داروی زومتا (زولدرونیک اسید) چیست؟ کاربرد و عوارض Zometa

4.3/5 - (6 امتیاز)
داروی زومتا یک درمان برای کاهش سطوح بالای کلسیم در خون (هیپرکلسمی) است. این دارو با کاهش جذب کلسیم در روده‌ها و افزایش انتقال کلسیم از استخوان‌ها به کلیه‌ها، به تنظیم سطح کلسیم در خون کمک می‌کند. با استفاده از داروی زومتا، می‌توان سطح کلسیم را به میزان مطلوب و علائم هیپرکلسمی را بهبود داد.
داروی زومتا

پوکی استخوان و هیپرکلسمی دو مشکل اسکلتی مهم هستند که هرکدام از آن‌ها می‌توانند بر کیفیت زندگی فرد تأثیرگذار باشند. پوکی استخوان به نقص در چگالی استخوان و افت قوی استخوانی اشاره دارد، در حالی که هیپرکلسمی با افزایش مقدار کلسیم در خون همراه است. این دو وضعیت ممکن است ناشی از عوامل ژنتیک، تغذیه، فعالیت‌های جسمانی ناکافی یا مشکلات دیگر به وجود آیند.

یکی از داروهای منسب که به عنوان راهکاری نوین برای درمان همزمان پوکی استخوان و هیپرکلسمی مطرح شده است، داروی زومتا (Zometa) است. داروی زومتا، یک بیس‌فسفونات است که به تنظیم چرخه استخوان و کاهش تجمع استخوان‌های نامناسب کلسیم کمک می‌کند. این دارو از طریق تثبیت استخوان و جلوگیری از تجمع اضافی کلسیم در خون، به بهبود چگالی استخوان و کاهش سطح کلسیم خونی کمک می‌کند.

اشکال دارویی زومتا

  1. محلول تزریقی داخل وریدی: 4 میلی گرم/5 میلی لیتر، 5 میلی گرم / 100 میلی لیتر

موارد مصرف داروی زومتا

داروی زومتا برای درمان سطوح بالای کلسیم خون (هیپرکلسمی) که ممکن است با سرطان رخ دهد استفاده می‌شود. زولدرونیک اسید همچنین همراه با شیمی درمانی سرطان برای درمان مشکلات استخوانی که ممکن است با مولتیپل میلوما و سایر انواع سرطان (مانند سینه و ریه) که به استخوان‌ها گسترش یافته است، استفاده می‌شود. زولدرونیک اسید متعلق به دسته‌ای از داروها به نام بیس فسفونات‌ها است که با کاهش مقدار کلسیم آزاد شده از استخوان‌ها به خون، سطح بالای کلسیم خون را کاهش می‌دهد. همچنین با کاهش سرعت تجزیه استخوان‌های شما توسط سرطان برای جلوگیری از شکستگی استخوان عمل می‌کند.

موارد مصرف داروی زولدرونیک اسید

  • هیپرکلسمی بدخیمی
  • مولتیپل میلوما؛ متاستازهای استخوان از تومورهای جامد
  • پوکی استخوان
  • بیماری پاژه
  • پوکی استخوان ناشی از گلوکوکورتیکوئید
  • سندرم درد منطقه ای پیچیده (یتیم)
  • گلیوما (یتیم)

زومتا

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی Zometa

مکانیسم عمل داروی زومتا، بیس فسفونات؛ از طریق اعمال بر فعالیت استئوکلاست‌ها، جذب استخوان را مهار می‌کند و منجر به افزایش غیرمستقیم تراکم استخوان می‌شود. توزیع پروتئین محدود این دارو 28-53٪ در مدت زمان 32 روز می‌باشد. حذف در نیمه عمر 146 ساعت (ترمینال)، کلیرانس کلیوی 66 میلی لیتر در دقیقه و دفع از طریق ادرار (39٪ به عنوان دارو بدون تغییر) در 24 ساعت و مدفوع (<3٪) صورت می‌گیرد.

مقدار مصرف داروی Zometa

داروی زومتا را طبق دستور پزشک، معمولاً در طی حداقل 15 دقیقه، از طریق تزریق در ورید مصرف کنید. دوز بر اساس وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان است. قبل از استفاده، این دارو را به صورت بصری از نظر وجود ذرات یا تغییر رنگ بررسی کنید. از مخلوط کردن اسید زولدرونیک با مایعات IV حاوی کلسیم (مانند محلول رینگر، محلول هارتمن، تغذیه تزریقی-TPN/PPN) خودداری کنید. برای درمان سطوح بالای کلسیم خون، معمولاً قبل از دریافت این دارو، مایعات از طریق ورید داده می‎‌شود. برای کاهش احتمال مشکلات کلیوی، در طول درمان مایعات فراوان بنوشید، مگر اینکه پزشک دستور دیگری به شما بدهد.

زمان مصرف داروی زومتا

قبل از مصرف داروی زومتا، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی دارو یا محلول تزریقی را با دقت بررسی کنید. حداقل 7 روز طول می‌کشد تا از مزایای کامل این دارو بهره‌مند شوید. بسته به سطح کلسیم خون شما ممکن است نیاز به تکرار دوز داشته باشید. برای درمان مولتیپل میلوما و مشکلات استخوانی ناشی از گسترش سرطان، این دارو طبق دستور پزشک معمولا هر 3 تا 4 هفته یکبار تجویز می‌شود. همچنین ممکن است به شما دستور داده شود که مکمل‌های کلسیم و ویتامین D را هر روز مصرف کنید.

نحوه مصرف داروی زومتا (زولدرونیک اسید)

  1. داروی زومتا برای هیپرکلسمی بدخیمی، بیش از 4 میلی گرم به صورت تزریق داخل وریدی (تزریق بیش از 15 دقیقه) یک بار که ممکن است 7 روز دیگر تکرار شود. کلسیم سرم را کنترل کنید و حداقل 7 روز قبل از شروع درمان مجدد صبر کنید.
  2. این دارو برای مولتیپل میلوما؛ متاستازهای استخوان از تومورهای جامد، 4 میلی گرم به صورت تزریق داخل وریدی هر 3-4 هفته استفاده می‌شود.
  3. زومتا در جهت پوکی استخوان و کاهش بروز شکستگی‌ها (شکستگی‌های مرتبط با پوکی استخوان لگن، مهره‌ها و غیر مهره‌ای) مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای پیشگیری در زنان یائسه 5 میلی گرم به صورت تزریق داخل وریدی بیش از 5 دقیقه هر 2 سال و برای درمان مردان و زنان یائسه 5 میلی گرم به صورت تزریق داخل وریدی بیش از 15 دقیقه هر سال تجویز می‌شود.
  4. این دارو برای درمان و پیشگیری از پوکی استخوان ناشی از گلوکوکورتیکوئید، 5 میلی گرم به صورت تزریق داخل وریدی بیش از 15 دقیقه هر سال استفاده می‌شود که در صورت نیاز همراه با مکمل با کلسیم عنصری و ویتامین D مصرف می‌شود.
  5. در جهت درمان بیماری پاژه، 5 میلی گرم به صورت تزریق داخل وریدی بیش از 15 دقیقه یک بار همراه با مکمل با کلسیم عنصری و ویتامین D استفاده خواهد شد.

موارد احتیاط

قبل از مصرف داروی زومتا، اگر به آن یا به سایر بیس فسفونات‌ها (مانند آلندرونات، ریزدرونات) حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. برخی از افرادی که از اسید زولدرونیک استفاده می‌کنند ممکن است مشکلات جدی استخوان فک داشته باشند.

قبل از شروع این دارو، پزشک باید دهان شما را بررسی کند. قبل از انجام هر گونه کار دندانپزشکی به پزشک خود بگویید که از این دارو استفاده می‌کنید. برای کمک به جلوگیری از مشکلات استخوان فک، معاینات دندانی منظم داشته باشید و یاد بگیرید که چگونه دندان‌ها و لثه‌های خود را سالم نگه دارید. در ادامه به برخی از موارد احتیاط و هشدار استفاده از داروی زومتا خواهیم پرداخت؛

  1. ارزیابی عملکرد کلیه قبل و بعد از درمان؛ اگر عملکرد کلیه پس از درمان کاهش یافته است، درمان اضافی را تا زمانی که به 10% از سطح پایه بازگردد متوقف کنید.
  2. سایر خطرات نارسایی کلیوی شامل مصرف همزمان زولدرونیک اسید با داروهای نفروتوکسیک یا دیورتیک، کم آبی شدید قبل یا بعد از تجویز زولدرونیک اسید و سن بالا می‌باشد.
  3. این دارو ممکن است خطر قابل توجهی برای هیپوکلسمی (تشنج، کزاز و بی‌حسی) ایجاد کند. هیپوکلسمی باید قبل از شروع درمان اصلاح شود. مکمل‌های کافی برای بیماران با کلسیم و ویتامین D باید مصرف شود و برای جلوگیری از هیپوکلسمی شدید یا تهدید کننده حیات، کلسیم سرم را از نزدیک با تجویز همزمان سایر داروهایی که باعث هیپوکلسمی می‌شوند، کنترل کنید.
  4. موارد استئونکروز (عمدتاً فک و همچنین سایر نقاط آناتومیک از جمله لگن، استخوان ران و مجرای شنوایی خارجی) عمدتاً در بیماران سرطانی گزارش شده است.
  5. افزایش خطر احتمالی برای شکستگی‌های ساب تروکانتریک و دیافیز آتیپیک فمور وجود دارد. ارزیابی مجدد دوره‌ای نیاز به ادامه درمان بیس فسفونات را در نظر بگیرید، به ویژه اگر درمان بیش از 5 سال طول بکشد.
  6. درد شدید استخوان، مفاصل و ماهیچه ممکن است رخ دهد. در صورت بروز علائم شدید، از مصرف دوزهای آتی زولدرونیک اسید خودداری کنید.
  7. افزایش خطر ابتلا به استئونکروز فک (توصیه به بیماران برای انجام کارهای دندانپزشکی) وجود دارد و عمدتا در بیماران سرطانی تحت درمان با بیس فسفونات های IV، از جمله اسید زولدرونیک گزارش شده است. بسیاری از بیماران نیز شیمی درمانی و کورتیکواستروئیدها را دریافت می‌کردند که ممکن است از عوامل خطر باشند. خطر ممکن است با طول مدت قرار گرفتن در معرض بیس فسفونات‌ها افزایش یابد. انجام معاینات پیشگیرانه دندان قبل از شروع درمان؛ اجتناب از روش‌های تهاجمی دندانپزشکی را در نظر داشته باشید.
  8. درد شدید استخوان، مفاصل و ماهیچه ممکن است رخ دهد. در صورت بروز علائم شدید، از مصرف دوزهای آتی زولدرونیک اسید خودداری کنید.

موارد منع مصرف داروی زومتا

  1. بارداری
  2. همه نشانه‌ها: حساسیت مفرط، از جمله موارد نادر کهیر، آنژیوادم و واکنش آنافیلاکتیک یا شوک
  3. موارد مصرف غیرکولوژیک: هیپوکلسمی، نارسایی شدید کلیوی (CrCl <35 میلی لیتر در دقیقه یا شواهدی از نارسایی حاد کلیه)

عوارض داروی زومتا (Zometa)

حالت تهوع، یبوست، خستگی، کم خونی، تنگی نفس، درد استخوان، اسهال، عفونت دستگاه ادراری، علائمی شبیه آنفولانزا (مانند تب، لرز، دردهای عضلانی یا مفاصلی)، بی‌خوابی یا سرگیجه برخی از عوارض داروی زولدرونیک اسید می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. برخی از عوارض جانبی جدی این دارو شامل افزایش یا درد شدید استخوانیا مفاصل، درد جدید یا غیر معمول لگن، ران و کشاله ران، فک یا گوش درد، مشکلات چشم و بینایی، بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن، اسپاسم عضلانی، ضربان قلب نامنظم و… می‌باشد. در ادامه به عوارض جانبی داروی زومتا (Zometa) خواهیم پرداخت؛

  1. درد استخوان (55%)
  2. حالت تهوع (29-46%)
  3. تب (32-44%)
  4. خستگی (39%)
  5. کم خونی (22-33%)
  6. استفراغ (14-32%)
  7. یبوست (27-31%)
  8. تنگی نفس (22-27%)
  9. اسهال (17-24%)
  10. بی‌اشتهایی (9-22%)
  11. آرترالژی (5-21%)
  12. سردرد (5-19%)
  13. سرگیجه (18%)
  14. بی‌خوابی (15-16%)
  15. عفونت دستگاه ادراری (UTI؛ 12-14%)
  16. اضطراب (11-14%)
  17. فشار خون بالا (11%)
  18. راش (11%)

داروی زومتا

تداخل دارویی زومتا

  1. تداخلات رده X (پرهیز): تداخل قابل‌توجهی مشخص نشده است.
  2. کاهش اثرات زولدرونات اسید توسط داروها: مهارکننده‌های پمپ پروتون
  3. افزایش اثرات داروها توسط زولدرونات اسید: دفراسیروکس
  4. افزایش اثرات زولدرونات اسید توسط داروها: آمینو گلیکوزید ها، مهارکننده‌های آنژیوژنز (سیستمیک)، کلسی‌تونین، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، تالیدومید

مصرف داروی زومتا (Zometa) در دوران بارداری و شیردهی

هیچ مطالعه و داده‌ای در رابطه با خطر داروی زومتا در زنان باردار وجود ندارد. بیس فسفونات‌ها در ماتریکس استخوان گنجانده می‌شوند و به تدریج در طی چند هفته تا چند سال آزاد می‌شوند. اگر زن پس از اتمام دوره درمان با بیس فسفونات باردار شود، ممکن است خطر آسیب به جنین (به عنوان مثال، ناهنجاری‌های اسکلتی) وجود داشته باشد. به زنان باردار و زنان دارای پتانسیل باروری در مورد خطرات احتمالی برای جنین توصیه کنید. قبل از شروع درمان وضعیت بارداری زنان بالقوه باروری را بررسی کنید.

درمان می‌تواند باعث آسیب جنین در هنگام تجویز به یک زن باردار شود. دارو در طولانی مدت به استخوان متصل می‌شود و ممکن است طی هفته‌ها تا سال‌ها آزاد شود. به زنان با پتانسیل باروری توصیه کنید که در طول درمان و بعد از آن از پیشگیری موثر از بارداری استفاده کنند. بر اساس مطالعات حیوانی، درمان ممکن است باروری را در زنان دارای پتانسیل باروری مختل کند.

بر اساس یافته‌های مطالعات حیوانی و مکانیسم اثر آن، دارو می‌تواند هنگام تجویز به زن باردار باعث آسیب جنین شود. در مطالعات تولید مثل حیوانی، تجویز دارو به موش‌های باردار در طول اندام‌زایی منجر به ناهنجاری‌های جنینی و مرگ‌ومیر جنینی در مواجهه با مادر شد که بیشتر یا برابر با 2.4 برابر مواجهه بالینی انسان بر اساس AUC بود.

تاثیر داروی زومتا در شیردهی

تاثیر داروی زومتا (Zometa) در تولید شیر یا تاثیر آن بر روی کودک شیرخوار مشخص نیست. دارو در طولانی مدت به استخوان متصل می‌شود و ممکن است طی هفته‌ها تا سال‌ها آزاد شود. فواید رشدی و سلامتی تغذیه با شیر مادر را همراه با نیاز بالینی مادر به درمان و هرگونه عوارض جانبی احتمالی بر روی کودک شیرخوار ناشی از دارو یا بیماری زمینه‌ای مادر در نظر بگیرید.

شرایط نگهداری داروی Zometa

برای جزئیات نگهداری به دستورالعمل های محصول یا داروساز خود مراجعه کنید. توجه داشته باشید که تمام اشکال دارویی از جمله قرص، شربت، محلول تزریقی، شیاف، پماد و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شوند.

کلام آخر داروی زومتا

در این مقاله، به بررسی داروی زومتا به عنوان یک راهکار برای درمان همزمان پوکی استخوان و هیپرکلسمی از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداختیم. این دارو با استفاده از مکانیسم عمل بیس‌فسفونات، به تنظیم چرخه استخوان و کاهش تجمع کلسیم در خون کمک می‌کند. نتایج تحقیقات نشان می‌دهند که زومتا نه تنها می‌تواند چگالی استخوان را افزایش دهد بلکه با کاهش سطح کلسیم خونی، به بهبود وضعیت هیپرکلسمی نیز کمک می‌کند. اهمیت این دارو در بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به این مشکلات اسکلتی بسیار بالاست. استفاده از داروی زومتا، به‌عنوان یک رویکرد یکپارچه و کارآمد در مواجهه با چالش‌های پوکی استخوان و هیپرکلسمی، می‌تواند مراحل درمان را سریع‌تر و بهتر کند.

منبع سایت: Medscape

سوالات متداول درمورد داروی زومتا
زولدرونیک اسید که با نام‌های تجاری زومتا، آکلاستا و زولنا نیز شناخته می‌شود، از گروه داروهای بیس فسفونات است که برای درمان تعدادی از مشکلات مختلفی که استخوان را تحت تأثیر قرار می‌دهند، تجویز می‌شود. برخی از موارد مصرف این دارو شامل پوکی استخوان، بیماری پاژه استخوان، افزایش کلسیم خون ناشی از سرطان و تجزیه استخوان ناشی از سرطان می‌باشد.
بله، آمپول زولدرونیک اسید باید در یخچال در دمای 2 تا 8 درجه سانتی‌گراد (36 تا 46 درجه فارنهایت) نگهداری شود. همچنین تا حدامکان دور از نور آفتاب و رطوبت نگهداری شود.
حالت تهوع، یبوست، خستگی، کم خونی، تنگی نفس، درد استخوان، اسهال، عفونت دستگاه ادراری، علائمی شبیه آنفولانزا (مانند تب، لرز، دردهای عضلانی)، بی‌خوابی یا سرگیجه و…. برخی از عوارض داروی زولدرونیک اسید می‌باشد.
زولدرونیک اسید به صورت تزریق وریدی (داخل وریدی) تجویز می‌شود. تزریق این دارو باید توسط پزشک یا پرستار انجام شود. همچنین، مقدار و زمان مصرف باید با توجه به نوع بیماری و سن بیمار توسط پزشک تعیین شود.
خیر، داروی زومتا (زولدرونیک اسید) در دوران بارداری نباید استفاده شود. اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، قبل از مصرف زومتا حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر