Bucalfat

رفلاکس معده نوزاد چیست و چه علائمی ‌دارد؟

4.1/5 - (7 امتیاز)
رفلاکس معده نوزاد یک وضعیت شایع در کودکان است که معمولا در سه ماه اول زندگی آن‌ها شروع می‌شود. در این وضعیت، محتویات معده به سمت مری می‌ریزد و باعث تحریک مری می‌شود. ممکن است این حالت با سوزش معده، استفراغ، غم و اضطراب همراه باشد. رفلاکس معده نوزاد معمولا ناشی از ضعف عضلات مری است که در این دوره از زندگی نوزاد هنوز به طور کامل تقویت نشده است. علاوه بر این، سیستم گوارشی نوزاد هنوز نکات ضعفی دارد و این باعث می‌شود که محتوای معده به راحتی به سمت بالا برود و ممکن است منجر به ایجاد علائمی‌مانند استفراغ پس از خوردن غذا، تب زیاد پس از هر وعده غذایی، ناراحتی در حین غذا خوردن، سوزش یا درد معده، تاخیر در رشد و وزن گیری، غم و اضطراب شود.
تایید شده توسط کارشناس تغذیه داروخانه مثبت سبز

این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی شماست.

رفلاکس معده نوزاد چیست و چه علائمی دارد؟
mosbatesabz

رفلاکس معده نوزاد چیست؟

رفلاکس اسید معده زمانی رخ می‌دهد که غذا از معده کودک شما به مری او باز گردد. در اکثر نوزادان، رفلاکس اسید مشکل ساز نیست و مسئله‌ای طبیعی است، زیرا دستگاه گوارش کودک شما هنوز به طور کامل بالغ نشده است.

ممکن است کودک شما  زیاد تف کند یا کمی‌ گریه و سر و صدا کند، اما اصلا جای نگرانی نیست و این مسائل برای سلامتی او خطری ندارد. اما برای برخی از نوزادان، رفلاکس معده مشکل جدی‌تری است و بر توانایی آن‌ها در دریافت مواد مغذی کافی تاثیر می‌گذارد. معمولا چنین نوزادانی علائم دیگری مانند خون در استفراغ، رشد ضعیف یا سرفه مزمن را نیز تجربه می‌کنند. پزشکان این علائم را “علائم دردسر ساز” می‌نامند. چنین علائمی‌ تفاوت بین رفلاکس معده (GER) و بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) را نشان می‌دهند که هر دو مورد به رفلاکس معده در افراد با سنین مختلف اشاره دارند، اما در عین حال تفاوت‌های مهمی‌ بین آن‌ها وجود دارد.

رفلاکس معده (GER)

معمولا در این حالت رفلاکس اسید گاهی رخ می‌دهد. کودکان بزرگتر و بزرگسالان به آن سوء‌هاضمه یا سوزش سر دل نیز می‌گویند که این مسئله ضرر خاصی ندارد و بیماری محسوب نمی‌شود. علاوه بر این، معمولا علائم رفلاکس نوزاد در سال اول از بین می‌رود و ممکن است با ایجاد تغییرات ساده در برنامه غذایی شما، تف کردن کودک نیز به مرور کمتر شود.

بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD)

GERD به ریفلاکس مزمن اسید معده اشاره دارد که ممکن است به مری آسیب رسانده و بر کیفیت زندگی فرد تاثیر بگذارد. نوزادان مبتلا به این بیماری نیاز به نظارت دقیق‌تری دارند و ممکن است پزشک برای درمان آن‌ها دارو نیز تجویز کند.

شاید به عنوان یک والدین نگران، این سوال برای شما پیش بیاید که چگونه تفاوت این دو مورد را تشخیص بدهیم؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم تشخیص این دو حالت از هم آسان نیست، به خصوص زمانی که کودک شما هنوز نمی‌تواند از کلمات برای توصیف احساس خود استفاده کند. اگر کودک شما زیاد تف می‌کند و شما نگران هستید، حتما با پزشک اطفال صحبت کنید زیرا آن‌ها علائم و سابقه پزشکی کودک شما را برای تشخیص یا رد GERD بررسی می‌کنند.

علائم نشان دهنده رفلاکس نوزاد چیست؟

اصلی‌ترین علائم رفلاکس نوزاد تف کردن و استفراغ هستند که پس از شیر خوردن رخ می‌دهند. معمولا نوزادان کمی‌ تف می‌کنند که این حالت برای بسیاری از نوزادان در سال اول زندگی مسئله‌ای طبیعی است. اما علائم دیگری مانند خودداری از غذا خوردن یا سرفه نیز می‌توانند نشان دهنده بیماری ریفلاکس معده به مری باشد.

علائم رفلاکس معده (GER) در نوزادان

علائم رفلاکس معده (GER) در نوزادان

  • تف کردن و استفراغ بعد از خوردن شیر یا غذا
  • غذا خوردنی که بیشتر از حد معمول طول می‌کشد یا با تف کردن (گاهی) متوقف می‌شود.

رفلاکس تنها چیزی نیست که می‌تواند این علائم را ایجاد کند، اما این موارد را می‌توان به عنوان یک احتمال در نظر گرفت. نوزادان مبتلا به GER افزایش وزن طبیعی دارند و به طور کلی در غذا خوردن مشکلی ندارند.

رفلاکس نوزاد معمولا از 2 تا 3 هفتگی شروع شده و در 4 تا 5 ماهگی میزان آن به اوج خود می‌رسد. این حالت باید در فاصله 9 تا 12 ماهگی کاملا از بین برود. این مسئله زمانی غیر عادی است که علائم رفلاکس نوزاد در هفته اول زندگی یا پس از 6 ماهگی او شروع شود.ممکن است در این موارد، علائم  نشان دهنده GERD یا بیماری دیگری باشند.

علائم بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) در نوزادان

علائم رفلاکس نوزاد می‌توانند به بسیاری از شرایط احتمالی دیگر به جز این بیماری نیز اشاره کنند. اگر هر یک از این علائم را در کودک خود مشاهده کردید، حتما به پزشک اطفال مراجعه کنید.

  • تف کردن و استفراغ شدید: تف کردن برای نوزادان طبیعی است. با این حال، ممکن است تف کردن شدید  یکی از علائم GERD باشد. این امر به ویژه در صورتی صادق است که سن نوزاد شما بیش از 12 ماه باشد و همچنان بعد از خوردن غذا به شدت آب دهانش را تف کند. به علاوه، تف کردن خون، مایع سبز رنگ یا زرد  و ماده‌ای که شبیه تفاله قهوه است نیز ممکن است نشان دهنده این بیماری یا سایر اختلالات جدی‌تر باشند.
  • ناراحتی یا تحریک پذیری، از علائم رفلاکس نوزاد: ممکن است شامل گریه کردن یا قوز شدن پشت نوزاد در هنگام غذا خوردن باشد. همچنین نوزادان مبتلا به GERD ممکن است در حین تغذیه شروع به جیغ زدن و گریه کنند که این حالت معمولا به دلیل ناراحتی شکمی‌ یا تحریک مری است.
  • امتناع از غذا خوردن یا نوشیدن بطری: اگر نوزاد شما در حین تغذیه درد داشته باشد، ممکن است از خوردن امتناع کند. این درد می‌تواند به دلیل تحریک مری در اثر برگشت محتویات معده به آن باشد.

امتناع از غذا خوردن یا نوشیدن بطری

  • عدم افزایش وزن یا رشد ضعیف نوزاد: ممکن است کاهش وزن یا عدم رشد نوزاد به دلیل استفراغ بیش از حد یا تغذیه ضعیف او باشد که در اثر رفلاکس معده نوزاد رخ داده است.
  • آروغ یا سکسکه خیس، از علائم رفلاکس نوزاد: آروغ خیس یا سکسکه خیس زمانی است که نوزاد هنگام آروغ زدن یا سکسکه مایعی را از دهانش بیرون می‌ریزد.
  • مشکل در بلع و احساس خفگی: زمانی که محتویات معده به مری بر‌گردد، ممکن است کودک شما دچار تهوع یا خفگی شود و وضعیت نادرست بدن کودک در هنگام شیر خوردن می‌تواند آن را بدتر کند.
  • سرفه‌های مکرر یا ذات الریه: ممکن است نوزاد شما به دلیل بالا آمدن اسید یا غذا به پشت گلو، دائما سرفه کند. علاوه بر این، ذرات غذای بالا آمده می‌توانند وارد ریه‌ها و نای شوند و ذات الریه شیمیایی یا باکتریایی را ایجاد کند. مشکلات تنفسی دیگری مانند آسم نیز می‌تواند به علت GERD ایجاد شود.

سرفه‌های مکرر یا ذات الریه

  • خواب آشفته، از علائم رفلاکس نوزاد: رفلاکس معده نوزاد می‌تواند خوابیدن او را در طول شب دشوارتر کند.
  • درد قفسه سینه یا سوزش سر دل: ممکن است بازگشت محتویات معده به مری، پوشش مری را تحریک کرده و باعث سوزش سر دل شود. این علامت یکی از شایع‌ترین علائم رفلاکس اسید در کودکان و بزرگسالان است، اما ممکن است تشخیص آن در نوزادان دشوار باشد.

سخن پایانی

در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز بررسی کردیم که رفلاکس نوزاد چیست و علائم رفلاکس نوزاد چگونه قابل تشخیص است؟ طبق بررسی‌ها متوجه شدیم که نوزادان ممکن است به دلیل رشد ناکافی عضلات مری دچار رفلاکس معده شوند که ابتلا به آن منجر به علائمی‌ مانند تف کردن، استفراغ، امتناع از غذا خوردن، اختلال در خواب، عفونت‌های مکرر ریه و… می‌شود. برای تشخیص رفلاکس معده نوزاد، بهتر است از یک پزشک یا متخصص کودکان کمک بگیرید.

اگر رنگ استفراغ نوزادتان سبز یا زرد روشن است حتما او را به اورژانس ببرید. زیرا در استفراغ کودک شما صفرا وجود دارد.
می‌توانید از پزشک اطفال خود بپرسید: چه چیزی باعث رفلاکس کودک من می‌شود؟ چگونه می‌توانم علائم نوزاد را کاهش دهم؟ آیا کودک من نیاز به درمان دارد؟ اگر چنین است، فواید و خطرات آن چیست؟ نوزاد من به چه پیگیری‌هایی نیاز دارد؟
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها