نگاهی به دوره های باروری در زنان

امتیاز دهید

دوره های باروری در زنان در سنین مختلف متفاوت است و یک زن در هر دهه از زندگی خود از میزان متفاوتی تخمک سالم و و آماده لقاح برخوردار است که این قضیه تحت تاثیر گذر زمان و افزایش سن است. بسیاری از خانم ها همزمان با تولد که پا به این دنیا می گذارنند؛ […]

نگاهی به دوره های باروری در زنان
sunscreen

دوره های باروری در زنان در سنین مختلف متفاوت است و یک زن در هر دهه از زندگی خود از میزان متفاوتی تخمک سالم و و آماده لقاح برخوردار است که این قضیه تحت تاثیر گذر زمان و افزایش سن است. بسیاری از خانم ها همزمان با تولد که پا به این دنیا می گذارنند؛ همراه با خودشون تمام فولیکول های نابالغ تخمک را که در حدود 1 تا 2 میلیون می باشد، به این دنیا می آورند و فقط 400 هزار عدد از تخمک ها باقی می مونن. این تعداد در شروع دوره قاعدگی در سنین 12 سالگی با هر بار پریود شدن چند صد عدد از اونها خارج شده و از بین می رون. برای دانستن ادامه مطلب با مجله داروخانه اینترنتی مثبت سبز همراه باشید.

آنچه در این مقاله می خوانیم

بررسی دوره های باروری در زنان

در این بین فقط تعداد کمی از تخمک های نابالغ که در وضعیت سلامتی کامل به سر می برند، تبدیل به تخمک بالغ و آماده لقاح می شن. اما از اون طرف مردان همگام با بزرگتر شدن و رسیدن به زمان بلوغ توانایی ایجاد کردن اسپرم های سالم ر ا پیدا می کنن نه در بدو تولد درست برعکس زنان!

با گذشت زمان و بالاتر رفتن سن، رفته رفته فولیکول ها کمتر می شه. این بدین معنی است که با افزایش سن فرصت ایجاد تخمک های سالم و قوی برای لقاح کمتر می شه. با شروع دوره نوجوانی عرضه تخمک گذاری بسیار قوی است، اما همین که سن بالا می ره و در حدود سنین 30 و 40 سالگی قدرت باروری تخمک ها پایین می یاد. با این وجود در حال حاضر هر چه سن بالاتر می ره افراد اقدام برای تشکیل خانواده می کنن.

سن 18 تا 24 سالگی اولین دور

بهترین سن که می توان گفت تخمک ها در این دوران از سلامت بیشتری برخوردار هستن و به لحاظ فیزیولوژیکی زمان مناسبی برای باروریه، سن 18 تا 24 سالگی است. در این زمان تخمدان ها توانایی تولید فولیکول های بسیار قوی را دارن که قطعا از میزان کیفیت بالاتری برخوردارن.

بارداری در این سن، ریسک بسیاری از خطرها رو بهمراه نداره:

  • نقائص هنگام تولد
  • مشکلات کروموزومی
  • برخی از مسائل مربوط به بارداری

البته درسته که در سنن 18 تا 24 سالگی ریسک خطر پایین تر، اما گاهی اوقات هم ممکنه مشکلاتی بوجود بیاد.

این فرصت باروری، همچنین بعنوان میزان باروری شناخته می شه، که در طول زندگی شما در برحه ای از زمان، از بین می ره و در برحه ای دیگر رشد پیدا می کنه.

نرخ باروری هر شخص به طور میانگین بین سنین 20 تا 30 سالگی، 25 درصد است که این میزان بعد از سن 35 سالگی با یک شیبی مواجه می شه که در حدود 10 درصد خواهد بود.

اما با این وجود زنان کم سن، کمتر تمایل به زایمان دارن و سن ازدواج و مادر شدن بالا رفته و بیشتر در سنین 30 و 40 سالگی شاهد تولد بچه ها هستیم.

سن 25 تا 30 سالگی

با گذشت هر یک سال، شانس بارداری به طور طبیعی کمتر می شه. اما در اواخر دهه 20 سالگی شانس بارداری بدون هیچ گونه عامل مداخله ای یا خارجی، محتمل است.

در حقیقت زوج های زیر 30 سال که در سلامت کامل به سر می برن می تونن این شانس و داشته باشن که 40 تا 60 درصد اونها در سه ماهه نخست بدون هیچ مشکلی باردار بشن. اما بعد از سن 30 سالگی شانس باردار شدن هر سال کمتر از سال گذشته می شه.

اینها رو نگفتیم که زوج های زیر 30 سال که پس از سه ماه باردار نشده اند، نگران بشن، چون بدن شما هنوز هم یک منبع پر از تخمک داشته و از شانس بالایی برای بارداری برخورداره!

حتی این زوج ها بدون نیاز به مداخله پزشکی خاصی تنها با چند رهنمون ساده براحتی قادر به بچه دار شدن هستن.

از دیگر دوره های باروری در زنان ، سن 31 تا 35 سالگی

در اوایل 30 سالگی، همچنان شانس بارداری برای شما در درجه بالایی قرار داره و به نحوی این سن امیدوار کنندس.

چرا که شما همچنان تعداد زیادی تخمک سالم و با کیفیت دارین، اما شانس شما در این سن به طور پیوسته کمتر می شه. خاصیت باروری در زنان به طور تدریجی تا 32 سالگی کم می شه، اما در 37 سالگی به طرز چشمگیری شانس بارداری کاهش پیدا می کنه.

باید بدونین در 30 سالگی هنوز نیمی از تخمک هایی که در سن 20 سالگی داشتید را دارا می باشید.

در حقیقت، از هر 5 زن 1 زن در سراسر دنیا اولین فرزند خود را بعد از سن 35 سالگی به دنیا می یاره، اما با همه این تفاسیر از هر سه زوجی که در سنین 30 سالگی هستن یک زوج برخی از انواع ناباروری را تجربه می کنن.

به عبارتی نه می توان گفت حدود سن 30 سالگی یعنی ناباروری محض و نه می توان گفت قدرت باروری بسیار بالاست، اونچه که مسلمه این است که برای باردار شدن باید زمان مناسب خودش اقدام نمود تا دچار اما و اگر های درمانی نشوید.

سن 35 تا 40 سالگی

بزرگترین کاهش شانس باروری در اواخر دهه 30 سالگی و اوایل دهه 40 سالگی است. شانس یک زن در اواخر سی سالگی دقیقا نصف سن بیست سالگی آن زن می باشد. یک مطالعه در سال 203 نشون داد 60 درصد زوج هایی که در این رده سنی بودند، حدودا یکسال بعد از اینکه اقدام به بارداری نمودند تونستن به طور طبیعی باردار بشن و حدود 85 درصد زوجین در  این سن پس از دو سال توانستن باردار بشن.

که این آمار نسبت به دوره 18 تا 24 سالگی قابل مقایسه نیست زیرا در اون رده سنی زوجین بعد از سه ماه قادر به بارداری خواهند بود!

با این تفاسیر در این سن درسته که بارداری رخ می ده، اما شانس بروز اختلالات کرومورزومی و همینطور خطر سقط جنین و یا حاملگی های غیر طبیعی بسیار بالا می ره.

سن 41 سالگی تا 45 آخرین دوره های باروری در زنان

بر اساس موسسه پیشگیری و کنترل بیماری های زایمان در زنان 40 تا 44 ساله بین سال های 2016 تا 2017 حدود 2 درصد رشد داشته و در همین زمان مشابه بارداری در بین زنان 45 تا 49 ساله با 3 درصد رشد مواجه بوده. در واقع نرخ رشد باروری در این سن بسیار سریعتر از سایر دوره ها می باشد.

با این وجود مهمه که در نظر داشته باشید، در حالیکه افراد زیادی در این سن تازه متولد می شن، شانس مرگ و میر والدین هم به همون اندازه و یا حتی بیشتر بالا می ره، چرا که بالای 40 سال بسیاری از امراض و مشکلات سلامتی برای انسان رخ می ده.

در این سن بدن برای دوره یائسگی آماده می شه، و به احتمال زیاد تخمدان ها دیگر قابلیت تولید فولیکول را نداشته و تقریبا به پایان منبع تخمک نزدیک می شیم. این روند ادامه پیدا می کنه تا سن 50 سالگی که دیگر هیچ گونه فولیکولی باقی نخواهد ماند.

در این بین اگر بارداری صورت بگیره با ریسک بالایی همراه خواهد بود و احتمال سقط جنین، ناهنجاری های کروموزومی و سایر مشکلات بسیار محتمل است.

موارد زیر در بارداری های سن بالا بسیار رایج است:

  • دیابت
  • فشار خون
  • پره اکلامپسی

مطلب پایانی

در این زمانه درست برعکس دوره های پیشین، با وجود تمامی توصیه ها مبنی بر بارداری در سنین پایین به دلیل پیشرفت علم و درمان مشکلات بارداری، شاهد حاملگی در سنین بالا هستیم. البته پیشرفت علم این امکان رو به والدین داده و حتی این نوید امید بخش وجود داره، که درسته شانس بارداری طبیعی با افزایش سن کمتر می شه اما با پیشرفت علم شانس بارداری در سن بالا هم پیشرفت کرده و می توان به بارداری در  سن بالا امیدوار بود.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها