بهداشت ضعیف دهان
عدم رعایت بهداشت مناسب دهان، اصلیترین علت تلخی دهان است. این عارضه عمدتا پس از بیدار شدن از خواب به دلیل تجمع بزاق و باکتری روی لثه، زبان و دندانها رخ میدهد که منجر به بوی بد دهان و تغییر در درک چشایی میشود. برای تقویت و حفظ سلامت دهان و دندان، میتوانید از قرص مکیدنی پروبیوتیک لاکتوگام استفاده کنید.
بیماری رفلاکس معده به مری (GERD)
بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) یا رفلاکس اسید ممکن است علت طعم تلخ در دهان باشد. این شرایط، زمانی اتفاق میافتد که محتویات معده به مری برمیگردد. رفلاکس اسید معمولا یک مشکل موقتی است، در حالی که GERD مزمن و طولانیتر است. هر دو این وضعیتها میتوانند مری را تحریک کرده و باعث احساس سوزش در قفسه سینه یا شکم و ایجاد طعم بد یا تلخ در دهان شوند.
تلخی دهان در بارداری
تغییراتی در درک چشایی که به آن دیسگیوزیا میگویند، در سه ماهه اول بارداری انتظار میرود. علت تلخی دهان در بارداری، تغییرات هورمونی است و بدون مداخله پزشکی در عرض چند روز از بین میرود. طعم فلزی نمونه دیگری از دیسگیوزیا در دوران بارداری است.
داروهای آنتی بیوتیک، ضد افسردگی و مولتی ویتامینها
مصرف برخی داروها (مثل آنتی بیوتیکها، لیتیوم، داروهای نقرس و داروهایی برای درمان بیماریهای قلبی) طعم تلخی در دهان ایجاد میکند. افرادی که از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنند، ممکن است به دلیل خشکی دهان دچار تغییر در درک چشایی شوند. مولتی ویتامینهای حاوی مواد معدنی مانند روی، کروم، مس و آهن نیز میتوانند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شوند.
استرس و اضطراب
سطوح بالای استرس و اضطراب میتواند پاسخ استرس را در بدن تحریک کرده و روی حس چشایی فرد تاثیر بگذارد. اضطراب میتواند باعث خشکی و در ادامه تلخی دهان شود. برای کمک به کاهش استرس، مکملهای ضد اضطراب را امتحان کنید.
سیگار کشیدن، علت تلخی دهان
سیگار کشیدن باعث لک شدن دندانها، ابتلا به بیماریهای لثه و تلخی دهان میشود. مواد شیمیایی موجود در دود تنباکو میتواند روی زبان و گلو بماند و درک چشایی شما را تغییر دهد. ترک سیگار سلامت کلی دهان و دندانها را بهبود میبخشد و این طعم ناخوشایند را از بین میبرد.
عفونتهای تنفسی
باکتریهایی که دستگاه تنفسی فوقانی را آلوده میکنند و باعث ابتلا به بیماریهایی مانند سرماخوردگی، سینوزیت، رینیت و ورم لوزه میشوند، یکی دیگر از علل تلخی دهان هستند.
کبد و تلخی دهان
کبد شما عملکردهای حیاتی بسیاری از جمله حذف سموم از جریان خون دارد. هنگامی که کبد به درستی کار نمیکند، بدن شروع به تجمع مقادیر زیادی آمونیاک میکند. آمونیاک یک ماده سمی است و در بدن سالم، توسط کبد به اوره تبدیل شده و از طریق ادرار از بدن خارج میشود. زمانی که این فرآیند مختل شود، افزایش سطح آمونیاک باعث ایجاد طعمی مانند طعم ماهی یا پیاز در دهان میشود.
در مراحل پیشرفته بیماری کبد (سیروز)، حس چشایی شما ممکن است مخدوش شده یا کاهش یابد. برخی افراد، طعم تلخ یا فلزی در دهان را گزارش میکنند. علت دقیق تغییر حس چشایی همراه با بیماری کبد به طور کامل ثابت نشده است. با این حال، طبق تحقیقات این تغییر ممکن است مرتبط با عوارض جانبی داروهای بیماری کبدی، تجمع سموم به دلیل کاهش عملکرد کبد و اثرات عصبی مربوط به نارسایی کبد باشد.
تلخی دهان خطرناک است؟
تلخی دهان ممکن است الزاما یک مشکل جدی نباشد؛ اما همانطور که پیشتر گفته شد، میتواند دلایل بالقوه زیادی داشته باشد که باید حتما مورد بررسی قرار گیرد. اگر طعم عجیب دهان در طول روز، به خصوص بعد از مسواک زدن باقی میماند و شور، فلزی یا ترش است، باید به دندانپزشک یا پزشک مراجعه نمایید.
برای تلخی دهان چی بخوریم؟
شما میتوانید هنگام تجربه تلخی دهان آبلیمو، بستنی لیمویی و آدامسهای بدون قند را امتحان کنید. هر روز به اندازه کافی آب بنوشید؛ زیرا به رفع تلخی دهان کمک میکند. از خوردن غذاهای محرک رفلاکس اسید معده، خودداری کنید.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز گفته شد، تلخی دهان میتواند نشاندهنده وضعیتهای گوناگونی، از بهداشت نامناسب دهان گرفته تا مشکلات جدیتر مانند هپاتیت یا رفلاکس اسید باشد. بیشتر این علتها قابل درمان هستند. هنگامی که علت تلخی دهان تشخیص داده شده و درمان شروع شود، جوانههای چشایی بدون تاثیرات جانبی طولانی مدت، باید به حالت عادی بازگردند.
3 پاسخ
ممنون ازراهنمایی شماخانم دکتر
بسیارمفیدبودفقط درمان رفلاکس معده یاتلخی دهان اشاره نفرمودید باتشکرسواری
سلام و عرض ادب
همراه گرامی برای درمان ان میتوانید مقاله های زیر را مطالعه فرمایید.
برای درمان رفلاکس معده چی بخوریم؟
سریع ترین روش درمان رفلاکس معده در خانه