علت قرمزی پوست و درمان آن

2.6/5 - (7 امتیاز)
برای قرمزی پوست علل مختلفی وجود دارد. بعضی از آنها بسیار رایج هستند و سریع مداوا می‌شوند مثل آفتاب سوختگی اما بعضی دیگر نیاز به درمان طولانی مدت دارند مثل لوپوس. در برخی موارد هم هیچ نوع درمان قطعی برای بعضی از علل قرمزی پوست وجود ندارد.
قرمزی پوست

قرمزی پوست تنها یک دلیل ندارد. آفتاب سوختگی، واکنش‌های آلرژیک، عفونت‌ها و ابتلا به برخی بیماری‌ها مثل درماتیت سبورئیک می‌تواند از علل قرمزی پوست باشد. اگر قرمزی پوست درمان نشود، ممکن است رنگ پوست تیره‌تر شده و حالت نامطلوب‌تری پیدا کند. علاوه بر این کمبود برخی از ویتامین‌ها نیز می‌تواند پوست را به نور خورشید حساس‌تر کرده و علائمی همچون قرمزی را ایجاد نماید. شما تاکنون از مولتی ویتامین برای حفظ سلامت پوست خود استفاده کرده‌اید؟

آفتاب سوختگی از مهم‌ترین علل قرمزی پوست

خوشبختانه این نوع از قرمزی پوست موقتی است و معمولا به راحتی بهبود می‌یابد. قرار گرفتن زیر نور خورشید به مدت طولانی و عدم استفاده از کرم ضد آفتاب علت آفتاب سوختگی به حساب می‌آید. وقتی بدون ضد آفتاب در برابر نور خورشید قرار می‌گیرید، اشعه ماورا بنفش (UV) به پوست آسیب رسانده و باعث می‌شود بدن جهت ترمیم، خون بیشتری را به ناحیه آسیب دیده هدایت کند. قرمزی پوست بر اثر آفتاب سوختگی ممکن است به خارش، تاول و لایه برداری از پوست منجر شود.

  آفتاب سوختگی

دیگر انواع سوختگی پوست

سوختن پوست به جز آفتاب سوختگی به دلایل دیگری هم می‌تواند اتفاق بیفتد. از جمله:

قرص هیرویت
قرص هیرویت هلث اید 60 عددی
قیمت: 147.200 تومان
قیمت با تخفیف:97.600 تومان
قرص هیرویت
قرص هیرویت هلث اید 60 عددی
قیمت اصلی: 147.200 تومان
قیمت با تخفیف: 97.600 تومان
  • سوختگی حرارتی: زمانی اتفاق می‌افتد که پوست با وسیله‌ای داغ مثل اتو یا مایعات داغ تماس پیدا کند.
  • سوختگی‌های شیمیایی به دلیل استفاده از مواد شوینده اسیدی و…
  • سوختگی الکتریکی بر اثر قرار گرفتن در معرض جریان الکتریکی قوی
  • ساییدگی پوست به یک سطح ناهموار
  • قرار گرفتن در معرض اشعه (مثل پرتو درمانی برای سرطان)

هر کدام از سوختگی‌های بالا می‌توانند عاملی برای قرمزی پوست باشند.

درماتیت یا اگزما

درماتیت یا اگزما نوعی از بیماری‌های التهابی پوست به شمار می‌آیند. در این بیماری معمولا بر اثر التهاب لک‌های قرمز و خارش دار ایجاد می‌شود. رایج‌ترین انواع درماتیت عبارتند از:

Ordinary-Caffeine-Solution-5-Serum-30
سرم دور چشم کافئین 5% اوردینری
قیمت: 1.370.000 تومان
قیمت با تخفیف:1.100.000 تومان
Ordinary-Caffeine-Solution-5-Serum-30
سرم دور چشم کافئین 5% اوردینری
قیمت اصلی: 1.370.000 تومان
قیمت با تخفیف: 1.100.000 تومان
  • درماتیت تماسی
  • درماتیت آتوپیک (اغلب در کودکان رایج است)
  • درماتیت سبورئیک (معمولا روی پوست سر ایجاد می‌شود)

  درماتیت

درماتیت می‌تواند علاوه بر قرمزی پوست باعث تاول، کهیر، تورم، خشکی، پوسته پوسته شدن و تغییر رنگ پوست شود.

