مجله مثبت سبز

چگونه از سالم بودن جنین مطمئن شویم ؟

3.6/5 - (5 امتیاز)

هنگامی که متوجه می‌شوید که باردار هستید، از آن پس وظیفه مهمی بر دوش شما خواهد بود. شما دیگر تنها مسئول سلامتی خود نیستید بلکه باید نسبت به حفظ سلامتی جنینی که در رحم دارید نیز کوشا باشید. دوران بارداری اگر به خوبی سپری شود یکی از شیرین‌ترین دوران زندگی یک زن خواهد بود. برای […]

سالم بودن جنین

هنگامی که متوجه می‌شوید که باردار هستید، از آن پس وظیفه مهمی بر دوش شما خواهد بود. شما دیگر تنها مسئول سلامتی خود نیستید بلکه باید نسبت به حفظ سلامتی جنینی که در رحم دارید نیز کوشا باشید. دوران بارداری اگر به خوبی سپری شود یکی از شیرین‌ترین دوران زندگی یک زن خواهد بود. برای اینکه از لحظات بارداری خود و پروراندن یک کودک در وجود خود نهایت لذت را ببرید باید حتما طی این دوران از سالم بودن جنین اطمینان حاصل نمایید. اما از کجا باید بفهمیم که جنین سالم است و رشد طبیعی خود را طی می‌کند؟

علائم سالم بودن جنین

عدم مراقبت صحیح از جنین منجر به سقط جنین یا تولد کودکی ناسالم خواهد شد. بنابراین لازم است تا حتما به توصیه‌ها پزشکی توجه کرده و رعایت آنها را جدی بگیرید. البته واضح است که همه پدر و مادرها دوست دارند تا کودکی سالم داشته باشند اما گاهی متاسفانه به دلیل نداشتن اطلاعات صحیح، نتیجه‌ای غیر منتظره حاصل می‌شود و کودکی به دنیا می‌آید که از سلامت کامل برخوردار نیست. در طول دوران بارداری علائم سالم بودن جنین به شرح زیر است:

داشتن حرکت

وقتی 5 ماه از زمان بارداری می‌گذرد، کم کم مادر می‌تواند حرکت جنین را در شکم خود احساس کند. جنین در 6 ماهگی از طریق حرکت به صداها پاسخ می‌دهد. در ماه هفتم بارداری جنین در برابر محرک‌هایی مانند نور، صدا یا درد واکنش‌هایی را از خود بروز می‌دهد. با رشد بیشتر جنین در ماه هشتم حاملگی، مادر حرکاتی همچون لگد زدن را از طرف کودک خود حس خواهد کرد. مطالعات نشان می‌دهند که در ماه آخر یعنی ماه نهم بارداری به دلیل اینکه دیگر جنین بزرگ‌تر شده فضای کمتری را در رحم دارد و بنابراین حرکاتش کمتر حس خواهد شد. تمامی علائم حرکتی که ذکر شدند دلیلی برای سالم بودن جنین یا نوزاد متولد نشده شما به شمار می‌آیند.

خرید مکمل های بارداری

رشد طبیعی

برای اینکه رشد جنین در شکم مادر بررسی شود، راه‌های مختلفی وجود دارد که به عنوان مثال سونوگرافی یکی از آنها است. به طور کلی جنین در هر ماه حدود 5 سانتی متر رشد می‌کند بنابراین در ماه هفتم بارداری باید قد وی حدود 35 سانتی متر باشد. در سه ماه آخر بارداری جنین سالم هر هفته با سرعت بیشتری وزن اضافه می‌کند. در نهایت در ماه نهم حاملگی جنین حدود 3 کیلوگرم وزن و 50 سانتی متر قد خواهد داشت. دقت داشته باشید که موارد ذکر شده از نشانه‌های سالم بودن جنین هستند اما اگر نوزادی به هنگام تولد وزن یا قدی کمتر یا بیشتر از مقداری که عنوان شد، داشت نشانه ناسالم بودن وی نیست.

  سالم بودن جنین

نوزادان نیز همانند بزرگسالان قد و وزن‌های متفاوتی دارند؛ وزن 2700 تا 4200 کیلوگرم و قد 45.5 تا 55.8 سانتی متر برای نوزاد طبیعی در نظر گرفته می‌شود با این حال ممکن است یک نوزاد با اینکه سالم است قد و وزنی کمتر یا بیشتر از این ارقام داشته باشد.

ضربان قلب

حدود هفته پنجم بارداری قلب کودک شروع به تپیدن می‌کند اما با این حال تشخیص آن از طریق دستگاه‌های مخصوصی که پزشک استفاده می‌کند، در اواخر سه ماهه نخست حاملگی میسر است. برای اطمینان حاصل کردن از سالم بودن قلب جنین پزشک ممکن است آزمایش‌های مختلفی را انجام دهد. برخی از پزشکان ممکن است تنها با لمس شکم شما ضربان قلب جنین را بشمارند. در حالت کلی و طبیعی ضربان قلب جنین در هر دقیقه باید بین 110 تا 160 بار باشد.

حالت قرارگیری جنین

یکی دیگر از علائم سالم بودن جنین نحوه قرار گرفتن و یا پوزیشن وی در ماه نهم بارداری و قبل از زایمان است. همان‌طور که گفتیم در ماه آخر حاملگی حرکات جنین بسیار کم می‌شود. یک جنین سالم معمولا در ماه نهم در حالتی قرار می‌گیرد که سر وی به سمت پایین بوده و در مسیر درست آماده تولد است.

افزایش وزن مادر

بزرگ شدن شکم مادر و افزایش وزن وی یکی از نشانه‌های یک بارداری سالم است. شما باید به طور مرتب تحت نظر پزشک باشید تا وی به شما اطلاع دهد که آیا افزایش وزن شما سیر طبیعی خود را طی می‌کند یا خیر. هرچه به ماه‌های آخر بارداری می‌رسید باید شکم بزرگ‌تر و وزن بیشتر شود. به طور کلی یک خانم باردار باید در سه ماهه نخست 1 تا 2 کیلوگرم وزن اضافه کند و سپس تا پایان دوره حاملگی هر هفته حدود 450 گرم اضافه وزن داشته باشد. بانوانی که لاغر هستند نسبت به افراد چاق باید افزایش وزن بیشتری در دوران بارداری داشته باشند.

  سلامت

نشانه‌ های عدم سلامتی جنین

با در نظر گرفتن مواردی که در بالا ذکر شد می‌توانید از سالم بودن جنین خود مطمئن شوید اما باید مراقب علائم هشدار دهنده نیز باشید تا از تولد جنین ناسالم پیشگیری شود:

  • اندازه غیر طبیعی شکم
  • عدم وجود ضربان قلب یا کندی ضربان قلب
  • محدودیت رشد داخل رحمی
  • پایین بودن سطح هورمون HCG
  • احساس درد در ناحیه شکم
  • خونریزی و لکه بینی
  • کمردرد شدید
  • ترشحات واژن
  • قطع شدن ناگهانی حالت تهوع صبحگاهی
  • تب داشتن
  • کاهش سایز سینه‌ها
  • عدم تحرک جنین
  • افزایش ناگهانی سطح قند خون
  • تغییر در موقعیت جفت

نکاتی برای داشتن یک بارداری سالم

اگر می‌خواهید دوران بارداری را با خوشی و سلامتی به پایان برسانید و همچنین از سالم بودن جنین خود مطمئن باشید، لازم است تا در این دوران نکاتی را مد نظر قرار دهید:

  • اسید فولیک یکی از ویتامین های گروه B است که به جلوگیری از نقایص مادرزادی کمک می‌کند. در واقع شما باید مصرف اسید فولیک را پیش از تصمیم برای بارداری آغاز نموده و تا پایان حاملگی ادامه دهید. پزشک مقدار مصرف را برای شما تعیین خواهد کرد.
  • استفاده از مکمل های پیش از بارداری به شما کمک می‌کند تا با بدنی آماده‌تر به استقبال حامله شدن بروید. در این زمینه با پزشک متخصص زنان مشورت نمایید.
  • ورزش کنید؛ با مشورت پزشک خود از ورزش‌هایی همچون پیاده‌روی، دویدن و شنا استفاده کنید تا بارداری سالمی داشته باشید.

  ورزش در بارداری

  • به مقدار کافی آب بنوشید و به هیچ عنوان از مشروبات الکلی استفاده نکنید زیرا احتمال سقط جنین را افزایش می‌دهد.
  • سیگار را ترک کنید؛ احتمال سقط جنین، تولد نوزاد مرده یا نوزاد با وزن کم در مادرانی که سیگار می‌کشند به مراتب بیش از سایرین است پس سیگار را حتما کنار بگذارید. لازم به ذکر است که هیچ نوع ماده مخدری نیز در طول بارداری نباید مورد مصرف قرار گیرد.
  • از رفتن به سونا و قرار گرفتن در وان آب گرم خودداری کنید چون ممکن است برای کودک شما مناسب نباشد.
  • مراقب خود باشید تا از بیماری‌های عفونی دور بمانید. بیماری‌هایی همچون آنفلوانزا و کرونا می‌توانند برای مادر باردار بسیار خطرناک باشند. همچنین در تماس با افرادی که آبله مرغان یا زونا دارند قرار نگیرید.
  • در صورت بروز هر نوع مشکل یا مشاهده علائم هشدار دهنده در طی دوران بارداری با پزشک خود تماس گرفته و طبق راهنمایی‌های وی عمل نمایید.

سخن پایانی

آرزوی داشتن فرزندی سالم حق همه مادران است. اگر در دوران بارداری به سر می‌برید سعی کنید با رعایت نکاتی که در این مقاله عنوان شد و حتما پزشک نیز به شما گوشزد کرده است، این دوران را با سلامت و خاطرات خوش به پایان برسانید. جهت اطمینان از سالم بودن جنین خود حتما به نکاتی که ذکر کردیم، دقت نموده و آنها را به کار ببنیدید. تجریبات خود در دوران بارداری را حتما با ما در میان بگذارید. در اسرع وقت پاسخگوی تمامی سوالات شما خواهیم بود.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها