Bucalfat

قرص ال آرژنین چه عوارضی دارد؟

4.3/5 - (3 امتیاز)
کمک به عضله سازی، درمان اختلال نعوظ، کاهش فشار خون و بهبود بیماری‌های قلبی تنها بخشی از فواید قرص ال آرژنین است. آیا ال آرژنین را می‌توان مکملی ایمن دانست؟ عوارض مصرف قرص ال آرژنین که در این مطلب به آن می‌پردازیم، معمولا در صورت مصرف بیش از حد رخ می‌دهند.
عوارض مصرف قرص ال آرژنین
Heatstroke

ال آرژنین یک اسید آمینه است که به بدن در ساخت پروتئین کمک می‌کند. این آمینو اسید به طور طبیعی در بسیاری از مواد غذایی مثل پروتئین‌های حیوانی و گیاهی وجود دارد. البته بدن انسان معمولا همه ال آرژنین مورد نیاز خود را به صورت طبیعی می‌سازد. یکی از مهم‌ترین فواید ال آرژنین که موجب می‌شود از آن در درمان بسیاری از بیماری‌ها مثل بیماری‌های قلبی استفاده شود، این است که این آمینو اسید به عنوان یک گشاد کننده عروق عمل کرده و رگ‌های خونی را باز می‌کند. اما آیا قرص ال آرژنین در کنار فواید خود می‌تواند عوارضی هم داشته باشد؟ عوارض مصرف قرص ال آرژنین موضوع مورد بحث در این مطلب است.

عملکرد ال آرژنین در بدن

همان‌طور که در مقدمه اشاره کردیم ال آرژنین نوعی آمینو اسید است. ال آرژنین 2 عملکرد مهم را در بدن انجام می‌دهد: 1- به ساخت پروتئین کمک می‌کند. 2- در ساخت اکسید نیتریک نقش دارد. نخستین عملکرد مهم ال آرژنین که کمک به ساخت پروتئین است سبب می‌شود تا در عضله‌سازی و افزایش رشد و حجم عضلات موثر باشد. به همین دلیل است که بسیاری از ورزشکاران از مکمل ال آرژنین در کنار تمرینات ورزشی خود بهره می‌گیرند.

 فواید ال آرژنین

دومین عملکرد مهم ال آرژنین در بدن ساخت اکسید نیتریک است. این ماده سبب می‌شود تا با گشاد شدن رگ‌های خونی، خون به سهولت در رگ‌ها جریان پیدا کند. از این خاصیت در درمان بسیاری از بیماری‌های مثل بیماری‌های قلبی عروقی، بهبود اختلال نعوظ، فشار خون بالا و… استفاده می‌شود.

عوارض مصرف قرص ال آرژنین

به طور کلی قرص ال آرژنین مکملی بی‌خطر در نظر گرفته می‌شود که فواید بسیاری دارد. عوارض مصرف قرص ال آرژنین معمولا تنها زمانی رخ می‌دهد که این قرص بیش از مقدار مجاز مصرف شده و در استفاده از آن زیاده‌روی شود. البته در موارد نادر مصرف قرص ال آرژنین می‌تواند با علائم زیر همراه باشد:

حالت تهوع درد معده و اسهال

موارد فوق از جمله عوارض گوارشی هستند که ممکن است با خوردن ال آرژنین در قالب مکمل برای مصرف‌کننده ایجاد شوند. معمولا وقتی ال آرژنین در دوزهای بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد، ترشح اسید معده را افزایش می‌دهد. به همین دلیل ممکن است سوزش سر دل بوجود آمده و زخم معده و مشکلات گوارشی بیشتر شود. اما اگر ال آرژنین در مقادیری که توصیه شده است مورد مصرف قرار گیرد، معمولا هیچ نوع عارضه گوارشی مشاهده نخواهد شد؛ مگر در افرادی که معده‌های حساس دارند.

واکنش های آلرژیک

ممکن است بعضی از افراد نسبت به ال آرژنین حساسیت داشته و دچار واکنش‌های آلرژیک شوند. در این حالت شاید مشکلات تنفسی یا عوارض گوارشی مشاهده شود. همچنین افرادی که در حالت معمول مبتلا به آلرژی یا آسم هستند نیز ممکن است علائم شدیدتری از این بیماری‌ها را با مصرف ال آرژنین مشاهده کنند.

 عوارض ال آرژنین

کاهش فشار خون در بدن

از جمله عوارض مصرف قرص ال آرژنین می‌توان به کاهش فشار خون در بدن اشاره کرد. زیرا چنانچه توضیح دادیم ال آرژنین در تحریک ساخت اکسید نیتریک نقش دارد و این ماده نیز سبب تسهیل جریان خون در بدن می‌شود. به ویژه اگر فرد در کنار قرص ال آرژنین از دیگر داروهای کاهنده فشار خون استفاده کند، ممکن است عارضه پایین آمدن فشار خون بوجود آید. کاهش حساسیت به انسولین نیز از دیگر عوارضی است که با مصرف زیاد ال آرژنین ممکن است حاصلشود.

افزایش احتمال بروز نقرس در بدن

آرژنین در بدن باعث تبدیل آمونیوم که یک ماده سمی است به اوره می‌شود تا از طریق کلیه‌ها دفع آن صورت گیرد. هنگامی‌که فرد از ال آرژنین در مقادیر بالا استفاده می‌کند، با افزایش اسید اوریک در بدن احتمال بروز نقرس بیشتر می‌شود. نقرس بیماری است که مفاصل را تحت تاثیر قرار داده و التهاب و درد ایجاد می‌کند.

سردرد، التهاب مجاری تنفسی، ناهنجاری‌های خونی و تشدید علائم در افراد مبتلا به تبخال از دیگر عوارض مصرف قرص ال آرژنین است.

موارد منع مصرف ال آرژنین

مصرف قرص ال آرژنین به افراد زیر توصیه نمی‌شود:

  • کسانی که اخیرا دچار حمله قلبی شده‌اند (ممکن است برای این افراد خطر مرگ را در پی داشته باشد)
  • مبتلایان به آلرژی یا آسم
  • افراد مبتلا به تبخال یا تبخال تناسلی
  • اشخاص مبتلا به دیابت
تاکنون بررسی‌های زیادی در مورد مصرف قرص ال آرژنین برای کودکان و زنان باردار و شیرده صورت نگرفته است، بنابراین بدون تجویز پزشک نباید از این فرآورده استفاده کرد.

تداخل دارویی قرص ال آرژنین

این قرص ممکن است با داروهای زیر تداخل داشته باشد:

  • داروها، گیاهان و مکمل‌های ضد انعقاد خون: این داروها باعث کاهش لخته شدن خون می‌شوند. در این صورت احتمال افزایش خطر خونریزی وجود دارد.
  • مکمل‌ها و داروهای فشار خون: ال آرژنین خود فشار خون را پایین می‌آورد. به همین دلیل اگر در کنار داروهای کاهنده فشار خون مورد استفاده قرار گیرد، ممکن است سبب کاهش بیش از حد فشار خون در بدن شود.
  • داروهای دیابت: ال آرژنین ممکن است سطح قند خون را در افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد. در این میان اگر از قرص دیابت نیز استفاده شود، نیاز به تنظیم دوز دارو وجود دارد زیرا ممکن است قند خون با کاهش بیش از حد مواجه شود.
  • ایزوپروترنول: این دارو یک داروی قلبی است که مصرف آن در کنار ال آرژنین ممکن است فشار خون را به شدت پایین آورد.
  • نیترات‌ها: این دارو برای کاهش درد قفسه سینه مورد استفاده قرار می‌گیرد و مصرف همزمان آن با ال آرژنین ممکن است باعث کاهش بیش از حد فشار خون شود.
  • داروهای مدر: ال آرژنین با آمیلورید (میدامور)، اسپیرونولاکتون (آلداکتون، کاروسپیر) یا تریامترن (دیرنیم) نباید مصرف شود چون ممکن است سطح پتاسیم در بدن بیش از اندازه افزایش یابد.
  • سیلدنافیل (رواتیو، ویاگرا): این دارو برای درمان اختلال نعوظ استفاده می‌شود و مصرف همزمان آن با ال آرژنین ممکن است سبب کاهش بیش از حد فشار خون شود.

منابع غذایی ال آرژنین

عوارض مصرف قرص ال آرژنین بیشتر زمانی مشاهده می‌شود که بیش از اندازه و در دوزهای بالا مورد استفاده قرار گیرد. ال آرژنین را به صورت طبیعی نیز می‌توانید برای بدن خود تهیه کنید. به این منظور می‌توانید از خوراکی‌های زیر استفاده کنید:

 منابع ال آرژنین

  • مغزهای موجود در آجیل مثل گردو، بادام و فندق
  • دانه‌ها مثل دانه کدو تنبل
  • لبنیات مثل شیر و ماست
  • گوشت قرمز و گوشت مرغ و بوقلمون
  • غلات کامل مثل جودوسر، برنج قهوه‌ای و ذرت

روزانه چه مقدار ال آرژنین می توان مصرف کرد؟

گفتیم که در مقادیر معمول قرص ال آرژنین عموما عارضه‌ای را ایجاد نمی‌کند. اما مقادیر معمول یعنی چه؟ روزانه مجاز به مصرف چه مقدار ال آرژنین هستیم؟ عموما توصیه می‌شود که به منظور جلوگیری از بروز عوارض جانبی احتمالی مثل تهوع، اسهال و نفخ معده، دوز روزانه ال آرژنین کمتر از 9 گرم در روز باشد. البته در مواردی که پزشک تجویز کند یا مربی ورزشی توصیه کند، این مقدار را می‌توان افزایش داد.

سخن پایانی

ال آرژنین را یک مکمل کاملا ایمن می‌توان دانست که اغلب در دوزهای بالا نیز عارضه خاصی را ایجاد نمی‌کند. اما به هر حال هر نوع دارو یا مکملی در کنار فواید خود می‌تواند عوارضی نیز داشته باشد و ما نیز در این مطلب به عوارض مصرف قرص ال آرژنین پرداختیم. بار دیگر گوشزد می‌کنیم که عوارض ذکر شده معمولا زمانی بوجود می‌آیند که این مکمل بیش از حد مجاز و توصیه شده روزانه مورد استفاده قرار گیرد.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

139 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فاطمه
فاطمه

سلام وقتتون بخیر خواهر من ۱۳ سالشه وهورمون رشدپایینی داره و برای افزایش قد از قرص ال آرژنین ۱۰۰۰ میلی گرم استفاده میکنه هرروز ، آیا این دوز برای ۱۳ سال مناسبه؟

کارشناس علمی و بهداشتی
کارشناس علمی و بهداشتی
پاسخ به  فاطمه

با سلام و احترام
همراه گرامی توصیه می‌شود که کودکان زیر 18 سال حتما با مشورت پزشک یا متخصص تغذیه مصرف کنند.

1 3 4 5