برای اگزما درمان قطعی وجود ندارد. تغییر در سبک زندگی، استفاده از مرطوب کننده‌های مخصوص و بعضی داروهای بدون نسخه به صورت موضعی یا خوراکی می‌تواند در بهبود اگزما موثر باشد.

فولیکولیت

فولیکولیت یک بیماری شایع است که در آن فولیکول‌های مو در پوست دچار التهاب می‌شوند. یک عفونت باکتریایی یا قارچی عامل ایجاد این مشکل است. در فولیکولیت اطراف فولیکول آسیب دیده برجستگی‌های قرمزی دیده می‌شود که ممکن است با خارش همراه باشند. همچنین ممکن است تاول‌های چرکی در این منطقه از پوست بوجود آید.

فولیکولیت معمولا خود به خود برطرف می‌شود. در مواردی که التهاب ایجاد شده دردناک شود، پزشک ممکن است از آنتی بیوتیک‌های موضعی یا داروهای تسکین دهنده درد مثل استامینوفن استفاده نماید.

روزاسه

یکی دیگر از عوامل قرمزی پوست که بسیار شایع محسوب می‌شود، روزاسه است. روزاسه باعث قرمز شدن طولانی مدت پوست شده و اغلب در ناحیه صورت به وجود می‌آید. این بیماری معمولا با گرگرفتگی آغاز می‌شود. با پیشرفت روزاسه دوره‌های گرگرفتگی بیشتر و طولانی‌تر می‌شوند. لک و احساس سوزش در ناحیه مربوطه از دیگر علائم روزاسه است.

  روزاسه

درمان قرمزی پوست صورت

به منظور درمان روزاسه اغلب از آنتی بیوتیک‌هایی مثل تتراسایکلین یا اریترومایسین استفاده می‌شود. این داروها 4 تا 6 هفته باید مصرف شوند اما گاهی به درمان‌های طولانی‌تری نیاز است. همچنین فرد باید به صورت موضعی از کرم‌هایی که پزشک تجویز می‌کند استفاده نماید تا به بهبود کمک شود.

پسوریازیس

پسوریازیس یک بیماری طولانی مدت است که موجب تولید بیش از حد سلول‌های پوست شده و در نتیجه لک‌های قرمز و خشکی ایجاد کرده و پوسته پوسته شدن با فلس‌های نقره‌ای را به دنبال دارد. این لک‌ها بیشتر روی آرنج، زانو یا پوست سر ایجاد می‌شوند اما در قسمت‌های دیگر بدن هم ممکن است وجود داشته باشند. علائم پسوریازیس اغلب به صورت چرخه‌ای ایجاد شده و محو می‌شود.

اولین درمانی که برای پسوریازیس استفاده می‌شود، درمان‌های موضعی مثل استفاده از کورتیکواستروئیدهای موضعی است. منظور از درمان‌های موضعی کرم‌ها و پمادهایی هستند که روی پوست مورد استفاده قرار می‌گیرند. چنانچه درمان‌های موضعی موثر نباشند، ممکن است از فتوتراپی استفاده شود.

زونا

زونا یک عفونت ویروسی است که باعث قرمزی پوست شده و بثورات قرمز رنگ همراه با تاول ایجاد می‌کند. علائم زونا در هر قسمتی از بدن می‌تواند دیده شود. از جمله می‌تواند صورت و چشم‌ها را هم درگیر کند. زونا معمولا با احساس سوزش و گزگز شروع شده و گاه می‌تواند بسیار دردناک باشد. اغلب فقط در یک طرف بدن زونا ایجاد می‌شود و با تاول نیز همراه است. فقط افرادی که قبلا آبله مرغان داشته‌اند می‌توانند زونا بگیرند.

  زونا

برای درمان زونا و کاهش طول و شدت این بیماری از داروهای ضد ویروسی مثل آسیکلوویر، والاسیکلوویر و فامسیکلوویر استفاده می‌شود. این داروها در صورتی می‌توانند موثر باشند که در اسرع وقت پس از ظاهر شدن بثورات مورد استفاده قرار گیرند.

لوپوس

لوپوس یک بیماری مزمن است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به اندام‌‎ها و بافت‌ها حمله می‌کند. این عارضه می‌تواند هر قسمتی از بدن را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از افراد مبتلا به لوپوس دچار بثورات روی صورت، گردن و پوست سر می‌شوند. در این صورت قرمزی پوست و تورم دیده می‌شود.

درمان لوپوس به علائم و نشانه‌های فرد بستگی دارد. دوز داروها بسته به کاهش یا افزایش علائم باید کم و زیاد شود. داروهایی که اغلب برای درمان لوپوس مورد استفاده قرار می‌گیرند، عبارتند از: داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، داروهای ضد مالاریا، کورتیکواستروئیدها و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی.

  لوپوس

حساسیت به بعضی از داروها

برخی از افراد بعد از مصرف بعضی از داروها ممکن است دچار واکنش آلرژیک شوند و قرمزی پوست را تجربه کنند. مثلا پس از مصرف پنی سیلین و سایر آنتی بیوتیک‌ها، داروهای صرع، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مثل آسپرین و ایبوپروفن و داروهای شیمی‌درمانی. آلرژی به داروها می‌تواند باعث بثوارت پوستی، کهیر، خارش و تورم پوست شود.

در موارد شدید حساسیت دارویی ممکن است باعث آنافیلاکسی شود که تهدید کننده زندگی بوده و شاید مرگ را به دنبال داشته باشد. علائم آنافیلاکسی با مشکلات تنفسی، سرگیجه، ضربان قلب سریع، گیجی و از دست دادن هوشیاری همراه است.

سلولیت

سلولیت نوعی عفونت پوستی است که در صورت عدم درمان ممکن است تشدید شود. این عارضه زمانی ایجاد می‌شود که باکتری‌‎ها لایه‌های عمیق پوست را آلوده کرده و باعث قرمزی، تورم و داغ شدن و حساس شدن به هنگام لمس شوند. سلولیت می‌تواند با تب و لرز، خستگی، عرق سرد، حالت تهوع، خواب آلودگی و مشکل در تمرکز همراه باشد.

اگر سلولیت به موقع درمان نشود ممکن است عفونت خون را در پی داشته باشد. جهت درمان سلولیت به آنتی بیوتیک نیاز است. اگر عفونت در پا یا دست باشد، بالا نگه داشتن این اندام در کاهش تورم و تسریع بهبود می‌تواند موثر واقع شود. در هر صورت برای درمان سلولیت حتما باید تحت نظر پزشک دارو مصرف شود.

مخملک

ابتلا به مخملک می‌تواند از عوامل قرمزی پوست باشد. مخملک یک عفونت باکتریایی مسری بوده که معمولا در کودکان و نوزادان بروز می‌یابد. عفونت باعث ایجاد بثورات صورتی مایل به قرمز شده که معمولا زبر هم هستند. بثورات ابتدا معمولا روی قفسه سینه ایجاد می‌شوند و بعد گسترش می‌یابند. دیگر علائم مخملک عبارتند از: تب، گلودرد، تغییر رنگ و بافت زبان، سردرد، دردهای عضلانی، حالت تهوع و استفراغ و درد شکم.

یک دوره 10 روزه آنتی بیوتیک معمولا برای درمان مخملک تجویز می‌شود. ممکن است از پنی سیلین یا آموکسی سیلین استفاده شود.

در چه صورت برای قرمزی پوست به پزشک مراجعه کنیم؟

برای درمان قرمزی پوست همیشه نیاز نیست به پزشک مراجعه کنید. مثلا اگر دچار آفتاب سوختگی شده‌اید، با مصرف کرم‌های موضعی و نوشیدن مایعات فراوان می‌توانید به رفع این مشکل کمک کنید. ابتدا باید علت قرمزی پوست مشخص شود و بعد برای درمان اقدام کرد. در این موارد بعد از مشاهده قرمزی پوست به پزشک مراجعه کنید:

  • در صورتی که بثورات بعد از چند روز از بین نمی‌روند.
  • بثورات مناطق وسیعی از پوست را تحت تاثیر قرار داده‌اند.
  • فرد تب دارد.
  • بثورات ناگهانی ظاهر شده و به سرعت پخش شده‌اند.
  • بثورات شروع به تاول زدن می‌کنند و دردناک هستند.
  • علائم عفونت وجود دارد.

در این موارد حتما باید به پزشک مراجعه شود. همچنان در مورد قرمزی پوست اگر سوالی دارید در بخش کامنت‌ها از متخصصان ما در مثبت سبز بپرسید.

مطالب مرتبط
بحث و تبادل نظر
guest

6 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Mahdi
Mahdi

سلام خسته نباشید
من یه چند روزی هست موهام رو کوتاه کردم و پشت سرم قرمز همراه با دونه های قرمز رنگ هست آیا نیاز به دکتر رفتن هست یا باید چیزی مصرف کنم؟

کارشناس علمی و بهداشتی
کارشناس علمی و بهداشتی
پاسخ به  Mahdi

سلام وقت بخبر
بهتره به پزشک مراجعه کنید

حمیرا
حمیرا

سلام من چند هفته است که ی حاله ی قرمز روی پوست صورتم افتاده گاهی مواقع صورتی رنگ میشه انگار که داره می‌ره اما گاهی اوقات هم قرمز میشه و واضح معلوم میشه . تورم و خشکی و خارش و…. اصلا ندارم و پوست صورتم مثل قبل هستش اما وقتی داخل آینه نگاه می کنم معلوم میشه یا اطرافیانم بهم میگن . باید چیکار کنم؟ لطفاً راهنماییم کنید.

دکتر سیدی زاده
دکتر سیدی زاده
پاسخ به  حمیرا

سلام کاربر گرامی
لطفا به پزشک مراجعه نمایید این ضایعه باید از نزدیک مشاهده شود.
سپاس از همراهی شما

شریفی
شریفی

سلام و وقت بخیر. من حدود سه سال پیش از یک کرم شب دستساز که حاوی هیدروکینون بود استفاده کردم . بعد از مدت کوتاهی در ناحیه زیر لبو چال زیر لب. چال بالای لب، خط لبخند دچار قرمزی و سوزش شدم و مصرف کرم را قطع کردم. از داروهای خانگی مثل روغن های گیاهی و وازلین استفاده کردم ولی بهتر نشدم. به دکتر پوست مراجعه کردم و گفتند که به دلیل مقدار زیاد هیدروکینون در کرم این مشکل ایجاد شده، قرص ویتامین سی و دو پماد که یکی اش حاوی کورتون بود تجویز کردند بعد از مصرف تا حدودی بهبود پیدا کردم اما حدود چند ماه بعد با شدت بدتری برگشت . مجددا به دکتر پوست دیگری مراجعه کردم و ایندفعه تشخیص درماتیت دادند. درحالی که من فقط قرمزی دارم و سوزش و تاول و خراش ندارم. باز هم نوع دیگری از پماد های کورتونی و کرم ترمیمی کننده پرودرما دادند و بهبودی کمی حاصل شد و با شدت بدتر برگشت. خودم از پماد کالاندولای دینه به همره پماد درماتین باریج اسانس استفاده کردم بهتر شدم اما همچنان قرمزی هست. و وقتی کرم را از صورت پاک میکنم و در محل کار هستم بعد از 3 ساعت قرمزی صورت نمایان می شود. در سایت شما انواع کرم های ضد قرمزی را دیدم خواستم کمک کنید و مشاوره بدید. واقعا کلافه شدم. خودم ضد قرمزی نئودرم، رزالیف و ترمیم کننده سریتا رو انتخاب کردم اما خواستم راهنمایی کنید کدام بهتره

کارشناس علمی و بهداشتی
کارشناس علمی و بهداشتی
پاسخ به  شریفی

همراه عزیز مجله مثبت سبز
پوست شما در این مرحله لایه دفاعی پوست خود را از دست داده است بهتر است در برند درمالیفت (فوم رزالیفت همراه با کرم آبرسان رزالیفت) استفاده کرده و در کنار این محصولات و روتین بهتر است از سرم cbd oil ژنوبایوتیک را حتما استفاده کرده این سرم به دلیل گیاهی بودن محصول لایه دفاعی پوست شما را برمیگرداند و به مرور حالت قرمزی و التهاب پوست شما از بین میرود.