قطره چشمی لوتپردنول چیست؟ فواید و عوارض داروی Loteprednol

5/5 - (1 امتیاز)
لوتپردنول برای درمان التهاب و درد چشم پس از جراحی چشم استفاده می‌شود. لوتپردنول با تسکین علائمی مانند تورم، قرمزی و خارش عمل می‌کند. این دارو از دسته‌ی گلوکوکورتیکوئیدها بوده و به عنوان یک ضدالتهاب قوی معرفی می‌شود…
لوتپردنول Loteprednol

التهاب چشم، یکی از مشکلات شایع در حوزه چشم پزشکی است که ممکن است ناشی از عوامل مختلفی از جمله عفونت‌ها، حساسیت‌ها یا شرایط دیگر باشد. یکی از داروهای مؤثر در کنترل و درمان این نوع التهابات، قطره لوتپردنول (Loteprednol) است. این دارو از دسته‌ی گلوکوکورتیکوئیدها بوده و به عنوان یک ضدالتهاب قوی معرفی می‌شود. در این مقاله، به بررسی خصوصیات، مکانیسم عمل و کاربردهای قطره لوتپردنول در کنترل التهابات چشمی می‌پردازیم. این دارو به دلیل توانایی در کاهش التهابات و آثار ضدآلرژیک خود، به عنوان یک ابزار اساسی در درمان و پیشگیری از علائم مرتبط با التهابات چشم، به ویژه در شرایطی چون التهاب بعد از عمل، کنژنکتیویت آلرژیک فصلی و… مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اشکال دارویی لوتپردنول

  1. سوسپانسیون چشمی 2٪ (Alrex)، 0.25٪ (Eysuvis)، 0.5٪ (Lotemax) و 1٪ (Inveltys)
  2. پماد چشمی 5٪ (Lotemax)
  3. ژل چشمی 38٪ (Lotemax SM) و 0.5٪ (Lotemax)

موارد مصرف قطره چشمی لوتپردنول

داروی لوتپردنول برای درمان التهاب و درد چشم پس از جراحی چشم استفاده می‌شود. لوتپردنول با تسکین علائمی مانند تورم، قرمزی و خارش عمل می‌کند. این دارو به دسته‌ای از داروهای شناخته شده به عنوان کورتیکواستروئیدها تعلق دارد. برخی از موارد مصرف این دارو شامل التهاب بعد از عمل، کنژنکتیویت آلرژیک فصلی، شرایط التهابی پاسخگو به استروئید و بیماری خشکی چشم می‌باشد.

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Loteprednol

هیچ توضیح قابل قبولی برای مکانیسم اثر کورتیکواستروئیدهای چشمی وجود ندارد. با این حال، تصور می‌شود که کورتیکواستروئیدها با القای پروتئین‌های مهارکننده فسفولیپاز A2، که مجموعاً لیپوکورتین نامیده می‌شوند، عمل می‌کنند. اعتقاد بر این است که این پروتئین‌ها بیوسنتز واسطه‌های قوی التهاب (مانند پروستاگلاندین‌ها، لکوترین‌ها) را با مهار آزادسازی اسید آراشیدونیک کنترل می‌کنند. اسید آراشیدونیک توسط فسفولیپاز A2 از فسفولیپیدهای غشا آزاد می‌شود، جذب دارو پس از تزریق موضعی به کیسه ملتحمه، جذب زلالیه و حداقل جذب سیستمیک رخ می‌دهد. ذرات زیر میکرون (Lotemax SM) در مقایسه با فرمول اصلی Lotemax دارای انحلال سریع‌تر در اشک و دو برابر نفوذ به زلالیه هستند.

مقدار مصرف داروی Loteprednol

هنگام استفاده از قطره چشمی لوتپردنول (Loteprednol)، لنزهای چشمی خود را برداشته و تا حد امکان از آن استفاده نکنید. برای استفاده از پماد چشم، ابتدا دستان خود را بشویید. برای جلوگیری از آلودگی، به نوک لوله دست نزنید و اجازه ندهید که چشم یا هر سطح دیگری را لمس کند. پلک پایین را به آرامی پایین بکشید تا یک کیسه بسازید. یک نوار یک و نیم اینچی (1.5 سانتی متری) از پماد را در کیسه قرار دهید. به آرامی چشم را ببندید و کره چشم را در تمام جهات بچرخانید تا دارو پخش شود. این مراحل را برای چشم دیگر خود نیز تکرار کنید و نوک لوله پماد را با یک دستمال تمیز پاک کنید تا داروی اضافی را قبل از بستن مجدد آن پاک کنید.

مقدار مصرف داروی Loteprednol

زمان مصرف قطره لوتپردنول

قبل از مصرف اشکال دارویی مختلف لوتپردنول، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی آن را بررسی کنید. اگر از نوع دیگری از داروی چشمی (مثلاً قطره یا سایر پمادها) استفاده می‌کنید، حداقل 5 تا 10 دقیقه قبل از استفاده از داروهای دیگر صبر کنید. قبل از استفاده پماد از قطره‌های چشمی استفاده کنید تا قطره‌ها وارد چشم شوند. اگر این دارو (پماد و قطره) آلوده شد (مثلاً رنگ پماد تیره یا ذرات در آن ایجاد شد) از آن استفاده نکنید. استفاده از داروهای چشم آلوده می‌تواند باعث عفونت، آسیب جدی به چشم و از دست دادن بینایی شود. اگر وضعیت شما پس از چند روز بهبود نیافت یا بدتر شد، به پزشک خود اطلاع دهید.

طریقه مصرف داروی لوتپردنول

  1. قطره لوتپردنول برای التهاب بعد از عمل در نام تجاری Inveltys، 1-2 قطره را به چشم‌های آسیب دیده از روز بعد از عمل تزریق کنید و تا 2 هفته اول بعد از عمل ادامه دهید. این مقدار دوز در نام تجاری لوتمکس (ژل یا سوسپانسیون)، 1 تا 2 قطره را در کیسه ملتحمه چشم‌های آسیب دیده بعد از عمل و در 2 هفته اول بعد از عمل می‌باشد.
  2. قطره چشمی لوتپردنول برای تسکین موقت علائم و نشانه‌های ورم ملتحمه آلرژیک فصلی توصیه می‌شود. دوز مصرفی 1 قطره روزانه در چشم مورد نظر می‌باشد.
  3. این دارو برای شرایط التهابی پاسخگوی استروئیدی ملتحمه کف دست و پیازی، قرنیه و بخش قدامی کره زمین (مثلاً ملتحمه آلرژیک، آکنه روزاسه، کراتیت نقطه‌ای سطحی، کراتیت هرپس زوستر، عنبیه، سیکلیت، ورم ملتحمه عفونی مورد قبول) نشان داده شده است.
  4. دوز مصرفی برای شرایط بالا، 1-2 قطره را در کیسه ملتحمه چشم‌های آسیب دیده QID بمالید. در طول درمان اولیه در هفته اول، در صورت لزوم، ممکن است دوز را تا 1 قطره در هر ساعت افزایش داده شود. درمان را زودتر از موعد قطع نکنید؛ اگر علائم و نشانه‌ها بعد از 2 روز بهبود نیافتند، بیمار را مجددا ارزیابی کنید.
  5. قطره چشمی لوتپردنول (Loteprednol) برای درمان کوتاه مدت علائم و نشانه‌های بیماری خشکی چشم توصیه می‌شود. دوز پیشنهادی در نام تجاری ایسوویس، 1-2 قطره در هر چشم تا 2 هفته تزریق است که نسخه را فقط پس از معاینه چشم تحت بزرگنمایی (به عنوان مثال لامپ شکاف) و ارزیابی IOP تجدید کنید.

مقدار مصرف قطره چشمی لوتپردنول در کودکان

  1. داروی لوتپردنول برای درمان التهاب و درد بعد از عمل جراحی چشم در کودکان توصیه می‌شود. دوز مصرفی در اشکال لوتمکس (ژل یا سوسپانسیون)، 1 تا 2 قطره را در کیسه ملتحمه چشم‌های آسیب دیده روز بعد از عمل و در 2 هفته اول بعد از عمل بمالید. این مقدار مصرف در پماد لوتپردنول روز بعد از عمل و در طول 2 هفته اول بعد از عمل، روبان ~ 0.5 اینچی را در کیسه‌های ملتحمه QID بمالید.
  2. این دارو برای شرایط التهابی پاسخگوی استروئیدی ملتحمه کف دست و پیازی، قرنیه و بخش قدامی کره (مثلاً ملتحمه آلرژیک، آکنه روزاسه، کراتیت نقطه‌ای سطحی، کراتیت هرپس زوستر، عنبیه، سیکلیت، ورم ملتحمه عفونی مورد قبول) در کودکان نشان داده شده است.
  3. دوز مصرفی در نام تجاری لوتمکس، 1-2 قطره را در کیسه ملتحمه چشم‌های آسیب دیده QID بمالید.
  4. در طول درمان اولیه در هفته اول، در صورت لزوم ممکن است دوز را تا 1 قطره در هر ساعت افزایش یابد. درمان را زودتر از موعد قطع نکنید؛ اگر علائم و نشانه‌ها بعد از 2 روز بهبود نیافتند، بیمار را مجددا ارزیابی کنید.
  5. این مقدار دوز در کودکان و نوجوانان برای مصارف عمومی است و برای تعیین طریقه مصرف دقیق باید به چشم پزشک مراجعه کنید.

موارد احتیاط

قبل از مصرف قطره چشمی لوتپردنول، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله عفونت چشم، آب مروارید، گلوکوم (نوع زاویه باز)، نزدیک بینی شدید (نزدیک بینی)، دیابت و… با پزشک مشورت کنید. مصرف این دارو در برخی بیماران سبب تاری دید و خواب آلودگی شده است. در طول درمان از انجام کارهایی که نیاز به هوشیار بالا دارند، پرهیز کنید.

  1. استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها ممکن است منجر به گلوکوم با آسیب به عصب بینایی، نقص در حدت بینایی و میدان دید شود. در صورت وجود گلوکوم با احتیاط مصرف شود. اگر دارو بیش از 10 روز استفاده می‌شود، فشار داخل چشم (IOP) را کنترل کنید.
  2. استفاده از کورتیکواستروئیدها در برخی موارد منجر به تشکیل آب مروارید ساب کپسولی خلفی می‌شود.
  3. استفاده از استروئیدها پس از جراحی آب مروارید ممکن است بهبودی را به تاخیر بیاندازد و بروز حباب را افزایش دهد. بیماری‌هایی که باعث نازک شدن قرنیه یا صلبیه می‌شوند، سوراخ‌هایی که با استفاده از استروئیدهای موضعی ایجاد می‌شوند، شناخته شده‌اند. قبل از شروع یا تمدید درمان، بیمار را معاینه کنید.
  4. مصرف طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها در برخی موارد پاسخ میزبان را سرکوب کی‌کند و در نتیجه خطر عفونت‌های ثانویه چشمی را افزایش می‌دهد. استروئیدها در بعضی بیماران عفونت را می‌پوشانند یا عفونت موجود را تقویت می‌کنند.
  5. در مورد مصرف استروئید در بیماران با سابقه تبخال احتیاط کنید. استفاده از استروئیدهای چشمی ممکن است دوره را طولانی و شدت بسیاری از عفونت‌های ویروسی چشم (مانند هرپس سیمپلکس) را تشدید کند.
  6. عفونت‌های قارچی قرنیه به طور خاص مستعد ایجاد همزمان با استفاده طولانی مدت استروئید موضعی هستند. تهاجم قارچ را در هر زخم قرنیه پایدار که در آن استروئید استفاده شده یا در حال استفاده است، در نظر بگیرید. در صورت لزوم از کشت قارچ استفاده کنید.
  7. اجازه ندهید نوک قطره چکان به هیچ سطحی برخورد کند، زیرا ممکن است تعلیق را آلوده کند.

موارد منع مصرف لوتپردنول

  1. حساسیت به هر یک از اجزای فرمولاسیون
  2. اکثر بیماری‌های ویروسی قرنیه و ملتحمه از جمله کراتیت هرپس سیمپلکس اپیتلیال (کراتیت دندریتیک)، واکسینیا و آبله مرغان و همچنین در عفونت مایکوباکتریایی چشم و بیماری‌های قارچی ساختارهای چشمی

عوارض جانبی داروی لوتپردنول (Loteprednol)

سردرد، خارش، خشکی چشم، سوختن یا سوزش چشم، دید غیرطبیعی یا تاری، درد چشم و… از عوارض جانبی داروی لوتپردنول (Loteprednol) می‌باشد. اگر این اثر ادامه یافت یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. استفاده از این دارو برای دوره‌های طولانی یا در دوزهای بالا ممکن است عوارض جانبی جدی از جمله مشکلات جدی چشمی (مانند آب مروارید و فشار بالای داخل چشم) ایجاد کند. در صورت بروز واکنش‌های آلرژیک از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

  1. دید غیر طبیعی و تاری
  2. سوختن در القای
  3. کموز
  4. سردرد
  5. تخلیه
  6. خشکی چشم
  7. احساس جسم خارجی
  8. خارش
  9. ورم ملتحمه
  10. ناهنجاری‌های قرنیه
  11. اریتم پلک
  12. کراتوکونژونکتیویت
  13. تحریک، درد و ناراحتی چشم
  14. پاپیلا
  15. یووئیت

عوارض جانبی داروی لوتپردنول (Loteprednol)

تداخل دارویی لوتپردنول

تداخل دارویی خاصی ذکر نشده است.

مصرف لوتپردنول (Loteprednol) در دوران بارداری و شیردهی

دارو به دنبال تجویز موضعی چشمی به طور سیستماتیک جذب نمی‌شود و انتظار نمی‌رود مصرف مادر منجر به قرار گرفتن جنین در معرض دارو شود. هیچ مطالعه و اطلاعات کافی در رابطه با عوارض و خطرات این دارو بر روی زنان باردار وجود ندارد. در دوران بارداری فقط در صورتی استفاده شود که منافع بالقوه، خطر احتمالی برای جنین را توجیه کند. همچنین، هیچ اطلاعاتی در مورد وجود لوتپردنول اتابونات در شیر انسان، اثرات آن بر شیرخواران یا تولید شیر وجود ندارد. فواید رشدی و سلامتی تغذیه با شیر مادر باید در کنار نیاز بالینی مادر به درمان و هرگونه عوارض جانبی احتمالی بر روی نوزاد شیرده در نظر گرفته شود.

مطالعات حیوانی داروی لوتپردنول (نام تجاری Lotemax Alrex)

  1. زمانی که دارو در طول اندام‌زایی به صورت خوراکی در خرگوش‌ها با دوز 3 میلی گرم بر کیلوگرم در روز (35 برابر حداکثر روزانه) به صورت خوراکی در خرگوش‌ها تجویز می‌شود، جنینی (تأخیر استخوان سازی) و تراتوژنیک (افزایش بروز مننگوسل، شریان کاروتید مشترک چپ غیرطبیعی و خمیدگی اندام) است.
  2. درمان خوراکی موش‌ها در طول اندام‌زایی منجر به تراتوژنیسیته (عدم وجود شریان بی‌نام با دوزهای بالای 5 میلی‌گرم/کیلوگرم در روز، و شکاف کام و فتق ناف 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم در روز) و سمیت جنینی (افزایش تلفات پس از لانه‌گزینی در 100 میلی‌گرم) شد.
  3. قرار گرفتن خوراکی موش‌های ماده با 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم در روز لوتپردنول تابونات از شروع دوره جنینی تا پایان شیردهی، یک رژیم درمانی سمی برای مادر (کاهش قابل‌توجه افزایش وزن بدن)، باعث کاهش رشد و بقا شد.

شرایط نگهداری داروی Loteprednol

داروی لوتپردنول (Loteprednol) را در دمای اتاق (بین ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتی‌گراد) و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید. همچنین تمام داروهای شیمیایی و گیاهی باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.

کلام آخر قطره لوتپردنول

در این مقاله، به بررسی خصوصیات و کاربردهای داروی Loteprednol، در مدیریت التهابات چشمی از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداختیم. این دارو با توجه به مکانیسم عمل آن که شامل توانایی کاهش التهابات و آثار ضدآلرژیک می‌باشد، به عنوان یک ابزار مؤثر در کنترل علائم و بهبود در شرایطی چون التهاب بعد از عمل، کنژنکتیویت آلرژیک فصلی، شرایط التهابی پاسخگو به استروئید و… استفاده می‌شود. با این حال، لازم است توجه به دقت در دستورات پزشک و زمان مصرف قطره لوتپردنول داشته باشیم تا از آسیب نادرست به چشم جلوگیری شود.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول درمورد لوتپردنول
قطره لوتپردنول یک داروی استروئیدی است که برای درمان التهاب، خارش و قرمزی چشم استفاده می‌شود. این دارو به صورت قطره چشمی یا پماد چشمی موجود است. این دارو برای آلرژی چشمی، التهاب ملتحمه، التهاب قرنیه و پلک، قرمزی و التهاب چشم ناشی از عمل جراحی و… استفاده می‌شود.
جواب این سوال نزد پزشک است، مصرف یا عدم مصرف این دارو برای خشکی چشم بسته به نظر پزشک دارد. این قطره یک داروی استروئیدی است که برای درمان التهاب، خارش و قرمزی چشم استفاده می‌شود. خشکی چشم یک بیماری است که در آن اشک کافی برای مرطوب نگه داشتن چشم تولید نمی‌شود. قطره لوتپردنول می‌تواند باعث کاهش تولید اشک شود و در نتیجه خشکی چشم را بدتر کند. با این حال، در برخی موارد نیز سبب بهبودی شده است.
این دارو تحت برندهای مختلفی در داخل و خارج کشور در حال تولید است. به دلیل نوسانات ارزی، قیمت برندهای خارجی بسیار بیشتر از نوع داخلی می‌باشد. به همین جهت، تمایل به خرید داروهای ایرانی بیشتر از نوع خارجی است.
بله، قطره لوتپردنول (Loteprednol) در بارداری خطرناک است. این قطره یک داروی استروئیدی است که می‌تواند از جفت عبور کند و به جنین برسد. در مطالعات حیوانی، استفاده از قطره لوتپردنول در دوران بارداری باعث افزایش خطر نقص مادرزادی، به ویژه ناهنجاری‌های قلبی شده است. در برخی مطالعات انسانی نیز باعث افزایش خطر نقص مادرزادی، به ویژه ناهنجاری‌های قلبی شده است.
سردرد، خارش، خشکی چشم، سوختن یا سوزش چشم، تجریک، درد یا ناراحتی چشمی، دید غیرطبیعی یا تاری، درد چشم و… برخی از عوارض جانبی داروی لوتپردنول می‌باشد. در صورت بروز عوارض جانبی جدی‌تر، مصرف دارو را قطع و به پزشک مراجعه کنید.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها