اگر کلیه سنگ ساز داریم می توانیم قرص کلسیم بخوریم؟

امتیاز دهید

آیا با وجود داشتن کلیه سنگ‌ساز می‌توان از قرص کلسیم استفاده کرد؟ این سوال، پرسش بسیاری از افرادی است که همزمان از کمبود کلسیم و سنگ کلیه رنج می‌برند. با ما همراه باشید تا هرآنچه لازم است در مورد ارتباط قرص کلسیم و کلیه سنگ ساز بدانید، برای شما شرح دهیم. آیا راهی وجود دارد […]

قرص کلسیم و کلیه سنگ ساز

آیا با وجود داشتن کلیه سنگ‌ساز می‌توان از قرص کلسیم استفاده کرد؟ این سوال، پرسش بسیاری از افرادی است که همزمان از کمبود کلسیم و سنگ کلیه رنج می‌برند. با ما همراه باشید تا هرآنچه لازم است در مورد ارتباط قرص کلسیم و کلیه سنگ ساز بدانید، برای شما شرح دهیم. آیا راهی وجود دارد که به کمک آن بتوان هم کمبود کلسیم را جبران کرد و هم به حفظ سلامت کلیه کمک نمود؟

برای خرید قرص سنگ کلیه و دیگر مکمل‌های کلیه و مجاری ادرار روی لینک ارائه شده کلیک کرده و وارد داروخانه آنلاین مثبت سبز شوید.

سنگ کلیه چیست و چند نوع دارد ؟

سنگ کلیه یک جسم سخت است که از مواد شیمیایی موجود در ادرار ساخته شده است. به طور کلی 4 نوع سنگ کلیه وجود دارد: اگزالات کلسیم، اسید اوریک، استروویت و سیستئین. درد در ناحیه کمر، حالت تهوع، استفراغ، تب و لرز، بوی نامطبوع ادرار و ادراری که رنگ آن کدر به نظر می‌رسد، شایع‌ترین علائم سنگ کلیه هستند. نوع سنگ کلیه‌ای که در اینجا مورد بحث ما است، سنگ کلیه‌های کلسیمی هستند:

سنگ های کلسیمی کلیه

سنگ‌های اگزالات کلسیم شایع‌ترین نوع سنگ کلیه به شمار می‌آیند. سنگ‌های کلیه چنانچه اشاره کردیم توده‌های جامدی هستند که در کلیه‌ها هنگامی‌که مقدار زیادی کلسیم، اگزالات، سیستئین یا فسفات وجود داشته و مقدار مایعات نیز بسیار اندک باشد، بوجود می‌آیند. اگزالات نوعی ماده شیمیایی است که روزانه توسط بدن ساخته می‌شود. بسیاری از مواد غذایی که ما مورد استفاده قرار می‌دهیم که حتی شامل میوه و سبزیجات نیز می‌شوند، حاوی مقادیر قابل توجهی اگزالات هستند. رژیم غذایی نامناسب، دوزهای بالای ویتامین D، جراحی بای‌پس روده و چندین اختلال متابولیک می‌تواند غلظت کلسیم یا اگزالات در ادرار را افزایش داده و سنگ کلیه بوجود آورد.

  سنگ کلیه

البته بسیاری از سنگ‌های کلیه به صورت فسفات کلسیم نیز تشکیل می‌شوند. این نوع سنگ بیشتر در شرایط متابولیک مانند اسیدوز توبولار کلیوی مشاهده می‌شود. همچنین داروهای خاصی که برای درمان میگرن و تشنج استفاده می‌شوند نیز ممکن است موجب بروز سنگ کلیه به شکل فسفات کلسیم شود.

قرص کلسیم و کلیه سنگ ساز

با توجه به توضیحات قبلی به خوبی متوجه می‌شوید که فقط یک نوع از سنگ کلیه است که کلسیم در بوجود آوردن آن نقش دارد و دیگر سنگ‌های کلیه به دلایلی دیگر بروز می‌یابند. برای اینکه ارتباط میان قرص کلسیم و سنگ کلیه را بهتر متوجه شوید، لازم است تا در مورد کلیه سنگ‌ساز نیز اطلاعاتی به شما بدهیم:

کلیه سنگ ساز چیست ؟

کلیه برخی از افراد هر چند وقت یکبار سنگ تولید می‌کند و به همین دلیل به کلیه آنها سنگ‌ساز گفته می‌شود. هنگامی‌که بعضی مواد زائد مثل نمک‌ها یا املاح معدنی موجود در ادرار از کلیه خارج نشوند، به یکدیگر چسبیده و سنگ کلیه را ایجاد می‌کنند. حدودا 40% از افرادی که این مشکل برایشان بوجود می‌آید، سابقه خانوادگی و ژنتیکی دارند. همچنین ممکن است بدن آنها بیش از حد کلسیم تولید کند. دیگر بیماری‌های کلیوی، چاقی، جراحی بای پس معده و داشتن رژیم غذایی نامناسب (مصرف بیش از حد نوشابه، نمک و پروتئین حیوانی زیاد) در بوجود آمدن سنگ کلیه بسیار نقش دارند.

 اگر فرد یک‌بار دچار سنگ کلیه شده باشد، احتمال ابتلای مجدد وی به این بیماری بیش از سایرین است و توصیه می‌شود مطابق با دستور پزشک اقدامات پیشگیرانه انجام دهد.

مطالعات در مورد قرص کلسیم و کلیه

در سال 2015 نتیجه یک مطالعه نشان داد که افرادی که سابقه سنگ کلیه دارند، در صورت استفاده از قرص کلسیم یا دیگر مکمل‌های حاوی این ماده معدنی در معرض خطر عود بیماری خود قرار خواهند گرفت. سوابق بیش از 2000 بیمار مورد بررسی قرار گرفت و ارتباط میان قرص کلسیم و کلیه سنگ ساز را بیشتر مطرح کرد. با این حال محققان عنوان کردند که به هیچ وجه به افرادی که برای سلامت استخوان‌های خود به دستور پزشک قرص کلسیم می‌خورند، توصیه نمی‌کنند که این مکمل را خودسرانه قطع نمایند؛ چراکه در این زمینه همچنان به مطالعات بیشتری نیاز است.

  سنگ کلیه 2

در مطالعه فوق محققان پرونده 2060 نفر با سابقه سنگ کلیه را مورد بررسی قرار دادند. تقریبا 1500 نفر از این اشخاص مکمل کلسیم و 417 نفر ویتامین D مصرف کرده و بقیه نیز هیچ نوع مکملی را مورد استفاده قرار نمی‌دادند. محققان دریافتند که مصرف‌کنندگان مکمل کلسیم سریع‌تر از دو گروه دیگر سنگ کلیه می‌سازند. با این تفاسیر افرادی که به مکمل کلسیم برای حفظ سلامت استخوان‌های خود نیاز دارند و احتمال ابتلا به سنگ کلیه نیز در آنها زیاد است، چه باید بکنند؟

اگر کلیه سنگ ساز داریم چگونه کلسیم بدن خود تامین کنیم ؟

در این زمینه به چند نکته باید توجه داشته باشید:

  • بین کلسیم موجود در رژیم غذایی و کلسیم موجود در مکمل‌ها تفاوت وجود دارد. بسیاری از غذاها مقدار کمی اگزالات دارند که به کلسیم متصل شده و از طریق ادرار دفع می‌شوند. بنابراین بهتر است به طور کلی کلسیم مورد نیاز بدن از طریق منابع غذایی کلسیم تامین شود.
  • اگر پزشک به منظور محافظت از سلامت استخوان‌ها مصرف مکمل کلسیم را تجویز کرده است، بهتر است این مکمل حتما در کنار وعده‌های غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
  • روزانه باید به مقدار کافی مایعات مصرف نمود تا دفع مواد زائد از بدن با سهولت بیشتری انجام. مایعات ادرار را رقیق نگه داشته و موجب دفع موادی می‌شوند که عامل سنگ کلیه هستند.

به این نکته نیز توجه نمایید که همه سنگ‌های کلیه بر اثر ازدیاد کلسیم در بدن حاصل نمی‌شوند. بنابراین اگر سنگ کلیه از نوع دیگری است، باید اقدامات پیشگیرانه دیگری به عمل آورد مثلا مصرف گوشت یا نمک را محدود کرد.

  کلسیم و کلیه

بهترین قرص کلسیم برای مبتلایان به سنگ کلیه

با پزشک خود در مورد اینکه مصرف قرص کلسیم چقدر برای شما ضرورت دارد، صحبت کنید و اگر سابقه سنگ کلیه داشته‌اید، این موضوع را نیز حتما مطرح کنید. بهترین قرص کلسیم برای افرادی که کلیه سنگ‌ساز دارند، قرص سیترات کلسیم است زیرا به افزایش دفع سیترات ادراری کمک کرده و خطر تشکیل سنگ را کمتر می‌کند. در اینجا چند نمونه از قرص کلسیم سیترات را به شما معرفی می‌کنیم:

اگر می‌پرسید: مشکل کلیه دارم و چه مولتی ویتامینی می‌توانم استفاده کنم ؟ باید بگوییم که  مولتی ویتامین CKD نفروویت اسوه مناسب بیماران کلیوی بوده و عملکرد سیستم ایمنی را نیز بهبود می‌بخشد.

سخن پایانی

در این مقاله هر آنچه لازم بود در مورد قرص کلسیم و کلیه سنگ ساز بدانید برای شما شرح دادیم. به طور کلی بهتر است کلسیم را در درجه نخست از رژیم غذایی خود دریافت کنید اما اگر ریسک ابتلا به سنگ کلیه در شما بالا بوده و از طرفی مجبور به استفاده از مکمل کلسیم نیز هستید، حتما این مکمل را در کنار غذا و همراه با آب فراوان میل کنید. البته بهتر است با مشورت پزشک از کلسیم سیترات به جای کلسیم کربنات استفاده نمایید. اما اگر دارو توسط پزشک برای شما تجویز شده هرگز خودسرانه آن را کنار نگذارید.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

8 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
خانم رضایی
خانم رضایی

سلام وقت بخیر من سنگ کلیه اگزالات کلسیمی دارم
و بخاطر زانو دردم از قرس جوشان کلسیم و ویتامین D3 استفاده میکنم ک درد زانو هامو خوب میکنه سوالم این بود ک این دوتا قرص به سنگ کلیه ام مضر است یا نه؟؟
ممنونم از راهنماییتون…

کارشناس تغذیه
کارشناس تغذیه
پاسخ به  خانم رضایی

سلام همراه گرامی، به علت وجود سنگ کلیه در رابطه با مصرف مکمل کلسیم توصیه می‌شود تحت نظارت پزشک باشید.

حجت
حجت

سلام کلیه من چند ساله سنگ ساز شده یکبار لیزر زدم دو مرحله هم سنگ شکن رفتمحال بعد از ۳ سال مجدد هردو کلیه سنگ گرفته حال با توجه به اینکه ویتامین دی استفاده میکنم امکان داره بخاطر ویتامین دی مجددسنگ گرفته حال اگر ویتامین دی عاملسنگ هست روش درمان چیست بعد آیا استفاده از کلسیم دی بهتر هست برای جلوگیری از تشکیل سنگ ممنونم راهنمایی فرمایید با تشکر

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  حجت

سلام کاربر گرامی
بهتر است برای مصرف ویتامین دی با پزشک مشورت نمایید تا با توجه به آزمایش خون شما در مورد مصرف یا عدم مصرف ویتامین دی شما را راهنمایی کنند ضمنا ویتامین دی باعث ایجاد ستنگ نمی شود اما برخی از املاح کلسیم “بهتر” است در بیماران دارای سنگ استفاده نشود.
سپاس ازهمراهی شما

محمدرضا
محمدرضا

سلام
من سنگ از نوع اگزلات کلسیم دارم ایا مصرف قرص کلسیم سیترات + منیزیم + زینک +D3 مناسب هست یا خیر
ممنون از راهنماییتون

دکتر اکرم کرامتی
دکتر اکرم کرامتی
پاسخ به  محمدرضا

سلام کاربر گرامی
مشکلی ندارد میتونید استفاده کنید .
سپاس از همراهی شما

رها
رها

ببخشید نوع سنگ کلیه از چه طریقی مشخص میشه؟ که بفهمیم کلسیمی هست یا نه

مجله مثبت سبز
مجله مثبت سبز
پاسخ به  رها

سلان کاربر گرامی
توسط پزشک متخصص و سونوگرافی مشخص می شود.