گرفتگی عضلات
احتمالا برای شما نیز چنین وضعیتی پیش آمده که درد پا از زانو به پایین، شما را نیمه شب از خواب بیدار کرده باشد؛ اما دلیل این اختلال چه میتواند باشد و چرا اصلا به وجود میآید؟ دلیل این امر، گرفتگی عضلات و یا به نوعی اسپاسم عضلانی است که ظرف مدت زمان کوتاهی میتواند شدت بگیرد؛ آنگونه که مزاحم خواب شیرین شبانه شود. چرا این اسپاسم عضلانی رخ میدهد؟ برای توجیه این موضوع، 2 دلیل بسیار ساده وجود دارد:
- ممکن است دچار خستگی و کوفتگی عضلانی شده باشید.
- و یا امکان دارد بدن شما دهیدراته شده باشد.
برای بهبود این درد، انجام چه کارهایی میتوانند کمک کننده باشند؟
- آب بنوشید! بسیار ابتدایی و ساده به نظر میرسد؛ اما تاثیر آن غیر قابل انکار است.
- کمی تمرینات ورزشی کششی انجام دهید.
- به آرامی ناحیه مورد نظر را ماساژ دهید تا درد کمی بهبود یابد.
بیشتر بخوانید: علت زانو درد در چهل سالگی
تاندونیت
یکی از نشانههای اصلی که زنگ هشداری برای التهاب تاندون آشیل پا است، دردی است که در قسمتهای پایینتر ساق پا، در نزدیکی پاشنه احساس میشود. این آسیب، یکی از انواع آسیبهای متداول تاندون است که علاوه بر درد در ناحیه گفته شده، خودش را با تورم، کشیدگی و در برخی مواقع با پارگی تاندون نشان میدهد. از دلایلی که سبب بروز این عارضه میشوند، کار کشیدن زیاد از عضلات ساق پا و یا استفاده افراطی از پلهها است. چگونه میشود کمی این درد را تسکین داد؟
- میتوانید از کمپرس یخ استفاده کنید.
- در زمانهایی که درد کمی کاهش یافته، برخی حرکات کششی را تمرین کنید.
- میتوانید از داروهایی با خواص ضد التهابی استفاده کنید (توجه کنید که این مورد، منوط به دستور پزشک مربوطه است) .
توجه کنید که در صورتی که احساس میکنید درد شما نه تنها بهبود نمییابد، بلکه در حال طی کردن یک روند افزایشی است، احتمال دارد که تاندون، پاره شده باشد. برای این که مطمئن شوید که آیا تاندون دچار پارگی شده است یا خیر، میتوانید شست پا را به سمت پایین خم کنید. چنانچه بدون هیچ مشکلی قادر به انجام این تست بودید، ممکن است هنوز امیدی وجود داشته باشد؛ اما در صورت دشوار بودن این حرکت، پارگی تاندون به شدت محتمل است. در هر صورت در نظر داشته باشید که همیشه بهترین گزینه، مراجعه به پزشک و اعتماد به تشخیص وی است.
رگ به رگ شدن
احتمالا با دیدن این عنوان بدانید که میخواهیم در چه خصوص صحبت کنیم. در واقع بعید است که این شرایط را تجربه نکرده باشید. اما این رگ به رگ شدن، نتیجه چیست؟ امکان دارد این مشکل در اثر پیچ خوردگی مچ پا حاصل شده باشد. در چنین شرایطی چه میتوان کرد تا درد بهبود یابد؟
- میتوانید از کمپرس یخ در محل مورد نظر استفاده کنید.
- استراحت کنید و از انجام فعالیتهای سنگین بپرهیزید.
- در صورت ادامه دار بودن درد، حتما در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
در چنین شرایطی بسیار مهم است که صبر و حوصله داشته باشید؛ چرا که ممکن است پروسه درمان و رفع مشکل، پروسه زمانبری باشد.
لخته شدن خون
لخته شدن خون نیز میتواند یکی دیگر از علل دردی باشد که اغلب در قسمتهای پایینی پا ایجاد میشود. چرا این اتفاق میافتد؟ ممکن است شما برای مدت طولانی بی تحرک مانده باشید. چه کسانی بیشتر در معرض این خطر هستند؟
- افراد دارای اضافه وزن
- کسانی که سیگار و یا دخانیات استفاده میکنند.
- افراد بیتحرک و یا کم تحرک
با استناد به مواردی که عنوان کردیم، میتوان نتیجه گرفت که علت درد پا از زانو به پایین در زنان در دوران بارداری، لخته شدن خون باشد؛ چرا که خانمها در این دوران دارای وزن بالاتری هستند.
واریس
احتمالا با شکل و شمایل آن به خوبی آشنا هستید! همان رگهای آبی و بنفشی که در هم پیچ خوردهاند و در سطح پوست قابل مشاهدهاند. اینها همان واریس هستند که بیشتر به دلیل نازک بودن بیش از حد دیواره رگها ایجاد میشوند و میتوانند سبب بروز درد و مشکلات دیگر در هنگام ایستادن شوند. درست است که در این مورد باید حتما طبق توصیههای پزشک خود عمل کنید؛ اما تغییر وضعیت مداوم از حالت نشسته به ایستاده و به صورت چرخهای، میتواند بسیار به شما کمک کند.
بیماری شریانی محیطی مربوط به اندامهای تحتانی
این مورد زمانی اتفاق میافتد که دیوارههای شریانی موجود در اندامهای تحتانی سفت و سخت میشوند و جریان خون را با مشکل مواجه میکنند. در چنین حالتی، خون به مقدار کافی به عضلات پایینی پا نخواهد رسید و همین موجب میشود تا عضلات این ناحیه دچار گرفتگی شوند. این گرفتگی موجب میشود تا فرد هنگام راه رفتن، بالا رفتن از پلهها و انجام سایر فعالیتهای ورزشی، درد زیادی را احساس کند. استراحت کردن در این راستا میتواند بسیار کمک کننده باشد؛ اما نه زمانی که هنوز مشکلات شریانی در جریان هستند. در چنین شرایطی استراحت مداوم هم نمیتواند ذرهای کمک کند! اگر در یکی از شرایط زیر باشید، بسیار بیشتر محتمل است که چنین مشکلات شریانی را تجربه کنید:
- مبتلا به دیابت باشید.
- دارای فشار خون بالا باشید.
- میزان کلسترول خون شما بالا باشد.
- دچار اضافه وزن باشید.
- سیگار بکشید.
راز مهم نهفته در پیشگیری از ایجاد چنین عوارضی، همیشه ایجاد تغییراتی مثبت در سبک زندگی است. برخی از این تغییرات ساده، عبارتاند از:
- با سیگار برای همیشه خداحافظی کنید.
- غذاهای سالم بخورید و از خوردن مواد غذایی فرآوری شده تا جایی که میتوانید دوری کنید.
- رژیم غذایی خود را رعایت کنید تا همیشه در محدوده وزنی سالم بمانید.
- ورزش کنید، راه بروید و هر طور که شده تحرک داشته باشید؛ حتی به اندازه 20 دقیقه در روز!
- اگر به دیابت، قشار خون، کلسترول و… مبتلا هستید، لطفا روند دارویی و درمانی خود را نیز زیر نظر پزشک پیگیری کنید.
جمع بندی
در این مطلب از داروخانه آنلاین مثبت سبز، به بررسی عوامل موثر در درد پا در ناحیه زیر زانو پرداختیم. اگر سن کمی دارید و تصور میکنید که این عارضه تنها مختص پدربزرگها و یا مادربزرگهای شما است، باید بگویم که متاسفانه آمارها نشان دادهاند بسیاری از آنها، حتی علت درد پا از زانو به پایین در جوانی نیز بودهاند. بنابراین، در هر سنی که هستید، از سلامتی خود نهایت مراقبت را بکنید و تلاش کنید تا همیشه عادات خوب و مثبت را در زندگی خود حفظ کنید.