داروی هیدرالازین چیست؟ فواید و عوارض Hydralazine

5/5 - (1 امتیاز)
آیا شما دچار مشکل فشار خون بالا شده‌اید؟ داروی هیدرالازین یک گزینه موثر برای کنترل فشار خون بالا است. با کاهش فشار خون، این دارو خطرات مرتبط با بیماری‌های قلبی و عروقی را کاهش می‌دهد. در ادامه به بررسی بیشتر داروی هیدرالازین می‌پردازیم.
داروی هیدرالازین

فشار خون بالا یکی از مشکلات شایع و مهم سلامتی است که در صورت عدم مدیریت مناسب می‌تواند به عوارض جدی برای سلامتی فرد منجر شود. به منظور کنترل و تنظیم فشار خون، از داروهای مختلفی استفاده می‌شود که هر کدام ویژگی‌ها و عوارض خاص خود را دارند. یکی از این داروها، هیدرالازین است که به عنوان یک داروی اصلی در درمان فشار خون بالا شناخته می‌شود.

داروی هیدرالازین (Hydralazine) یک داروی دیورتیک (مدر) است که به منظور کاهش فشار خون بکار می‌رود. این دارو با افزایش دفع از طریق ادرار و کاهش میزان مایعات در بدن، فشار خون را کنترل می‌کند. استفاده از هیدرالازین می‌تواند بهبودی قابل توجهی در فشار خون بیماران ایجاد کند و از عوارض مرتبط با فشار خون بالا، مانند سکته قلبی و سکته مغزی، جلوگیری کند.

اشکال داروی هیدرالازین

  1. محلول تزریقی: 20 میلی گرم در میلی لیتر
  2. قرص: 10 میلی گرم، 25 میلی گرم، 50 میلی گرم، 100 میلی گرم

موارد مصرف قرص هیدرالازین

داروی هیدرالازین با یا بدون سایر داروها برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شود. کاهش فشار خون بالا به جلوگیری از سکته مغزی، حملات قلبی و مشکلات کلیوی کمک می‌کند. هیدرالازین را گشادکننده عروق می‌نامند که این کار با شل کردن رگ‌های خونی انجام می‌دهد تا خون راحت‌تر در بدن جریان یابد.

قرص هیدرالازین

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی هیدرالازین

گشادکننده مستقیم عروق؛ شریان‌ها را با تأثیر کمی بر ورید گشاد می‌کند. همچنین، مقاومت سیستمیک را کاهش می‌دهد که متعاقباً فشار خون را کاهش می‌یابد. جذب با فراهمی زیستی استیلاتور آهسته (30-50%) و شروع 5-20 دقیقه، حداکثر اثر 10-80 دقیقه به صورت تزریق داخل وریدی و 20-30 دقیقه به صورت خوراکی می‌باشد. این دارو به طور قابل توجهی در کبد توسط استیلاسیون متابولیزه می‌شود و متابولیست‌ها شامل فتالازین و پیروویک اسید هیدرازون (متابولیت غیر فعال) می‌باشد. حذف دارو در نیمه عمر 2-8 ساعت (عملکرد طبیعی کلیه) و 7-16 ساعت (مرحله پایانی بیماری کلیوی) است. هیدرالازین در آخر از طریق ادرار (14٪؛ بدون تغییر) دفع می‌شود.

مقدار مصرف داروی Hydralazine

داروی هیدرالازین را به صورت خوراکی با یا بدون غذا طبق دستور پزشک، معمولاً 2 تا 4 بار در روز مصرف کنید. دوز بر اساس وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان است که ممکن است پزشک شما، دارو را با دوز کم شروع کند و به تدریج دوز مصرفی را افزایش دهد. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، آن را هر روز در زمان‌های معینی مصرف کنید. حتی اگر احساس خوبی دارید به مصرف این دارو ادامه دهید.

اکثر افراد مبتلا به فشار خون بالا احساس بیماری نمی‌کنند. همچنین، ممکن است چندین هفته طول بکشد تا از مزایای کامل این دارو بهره مند شوید. بدون مشورت با پزشک، مصرف این دارو را قطع نکنید. اگر وضعیت شما بهتر نشد یا بدتر شد (قطعات فشار خون شما همچنان بالا یا افزایش می‌یابد) به پزشک خود اطلاع دهید.

زمان مصرف قرص هیدرالازین

  1. داروی هیدرالازین (Hydralazine) در جهت درمان فشار خون ضروری شدید، 10 میلی گرم هر 6 ساعت به صورت خوراکی برای 2-4 روز استفاده می‌شود. بهتر است برای هفته اول با 25 میلی گرم هر 6 ساعت شروع و از هفته دوم به بعد به 50 میلی گرم در هر 6 ساعت افزایش دهید. دوز را به پایین‌ترین سطوح موثر تنظیم کنید. در صورت لزوم پزشک می‌تواند 20-40 میلی گرم از دارو را به صورت تزریق داخل وریدی و عضلانی تزریق کند.
  2. توجه داشته باشید که در صورت تجویز دوز تزریقی دارو، در اسرع وقت به درمان خوراکی تغییر دهید.
  3. دوز مصرفی برای فشار خون بالا (مزمن)، 10 میلی گرم هر 6 ساعت به صورت خوراکی برای 2-4 روز می‌باشد که ممکن است به تدریج 10-25 میلی گرم در دوز هر 2-5 روز تا 50 میلی گرم به صورت خوراکی هر 6 ساعت افزایش یابد (برخی بیماران به 300 میلی گرم در روز نیاز دارند).
  4. دوز پیشنهادی برای بحران فشار خون بالا 10-40 میلی گرم به صورت تزریق داخل وریدی و عضلانی می‌باشد. همچنین برای مصرف مرتبط با بارداری، ابتدا باید 5-10 میلی گرم به صورت تزریق داخل وریدی و عضلانی سپس 5-10 میلی گرم در 20-30 دقیقه مصرف می‌شود.
  5. دوز مصرفی برای نارسایی احتقانی قلب 10-25 میلی گرم هر 6-8 ساعت به صورت خوراکی می‌باشد که دوز را 2 تا 4 هفته تیتر کنید. همچنین، دوز نگهدارنده 225-300 میلی گرم در روز به صورت خوراکی در 6-8 ساعت می‌باشد.

نحوه مصرف داروی هیدرالازین در کودکان

  1. برای درمان فشار خون ضروری شدید در کودکان، 1.7 الی 3.5 میلی گرم روزانه به صورت تزریق داخل وریدی یا عضلانی استفاده کنید.
  2. دوز مصرفی برای نارسایی قلبی، کاهش پس بارگذاری در نوزادان 1-0.5 میلی گرم بر کیلوگرم هر 6-8 ساعت به صورت تزریق داخل وریدی می‌باشد. این مقدار دوز مصرفی در کودکان و نوجوانان، 0.15-0.2 میلی گرم بر کیلوگرم در 4-6 ساعت به صورت تزریق داخل وریدی استفاده می‌شود.
  3. برای بحران فشار خون بالا در نوزادان و کودکان روزانه 1-0.2 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت تزریق داخل وریدی و عضلانی در 4-6 ساعت استفاده می‌شود. توجه داشته باشید که بیش از 20 میلی گرم در دوز به صورت تزریق داخل وریدی یا عضلانی یا 2 میلی گرم بر کیلوگرم در 3-6 ساعت با دوز تجمعی از 9 میلی گرم بر کیلوگرم بیشتر نباشد.

موارد احتیاط

قبل از مصرف داروی هیدرالازین، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله مشکلات قلبی (مانند بیماری عروق کرونر، حمله قلبی اخیر، بیماری روماتیسمی قلبی دریچه میترال)، مشکلات عروق خونی، سکته قبلی، مشکلات کلیوی و… با پزشک در رابطه با خطرات این دارو مشورت کنید. مصرف این دارو در برخی بیماران سبب گیجی و خواب آلودگی شده است. در ادامه به برخی از موارد احتیاط و هشدار استفاده از داروی هیدرالازین (Hydralazine) خواهیم پرداخت؛

  1. داروی هیدرالازین ممکن است باعث ایجاد سندرم نوع SLE (معمولاً بیش از 200 میلی گرم در روز) شود. به بیماران آموزش دهید که درد یا تب مفاصل یا سینه را گزارش کنند. در صورت بروز، درمان را قطع کنید مگر اینکه منافع آن بیشتر از خطرات باشد. استروئید درمانی ممکن است طولانی مدت لازم باشد.
  2. در CVA، نارسایی شدید کلیوی، کاهش حجم، افت فشار خون قبلی، همزمانی با سایر داروهای کاهش دهنده فشار خون، CAD (منع مصرف احتمالی) احتیاط کنید.
  3. در بیماری دریچه میترال احتیاط کنید، ممکن است فشار شریان ریوی را افزایش دهد.
  4. برای جلوگیری از افزایش سریع فشار خون، مصرف را به آرامی قطع کنید. همچنین، در بیماران مبتلا به فشار خون ریوی با احتیاط مصرف شود. زیرا، ممکن است باعث افت فشار خون شود.
  5. احتباس مایعات و سدیم را افزایش می‌دهد و ممکن است نیاز به درمان یا افزایش دوز دیوترتیک داشته باشد.
  6. نوریت محیطی شامل بی‌حسی، پارستزی و گزگز گزارش شده است. علائم را با پیریدوکسین درمان کنید.
  7. دیسکارزی‌های خون، از جمله کاهش تعداد گلبول‌های قرمز، آگرانولوسیتوز، لکوپنی و… با درمان گزارش شده است. در صورت بروز هر یک از اثرات هماتولوژیک، درمان را قطع کنید.

موارد منع مصرف داروی هیدرالازین

  1. حساسیت به هیدرالازین
  2. بیماری عروق کرونر
  3. بیماری روماتیسمی قلبی دریچه میترال

عوارض قرص هیدرالازین (Hydralazine)

تنگی نفس، واکنش روانی، سردرد، حالت تهوع و استفراغ، بی‌اشتهایی، تپش قلب، گرفتگی بینی، اسهال، روماتیسم مفصلی و… برخی از عوارض جانبی داروی هیدرالازین می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. در صورت بروز عوارض جانبی جدی از جمله خستگی شدید، درد یا تورم مفاصل، بثورات روی بینی و گونه‌ها، غدد متورم، علائم مشکلات کلیوی، تغییر در مقدار ادرار، ادرار خونی یا صورتی، علائم عفونت (مانند گلودرد شدید، تب، لرز)، کبودی یا خون‌ریزی آسان و… می‌باشد. برخی از عوارض جانبی داروی هیدرالازین (Hydralazine) شامل موارد زیر است؛

  1. فشار خون بالا
  2. تپش قلب
  3. ورم ملتحمه
  4. سردرد
  5. ادم محیطی
  6. بی‌اشتهایی
  7. اسهال
  8. حالت تهوع
  9. استفراغ
  10. واکنش روانی
  11. لکوپنی
  12. سمیت کبدی
  13. درد قفسه سینه
  14. تنگی نفس
  15. گرفتگی بینی
  16. دیس اوره
  17. نوریت محیطی
  18. روماتیسم مفصلی

داروی هیدرالازین

تداخل دارویی هیدرالازین

  1. تداخلات رده X (پرهیز): برومپریدول
  2. کاهش اثرات هیدرالازین توسط داروها: آمفتامین‌ها، بریگاتینیب، برومپریدول، دکس متیل‌فنیدات، گیاهان (با خاصیت افزاینده فشارخون)، متیل‌فنیدات، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، یوهیمبین
  3. افزایش اثرات داروها توسط هیدرالازین: آمیفوستین، داروهای ضد سایکوز (نسل دوم [آتیپیکال])، برومپریدول، دولوکستین، داروهای کاهنده فشارخون، فرآورده‌های حاوی لوودوپا، نیتروپروسید، فولکودین
  4. افزایش اثرات هیدرالازین توسط داروها: آلفوزوسین، باربیتورات ها، بنپریدول، بریگاتینیب، بریمونیدین (موضعی)، داپوکستین، دیازوکسید، گیاهان (با خاصیت کاهنده فشارخون)، لورمتازپام، مولسی‌دومین، نفتوپیدیل، نیسرگولین، نیکوراندیل، اوبینوتوزومب، پنتوکسی فیلین، مهارکننده‌های فسفودی استراز 5، آنالوگ‌های پروستاسیکلین، کیناگولید

مصرف قرص هیدرالازین (Hydralazine) در دوران بارداری و شیردهی

هیدرالازین (Hydralazine) در دوران بارداری فقط در صورت تجویز پزشک باید مصرف شود. همچنین، هیدرالازین به شیر مادر منتقل می‌شود. با این حال، هیچ گزارشی مبنی بر عوارض جانبی در نوزادانی که در معرض این دارو قرار گرفتند، گزارش نشده است.

شرایط نگهداری داروی Hydralazine

داروی هیدرالازین باید در دمای اتاق و دور از نور نگهداری شود. همچنین مهم است که تمام داروها را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید، زیرا بسیاری از اشکال دارویی (مانند قرص‌های هفتگی و قطره‌های چشمی، کرم‌ها، چسب‌ها و استنشاق‌ها) در برابر کودک مقاوم نیستند و کودکان خردسال می‌توانند آن‌ها را به راحتی باز کنند. داروهای غیر ضروری باید به روش‌های خاصی دور ریخته شوند تا اطمینان حاصل شود که حیوانات خانگی، کودکان و سایر افراد نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند.

کلام آخر داروی هیدرالازین

این مقاله با عنوان داروی Hydralazine، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز فراهم شده است. درمان فشارخون بالا امری حیاتی برای حفظ سلامتی قلب و عروق است. هیدرالازین به عنوان یکی از داروهای اصلی و مؤثر در کنترل این مشکل شناخته می‌شود. این دارو از خانواده دیورتیک‌ها است که با کمک افزایش دفع ادرار و کاهش میزان مایعات در بدن، فشارخون را بهبود می‌بخشد. استفاده موثر و مداوم از هیدرالازین می‌تواند منجر به کاهش فشارخون و کاهش خطرات مرتبط با فشارخون بالا، از جمله سکته قلبی و سکته مغزی، گردد.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول درمورد داروی هیدرالازین
هیدرالازین به عنوان یک درمان خط دوم برای فشار خون متوسط تا شدید که با سایر داروها کنترل نمی‌شود، استفاده می‌شود. همچنین، هیدرالازین یکی از داروهای انتخابی برای درمان فشار خون بالا در دوران بارداری است.
مصرف داروی هیدرالازین در بارداری به طور کلی توصیه نمی‌شود. این دارو می‌تواند از طریق جفت به جنین منتقل شده و عوارض جانبی جدی را برای جنین ایجاد کند. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، قبل از مصرف هر دارویی، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
تنگی نفس، واکنش روانی، سردرد، حالت تهوع و استفراغ، بی‌اشتهایی، تپش قلب، گرفتگی بینی، اسهال، روماتیسم مفصلی و… برخی از عوارض جانبی داروی هیدرالازین می‌باشد. در صورت بروز عوارض جانبی جدی، حساسیت، واکنش‌های آلرژیک و… به پزشک مراجعه کنید.
هیدرالازین (Hydralazine) باید قبل از تزریق وریدی رقیق شود. روش رقیق‎سازی هیدرالازین به دوز تجویز شده و حجم مایع تزریقی بستگی دارد. به طور کلی، هیدرالازین در یکی از محلول‌های آب مقطر، سرم نرمال سالین و دکستروز 5% در آب رقیق می‌شود.
هیدرالازین یک داروی کاهنده فشار خون است که با گشاد کردن رگ‌های خونی عمل می‌کند. این گشاد شدن عروق خونی به دلیل شل شدن عضلات صاف جداره رگ‌ها اتفاق می‌افتد. هیدرالازین می‌تواند باعث باز شدن کانال‌های کلسیم در عضلات صاف جداره رگ‌ها شود. ورود کلسیم به سلول‌های عضلات صاف باعث انقباض عضلات می‌شود. با این حال، هیدرالازین با باز نگه داشتن کانال‌های کلسیم، باعث می‌شود که کلسیم از سلول‌ها خارج شود و عضلات صاف شل شوند.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها