چند نکته مهم در مورد پروبیوتیک ها

امتیاز دهید

از هر ده سلول، یک سلول از بدن، دارای باکتری است به این معنی که تعداد باکتری‌ها نسبت به سلول‌های شما به ده برابر می‌رسد. باکتری‌های روده بخشی از سیستم ایمنی شما هستند. محققان به این نتیجه رسیده‎اند که انواع باکتری‌ها نقش‌های کاربردی بی‌شماری در زمینه‌های مختلف سلامتی دارند. اکثر این باکتری‌ها هم در روده […]

در مورد پروبیوتیک ها

از هر ده سلول، یک سلول از بدن، دارای باکتری است به این معنی که تعداد باکتری‌ها نسبت به سلول‌های شما به ده برابر می‌رسد. باکتری‌های روده بخشی از سیستم ایمنی شما هستند. محققان به این نتیجه رسیده‎اند که انواع باکتری‌ها نقش‌های کاربردی بی‌شماری در زمینه‌های مختلف سلامتی دارند. اکثر این باکتری‌ها هم در روده شما زندگی می‎کنند و کاملا هم بی ضرر هستند. داشتن باکتری راست روده حتی با مزایای سلامتی متعددی هم مرتبط است، از جمله کاهش وزن، بهبود روند هضم، افزایش عملکرد سیستم ایمنی، پوست سالم و خطر کاهش بسیاری از بیماری ها. پروبیوتیک ها، که نوع خاصی از باکتری های دوستانه هستند، در هنگام غذا، مزایای سلامتی زیادی را به ارمغان می‎آورند.

آنها اغلب در حالت مکمل هایی حضور پیدا می‌کنند که قصد دارند سلول خود را به عنوان میکروارگانیسم ها تقویت کننده سلامت قرار دهند.

این مقاله به بررسی مزایای سلامتی پروبیوتیک ها می‎پردازد

پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده هستند که در زمان خوردن به نفع سلامتی عمل می‎کنند.

پروبیوتیک می‌تواند سلامت گوارشی، سلامت قلب و عملکرد ایمنی را بهبود بخشد، همچنین باید گفت که چند مطالعه متعدد نیز نشان می‎دهد که پروبیوتیک‎ها می‎توانند به کاهش وزن و چربی شکمی هم کمک کنند.

باکتری‌های مفید با رقابتی که با باکتری‌های بیماری‌زا بر سر تغذیه و محل اسکان خود دارند، جمعیت آنها را کنترل می‌کنند. این فعالیت آنها اهمیت زیادی دارد چون اگر پاتوژن‌ها و میکروب‌های غیر مفید بیشتر شوند می‌توانند سلامتی شما را به کلی نابود کنند و همانطور که در ادامه خواهیم گفت، می‌توانند بر وزن شما هم تأثیر بگذارند.

یک مکمل پروبیوتیک با کیفیت می‌تواند به شما در حفظ تعادل و سلامت میکروارگانیسم‌های بدنتان کمک کند.

باکتری های روده می‎توانند بر میزان وزن بدن تأثیر بگذارند

صدها میکروارگانیسم مختلف در دستگاه گوارش وجود دارد. اکثرا این باکتری ها هستند که به نفع بدن عمل می‎کنند. باکتری های مفید چندین ماده مغذی مهم را شامل می شوند، از جمله ویتامین K و برخی از ویتامین های B.

آنها همچنین فیبر را تجزیه می کنند که بدن نمی تواند آن‎ها را هضم کند و آن‎ها را به اسیدهای چرب ضروری کوتاه مدت مانند بوتیرات تبدیل می‎کنند.

باکتروئیدها و فیرمیکوت‎ها دو گروه از باکتری‎های مفید هستند که در تعادل وزن بدن موثر هستند.

به نظر می‎رسد وزن بدن به تعادل این دو خانواده باکتری مربوط است.

هر دو مطالعات انسانی و حيوانی نشان می‎دهند افراد با وزن طبیعی باکتری‎های روده ای متفاوتی نسبت به افراد چاق با اضافه وزن دارند. افراد چاق در مقایسه با افرادی که وزن طبیعی دارند فیرمیکوت‎های کمتر و باکتروئیدهای بیشتری دارند.

تحقیقات نشان داده است که پروبیوتیک‎ها مانع از جذب چربی در بدن ما می‎شوند و ترشح چربی را در مدفوع افزایش می‌دهند و در نتیجه به کم شدن کالری دریافتی کمک می‎کنند. باکتری‎های خانواده لاکتوباسیلوس‌ها از طریق این مکانیسم موجب کاهش وزن می‎شوند. همچنین مطالعات مختلف نشان داده است که پروبیوتیک‎ها سطح هورمونی که مسئول تنظیم فرآیند سیری در بدن ما است را افزایش می‎دهند و افزایش این هورمون منجر به کاهش اشتها و افزایش سوخت و ساز چربی در بدن ما می‎شود. همچنین پروبیوتیک‎ها باعث افزایش ترشح پروتئینی به نام ANGPTL4 می‎شوند که در متابولیسم چربی نقش زیادی دارد و افزایش این پروتئین مانع از انباشته شدن چربی در بدن ما می‎شود.

پروبیوتیک‌ها از دو راه دیگر هم به مبارزه با چاقی می‌پردازند:

  • ترشح هورمون کاهش اشتها: پروبیوتیک‌ها به ترشح هورمون سیری یا همان هورمون کاهش اشتها کمک زیادی می‎کنند. افزایش ترشح این هورمون سطح کالری‌سوزی و چربی‌سوزی را بالا می‎برد.
  • افزایش لنف‌سازها: پروبیوتیک‌ها سطح پروتئین لنف‌ساز را افزایش می‌دهند. این امر منجر به کاهش ذخیره چربی می‎شود.
  • تحقیقات نشان می‌دهد چاقی با التهابات در مغز مرتبط است. پروبیوتیک‌ها هم با بهبود سلامت روده مرتبطند و التهابات وابسته به دستگاه‌های مختلف بدن را کاهش داده و مانعی در برابر چاقی و اضافه وزن می‎شوند.

چگونه پروبیوتیکها تغییرات وزن را تحت تاثیر قرار می‎دهند؟

تصور می‎شود که برخی از پروبیوتیک ها ممکن است جذب چربی را مهار کنند و میزان چربی را که از طریق مدفوع دفع می‌شوند را افزایش دهند. به عبارت دیگر، آنها باعث می شوند کالری کمتری از مواد غذایی در رژیم غذایی شما برداشت شود.

بعضی از باکتری ها، از جمله خانواده های Lactobacillus، به این ترتیب عمل می کنند. همچنین باید بگیم که چاقی با افزایش التهاب در بدن مرتبط است، پروبیوتیک‎ها با بهبود فعالیت سیستم ایمنی منجر به کاهش التهاب در بدن افراد چاق می‎شوند و به این ترتیب نقش محافظتی برای آنها دارند.

پیشگیری بهتر از درمان

به طور مشخص‎تر، پیشگیری از شکل‌گیری چربی بسیار مهم است.

در یک مطالعه ۴ هفته‌ایی، مصرف نوع خاصی از پروبیوتیک با فرمول انحصاری vsl#3 مورد مطالعه قرار گرفت و روزانه به شرکت‌کنندگان بیش از ۱۰۰۰ کالری غذا داده می‌شد، اما مصرف همزمان این حجم غذا در کنار این پروبیوتیک خاص، اضافه نمودن وزن را محدود کرده و مانع از تجمع چربی شده است.

در مورد پروبیوتیک هاپروبیوتیک ها می‎توانند به کاهش وزن و چربی دور شکم کمک کنند

مطالعات نشان داده اند که گونه های خاصی از خانواده Lactobacillus می توانند به کاهش وزن و چربی شکمی کمک کند.

در یکی از این مطالعات، مشخص شد خوردن ماست‌های حاوی لاکتوباسیل‌های fermentum  یا لاکتوباسیل‌های amylovorus حدودا ۳ تا 4 درصد از چربی بدن را در طی ۶ هفته کاهش می‌دهند.

یکی دیگر از مطالعات متشکل از ۱۲۵ شرکت‌کننده بود که تاثیرات مکمل لاکتوباسیل‌های rhamnosus  بر کاهش وزن و عدم کاهش وزن را مورد بررسی قرار داد.

در طول تحقیق ۳ ماهه، زنانی که پروبیوتیک مصرف نموده‌ بودند ۵۰٪ بیشتر از زنان دیگر وزن خود را از دست دادند.

لاکتوباسیل‌های gasseri

در بین تمام باکتری‌های پروبیوتیک که مورد مطالعه قرار گرفته‌اند، لاکتوباسیل‌های gassei بیشترین تاثیر را بر کاهش وزن داشته‌اند. مطالعات جانوری متعددی مشخص کرده که این لاکتوباسیل از خواص ضدچاقی برخوردار هستند.

همچنین، مطالعات بر روی بزرگسالان ژاپنی نتایج جالب توجهی را نشان می‎دهد.

یکی از مطالعات شامل ۲۱۰ نفر با چربی شکمی فراوان، مشخص کرد که مصرف لاکتوباسیل‌های gasseri به مدت ۱۲ هفته موجب کاهشِ وزن، چربی دور اندام‌ها، توده بدنی کوچکتر و سایز کم و دور باسن کوچکتر می‌شود.

علاوه بر این، چربی‌های شکمی تا ۸.۵٪ کاهش می‌یابد. با ابن وجود، هنگامی که شرکت‌کنندگان مصرف پروبیوتیک‌ها را متوقف نمودند، در ۱ ماه تمام چربی شکمی آنها بازگشت.

اثر پروبیوتیک‌ها بر چاقی

برخی از اشکال پروبیوتیک ها همچنین می‎توانند خطر ابتلا به چاقی و اضافه وزن را هم افزایش دهند.

برخی از مطالعات نشان داده‌اند که برخی از انواع پروبیوتیک‌ها می‌توانند منجر به اضافه وزن شوند و نه کاهش وزن. از آن جمله این پروبیوتیک‌ها می‌توان به لاکتوباسیل، لاکتوباسیل و لاکتوباسیل اشاره نمود.

در مورد پروبیوتیک هایک مطالعه نشان می‎دهد که پروبیوتیک‌ها موجب کاهش وزن و کم شدن توده بدنی نشده یا سطح چربیِ بدنی افراد مبتلا به اضافه وزن و بزرگسالان چاق را کاهش نمی‌دهند.

با این وجود، این مطالعه مروری شامل مطالعات ذکر شده در بالا نبود و آنها را مد نظر نگرفته بود.

جمع بندی و حرف آخر

پروبیوتیک‌ها دارای فواید زیادی بوده. اما تاثیر آنها بر وزن خیلی مشخص نیست و به نظر می‌رسد تاثیر آنها به نوع پروبیوتیک بستگی زیادی دارد.

شواهد گواه آن است که لاکتوباسیل gasseri به افراد چاق کمک می‌کند تا وزن و چربی شکمی خود را کم کنند. بعلاوه، مصرف یک پروبیوتیک ترکیبی موسوم به vsl#3 در کنار یک برنامه غذایی مملو از کالری می‌تواند مانع از اضافه وزن شود.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها