مجله مثبت سبز

داروی اریترومایسین (Erythromycin) چیست؟

3.7/5 - (4 امتیاز)
اریترومایسین (Erythromycin) نوعی آنتی بیوتیک است که به درمان عفونت های باکتریایی کمک می‌ کند. این دارو در قالب قرص، پماد موضعی، کپسول و… عرضه می شود. برای اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید…..
اریترومایسین

پوست یکی از عوامل مهم در حفظ سلامتی و جلب زیبایی فردی می‌باشد. با وجود اهمیت بسیاری که به سلامت پوست اختصاص داده می‌شود، مشکلات پوستی از جمله لکه‌ها، جوش‌ها، التهاب‌ها و عفونت‌ها به راحتی می‌توانند به آن آسیب رسانده و زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار دهند. در مواجهه با این مشکلات پوستی، استفاده از محصولات درمانی مؤثر و مطمئن، می‌تواند تاثیر بسزایی در بهبود و بهداشت پوست داشته باشد. در این مقاله، ما قصد داریم به بررسی عمیق‌تری از پماد اریترومایسین erythromycin پرداخته و مفهوم، اهمیت و کاربردهای آن در مراقبت از پوست را بررسی نماییم. همچنین به دیگر اشکال دارویی اریترومایسین خواهیم پرداخت.

اشکال دارویی اریترومایسین

داروهای شیمیایی و گیاهی موجود در داروخانه‌ها در اشکال دارویی مانند قرص، سرم، محلول خوراکی، محلول تزریقی و… موجود است. پزشک معالج با توجه به شرایط جسمانی و دوز مورد نیاز، اشکال دارویی مختلف اریترومایسین را تجویز می‌کند. اشکال دارویی این محصول شامل قرص 250 میلی گرم و 500 میلی گرم، قرص با ذرات تاخیری 250 میلی گرم، 333 میلی گرم و 500 میلی گرم، کپسول 250 میلی گرم، پماد موضعی 2%، پدهای موضعی 2%، ژل موضعی 2% می‌باشد. هرکدام از این موارد دارای دوز مصرفی متفاوتی است که با نسخه پزشک قابل استفاده می‌باشد.

موارد مصرف داروی اریترومایسین

قطره چشمی این محصول برای درمان برخی عفونت‌های چشمی (مانند ورم ملتحمه) در بزرگسالان و نوزادان استفاده می‌شود. این دارو به دسته‌ای از داروهای معروف به آنتی‌بیوتیک‌های ماکرولید تعلق دارد. اریترومایسین با توقف رشد باکتری‌ها عمل کرده و عفونت‌های باکتریایی چشم را درمان می‌کند. استفاده غیر ضروری یا استفاده نادرست از هر آنتی‌بیوتیک می‌تواند منجر به کاهش اثربخشی آن شود. مهم ترین موارد مصرف این دارو آکنه ولگاریس (پماد)، بیماری لژیونر، اورتریت غیر گونوکوکال، آماده‌سازی روده، لنفوگرانولوم ونروم، سیاه سرفه، گاستروپارزی (خارج از برچسب)، گرانولوم اینگویناله (خارج از برچسب) و شانکروئید می‌باشد.

موارد مصرف پماد اریترومایسین

  1. عفونت چشمی
  2. آکنه ولگاریس

موارد مصرف قرص اریترومایسین

  1. بیماری لژیونر
  2. اورتریت غیر گونوکوکال
  3. آماده‌سازی روده
  4. لنفوگرانولوم ونروم
  5. سیاه سرفه
  6. گاستروپارزی (خارج از برچسب)
  7. گرانولوم اینگویناله (خارج از برچسب)
  8. شانکروئید

پماد اریترومایسین برای چشم

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی erythromycin

مکانیسم عمل داروی اریترومایسین erythromycin رشد باکتری را مهار می‌کند، احتمالاً با مسدودکردن تفکیک پپتیدیل tRNA از ریبوزوم‌ها، که باعث توقف سنتز پروتئین وابسته به RNA می‌شود. جذب PO متغیر است اما با فرم‌های نمکی بهتر از شکل پایه است. دارو از جفت عبور می‌کند و وارد شیر مادر می‌شود. انتشار نسبی از خون به مایع مغزی نخاعی حتی با التهاب حداقل است. در آخر از طریق مدفوع (در درجه اول) و ادرار (2-15٪ به عنوان دارو بدون تغییر) دفع می‌شود.

مقدار مصرف داروی erythromycin

برای استفاده از پماد چشمی ابتدا دستای خود را بشویید، برای جلوگیری از آلودگی مراقب باشید که نوک لوله پماد را لمس نکنید یا اجازه ندهید که چشم، پلک یا هر سطح دیگری را لمس کند. در حین استفاده از این دارو از لنزهای تماسی استفاده نکنید. لنزهای تماسی را مطابق دستورالعمل سازنده استریل کنید و قبل از شروع مجدد استفاده از آن‌ها با پزشک خود مشورت کنید. بعد از مصرف پماد مدتی صبر کنید تا لایه پماد از چشم شما برداشته شود. دوز بر اساس وضعیت پزشکی و پاسخ شما به درمان است، دوز تجویزی پزشک را سرخود تغییر یا قطع نکنید.

SiderAL
قرص آهن با جذب بالا
قیمت: 260.000 تومان
قیمت با تخفیف:197.000 تومان
SiderAL
قرص آهن با جذب بالا
قیمت اصلی: 260.000 تومان
قیمت با تخفیف: 197.000 تومان

مقدار مصرف قرص اریترومایسین در بزرگسالان

  1. قرص اریترومایسین برای درمان بیماری لژیونر 1 الی 4 گرم در روز به مدت 21 روز تجویز می‌شود.
  2. دوز پیشنهادی برای اورتریت غیرگونوکوکال 500 میلی گرم هر 6 ساعت به مدت 7 روز است.
  3. برای آماده‌سازی روده یک گرم در ساعت 13:00، 2:00 و 23:00 روز قبل از عمل جراحی همراه با PO neomycin و پاکسازی مکانیکی روده بزرگ مصرف شود.
  4. لنفوگرانولوم ونروم 500 میلی گرم هر 6 ساعت به مدت 21 روز مصرف شود.
  5. برای درمان سیاه سرفه 500 میلی گرم هر 6 ساعت به مدت 21 روز استفاده شود.
  6. در جهت گاستروپارزی (خارج از برچسب) 250 الی 500 میلی گرم سه بار در روز قبل از غذا تجویز می‌شود.
  7. گرانولوم اینگویناله (خارج از برچسب) 500 میلی گرم چهار بار در روز به مدت 21 روز مصرف شود.
  8. در آخر برای درمان شانکروئید (خارج از برچسب) 500 میلی گرم سه بار در روز به مدت 7 روز استفاده شود.

مقدار مصرف قرص اریترومایسین در کودکان

  1. برای درمان عفونت کلامیدیا در کودکان 50 میلی گرم هر 6 ساعت به مدت 14 روز تجویز می‌شود.
  2. سیاه سرفه 40 الی 50 میلی گرم هر6 ساعت به مدت 14 روز مصرف شود، مقدار کلی مصرفی نباید بیشتر از 2 گرم در روز باشد.
  3. برای درمان فارنژیت استرپتوکوکی لوزه 20 میلی گرم هر 12 ساعت استفاده شود.
  4. آماده‌سازی روده 20 میلی گرم در ساعت 13:00، 2:00 و 23:00 روز قبل از عمل جراحی همراه با PO neomycin و پاکسازی مکانیکی روده بزرگ استفاده شود.

مقدار مصرف پماد اریترومایسین

  1. به صورت موضعی (صبح و عصر) روی نواحی آسیب دیده پس از شستشوی کامل و خشک کردن پوست استفاده شود.
  2. مقدار مصرفی در کودکان و سالمندان باید توسط پزشک تعیین شود.

زمان مصرف پماد اریترومایسین

در جهت مصرف پماد چشمی اریترومایسین (erythromycin) سر خود را به عقب خم کنید، به بالا نگاه کنید و به آرامی پلک پایین را به سمت پایین بکشید تا یک کیسه بسازید. حدود نیم اینچ (1 سانتی متر) از پماد را طبق دستور پزشک در کیسه قرار دهید. به آرامی چشم را ببندید و کره چشم را در تمام جهات بچرخانید تا دارو پخش شود. سعی کنید پلک نزنید و چشم را مالش ندهید. اگر از نوع دیگری از داروهای چشمی (مانند قطره یا ژل) استفاده می‌کنید، حداقل 5 دقیقه قبل از استفاده از داروهای دیگر صبر کنید. قطع زودهنگام دارو ممکن است به باکتری‌ها اجازه دهد به رشد خود ادامه دهند، که منجر به بازگشت عفونت می‌شود.

موارد احتیاط

قبل از استفاده از پماد یا قرص اریترومایسین، اطلاعات دارویی موجود بر روی بسته بندی محصول را مطالعه کنید. سازنده اطلاعات دقیقی در رابطه با موارد مصرف، موارد منع مصرف، موارد احتیاط و مقدار مصرف برای شما بیان کرده است. اگر به این دارو یا سایر آنتی‌بیوتیک‌های ماکرولید (مانند کلاریترومایسین) حساسیت یا آلرژی دارید از مصرف آن امتناع کنید. برای جزئیات بیشتر در رابطه با حساسیت یا موارد احتیاط با پزشک و داروساز خود مشورت کنید. در دوران بارداری، این دارو باید فقط در صورت نیاز مصرف شود.

  1. اختلال عملکرد کبد، از جمله افزایش آنزیم های کبدی، هپاتیت سلولی کبدی و کلستاتیک گزارش شده است.
  2. تجویز درمان در صورت عدم وجود عفونت باکتریایی اثبات شده، مشکوک قوی یا اندیکاسیون پیشگیری کننده برای بیمار مفید نیست و خطر ایجاد باکتری‌های مقاوم به دارو را افزایش می‌دهد.
  3. از آنجایی که اریترومایسین عمدتاً از طریق کبد دفع می‌شود، هنگام تجویز اریترومایسین در بیماران مبتلا به اختلال عملکرد کبدی باید احتیاط کرد.
  4. تشدید علائم میاستنی گراویس و شروع جدید علائم سندرم میاستنیک در بیماران تحت درمان با اریترومایسین گزارش شده است.
  5. تنگی هیپرتروفیک پیلور شیرخواران (IHPS) در نوزادان پس از درمان با اریترومایسین گزارش شده است. عوارض و مشکلاتی نظیر سیاه سرفه یا عفونت‌های کلامیدیا تراکوماتیس در نوزادان سبب مرگ و میر یا عوارض قابل توجهی شده است.
  6. استفاده طولانی مدت یا مکرر از اریترومایسین ممکن است منجر به رشد بیش از حد باکتری‌ها یا قارچ‌های غیرحساس شود. اگر عفونت شدیدتری رخ دهد، استفاده دارو باید قطع و درمان مناسب آغاز شود.
  7. در صورت لزوم، برش و درناژ یا سایر روش‌های جراحی باید همراه با آنتی‌بیوتیک درمانی انجام شود. مطالعات مشاهده‌ای در انسان ناهنجاری‌های قلبی و عروقی را پس از قرار گرفتن در معرض محصولات دارویی حاوی اریترومایسین در اوایل بارداری گزارش کرده است.

موارد منع مصرف اریترومایسین

  1. حساسیت مفرط مستند
  2. مصرف همزمان با ترفنادین
  3. مصرف همزمان با مهارکننده‌های HMG-CoA ردوکتاز که به طور گسترده توسط CYP3A4 متابولیزه می‌شوند (لوواستاتین یا سیمواستاتین).
  4. مصرف همزمان اریترومایسین با ارگوتامین یا دی هیدروارگوتامین

اسهال مرتبط با کلستریدیوم دیفیسیل

  1. اسهال مرتبط با کلستریدیوم دیفیسیل (CDAD) با استفاده از تقریباً تمام عوامل ضدباکتریایی از جمله اریترومایسین گزارش شده است و ممکن است شدت آن از اسهال خفیف تا کولیت کشنده متغیر باشد.
  2. درمان با عوامل ضدباکتری، فلور طبیعی روده بزرگ را تغییر می‌دهد که منجر به توسعه CDAD (اسهال مرتبط با کلستریدیوم دیفیسیل) می‌شود.
  3. هیپرتوکسی باعث افزایش عوارض و مرگ و میر می‌شود، زیرا این عفونت‌ها می‌توانند نسبت به درمان ضدمیکروبی مقاوم باشند و ممکن است به کولکتومی نیاز داشته باشند.

عوارض جانبی قرص اریترومایسین (erythromycin)

سوزش چشم، خارش، درد، التهاب، قرمزی، تاری دید و… برخی از عوارض جانبی قرص اریترومایسین (erythromycin) می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی ندارند. استفاده از این دارو برای دوره‌های طولانی یا مکرر ممکن است منجر به انواع دیگر عفونت‌های چشم از جمله عفونت‌های قارچی شود. در صورت مشاهده علائم چشمی جدید یا بدتر (مانند درد، تورم، ترشح غلیظ یا چرک) استفاده از این دارو را متوقف کرده و با پزشک خود تماس بگیرید.

  اریترومایسین 2

عوارض جانبی پماد اریترومایسین

  1. حساسیت تماسی
  2. خشکی
  3. اریتم
  4. تحریک پوست
  5. حساسیت پوست

عوارض جانبی قرص اریترومایسین

  1. درد شکم
  2. گیجی، سرگیجه و سردرد
  3. آنافیلاکسی
  4. اسهال و حالت تهوع
  5. تنگی پیلور هیپرتروفیک
  6. فشار خون بالا
  7. توهمات
  8. هپاتیت کلستاتیک

تداخل دارویی اریترومایسین

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. لیستی از داروهای شیمیایی و گیاهی مورد استفاده خود تهیه کرده و در زمان مراجعه به پزشک به وی نشان دهید. تداخل دارویی قابل توجهی در پماد چشمی و موضعی این محصول مشاهده نشده است ولی قرص اریترومایسین دارای تداخلات دارویی زیادی است.

مروری بر تداخلات دارویی قرص اریترومایسین

  1. گزارش‌هایی پس از بازاریابی از آریتمی‌های قلبی، تاکی کاردی بطنی، فیبریلاسیون بطنی و تورساد پوینت‌ها، ناشی از مصرف همزمان داروهایی که منجر به طولانی‌شدن QT می‌شوند، گزارش شده است.
  2. افزایش اثرات ضد انعقادی که ممکن است در افراد مسن با استفاده همزمان از اریترومایسین و داروهای ضد انعقاد خوراکی (مانند وارفارین) بارزتر باشد، گزارش شده است.
  3. اریترومایسین قرار گرفتن در معرض سیستمیک (AUC) سیلدنافیل را افزایش می‌دهد. کاهش دوز سیلدنافیل را در بیماران در نظر بگیرید.
  4. گزارش های پس از بازاریابی نشان می‌دهد که مصرف همزمان با ارگوتامین یا دی هیدروارگوتامین با سمیت حاد ارگوت همراه است که با اسپاسم عروقی و ایسکمی سیستم عصبی مرکزی، اندام ها و سایر بافت ها مشخص می‌شود.

مصرف اریترومایسین (erythromycin) در دوران بارداری و شیردهی

اطلاعات و تحقیقات خاصی در رابطه با تاثیر این محصول بر زنان باردار و جنین وجود ندارد. داده‌های حیوانی هیچ خطری را نشان نداده و مطالعات انسانی زیادی در دسترس نیست. زنان باردار و مادران شیرده باید با نسخه و دستور پزشک اقدام به مصرف این دارو کنند. گزارش‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد اریترومایسین (erythromycin) در غلظت کافی برای جلوگیری از سیفلیس مادرزادی به جنین نمی‌رسد. نوزادان متولد شده از زنانی که در دوران بارداری با اریترومایسین خوراکی برای سیفلیس اولیه درمان شده‌اند باید با رژیم پنی‌سیلین مناسب درمان شوند.

شرایط نگهداری داروی اریترومایسین

قرص، پماد، قطره چشمی و ژل موضعی اریترومایسین باید در دمای اتاق به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. تمامی داروهای شیمیایی و گیاهی را دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری کنید. این محصول را زمانی که تاریخ مصرف آن تمام شده یا دیگر مورد نیاز نیست، به درستی دور بریزید. از ریختن انواع داروها به داخل چاه دستشویی، خیابان و فاضلاب خودداری کنید.

کلام آخر در مورد پماد اریترومایسین

همان طور که در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز گفتیم، این پماد به عنوان یک آنتی‌بیوتیک ترکیبی با خصوصیات ضدعفونی‌کننده و ضد التهابی، نقش مهمی در مراقبت از پوست انسان ایفا می‌کند. قرص این دارو دارای عوارض جانبی نظیر درد شکم، گیجی، سرگیجه و سردرد، آنافیلاکسی، اسهال و حالت تهوع، تنگی پیلور هیپرتروفیک، فشار خون بالا و توهمات می‌باشد.

پماد اریترومایسین یکی از ابزارهای اساسی در جعبه ابزار متخصصان بهداشت پوست و بهبود سلامتی پوست می‌باشد. رعایت دقیق دستورات و توصیه‌های تخصصی این پماد می‌تواند به افراد کمک کند تا پوستی سالم‌تر، زیباتر و بدون مشکلی داشته باشند.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول در مورد اریترومایسین
بله، یکی از کاربردهای این قرص برای درمان جوش است، البته خاصیت درمانی آن بسته به نوع جوش (عفونی یا خشک) شما دارد. برخی از کاربردهای پماد موضعی اریترومایسین شامل درمان جوش، آکنه ولگاریس، عفونت چشم و… می‌باشد.
این محصول یک آنتی‌بیوتیک است، در صورتی که زخم شما دچار عفونت شده باشد می‌تواند دارای کاربرد باشد.
طریقه مصرف پماد چشمی اریترومایسین (erythromycin) بر روی بسته بندی محصول توسط سازنده بیان شده است. برای مصرف پماد چشمی اریترومایسین سر خود را به عقب خم کنید، به بالا نگاه کنید و به آرامی پلک پایین را به سمت پایین بکشید تا یک کیسه بسازید. حدود نیم اینچ (1 سانتی متر) از پماد را طبق دستور پزشک در چشم خود قرار دهید. به آرامی چشم را ببندید و کره چشم را در تمام جهات بچرخانید تا دارو در چشم شما پخش شود.
در دوران بارداری یا شیردهی نوزاد، بسیاری از داروها تاثیر مستقیم بر جنین یا نوزاد می‌گذارند. تشخیص خطر یا عوارض قرص اریترومایسین در دوزان بارداری باید توسط پزشک تعیین شود. در صورت ایجاد خطر پزشک داروهای مشابه یا ضعیف‌تری را برای عفونت شما تجویز خواهد کرد.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
کرمی
کرمی

سلام از ژل اریترومایسین برای جوش زیر بغل هم میشه استفاده کرد؟

دکتر اکرم کرامتی
دکتر اکرم کرامتی
پاسخ به  کرمی

سلام کاربر گرامی
مشکلی ندارد ولی محلول اریترومایسین برای جوش در داروخانه ها موجود هست.
سپاس از همراهی شما