ایزوکسوپرین چیست؟ موارد مصرف و عوارض داروی Isoxsuprine

5/5 - (1 امتیاز)
ایزوکسوپرین برای درمان مشکلات ناشی از گردش خون ضعیف استفاده می‌شود، همچنین ممکن است برای سایر شرایطی که توسط پزشک تعیین شده است استفاده شود. ایزوکسوپرین فقط با تجویز پزشک قابل استفاده می‌باشد. همچنین این دارو در برخی موارد برای تسكين علائم ناشی از نارسايی عروق مغزی، درمان اختلالات عروق محيطی ناشی از تصلب شرائين، سندرم رينود تجويز می‌شود.
ایزوکسوپرین Isoxsuprine

گردش خون به عنوان یکی از عناصر حیاتی در حمایت از سلامتی بدن، نقش بسیار حیاتی دارد. هر گوشه از بدن به نوعی به این فرآیند وابسته است و هر گونه نقص در آن می‌تواند منجر به مشکلات جدی در سلامتی افراد گردد. یکی از مسائلی که ممکن است در گردش خون ایجاد شود، ضعف گردش خون است. ضعف گردش خون ممکن است ناشی از مشکلات مختلفی از جمله انسداد عروق، افت فشار خون یا مشکلات قلبی باشد. این مشکل می‌تواند به تدریج باعث عوارض جانبی جدی شود که نیازمند مداخلات درمانی مناسب است. یکی از داروهایی که به عنوان درمان موثر در مواجهه با ضعف گردش خون مطرح شده است، ایزوکسوپرین (Isoxsuprine) است. این دارو به عنوان یک واسطه موثر برای بهبود گردش خون در اندام‌ها و افزایش عملکرد قلب شناخته شده است.

اشکال دارویی ایزوکسوپرین

  1. قرص

موارد مصرف قرص ایزوکسوپرین

ایزوکسوپرین متعلق به گروهی از داروها به نام گشادکننده عروق است. وازودیلاتورها اندازه رگ‌های خونی را افزایش می‌دهند. ایزوکسوپرین برای درمان مشکلات ناشی از گردش خون ضعیف استفاده می‌شود، همچنین ممکن است برای سایر شرایطی که توسط پزشک تعیین شده است استفاده شود. ایزوکسوپرین فقط با تجویز پزشک قابل استفاده می‌باشد. همچنین این دارو در برخی موارد برای تسكين علائم ناشی از نارسايی عروق مغزی، درمان اختلالات عروق محيطی ناشی از تصلب شرائين، سندرم رينود تجويز می‌شود.

موارد مصرف قرص ایزوکسوپرین

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Isoxsuprine

ایزوکسوپرین با مسدود کردن گیرنده‌های آلفا-آدرنرژیک و تحریک گیرنده‌های بتا-آدرنرژیک باعث شل شدن عضلات صاف جداره عروق می‌شود. این اثر منجر به گشاد شدن عروق محیطی و افزایش جریان خون می‌شود. ایزوکسوپرین با شل کردن عضلات صاف رحم، انقباضات رحمی را مهار می‌کند. این اثر می‌تواند برای جلوگیری از زایمان زودرس و درمان درد قاعدگی مفید باشد. همچنین باعث افزایش ضربان قلب، افزایش برون ده قلبی و کاهش فشار خون دیاستولیک می‌شود.

مقدار مصرف داروی Isoxsuprine

قبل از مصرف قرص ایزوکسوپرین، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو را به دقت بررسی کنید. دوز مصرفی این دارو باید مطابق با دستور پزشک تجویز شود که برای بیماران متفاوت می‌باشد. قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب میل کرده و از خرد کردن آن جلوگیری کنید. دارو را مطابق با دستور پزشک مصرف کرده و بدون هماهنگی با وی دوز مصرفی را افزایش، کاهش یا قطع نکنید. افزایش دوز بدون هماهنگی با پزشک، تاثیری بر روی سلامتی شما نداشته و تنها سبب عوارض جانبی می‌شود. در ادامه به برخی از نکات مقدار و زمان مصرف داروی ایزوکسوپرین خواهیم پرداخت؛

  1. ایزوکسوپرین (Isoxsuprine) یک داروی پرهیز از بتا-بلاکرها است که معمولاً برای درمان فشار خون بالا (هایپرتانسیون)، آنژین صدری (درد قلب) و برخی اختلالات قلبی دیگر استفاده می‌شود. مصرف هر دارویی باید تحت نظر پزشک شخصی شما باشد و همیشه باید دستورات و نکات مصرف را از پزشک خود دریافت کنید.
  2. دوز پیشنهادی برای گردش خون ضعیف، 10 تا 20 میلی گرم روزانه سه تا چهار بار به صورت خوراکی (قرص) می‌باشد.
  3. در صورت فراموشی یک نوبت از دارو، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نوبت فراموش شده نزدیک به نوبت بعدی است، از مصرف خودداری کرده و نسخه را طبق دستور پزشک ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز فراموش شده، یک نوبت از دارو را دو بار مصرف نکنید.

موارد احتیاط

قبل از مصرف داروی ایزوکسوپرین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله  فشار خون پایین یا غش کردن، برخی مشکلات چشمی (آب مروارید، گلوکوم)، نارسایی قلبی، سابقه سکته قلبی، خونریزی داخلی، مشکلات روده یا معده و… با پزشک در رابطه با خطرات استفاده از دارو مشورت کنید. در ادامه به موارد احتیاط و هشدار استفاده از ایزوکسوپرین خواهیم پرداخت؛

  1. در تصمیم گیری برای استفاده از یک دارو، خطرات مصرف دارو باید در مقابل فواید آن سنجیده شود. پزشک باید با انجام آزمایشات مختلف، در رابطه با تجویز بهترین دارو و درمان تصمیم‌گیری کند.
  2. اگر تا به حال هر گونه واکنش غیرعادی یا آلرژیک به این دارو یا هر داروی دیگری داشته‌اید، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین اگر به انواع غذا، دارو، مواد نگهدارنده و… آلرژی دارید؛ به متخصص مراقبت‌های بهداشتی خود اطلاع دهید.
  3. بسیاری از داروهای مختلف از جمله ایزوکسوپرین، برای مصرف سالمندان مطالعه نشده‌اند. بنابراین، ممکن است مشخص نباشد که آیا آن‌ها دقیقاً به همان روشی که در بزرگسالان یا جوانان عمل می‌کنند، در سامندان نیز به همان شکل خواهد بود. اطلاعات خاصی در مورد مقایسه مصرف ایزوکسوپرین در سالمندان با استفاده در سایر گروه‌های سنی وجود ندارد. با این حال، ایزوکسوپرین ممکن است تحمل به هوای سرد را در بیماران مسن کاهش دهد.
  4. هیچ مطالعه کافی در زنان برای تعیین خطر شیرخوار (نوزاد) هنگام استفاده از این دارو در دوران شیردهی وجود ندارد. قبل از مصرف این دارو در دوران شیردهی، فواید بالقوه را در مقابل خطرات احتمالی بسنجید.
  5. توجه داشته باشید که مصرف برخی داروها در کنار یکدیگر منجر به تداخل دارویی و خطراتی برای بیماران خواهد شد. در این موارد، پزشک شما ممکن است بخواهد دوز را تغییر یا اقدامات احتیاطی دیگری انجام دهد. اگر هر داروی دیگر با نسخه یا بدون نسخه مصرف می‌کنید، به متخصص مراقبت‌های بهداشتی خود اطلاع دهید.
  6. برخی از داروها را نباید در زمان خوردن غذا یا خوردن انواع خاصی از غذا یا در حوالی آن استفاده کرد زیرا ممکن است تداخل ایجاد شود. استفاده از الکل یا تنباکو با برخی داروها نیز باعث بروز تداخلات می‌شود.
  7. مصرف داروی ایزوکسوپرین (Isoxsuprine) در برخی بیماران ضربان قلب و برون ده قلبی را افزایش می‌دهد. بنابراین، این دارو در افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی عروقی مانند نارسایی قلبی، آریتمی قلبی و بیماری عروق کرونر با احتیاط مصرف می‌شود.
  8. ایزوکسوپرین می‌تواند باعث افت فشار خون شود. بنابراین، این دارو در افراد مبتلا به فشار خون پایین با احتیاط مصرف می‌شود. همچنین در افراد مبتلا به بیماری‌های کبدی و کلیوی باید احتیاط کرد.
  9. مصرف این دارو در دوران بارداری و شیردهی فقط در صورت تجویز پزشک و زمانی که مزایای آن بیشتر از خطراتش باشد، باید مصرف شود.
  10. مصرف دارو در برخی موارد منجر به خواب آلودگی و سرگیجه شده است. در زمان مصرف یا عارضه خواب آلودگی؛ از انجام فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری بالایی (مانند کار با تجهیزات یا ماشین‌آلات و رانندگی) دارند، خودداری کنید.

موارد منع مصرف قرص ایزوکسوپرین

  1. وجود اختلالات قلبی (آریتمی)
  2. پركاری تيروئيد
  3. عفونت داخل رحمی
  4. مرگ جنین در داخل رحم
  5. اكلامپسی و پره اكلامپسی شديد

عوارض قرص ایزوکسوپرین (Isoxsuprine)

سرگیجه یا غش، حالت تهوع و استفراغ، ضعف، ادم ریوی، کمی فشارخون، بثورات پوستی، تنگی نفس، ضربان قلب سریع و… برخی از عوارض قرص ایزوکسوپرین می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. به خاطر داشته باشید که این دارو تجویز شده زیرا پزشک شما تشخیص داده است که فواید آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت بروز یک واکنش آلرژیک جدی از جمله بثورات پوستی، خارش و تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه و… به پزشک مراجعه کنید. برخی از عوارض جانبی داروی ایزوکسوپرین شامل موارد زیر می‌باشد؛

  1. حالت تهوع یا استفراغ (شایع تر برای تزریق)
  2. درد قفسه سینه
  3. سرگیجه یا غش (بیشتر برای تزریق)
  4. ضربان قلب سریع (بیشتر برای تزریق)
  5. تنگی نفس
  6. بثورات پوستی
  7. کمی فشارخون
  8. ادم ریوی
  9. تاکی کاردی
  10. ضعف

عوارض قرص ایزوکسوپرین (Isoxsuprine)

تداخل دارویی ایزوکسوپرین

  1. تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. البته این بدان معنا نیست که تمامی قرص‌ها دچار تداخل دارویی یا مشکلات جدی خواهند شد. بیماران قبل از مصرف دارو لیستی از داروهای شیمیایی و گیاهی مورد استفاده خود تهیه کرده و به پزشک خود نشان دهید.
  2. تیزانیدین: تشدید اثر افت فشار خون ایزوکسوپورین
  3. داروهایی که برای درمان فشارخون بالا و دیگر مشکلات قلبی مورد استفاده قرار می‌گیرند می‌توانند اثر افت فشار خون ایزوکسوپورین را افزایش دهند.

مصرف ایزوکسوپرین (Isoxsuprine) در دوران بارداری و شیردهی

مصرف ایزوکسوپرین (Isoxsuprine) در دوران بارداری و شیردهی فقط در صورت تجویز پزشک و زمانی که مزایای آن بیشتر از خطراتش باشد، باید مصرف شود. ایزوکسوپرین می‌تواند باعث انقباضات رحمی شود و خطر زایمان زودرس را افزایش دهد. در صورت بارداری یا شیردهی، قبل از مصرف ایزوکسوپرین حتماً با پزشک خود مشورت کنید. پزشک شما می‌تواند با در نظر گرفتن شرایط پزشکی شما و سایر داروهایی که مصرف می‌کنید، بهترین راه را برای مصرف ایزوکسوپرین به شما توصیه کند.

شرایط نگهداری داروی Isoxsuprine

داروی ایزوکسوپرین باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرص‌های هفتگی و قطره‌های چشمی، کرم‌ها، چسب‌ها و استنشاق‌ها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال می‌توانند آن‌ها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روش‌های خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند.

کلام آخر داروی ایزوکسوپرین

در این مقاله، به بررسی اهمیت گردش خون و مسائل مرتبط با ضعف گردش خون از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداختیم. اگرچه علل ضعف گردش خون متنوع هستند، اما تأثیرات جدی بر سلامتی فرد دارند. یکی از داروهایی که به عنوان گزینه‌ای مؤثر در مواجهه با این مشکل معرفی شده است، ایزوکسوپرین است. ایزوکسوپرین به عنوان یک واسطه در بهبود گردش خون شناخته شده است که با مکانیسم عمل خاص خود، به تحریک عروق و افزایش عملکرد قلب کمک می‌کند. این اقدامات تاثیر مثبتی بر بهبود گردش خون دارند و می‌توانند به تسریع فرآیند ترمیم و بهبود وضعیت افراد مبتلا به ضعف گردش خون کمک کنند.

منبع سایت: drugs.com

سوالات متداول درمورد ایزوکسوپرین
ایزوکسوپرین برای درمان بیماری‌های عروقی محیطی، مانند بیماری عروق کرونر و بیماری شریان محیطی استفاده می‌شود. همچنین برای درمان زایمان زودرس دارای کاربرد است. ایزوکسوپرین با شل کردن عضلات صاف در رگ‌های خونی عمل کرده که به افزایش جریان خون کمک می‌کند.
مصرف قرص ایزوکسوپرین 10 در بارداری باید با احتیاط و فقط تحت نظر پزشک انجام شود. ایزوکسوپرین می‌تواند با شل کردن عضلات رحم، انقباضات را کاهش داده و به تاخیر در زایمان زودرس کمک کند. همچنین برای بهبود جریان خون جفتی و درمان پرفشاری خون بارداری با تایید پزشک قابل استفاده است.
عوارض قرص ایزوکسوپرین بر روی جنین به طور کامل شناخته شده نیست. با این حال، طبق برخی مطالعات مصرف این دارو در برخی موارد منجر به نقایص مادرزادی قلب (شایع‌ترین نقص مادرزادی مرتبط با ایزوکسوپرین، نقص دیواره بین بطنی (VSD))، نقایص مادرزادی (نقص لوله عصبی، ناهنجاری‌های اسکلتی عضلانی و لب شکری یا کام شکری) زایمان زودرس می‌شود.
مصرف قرص ایزوکسوپرین (Isoxsuprine) در ماه آخر بارداری به ندرت و فقط در موارد خاص و تحت نظر پزشک متخصص زنان و زایمان انجام می‌شود.
بله، ایزوکسوپرین می‌تواند برای تسکین علائم ناشی از نارسایی عروق مغزی مناسب باشد. ایزوکسوپرین با گشاد کردن عروق خونی، جریان خون را در مغز افزایش می‌دهد. این امر به بهبود علائمی مانند سرگیجه، سردرد، تاری دید و مشکل در صحبت کردن کمک می‌کند. علاوه بر این، ایزوکسوپرین ممکن است به بهبود عملکرد شناختی و حافظه در افراد مبتلا به نارسایی عروق مغزی کمک کند.
بله، بهتر است قرص ایزوکسوپرین همراه با غذا مصرف شود. مصرف ایزوکسوپرین همراه با غذا می‌تواند به کاهش عوارض جانبی گوارشی مانند تهوع و استفراغ کمک کند.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها