قطع ناگهانی قرص اعصاب چه عوارضی دارد؟

2.6/5 - (21 امتیاز)

اگر مدتی با مصرف قرص اعصاب تحت درمان بوده‌اید، ممکن است حالا از لحاظ روحی احساس بهتری داشته باشید و فکر کنید که دیگر لازم نیست داروهای خود را استفاده کنید. اما آیا عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب را می‌دانید؟ به شما توصیه می‌کنیم که هرگز بدون مشورت با پزشک نه قرص اعصاب استفاده کنید […]

عوارض ناگهانی قطع قرص اعصاب

اگر مدتی با مصرف قرص اعصاب تحت درمان بوده‌اید، ممکن است حالا از لحاظ روحی احساس بهتری داشته باشید و فکر کنید که دیگر لازم نیست داروهای خود را استفاده کنید. اما آیا عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب را می‌دانید؟ به شما توصیه می‌کنیم که هرگز بدون مشورت با پزشک نه قرص اعصاب استفاده کنید و نه آن را قطع نمایید. در ادامه این مطلب به تفصیل علت این امر را برای شما همراهان مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز توضیح خواهیم داد.

تاثیر داروهای اعصاب روی بدن

داروهای اعصاب به تعادل مواد شیمیایی مغز موسوم به انتقال دهنده‌های عصبی کمک می‌کنند. این مواد شیمیایی بر احساسات و روحیه شما تاثیر می‌گذارند و عدم تعادل در آنها موجب افسردگی و اختلالات عصبی می‌شود. مصرف داروهای ضد افسردگی سبب می‌شود تا به رفع عدم تعادل در مغز کمک شود اما ممکن است 4 هفته یا بیشتر طول بکشد تا این داروها اثرگذاری خود را به طور مطلوب نشان دهند.

گاه افراد به دلایل متعددی تصمیم می‌گیرند تا داروی اعصاب خود را قطع نمایند؛ مثلا عوارض این داروها آزارشان می‌دهد یا فکر می‌کنند که دیگر بهبود یافته‌اند و چه نیازی است که خود را گرفتار دارو کنند. در برخی موارد نیز دارو آن طور که مصرف کننده انتظار دارد ممکن است جوابگو نباشد و در این مورد هم فرد تصمیم به قطع دارو بگیرد. باید بدانید که مصرف داروهای ضد افسردگی و اعصاب نیاز به آزمون و خطا دارد؛ به این معنا که چنانچه مدتی پس از شروع مصرف اثرگذاری مناسبی نداشته باشد و یا شخص را درگیر عوارض جانبی کند، می‌توان با تجویز پزشک داروی دیگری را جایگزین آن نمود. اما دقت کنید که این موارد تنها باید با نظارت پزشک باشد تا عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب گریبان‌گیر فرد نشود.

 عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب

عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب

اگر به طور ناگهانی داروی اعصاب یا افسردگی خود را کنار بگذارید، ممکن است افسردگی یا بیماری روانی شما بدتر از قبل شود. در اینجا به برخی از عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب اشاره می‌کنیم:

سندرم ترک دارو

هنگامی که تحت درمان با یک داروی خاص مثل داروی ضد افسردگی هستید، طی دوران مصرف دارو، ممکن است بدن به آن وابستگی پیدا کند. بنابراین وقتی شما یک دفعه به بدن شوک وارد کرده و آن دارو را کنار می‌گذارید، ممکن است دچار سندرم ترک دارو شوید. به این معنا که احساس بیمار بودن می‌کنید؛ مثلا حس می‌کنید آنفلوانزا دارید یا مشکل معده پیدا کرده‌اید. همچنین ممکن است افکار منفی به ذهن شما خطور کنند یا تصاویر عجیب و غریبی را مشاهده نمایید.

به تعویق افتادن درمان

با قطع مصرف داروهای اعصاب و افسردگی، برنامه درمانی شما به طور کلی عقب می‌افتد زیرا به احتمال زیاد مجبور می‌شوید درمان را دوباره و از نو آغاز نمایید. به این ترتیب پروسه درمان طولانی‌تر شده و در ضمن علائم بیماری شما نیز تشدید می‌شوند.

افزایش افکار مربوط به خودکشی

چنانچه درمان به شکل صحیح صورت نگیرد و داروی مورد مصرف ناگهان قطع شود، افزایش افکار مرتبط با خودکشی یکی از نامطلوب‌ترین عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب خواهد بود. بر اساس این افکار منفی احتمال اینکه فرد به شکل واقعی به سراغ اقدام برای خودکشی برود، افزایش خواهد یافت. به طور کلی خودکشی را می‌توان خطرناک‌ترین عارضه مربوط به افسردگی دانست.

 خودکشی

تشدید علائم بیماری

با متوقف کردن مصرف داروهای اعصاب، علائم مرتبط با بیماری شما مثل سردرد و بی‌خوابی تشدید خواهد شد. علاوه بر این هر نوع بیماری روانی اگر درمان نشود، مشکلات جسمی را نیز ایجاد خواهد کرد و سلامتی فرد به خطر خواهد افتاد.

اگر قرص اعصاب استفاده می‌کنید و به تازگی متوجه شده‌اید که باردار هستید، هرگز بلافاصله داروی خود را قطع نکنید. به پزشک مراجعه نمایید تا وی شما را راهنمایی کند که چگونه افسردگی خود را به بهترین نحو در دوران بارداری مهار نمایید.

دیگر عوارض قطع ناگهانی قرص اعصاب

هر یک از علائم زیر ممکن است بر اثر کنار گذاشتن ناگهانی داروهای افسردگی و اعصاب در فرد بروز یابد:

  • اضطراب
  • ضعف
  • کابوس‌های شبانه
  • اختلال در خواب
  • تغییرات خلقی
  • حالت تهوع و استفراغ
  • مشکلات معده
  • سردرد
  • خشکی دهان
  • تعریق و گرگرفتگی

 دیگر عوارض

انواع داروهای اعصاب و افسردگی و عوارض آنها

باید بدانید که داروهایی که به منظور بهبود بیماری‌های روحی و روانی مورد استفاده قرار می‌گیرند، انواع مختلفی دارند. مواردی که در قسمت بالا به آنها اشاره شد، عوارضی هستند که به طور کلی پس از قطع مصرف این نوع داروها ممکن است بروز یابند. اگر بخواهیم به طور جزئی‌تری به قرص‌ها و عوارض آنها بپردازیم، لازم است به موارد زیر توجه کنید:

مهارکننده‌های بازجذب سروتونین (SSRIs) شامل داروهایی مثل فلوکستین ، سرترالین، ونافلاکسین هستند که بیشتر در درمان افسردگی مورد استفاده قرار می‌گیرند. سرگیجه، علائمی شبیه به آنفلوانزا، توهم و به سختی حرکت کردن از عوارض ترک ناگهانی این داروها هستند.

داروهای ضد روان پریشی آتیپیکال از دیگر داروهایی هستند که بیشتر برای درمان روان‌پریشی، اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی مورد استفاده قرار می‌گیرند و ریسپریدون یکی از معروف‌ترن آنها است. این دارو در برخی موارد کاربردی شبیه به قرص ترانکوپین دارد. سندرم ترک دارو از مهم‌ترین عوارض قطع ناگهانی این قرص به شمار می‌آید.

بنزودیازپین‌ها از دیگر داروهایی هستند که به عنوان آرامبخش و ضد اضطراب مورد استفاده قرار می‌گیرند. کلرودیازپوکساید یکی از پرکاربردترین داروهای این دسته است که ترک ناگهانی آن ممکن است سبب تعریق، تشنج و گرگرفتکی شود و حتی خطر مرگ را در پی داشته باشد.

 انواع قرص اعصاب

داروهای ترک اعتیاد، داروهای زوال عقل، داروهای محرک و داروهای تثبیت کننده خلق و خو از دیگر داروهایی هستند که بیشتر در قالب قرص، شربت و کپسول به منظور بهبود مشکلات روانی تجویز می‌شوند. از نگاه دیگر می‌توان چنین گفت که قطع ناگهانی قرص اعصاب می‌تواند هم عوارض جسمی و هم عوارض روانی برای فرد ایجاد نماید که به تفصیل هر یک از آنها را برای شما شرح دادیم.

قرص اعصاب را چگونه قطع کنیم ؟

در صورتی که فکر می‌کنید مشکل روحی-روانی شما رو به بهبود است و دیگر نیازی به مصرف قرص ندارید، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید تا تحت نظارت وی کم کم دوز دارو را کاهش داده و مصرف را کم کنید. چنانچه گفتیم عوارض ناگهانی قطع قرص اعصاب می‌تواند گاه بسیار ناگوار باشد و حتی تا خودکشی نیز پیش برود. اگر موفق به قطع داروهای خود شدید، برای اینکه بیماری بار دیگر باز نگردد، ورزش کنید، مدیتیشن انجام دهید، به مقدار کافی در شبانه روز بخوابید، از مصرف الکل و مواد مخدر بپرهیزید، رژیم غذایی سالم را در پیش بگیرید و از تمام چیزهایی که موجب افزایش استرس در شما می‌شوند، حذر نمایید.

مطالب مرتبط
دسته بندی: افسردگی
بحث و تبادل نظر
guest

179 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ارمین
ارمین

سلام به کاربرهاب مجله
بنده به اختلال دوقطبی مبتلا هستم و در رشته حقوق تحصیل میکنم خواستم بپرسم این افراد میتونن تو رشته حقوق موفق بشن آخه من شنیدم میگن مثلا توی رشته حقوق مثلا یه شاخه اش که وکالته ساعت کاری و مشغله فکری زیاد و استرس هست گفتم اگه مناسب نیست تا همین الان صرف نظر کنم از رشتم …و این که بهترین کار یا شغل برای این افراد از نظر شما چیست

علی
علی

سلام وقت بخیر من دو هفته داروی اعصاب وضد افسردگی مصرف کردم و بعد از دوهفته کامل قطع کردم دیگه بتدریج قطع نکردم الان دو الی سه ماهه استرس شدید دارم وتنگی نفس آیا عوارض قطع میشود چند ماه طول می‌کشد یا عوارض آن همیشگی است

مجله مثبت سبز
مجله مثبت سبز
پاسخ به  علی

همراه گرامی مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز

لطفا به پزشک متخصص خود مراجعه نمایید.

با تشکر از همراهی شما.

حیدر محمد
حیدر محمد

سلام من وسواس داشتم ولی یه شبی سرما خوردگی داشتم یه 10دقیقه خوابیدم و بیدار شدم احساس میکنم که من غریبم نمیدونم این چیزا چین.. بعدش رفتم دکتر 7ماه دارو استفاده کردم فایده نداشت قطع کردم الان 5ماهی که قطع کردم اما حالم داره بدتر بدتر میشه چون من هیچ داروی ندارم.. نمیدونم چرا حس قبلیم و لذت ندارم.. فقط دوست دارم خودم بکشم… یه سؤال داشتم آیا دستگاه نورفدیک خوبه؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  حیدر محمد

سلام کاربر گرامی
حسی که در حال حاضر تجربه میکنید بسیار سخت و دردناک است. ممکن است خیلی از افراد را در دوره های مختلف زندگی درگیر کند (البته با دفعات و شدت های مختلف) که صحبت در مورد احساسات و افکار و یا نوشتن آنها بر روی کاغذ تا حدودی کمک کننده هست.
با شماره ی 190 یا 1490 قسمت مشاوره ی دارویی تماس بگیرید آنجا لیستی از شماره تماسهایی که رایگان و فوری مشاوره میدهند را داشته و در اختیارتان قرار میدند.
در بیمارستان روزبه متخصصانی هستند که علاوه بر تجویز دارو جلسات 1 ساعته cbt (رفتاردرمانی شناختی) با بیمار به صورت فردی یا گروهی دارند که بسیار کمک کننده هست. در جلسات گروهی افرادی با شرایط مشابه شرکت کرده و از احساسات و درونیات خود صحبت میکنند که این همدلی، فهمیده شدن و تعلق به گروه با ویژگی های مشترک حال فرد را بهتر خواهد کرد.

به طور کلی دوز داروهای مصرفی در مشکل وسواس بیشتر از بیماری افسردگیست در نتیجه اگر پزشک دوز بالایی را تجویز نمودند لازم هست به تجویزشان اعتماد کرده داروها با همان دوز استفاده شوند.
همچنین در نظر داشته باشید این بیماری نسبت به افسردگی کمی دیرتر به درمان جواب میدهد بنابراین لازم هست فرد زیر نظر پزشک خودش باقی مانده و به پزشک دیگری مراجعه نکند.
مورد دیگر اینکه داروهای موثر در این زمینه در اوایل مصرف ممکن است فرد را تا دو هفته دچار عوارضی مانند تحریک پذیری، اضطراب و بی قراری نمایند که کم کم رفع شده و فرد بعد از یک ماه استفاده ی مداوم از آنها نتایج را به پزشک گزارش میدهد تا در صورت نیاز تغییراتی در دوز و یا نحوه ی استفاده از دارو و یا نوع آن ایجاد شود.
داروهای این حیطه مانند داروهای فشار خون نیاز به استفاده ی مداوم دارند و مصرف نامنظم نتایج دلخواه را ایجاد نخواهد کرد.
و در پایان همانطور که میدانید قطع ناگهانی داروهای فوق عوارضی را به دنبال خواهد داشت بنابراین در صورت تصمیم به قطع به هر دلیلی، با مشورت پزشک و یا داروساز به صورت هفتگی دوز آن را کاهش دهید.
با آرزوی سلامت روحی و جسمانی روزافزون برای شما همراه گرامی.

بهار
بهار

سلام تشکر از توضیحاتتون،آیا سرگیجه هم میتونه از عوارض ترک ناگهانی دارو باشه؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  بهار

سلام کاربر گرامی
بله این امکان وجود دارد اما احتمالات دیگر مانند تداخلات دارویی و یا شرایط جسمانی و علائم دیگر که همراه آن می باشد را هم در نظر داشته باشید.

معصومه
معصومه

سلام من ۶ ۷ ساله برای سردردم تحت نظر دو تاپزشک بودم معز و اعصاب و اعصاب و روان که برام نورتریپتیلین،پراپرانول رهاکین ۲۰۰، الانزاپین و سولفات سدیم نوشتن. چون تنطیم خوابمو به هم زده بود و بدنم کرخت بود یکباره مصرف دارو را قطع کردم و چند روز بعد سردردام برگشت. میخواستم ببینم راهی بجز دارو و قرص هست؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  معصومه

سلام کاربر گرامی
از بین داروهای فوق مصرف یکی کافی میباشد. در مورد سولفات سدیم احیانا منظورتان والپروآت سدیم نبوده است؟
علاوه بر این داروها داروی دیگری نیز برای پیشگیری از میگرن وجود دارد که تجویز ان توسط متخصص مغزو اعصاب انجام می شود.

تیدا
تیدا

دکتر خواهش میکنم جواب بدید

من حدود ۷ سال داروهای دپاکین و آسنترا و آمی تریپتلین مصرف کردم

این اواخر حدود یک سال دپاکینم دوز ۲۰۰ که پاییترین دوزه و هر شب یک دونه مبخوردم

حدودا ۲ هفته هم کمشون کردم اول نصف بعد یک روز درمیان الان ۵ روزه قطع کامل کردم خوبم جز اینکه ضعف مبکنم و با غذا خوردنو بخصوص آبمیوه شیرین حالم خوب خوب میشه عارضه ای ندارم چیزی شبیه افت قند

اما میترسم هی میگم نکنه بد شه حالم،بنظرتون با گذشت ۵ روز وقتی خوبم آیا ممکنه بعد این مدت عارضه ای شروع شه؟؟ یا الکی نگرانم؟

سهیلا
سهیلا

سلام.من به خاطر سردرد ۴ ماه دارو آمی تریپتیلین۱۰ورهاکین۲۰۰ و تری فلوئوپرازین۱۰ و پرانول۱۰ را مصرف کردم و یکدفعه قطع کردم و سردردا شدیدتر شد و بی خواب شدم.الان ۶ماه از اون موقع میگذره و اصلا خوابم نمیبره حالا برای بی خوابی چیکار کنم؟

Nila
Nila
پاسخ به  سهیلا

سلام حدودا دو هفته است که آستنرا رو قطع کنم دارو رو با دوز پایین و بعد نصف کم کردم ممکنه تا چند روز دیگه حالم بد بشه یا به قبل برگردم

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  سهیلا

سلام کاربر گرامی
داروهایی که مصرف میکردید باعث وابستگی نمی شدند اما قطع یکباره ی آنها مشکل ساز است.
موقتا میتوانید دیمن هیدرینات و یا ملاتونین 3 میلیگرم استفاده نمایید برای یک الی دو هفته…. رعایت بهداشت خواب هم تا حدود زیادی در رفع مشکل موثر خواهد بود.
اما در صورت ادامه ی مشکلات به نورولوژیست مراجعه کنید تا با توجه به نوع مشکل خواب داروی مناسب را تجویز نمایند.

م.ن
م.ن

من ۷ ساله قرص های اعصاب مصرف می‌کنم و از کم شروع شد و الان ۱۱ تا قرص در کل مصرف می‌کنم ، می خوام همرو با هم یهو بزارم کنار ، نه به دلیل خوب شدن یا اینکه خسته شدن باشه هیچ دلیلی ندارم فقط دیگه مغزم کششونو نداره همین . درک نکردین هم مهم نیست ، امیدوارم هیچ وقت به قرص نیازمند نشید که بتونید بخندید.!

محمدجواد
محمدجواد
پاسخ به  م.ن

سلام ،خوبی؟ چی شد! گذاشتی کنار؟

پرستو
پرستو
پاسخ به  م.ن

میفهمم چی میگی
منم درگیر این قرصهام و تا حالا عوارض زیادی برام داشته‌. خدا آدمو محتاج دارو به خصوص اعصاب و روان نکنه

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  م.ن

سلام کاربر گرامی
قطع ناگهانی داروهای مرتبط با سیستم اعصاب منجر به عارضه برای فرد خواهند شد. در صورت تمایل به قطع، و عدم دسترسی به پزشک به صورت هفتگی و هر هفته حدود 25 درصد دارو کاسته شود.

سعید
سعید

سلام ده ساله قرص مصرف میکنم وبیست روزه نمیکنماز صبح تا شب استرس ترس وبالا وپایین شدن فشار وفشار روی دست وپا دارم چیکار کنم

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  سعید

سلام کاربر عزیز
با مشورت پزشکتان مجدد داروی قبل را با دوز پایین شروع نموده و کم کم به صورت هفتگی دوز آن را به میزان دوز درمانی برسانید.

رضا
رضا

سلام زیاد شدن اب دهان از عوارض کم کردن خودسر داروهایی مثل فلوکساتین یا تگراتور هست؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  رضا

سلام کاربر عزیز
به طور کلی با مصرف این دو دارو در برخی افراد عارضه ی خشکی دهان ایجاد می شود اما احتمال ایجاد عارضه با قطع ناگهانی دارو کم است.

فرزین
فرزین

سلام و درود
مادرم چند ساله گاباپنتین و دولکستین مصرف کرده
الان نزدیک ده روزه به طور اتفاقی و یهویی بعد از عمل زانوش مصرف نکرده
الان مشکلی نداره
به نظرتون بدین مصرف کنه باز
یا ترک کرده و دیگه نیاز نیست
مشکلی پیش نیاد ؟

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  فرزین

سلام کاربر عزیز
اگر متخصص اعصاب و روان تجویز نموده اند مجدد شروع شود.

venus
venus

آیا ترک ناگهانی آلپرازولام ۱ و هم با کلونازپام که قرص عصاب منه باعث درد معده و حاات تهوع و لاغری میشود چند روزه دیگه نمیخورم و اشتها به غذا ندارم و معده درد دارم

مجله مثبت سبز
مجله مثبت سبز
پاسخ به  venus

همراه گرامی مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز

لطفا مقاله قطع ناگهانی قرص‌های اعصاب چه عوارضی دارد ؟ را مطالعه نمایید.

با تشکر از همراهی شما.

پوریا
پوریا

ایا ناگهانی قرص اعصاب رو تر کنی زانو هاتم درد میگره ؟

مجله مثبت سبز
مجله مثبت سبز
پاسخ به  پوریا

همراه گرامی مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز
جهت بررسی تداخلات دارویی لطفا با پزشک معالج خود مشورت نمایید، چون ایشان بیشتر از هر شخصی نسبت به شما و آزمایشات و شرح حال شما آگاهی دارند.
باتشکر از همراهی شما.

شهریار
شهریار

من الان تو ترکم بدون مشورت پزشک.3 هفته انواع دارو هارو مصرف کردم حس بدی دارم .استفراغو تهوع .سر گیجه .بی اشتهایی. خودکشی. اضطراب.افکار منفی.کابوس. و غیره دارم همین الانم که اینو مینویسیم حس بدی دارم ولی باید خودمو مشغول کنم تا 4 روز طول می‌کشه وضعیت روبراه سه

کورش
کورش

سلام ایا زنگ گوش مبتواند علت قطع دارو دولکستین باشد

دکتر داروساز
دکتر داروساز
پاسخ به  کورش

سلام کاربر عزیز
بله یکی از عواقب قطع ناگهانی دارو همین عارضه می باشد.

صاحبی
صاحبی

عالی بود

اعظم
اعظم

من فلوکستین را بعد از 3 ماه کنار گذاشتم ولی عوارض خاصی نداشت برام خیلی شانس آوردم فکر کنم

1 2 3 6