پماد دایوبت چیست؟ موارد مصرف و عوارض ژل موضعی Daivobet

4.5/5 - (2 امتیاز)
پماد دایوبت برای درمان پسوریازیس (یک بیماری پوستی که در آن لکه‌های قرمز و پوسته پوسته به دلیل افزایش تولید سلول‌های پوست در برخی از نواحی بدن ایجاد می‌شود) با تجویز پزشک استفاده می‌شود. این دارو بیشتر در جهت پسوریازیس طولانی مدت پوست سر به صورت موضعی مصرف می‌شود.
دایوبت Daivobet

بیماری پسوریازیس یک اختلال پوستی مزمن است که تأثیرات جسمانی قابل توجهی را بر روی زندگی افراد متأثر دارد. این بیماری با ظاهری قرمز، ترشحات پوستی و خشکی مزاج همراه است و به‌طور عمده تحت تأثیر سیستم ایمنی بدن قرار دارد. در این بین، داروهای مختلفی برای مدیریت و کنترل علائم پسوریازیس مورد استفاده قرار می‌گیرند. یکی از داروهایی که به عنوان گزینه‌ای موثر در این زمینه معرفی شده است، داروی “دایوبت” است. این دارو از گروه کورتیکواستروئیدها بوده و به‌عنوان یک راهکار کلان به کاهش التهاب، قرمزی و ایجاد تغییرات در سلول‌های پوستی موثر است. در ادامه مقاله، به بررسی بیشتر بیماری پسوریازیس و مکانیسم عمل داروی دایوبت (Daivobet) پرداخته خواهد شد.

اشکال دارویی دایوبت

  1. پماد موضعی 005٪ (عمومی)
  2. کرم موضعی 005٪ (دوونکس، عمومی)
  3. فوم موضعی 005٪ (سوریلوکس)

موارد مصرف پماد دایوبت

پماد دایوبت برای درمان پسوریازیس (یک بیماری پوستی که در آن لکه‌های قرمز و پوسته پوسته به دلیل افزایش تولید سلول‌های پوست در برخی از نواحی بدن ایجاد می‌شود) با تجویز پزشک استفاده می‌شود. این دارو بیشتر در جهت پسوریازیس طولانی مدت پوست سر به صورت موضعی مصرف می‌شود. کلسیپوترین شکلی از ویتامین D است که با کند کردن رشد سلول‌های پوست عمل می‌کند.

موارد مصرف پماد دایوبت

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Daivobet

شواهد آزمایشگاهی حاکی از آن است که دارو از نظر اثرات بر تکثیر و تمایز انواع مختلف سلول تقریباً با ویتامین D طبیعی برابر است. جذب دارو 5-6 درصد سیستمیک در عرض 24 ساعت به متابولیت‌های غیر فعال تبدیل می‌شود و در آخر از طریق صفرا دفع خواهد شد.

مقدار مصرف داروی Daivobet

پماد دایوبت برای استفاده موضعی بر روی پوست بوده و مصرف آن در قسمت‌های داخلی بدن از جمله داخل گوش، بینی، دهان و… ممنوع می‌باشد. یک لایه نازک از دارو را طبق دستور پزشک روی ناحیه آسیب دیده قرار داده و به آرامی بمالید. معمولاً یک یا دو بار در روز برای پماد یا دو بار در روز برای کرم، این کار را تکرار کنید. پس از مصرف، دست‌های خود را بشویید، مگر اینکه از این دارو برای درمان دست‌ها استفاده کنید. اگر وضعیت شما بهبود نیافت یا بدتر شد به پزشک خود اطلاع دهید. معمولاً پس از 2 هفته از درمان، باید شاهد بهبود وضعیت پوست خود باشید.

زمان مصرف کرم دایوبت

قبل از مصرف کرم دایوبت، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو را به دقت مطالعه کنید. برای استفاده در جهت پسوریازیس طولانی مدت پوست سر، ابتدا موهای خود را به خوبی شانه کرده تا پوسته‌های پوسته پوسته شده از بین بروند. دارو را فقط بر روی نواحی آسیب دیده پوست سر بمالید و به آرامی طبق دستور پزشک، معمولاً دو بار در روز ماساژ دهید. مراقب باشید که اجازه ندهید هیچ یک از محلول روی پیشانی یا هر ناحیه آسیب‌دیده پخش شود. اگر دارو به صورت اتفاقی یا با تجویز پزشک بر روی چشم، داخل دهان، واژن و… قرار گرفت، محل مورد نظر را به خوبی شستشو دهید. طریقه مصرف داروی دایوبت به صورت زیر می‌باشد؛

  1. پماد یا کرم دایوبت (Daivobet) برای پسوریازیس پلاکی نشان داده شده است. یک لایه نازک از کرم BID را در ناحیه آسیب دیده بمالید، همچنین ایمنی و اثربخشی در بیماران تحت درمان به مدت 8 هفته ثابت شده است.
  2. این دارو برای پسوریازیس مزمن و نسبتاً شدید پوست سر توسط پزشک تجویز می‌شود. محلول BID را در ناحیه آسیب دیده اعمال کنید و توجه داشته باشید که ایمنی و اثربخشی در بیماران تحت درمان به مدت 8 هفته ثابت شده است.
  3. اشکال فوم دایوبت برای پسوریازیس پلاکی پوست سر و بدن برای بیماران بالای 12 سال توصیه می‌شود. این اشکال دارویی را با توجه به دستور پزشک، روزانه به مقدار مناسبی در محل مورد نظر اعمال کنید.
  4. مصرف این دارو در کودکان بالای 4 سال با تجویز و نسخه پزشک، برای پسوریازیس پلاکی پوست سر قابل استفاده می‌باشد.

موارد احتیاط

قبل از مصرف پماد یا کرم دایوبت، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. بیماران دارای سوابق پزشکی از جمله بیماری پوستی خاص (مانند قارچ، زگیل، گال)، بیماری کلیوی، بیماری کبد، بیماری‌های معده یا روده، حساسیت خاص پوستی و… باید با احتیاط این دارو را مصرف کنند. در دوران بارداری، این دارو باید فقط در صورت نیاز واضح استفاده شود، زیرا خطر عوارض جانبی برای جنین و مادر بسیار بالا است. برخی از موارد احتیاط و هشدار استفاده از داروی دایوبت شامل موارد زیر می‌باشد؛

  1. هیپرکلسمی و هیپرکلسیوری با سوسپانسیون موضعی گزارش شده است. در صورت ایجاد هیپرکلسمی یا هیپرکلسیوری، درمان را تا زمانی که پارامترهای متابولیسم کلسیم عادی نشده‌اند، قطع کنید. بروز هیپرکلسمی و هیپرکلسیوری پس از درمان سوسپانسیون موضعی بیش از 8 هفته ارزیابی نشده است.
  2. درماتیت تماسی آلرژیک با استفاده از کلسیپوترین موضعی مشاهده شده است. چنین مشاهداتی باید با تست پچ تشخیصی مناسب تایید شود.
  3. فوم حاوی یک پیشران قابل اشتعال است. به بیماران توصیه کنید از آتش، شعله و استعمال دخانیات در حین و بلافاصله پس از استفاده اجتناب کنند.
  4. قبل از مصرف دارو، با پزشک در رابطه با داروهای گیاهی و شیمیایی مورد استفاده خود مشورت کنید. پزشک با در نظر گرفتن ترکیبات موجود در دایوبت، باید انواع پماد یا کرم‌های دیگر مورد استفاده بیمار را در صورت نیاز تغییر دهد تا دچار تداخلات دارویی نشوید.
  5. در صورت فراموشی یک نوبت از پماد دایوبت (Daivobet)، به محض یادآوری پماد را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، آن را فراموش کرده و نسخه را ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز فراموش شده، یک نوبت را دو بار مصرف نکنید.

موارد منع مصرف پماد دایوبت

  1. حساسیت مفرط
  2. هیپرکلسمی
  3. شواهد سمیت ویتامین D
  4. استفاده موضعی روی صورت

عوارض پماد دایوبت (Daivobet)

خشکی و تحریک پوست، خارش یا سوزش، اریتم، کهیر، بدتر شدن پسوریازیس از جمله صورت یا پوست سر، درماتیت و… برخی از عوارض پماد دایوبت می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. به خاطر داشته باشید که این دارو تجویز شده زیرا پزشک شما تشخیص داده است که فواید آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت بروز یک واکنش آلرژیک جدی از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه، قرمزی یا دون دون پوست بعد خارش شدید و… به پزشک مراجعه کنید. برخی از عوارض جانبی کرم یا پماد دایوبت شامل موارد زیر می‌باشد؛

  1. سوزش
  2. خارش
  3. تحریک پوست
  4. درماتیت
  5. پوست خشک
  6. اریتم
  7. لایه‌برداری
  8. بدتر شدن پسوریازیس از جمله صورت و پوست سر
  9. کهیر
  10. فولیکولیت
  11. هیپرکلسمی
  12. هایپرپیگمانتاسیون
  13. آتروفی پوست

عوارض پماد دایوبت (Daivobet)

تداخل دارویی دایوبت

تداخل قابل توجهی ذکر نشده است.

مصرف داروی دایوبت (Daivobet) در دوران بارداری و شیردهی

هیچ اطلاعاتی در مورد خطرات مرتبط با مواد مخدر از نقایص مادرزادی عمده، سقط جنین، یا پیامدهای نامطلوب مادر یا جنین در زنان باردار در معرض دایوبت موجود نیست. قرار گرفتن در معرض سیستمیک با کلسیپوترین احتمالا کم است. در مطالعات تولید مثل حیوانی، تجویز خوراکی دایوبت به موش‌های باردار و خرگوش در طول اندام‌زایی منجر به افزایش ناهنجاری‌های اسکلتی جزئی، از جمله بزرگ شدن فونتانل‌ها و دنده‌های اضافی در موش‌ها و افزایش بروز ناهنجاری‌های اسکلتی جزئی، از جمله استخوان‌سازی ناقص و استخوان‌سازی استخوان شرمگاهی شد.

تاثیر دایوبت در شیردهی

هیچ اطلاعاتی در مورد وجود داروی دایوبت (Daivobet) موضعی در شیر انسان یا حیوان، اثرات آن بر شیرخواری که با شیر مادر تغذیه می‌شود، یا اثرات آن بر تولید شیر وجود ندارد. پس از مصرف موضعی، غلظت پلاسمایی کلسیپوترین کم است و بنابراین، غلظت آن در شیر انسان احتمالاً پایین است.

شرایط نگهداری داروی دایوبت

کرم یا پماد دایوبت باید در دمای 2 تا 8 درجه سانتی‌گراد (36 تا 46 درجه فارنهایت) نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرص‌های هفتگی و قطره‌های چشمی، کرم‌ها، چسب‌ها و استنشاق‌ها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال می‌توانند آن‌ها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روش‌های خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند.

کلام آخر پماد دایوبت

در این مقاله با عنوان داروی دایوبت از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز خواندیم که بیماری پسوریازیس، با تأثیرات بالینی و روانی بر زندگی فرد متأثر، یکی از چالش‌های جدی در زمینه‌ی پوست و ایمنی بدن محسوب می‌شود. در تداوم این بحران، داروهای مختلفی برای مدیریت و کنترل علائم پسوریازیس مورد استفاده قرار می‌گیرند و یکی از این داروها، داروی “دایوبت”، از خانواده‌ی کورتیکواستروئیدها است که به عنوان یک راهکار موثر برای کاهش التهاب و بهبود وضعیت پوستی شناخته می‌شود.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول درمور دایوبت
پماد دایوبت یک داروی موضعی است که برای درمان پسوریازیس استفاده می‌شود. این پماد حاوی دو داروی کلوبتازول پروپیونات و کلوفورازول است. کلوبتازول پروپیونات یک استروئید قوی است که به کاهش التهاب و قرمزی کمک می‌کند. پماد دایوبت برای استفاده در بزرگسالان و کودکان 12 سال و بالاتر تایید شده است. این دارو باید طبق دستور پزشک استفاده شود.
کرم دایوبت معمولاً دو بار در روز به ناحیه آسیب دیده اعمال می‌شود. مقدار کرم مورد استفاده به اندازه ناحیه آسیب دیده بستگی دارد. قبل از مصرف، دست‌های خود را به صورت کامل شستشو داده و ناحیه آسیب دیده را تمیز و خشک کنید. مقدار کمی از کرم را روی انگشت خود بمالید و به آرامی بر روی ناحیه مورد نظر بدن قرار دهید. بعد از استفاده از کرم، دست‌های خود را بشویید.
خیر، کرم دایوبت برای زخم باز مناسب نیست و منجر به افزایش عفونت و التهاب خواهد شد. در صورت داشتن زخم باز، باید از کرم‌های آنتی بیوتیک موضعی یا پمادهای ضد باکتری استفاده کنید.
بله، پماد یا کرم دایوبت باید در یخچال و در دمای 2 تا 8 درجه سانتی‌گراد (36 تا 46 درجه فارنهایت) نگهداری شود.
خشکی و تحریک پوست، خارش یا سوزش، اریتم، کهیر، بدتر شدن پسوریازیس از جمله صورت یا پوست سر، درماتیت و… برخی از عوارض پماد دایوبت (Daivobet) می‌باشد. اگر بعد از اتمام نسخه، عوارض شما ادامه یافت یا بدتر شد، با پزشک مشورت کنید.
مصرف داروی دایوبت در بارداری باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود. برخی مطالعات نشان داده است که مصرف این دارو در بارداری ممکن است خطر نقص مادرزادی را افزایش دهد. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، قبل از مصرف داروی دایوبت با پزشک خود مشورت کنید.
بله، پماد دایوبت در کودکان کاربرد دارد، اما باید با احتیاط و تحت نظر پزشک استفاده شود. پماد دایوبت برای درمان پسوریازیس در کودکان 12 سال و بالاتر تایید شده است. از پماد دایوبت (در کودکان) در صورت داشتن آلرژی به هر یک از مواد تشکیل دهنده آن استفاده نکنید.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها