گرفتگی عضلات پا
گرفتگی ماهیچههای ساق پا مشکل چندان عجیبی نیست و ممکن است برای عده بسیار زیادی ایجاد شود. شاید این پرسش برای شما نیز به وجود بیاید که علت این اتفاق چه میتواند باشد؟ این مشکل، میتواند در شرایط متفاوتی برای هر فرد، رخ دهد که از جمله رایجترین موقعیتهای به وجود آورنده آن، عبارتاند از:
- هنگام ورزش و درگیری عضلات پا
- در زمان بارداری
- اختلالات مرتبط با عصب پا
- بی آبی و یا کم آبی بدن
- بیماریهای کبدی
توجه کنید که هر چند خود فرآیند گرفتگی عضلات، ممکن است نهایتا 10 دقیقه طول بکشد، ولی تداوم درد پشت پا تا چند ساعت، امری بسیار طبیعی است و جای هیچ نگرانی نیست.
زانوی جامپر
زانوی جامپر و یا تاندونیت پاتلار شرایطی است که در آن تاندون پاتلار که کاسه زانو را به ساق پا متصل میکند، دچار آسیب شده است. حالا چه میشود که این تاندون دچار آسیب دیدگی میشود و عارضه زانوی جامپر را به وجود میآورد؟ واضحترین علت، استفاده بیش از حد از این تاندون و یا وارد کردن فشار بیش از حد روی آن است؛ مانند زمانی که بیش از حد، میپرید. در چنین شرایطی، درد از بخش کاسه زانو شروع شده و به مراتب بدتر و شدیدتر خواهد شد. از دیگر عوارضی که همراه با این درد میآیند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد احساس ضعف در زانو
- گرفتگی پا
- ایجاد مشکل در خم کردن و یا صاف کردن زانو
آسیب همسترینگ یا تاندونیت عضله دو سر ران
هنگامی که میخواهید زانوهای خود را خم کنید، 3 عضله را به کار میگیرید:
- عضله نیمه وتری
- ماهیچه نیم غشایی
- عضله دو سر ران
هر کدام از این عضلات که آسیب ببینند، وضعیتی را به وجود میآورند که به آن فشار همسترینگ میگویند. این عارضه اغلب زمانی ایجاد میشود که عضلات مربوطه بیش از حد، کشیده شدهاند که در برخی موارد این کشیدگی زیاد، میتواند منجر به پاره شدن تاندونها شود و راهی جز جراحی برای برطرف کردن آن باقی نمیماند.
از جمله مهمترین علائمی که نشان میدهد فرد دچار آسیب همسترینگ شده است، میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
- درد ناگهانی و فزاینده در پشت زانو
- تورم
- کبودی
- احساس ضعف در پشت پاها
لازم است بدانید که این عارضه، بیشتر در میان ورزشکاران متداول است؛ به خصوص افرادی که به صورت حرفهای ورزشهایی نظیر فوتبال، بسکتبال، تنیس و یا هاکی را دنبال میکنند.
کیست بیکر
پیشتر به طور مفصل به شرح و توصیف کیست بیکر پرداختهایم؛ اما به طور خلاصه، این بیماری در اثر به وجود آمدن یک توده پر از مایع در پشت زانو به وجود میآید که مهمترین علامت آن، دردی است که به همراه دارد. البته در پی این درد، ممکن است عوارض دیگری مانند گرفتگی بروز کند.
تاندونیت گاستروکنمیوس یا کشیدگی ساق پا
عضله گاستروکنمیوس و عضله سولئوس ساق پا شما را تشکیل میدهند و پشت ساق پا هستند. این ماهیچهها به شما کمک میکنند تا زانو خود را خم کنید.ورزشهایی مانند تنیس و اسکواش که شما را ملزم می کند سریعا از حالت ایستاده به دویدن بروید، ممکن است عضله ساق را تحت فشار قرار داده یا پاره کند. علائمی که از کشیدگی ساق پا خبر میدهند، عبارتاند از:
- احساس درد و تورم در ساق پا
- ایجاد کبودیهایی روی ساق پا
- دشواری در ایستادن روی نوک پا
پارگی مینیسک
در مطلبی که در خصوص پارگی مینیسک به طور کامل توضیح دادیم، گفتیم که این عارضه میتواند در اثر عوامل مختلفی همچون افزایش سن و یا آسیبهای ورزشی به وجود بیایند. مینیسک در واقع یک غضروف C شکل در زانو است که فشار را به صورت یکنواخت در سطح زانو توزیع میکند. در زمان پارگی مینیسک، عملکرد زانو دچار اختلال خواهد شد و در نتیجه فرد با وضعیتی همچون قفل شدن زانو مواجه میشود. از جمله علائم شایع این عارضه، موارد زیر هستند:
- بروز احساس ضعف در زانو
- تورم
- خشکی زانو
- گرفتگی عضلات و سختی حرکت
آسیب رباط صلیبی قدامی
رباط صلیبی قدامی رباطی است که از جلوی مفصل زانو میگذرد و استخوان ران را به استخوان ساق پا متصل میکند و حرکت پا به جلو و یا عقب را تسهیل میکند. بیشتر آسیبهای رباط صلیبی زمانی اتفاق میافتد که در حین دویدن، جهت خود را به صورت ناگهانی تغییر دهید، پرش نامناسبی انجام دهید یا در یک ورزشی مانند فوتبال ضربه خورده باشید و این رباط در پی این اتفاقات کشیده و یا پاره شده باشد. از علائم این آسیب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس درد خصوصا حین راه رفتن
- احساس تورم
- داشتن مشکلات حرکتی
در صورتی که به هر دلیلی دچار این نوع آسیب دیدگی شدهاید، حتما پیش از هر اقدامی، به فیزیوتراپیست مراجعه کنید.
کندرومالاسی و یا نرمی کشکک زانو
کندرومالاسی زمانی اتفاق میافتد که غضروف داخل مفصل شکسته شود. محل شکستگی غضروف داخل مفصل، اغلب در زیر کاسه زانو است. در چنین شرایطی، استخوانهای زیر زانو در هم خمیده شده و این دقیقا همان چیزی است که درد پشت زانو را ایجاد میکند. شاید برای شما هم سوال باشد که چه عواملی سبب به وجود آمدن کندرومالاسی یا نرمی کشکک خواهند شد؟
- افزایش سن
- وارد شدن آسیبهای مختلف به زانو (هنگام ورزشهای سنگین و یا حین سانحه تصادف)
- آرتروز
علائم ابتلا به نرمی کشکک کداماند؟
- درد آزار دهنده در پشت کشکک زانو
- دردی که در هنگام بالا رفتن از پلهها و یا پس از نشستن برای مدتی طولانی بیشتر میشود.
- دشواری و یا ناتوانی در خم کردن زانو
- احساس ضعف در زانو
- احساسی شبیه به ساییدگی و یا ترک خوردن زانو در زمانی که تلاش میکنید آن را خم و یا صاف کنید.
آرتروز زانو
همانطور که پیشتر در مطلب آرتروز زانو نیز به آن اشاره کردیم، غضروف حامی مفصل زانو تحلیل رفته و موجب ایجاد این عارضه در فرد خواهد شد. یکی از دلایلی که میتواند مستقیما در ایجاد احساس درد در بخش پشتی زانو نقش داشته باشد، بی شک همین بیماری است.
ترومبوز سیاهرگ عمقی
احتمالا شما نیز برای اولین بار است که با چنین اختلالی مواجه میشوید. این بیماری در اثر لخته شدن خون در یک ورید عمقی ایجاد میشود که به طور معمول نیز تنها یک پا را تحت تاثیر قرار میدهد. ایجاد این عارضه، نشانههای مهمی را به همراه دارد؛ از قبیل:
- احساس درد در ساق پا خصوصا هنگامی که از جای خود بلند شده و میایستید.
- تورم پا
- تورم رگهای پا
- قرمزی پوست
- بالا رفتن دما در ناحیه مربوطه
نکته بسیار مهم: در صورت بروز هر یک از علائم بالا، در اسرع وقت به پزشک مربوطه مراجعه کرده و در صورت تشخیص تروموز، حتما مراحل درمان را سریعا پیگیری کنید. اهمال کاری نکنید! لخته ایجاد شده، میتواند در رگها حرکت کند و به ریهها برسد و در نهایت منجر به ایجاد آمبولی ریوی شود.
درمان سریع درد پشت زانو
در شرایطی که دردهای خفیفی را در پشت زانو احساس میکنید، تعدادی روش درمان سریع وجود دارند که توسط آنها میتوانید درد خود را کمی بهبود دهید:
- به زانوهایتان استراحت دهید تا زمانی که درد شما بهبود یابد.
- برای چند روز متوالی و هر روز به صورت مکرر، هر بار به مدت 20 دقیقه، از یک کمپرس یخ بر محل درد استفاده کنید.
- موقتا از یک زانو بند استفاده کنید؛ اما مراقب باشید که خیلی سفت آن را نبندید.
- تا تسکین و بهبودی، میتوانید از یک یا چند بالش در زیر زانوهای خود استفاده کنید.
- اگر درد موجب ایجاد اختلال در راه رفت شما شده است، میتوانید از یک عصا کمک بگیرید.
- از مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن استفاده کنید.
جمع بندی
در این مطلب از داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی دلایل درد پشت زانو پرداختیم. همانطور که اشاره کردیم، درد در پشت زانوی شما ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد و از انواع خفیف که میتوانند در خانه درمان شوند، متغیر باشند تا شرایط ویژه پزشکی که نیاز به درمانهای جدی دارند. اگر درد پشت زانو بر فعالیتهای روزمره شما تأثیر میگذارد و به نحوی است که بهبود نمییابد، خواندن این مطلب کافی نیست و باید حتما با یک متخصص صحبت کنید تا مشکل را به درستی ارزیابی کرده و برنامه درمانی ویژه شما را ارائه کند.