علائم سرطان ریه را بشناسیم

5/5 - (1 امتیاز)
در نظر داشته باشید علائم ذکر شده زیر مشخصا به معنای سرطان نمی‌باشند و صحبت در رابطه با آن‌ها صرفا جهت آگاهی بیشتر در رابطه با این بیماری است. در صورتی که تعداد این علائم در کنار هم تداوم داشته باشند، نیاز به بررسی داشته و ممکن است مربوط به این عارضه باشد. ولی در بیشتر مواقع ممکن است دلایل دیگری داشته باشند. لذا با مشاهده چند علامت موردی که در ادامه ذکر شده است بلافاصله آن را به خود نسبت نداده و نگرانی های بی مورد را در خود پرورش ندهید.
علائم سرطان ریه

سرطان ریه چیست؟

وقتی از سرطان ریه صحبت می‌کنیم همیشه دو گروه سرطان مدنظر ماست. سرطان‌هایی که بافت تولیدکننده آنها خود بافت ریه است و سرطان‌هایی که منشأ دیگر دارند و ناشی از گیرافتادن یک متاستاز از یک سرطان دیگر در ریه هستند. متاستاز در واقع قطعه جدا شده کوچکی از یک توده سرطانی است که در یک نقطه دیگر به دام می‌افتد و در آنجا رشد می‌کند. تشخیص اینکه سرطان از کدام بافت منشأ گرفته از توانایی‌های متخصصین هیستوپاتولوژی است.

وقتی منشا توده سرطانی خود بافت ریه است سرطان ریه نامیده می‌شود و درصورتی‌که بافت توده سرطانی با بافت ریه متفاوت باشد متخصصین فوق به پزشک معالج اعلام می‌کنند که ریه میزبان سرطانی خاص از بافتی دیگر است، اگر چه اثرات و مشکلات ناشی از این موضوع می‌تواند تا حدی شبیه به هم باشد.

انواع سرطان ریه

در بیان عام معمولاً ما از سرطان ریه صحبت می‌کنیم؛ ولی پزشکان و متخصصان در این زمینه از اسامی خاصی استفاده می‌کنند که در گام اول برای ما نامفهوم است. مثلاً آدنو کارسینومای ریه، اسکواموس سل کارسینومای ریه. در واقع این یک روند قراردادی برای نامیدن سرطان‌ها در ترمینولوژی پزشکی است. معمولاً برای نام‌گذاری یک نوع سرطان از ترکیب نام سلولی که منشا سرطان است به‌اضافه واژه کارسینوما و سپس نام ارگانی که سرطان از آن منشا گرفته یا ارگانی که سرطان در آن جایگزین شده استفاده می‌کنند.

این نام‌گذاری‌های گسترده به ما نشان می‌دهند که با انواع مختلفی از سرطان‌ها، در اینجا سرطان‌های ریه، مواجه هستیم که هدف اصلی ما مبنی بر بررسی علائم سرطان‌ها را سخت می‌کنند. اینکه یک نوع سرطان چه علائمی دارد به چند عامل مربوط است. اگر هنوز دوست دارید بدانید این تقسیم‌بندی‌ها چه مبنایی دارند با ما همراه شوید تا ببینیم می‌توانیم طبقه‌بندی روشن‌تری داشته باشیم؟

عوامل مؤثر در بروز علائم سرطان‌های ریه:

  • سن فرد
  • جنسیت فرد
  • منشا سرطان
  • درجه‌بندی (گریدینگ) سرطان
  • میزان انعطاف‌پذیری فضای لانه‌گزینی توده سرطانی
  • وجود بیماری‌های زمینه‌ای
  • وضعیت تغذیه و بهداشت انسان
  • شرایط روانی فرد
  • میزان پشتیبانی که فرد احساس می‌کند از آن برخوردار است
  • شاخص دسترسی به امکانات درمانی

علائم بروز سرطان ریه

علائم بروز سرطان ریه

در نظر داشته باشید تشخیص ابتلا یا عدم ابتلا به سرطان و نوع سرطان حتی برای متخصصین هم روندی پیچیده، دشوار و البته (مخصوصاً در مراحل اولیه) غیرقطعی است. در نتیجه این علائم نیز نمی‌توانند نشان دهنده قطعی سرطان ریه باشند.

سرفه یکی از علائم سرطان ریه

اولین و شاید شایع‌ترین علامتی که احتمال ابتلا به سرطان ریه را مطرح می‌کند، وجود سرفه‌هایی است که اولاً بعد از چند روز قطع نمی‌شوند. حتی اگر دخانیات مصرف می‌کنیم و سرفه‌های مزمن داریم، بروز تغییرات پایدار در نوع، فاصله زمانی و شدت سرفه‌های ما می‌تواند علامتی از علائم بروز احتمالی سرطان ریه باشد.

اگر چنین تغییراتی مشاهده شد؛ مثلا دفعات بیش‌تر، سرفه عمیق‌تر همراه با صدای گرفته، بالا آمدن خون یا مخاط بیش‌تر از معمول همراه با سرفه، باید به پزشک مراجعه کنید.

تنگی نفس یکی از علائم سرطان ریه

اگر هنگام فعالیت دچار مشکل تنفسی شدید ممکن است مشکل یا از بسته‌شدن یکی از راه‌های تنفسی به دلیل حمله یک توده فضاگیر یا ناشی از پرشدن فضاهای تنفسی از مایعات جمع شده باشد که باید برای رد یا تأیید آن با پزشک مشورت کنید. البته تنگی نفس هنگام خواب نیز ممکن است نشان دهنده ابتلا به مشکلات ریوی باشد.

خس‌خس‌کردن یا سوت کشیدن ریه‌ها

وقتی ریه‌های ما سوت می‌کشند یا خس‌خس می‌کنند، باید یک پروسه تشخیص بین ابتلا به آسم، حساسیت به برخی عوامل بیرونی یا ابتلا به سرطان را طی کنید. چنانچه قصد درمان خس خس را دارید توصیه ما به شما خرید شربت برای خس خس ریه و استفاده از آن است. البته این مسئله در صورتی امکان پذیر است که پزشک متخصص مجوز لازم را به شما داده باشد.

کم‌کردن وزن یکی از علائم سرطان ریه

از نظر سازمان بهداشت جهانی برای یک انسان بالغ حداکثر میزان تغییر وزن در یک سال، بدون دخالت عوامل دیگر مثل تغییر رژیم غذایی، ورزش‌کردن و فعالیت‌های بیش از زندگی طبیعی، بروز بیماری‌های زمینه‌ای مثل دیابت و …نباید بیشتر از نیم کیلوگرم باشد. اگر به ناگهان دچار کاهش وزن سریع شدید حتماً باید تحت معاینات پزشکی برای اطلاع از دلایل وقوع آن قرار گیرید. این کاهش وزن سریع از قطعی‌ترین علائم ابتلا به سرطان مخصوصاً سرطان ریه است.

بی‌اشتهایی پایدار یکی از علائم سرطان ریه

البته ممکن است به دلیل تغییر ذائقه یا مناسب و دلخواه نبودن کیفیت غذا، همه ما گاهی کم‌اشتها شویم. اما اگر بی‌اشتهایی بیش از حد معمول طول کشید و شدت بیشتری هم داشت، قطعاً ناشی از وجود یک بیماری یا حداقل عدم سلامتی کامل است. اگر با تغییر شرایط محیطی باز هم بی‌اشتهایی با همان شدت ادامه داشت، اگر چه یک نشانه غیراختصاصی است ولی می‌تواند از علائم سرطان ریه باشد.

خستگی مزمن یکی از علائم سرطان ریه

خستگی مزمن یکی از علائم سرطان ریه

از مهم‌ترین عواملی که موجب نشاط و احساس خوشی در ما می‌شود، برخورداری از حجم مناسب اکسیژن در خون و منظم بودن روند متابولیسم بدنمان است. ولی اگر بدون انجام فعالیت‌های شدید فیزیکی، احساس خستگی شدید می‌کنید، باید این خستگی ناگهانی و سریع را به‌عنوان نشانه‌ای از مشکلات بدنی خطرناک، از جمله سرطان ریه در نظر بگیرید. هدر رفتن انرژی بدن، کاهش شاخص‌های تنفسی و درگیری‌های متابولیسمی متعاقب آن منجر به بروز خستگی مفرط ناشی از سرطان ریه خواهد شد.

سرگیجه یکی از علائم سرطان ریه

سرگیجه‌ها را باید جدی گرفت. اگر علاوه بر سایر علائمی که تاکنون در این مقاله بررسی کردیم، به سرگیجه هم مبتلا شدید، مخصوصا سرگیجه‌ای که باعث بیهوشی شود، باید آن را بسیار جدی و خطرناک به شمار آورید.

سندرم هورنر

از علائم سرطان ریه، مخصوصاً هنگامی که تومور سرطانی در بخش فوقانی ریه‌ها جایگزین شده باشد، سندرم هورنر است. علت بروز سندرم هرونر آسیب به سیستم عصب‌هایی است که از قفسه سینه به سمت گردن می‌روند. علائم مرتبط با سندرم هورنر عبارت هستند از:

  • بروز درد شدید در ناحیه شانه
  • افتادن یک پلک چشم
  • تنگ شدن مردمک همان چشمی که دچار افتادگی پلک شده است
  • کاهش میزان تعریق در همان سمتی از صورت که چشم تحت ‌تاثیر قرار گرفته است

توصیه نهایی

با توجه به تمامی موارد گفته شده در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز، اگر برخی از علائم ذکر شده در این مقاله را مشاهده کردید باید حتما به پزشکان و متخصصین مراجعه کنید. البته باز هم قابل ذکر است که وجود چنین علائمی به طور قطع نشان دهنده علائم سرطان ریه نیست و حتما نیاز است که شرایط و مشکلات شما به صورت کاملا تخصصی توسط پزشک بررسی گردد.

مطالب مرتبط
دسته بندی: بیماری ها
بحث و تبادل نظر