌توانند خطر ابتلا را افزایش دهند.
  • شرایط پزشکی: بسیاری از بیماری‌های عصبی مختلف، بیماری‌های چشمی، شرایط خودایمنی و شرایط غدد درون ریز می‌توانند خطر خشک شدن چشم را افزایش دهند.
  • جراحی ها: برخی از جراحی‌های چشم از جمله لیزیک، جراحی آب مروارید چشم و جراحی قرنیه خطر خشکی چشم را افزایش می‌دهند.

تشخیص خشکی چشمی

زمانی که شما برخی از علائم خشکی چشمی را مشاهده کردید باید به چشم پزشک مراجعه کنید. پزشک متخصص با معاینه و بررسی سابقه پزشکی و یا بیماری‌های چشمی که دارید می‌تواند این بیماری را به صورت دقیق تشخیص دهد. برخی از معاینات و تست‌هایی که پزشک می‌تواند با انجام آن‌ها، این بیماری را تشخیص دهد شامل موارد زیر می‌شود:

  • معاینه لامپ اسلیت: این آزمایش میزان اشک تولید شده توسط چشمان شما را بررسی می‌کند. در این معاینه، پزشک نوری را به هر یک از چشمان شما می‌تاباند و از یک میکروسکوپ برای بررسی چشم‌ها و پلک‌های شما استفاده می‌کند.
  • تست شیرمر: در تست شیرمر پزشک یک تکه کاغذ کوچک در امتداد لبه پلک شما قرار می‌دهد و آن را برای چند دقیقه در آنجا می‌گذارد. چشم در این شرایط اشک تولید می‌کند. میزان اشک تولید شده می‌تواند نشان دهد که چه میزان چشم شما خشکی دارد.
  • تست زمان شکست اشک (TBUT): این تست سرعت تبخیر اشک‌های شما را بررسی می‌کند. در این آزمایش مدت زمان بین آخرین پلک زدن و زمانی که اولین ناحیه خشک روی قرنیه شما ظاهر می‌شود، اندازه گیری می‌شود. زمان کمتر از ۱۰ ثانیه می‌تواند نشانه بیماری خشکی چشم باشد.

تشخیص خشکی چشمی

درمان خشکی چشم

روش‌های مختلفی برای درمان خشکی چشم‌ها وجود دارد. این روش‌ها باعث کاهش علائم آن می‌شود. همچنین با بهبود وضعیت چشم‌ها باعث می‌شود تا بهتر بتوانید ببینید. خشک شدن بیش از حد چشم‌ها ممکن است موجب ایجاد آسیب‌هایی به چشم شود که با روش‌هایی که در ادامه بررسی می‌کنیم می‌توانید این خطرات را نیز کاهش دهید.

استفاده از قطره چشم

انواع مختلفی از قطره چشمی وجود دارد که پزشک ممکن است توصیه کند. یکی از بهرترین قطره‌های چشمی که می‌تواند موجب درمان خشکی چشم شود، قطره اشک مصنوعی است. قطره اشک مصنوعی با افزایش تولید اشک می‌تواند از خشکی آن جلوگیری کند.

درمان خشکی چشم

استفاده از لنزهای تماسی درمانی

خشک شدن چشم می‌تواند عمل ساده پلک زدن را بسیار دردناک کند. این به این دلیل است که پلک شما روی سطح خشک و تحریک شده چشم شما ساییده می‌شود. لنزهای تماسی درمانی می‌توانند با محافظت و روان کردن سطح چشم شما، در این شرایط به شما کمک کنند.

درمان خشکی چشم در خانه

در صورتی که مشکل چشمی شما شدید نباشد پزشک توصیه می‌کند که از روش‌های خانگی برای درمان خشکی چشم استفاده کنید. مراقبت‌های مختلفی وجود دارد که با انجام آن‌ها در خانه می‌توانید به راحتی این بیماری را درخانه درمان کنید. برای درمان خشکی چشم شما باید:

  • از محرک‌های محیطی اجتناب کنید. این محرک‌ها شامل هر چیزی در محیط اطراف زندگی است که علائم شما را تشدید کند. محرک‌های رایج عبارتند از دود سیگار، دریچه‌های هوا که به سمت صورت شما می‌وزد.
  • یک کمپرس گرم روی چشمان خود قرار دهید. کمپرس گرم را بگذارید ۱۰ دقیقه روی چشمانتان بماند. این روش می‌تواند به کاهش علائم شما کمک کند و غدد میبومین را وادار می‌کند اشک بیشتری تولید کند.
  • در روزهای آفتابی شدید با عینک آفتابی از منزل خارج شوید.
  • به چشمان خود استراحت دهید. تمرین قانون ۲۰/۲۰/۲۰ ممکن است به رفع این مشکل کمک کند. هر ۲۰ دقیقه یکبار بایستید و چشمان خود را به مدت ۲۰ ثانیه روی چیزی در فاصله ۲۰ فوتی متمرکز کنید.
  • مکمل‌های اسید چرب امگا ۳ مصرف کنید. خرید قرص امگا ۳ و استفاده از آن ممکن است موجب بهبود وضعیت چشم‌ها و کاهش علائم ناشی از خشکی چشم شود.

سخن پایانی

در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی کامل بیماری خشکی چشم پرداخته شد. خشک شدن چشم یک مشکل شایع است که می‌تواند تأثیرات منفی بر زندگی روزمره فرد داشته باشد. شناخت علائم، علل و عوامل خطر می‌تواند به تشخیص زودهنگام و مدیریت بهتر این بیماری کمک کند. درمان‌های متنوعی برای خشک شدن بیش از حد چشم وجود دارد که با توجه به شدت بیماری و علت آن می‌توانند مؤثر باشند.

بله، در صورت‌عدم درمان و افزایش شدت خشکی چشم شخص ممکن است بینایی خود را از دست دهد.
بیماری خشکی چشم بسیار شایع است. در سراسر جهان، خشکی چشم ده‌ها میلیون نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری در آسیا در مقایسه با آمریکای شمالی و اروپا شایع‌تر است. همچنین در میان افرادی که یائسگی را پشت سر گذاشته اند، شیوع بیشتری دارد.
خشکی چشم یک بیماری مزمن است. این یعنی با روش‌های مختلف شما می‌توانید علائم و خطرات آن را کاهش دهید اما به صورت کامل درمان نمی‌شود.

محصولات مرتبط

دسته بندی: بیماری ها
بحث و تبادل نظر

2 دیدگاه

    Mohammad

    باسلام
    مقاله ای بسیار خوب و قابل بهره برداری بود.
    باسپاس

    0
    0
    عباس

    خندیدن و لبخند زدن، بهترین درمان خشکی چشم است

    0
    0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگران چه میخوانند